Η υπόθεση Πάτση πλήττει την κυβέρνηση

πατσης Facebook Twitter
Δεν είναι λαϊκισμός η διαπίστωση πως την ώρα που οι εργαζόμενοι βλέπουν με τρόμο την αγοραστική τους δύναμη να κατρακυλά, κυβερνητικοί βουλευτές προκαλούν την κοινή γνώμη, βγάζοντας (πολλά και απαγορευμένα) λεφτά από το ελληνικό Δημόσιο. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

Ο BOYΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ τραπεζικό δάνειο 4,3 εκατομμυρίων για να αγοράσει από την ίδια τράπεζα κόκκινα δάνεια ύψους 63 εκατομμυρίων προκάλεσε νέα κυβερνητική κρίση, πάνω που το Μαξίμου πίστευε ότι έκλεισε την υπόθεση των υποκλοπών, με ένα θέμα που ευαισθητοποιεί μάλλον πολύ περισσότερο την κοινή γνώμη. 

Ο ίδιος ο βουλευτής, ο οποίος είναι δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα τραπεζών (επί σειρά ετών στον κύκλο του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα), παραδέχθηκε ότι έχει off-shore, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο, με τη δικαιολογία (που δεν πείθει κανέναν) πως δεν γνώριζε τον νόμο και δεν τον είχε ενημερώσει κανένας ως νέο βουλευτή. Παραδέχθηκε επίσης τη σύμβαση με τα ΕΛΤΑ, μέσω εταιρείας που εκπροσωπεί, και της οποίας οι αμοιβές ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ σχεδόν σε έναν χρόνο. 

Δεν είναι λαϊκισμός η διαπίστωση πως την ώρα που οι εργαζόμενοι βλέπουν με τρόμο την αγοραστική τους δύναμη να κατρακυλά, κυβερνητικοί βουλευτές προκαλούν την κοινή γνώμη, βγάζοντας (πολλά και απαγορευμένα) λεφτά από το ελληνικό Δημόσιο. 

Θα περίμενε κανείς μετά την πτώχευση και τα δέκα χρόνια μνημονίων ότι στην Ελλάδα κάτι θα άλλαζε, αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Ούτε αυτή η κυβέρνηση, παρότι προβάλλει ως πλεονέκτημά της τη «θεσμικότητα», έπραξε το παραμικρό υπέρ των θεσμών της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Η υπόθεση Πάτση ανέδειξε άλλη μία ελληνική πολιτική παθογένεια, για την οποία ευθύνονται διαχρονικά και διακομματικά όλες οι κυβερνήσεις – και ούτε αυτή αποτέλεσε την εξαίρεση. Ο Ανδρέας Πάτσης, όπως και κάθε βουλευτής, ελέγχεται μέσω της δήλωσης του «πόθεν έσχες» που καταθέτει στη Βουλή.

Το γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης έστειλε στα ΜΜΕ μια ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι μετά από καταγγελία που είχε γίνει ξανά γι' αυτόν το 2019, έγινε έλεγχος στη δήλωσή του και απλώς εντοπίστηκαν κάποιες «ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή». 

Η Επιτροπή βεβαίως οφείλει να λογοδοτήσει και αυτή πλέον, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά (έλεγχοι που δεν είναι έλεγχοι) έχουν ξαναγίνει. Από υπουργούς που έμεναν σε πανάκριβες κατοικίες τις οποίες είχαν αγοράσει μέσω off-shore και εμφανίζονταν να τις νοικιάζουν και, όταν ελέγχθηκαν, βρέθηκαν εντάξει, μέχρι υπουργό που είχε ξεχάσει να δηλώσει ένα εκατομμύριο και τον ειδοποίησαν να το διορθώσει (τον περίμεναν μάλιστα αρκετό καιρό) ή βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη που ξεχνούσαν να μεταβιβάσουν εταιρείες τους με τις οποίες έπαιρναν δουλειές του Δημοσίου.

Κάποιες λίγες περιπτώσεις, μετρημένες στα δάχτυλα, έγιναν γνωστές. Αλλά ακόμα και σε αυτές, αντί να υπάρξουν συνέπειες, απλώς ειδοποιήθηκαν οι βουλευτές για να προβούν σε διορθώσεις. Αυτή είναι η πρακτική που ισχύει άτυπα εδώ και πολλά χρόνια, όπως ανέφερε στη LiFO πρώην μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. 

Θα περίμενε κανείς μετά την πτώχευση και τα δέκα χρόνια μνημονίων ότι στην Ελλάδα κάτι θα άλλαζε, αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Ούτε αυτή η κυβέρνηση, παρότι προβάλλει ως πλεονέκτημά της τη «θεσμικότητα», έπραξε το παραμικρό υπέρ των θεσμών της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Γι’ αυτό και προκύπτουν περιπτώσεις Πάτση και θα συνεχίσουν να προκύπτουν, οριζόντια και διακομματικά. Αυτήν τη φορά όμως είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία που έχουν εκτεθεί και καμία δικαιολογία δεν είναι ικανή να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Το φυσικό αέριο διχάζει την Ε.Ε.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζεται η δυστοκία σχετικά με τη δυνατότητα εύρεσης κοινής πολιτικής για την τιμή του φυσικού αερίου, την οποία η Γαλλία και η συμμαχία των χωρών στην οποία ανήκει και η Ελλάδα θέλουν να περιορίσουν μέσω του πλαφόν, αλλά βρίσκουν απέναντί τους τη Γερμανία που ενδιαφέρεται μόνο για την ποσότητα και όχι για την τιμή. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής επιχείρησαν να κρύψουν τη διαφωνία μέσα από επικοινωνιακά τεχνάσματα, εμφανίζοντας όλες τις πλευρές να υποχωρούν.

Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία επιμένει και οι υπόλοιποι συνεχίζουν να την πιέζουν, με τις διαφωνίες να συνεχίζονται. Και αυτό δεν κατάφεραν να το κρύψουν επιτυχώς για πολύ. Το πολυαναμενόμενο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν οι αποφάσεις που υποτίθεται ότι θα λάμβανε με εξειδικευμένα μέτρα, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει. 

Το πολυαναμενόμενο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν οι αποφάσεις που υποτίθεται ότι θα λάμβανε με εξειδικευμένα μέτρα, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει.

Η νέα συνάντηση θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου με την ελπίδα να έχει βρεθεί μια φόρμα συμβιβασμού (παρότι ο χρόνος περνά και οι χώρες μπαίνουν στον χειμώνα), διαφορετικά το θέμα θα παραπεμφθεί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο και αυτό δεν θα είναι θετική εξέλιξη. Ήδη το ζήτημα αυτό μαζί με διάφορες πτυχές του Ουκρανικού έχουν προκαλέσει έναν εκνευρισμό στις γαλλογερμανικές σχέσεις, παρά την προσπάθεια να υποβαθμιστεί. 

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

TSIPRAS Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση, προτείνοντας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης. Φωτ.: Eurokinissi

Τα προβλήματα και τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης όπως και την κρίση που προκαλεί το θέμα των τιμών της ενέργειας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ευλόγως ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ξεκολλήσουν τα ποσοστά του, καθώς παρατηρεί ότι ούτε το σκάνδαλο των υποκλοπών κατάφερε να μειώσει τη διαφορά του με το κυβερνών κόμμα.

Έχοντας διαπιστώσει και από μετρήσεις ότι τα εθνικά αποτελούν ένα σχετικά αδύναμο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη, ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επιχείρησε να βγει στην αντεπίθεση, προτείνοντας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης.

Για το θέμα αυτό κάποτε είχε αφήσει αιχμές ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όταν αποχωρούσε από την κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι, ενώ τα είχε όλα έτοιμα, εκείνος δεν θέλησε τότε να το προχωρήσει. Τώρα όμως φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να απαντήσει και στην κριτική που δέχεται το κόμμα του, λέγοντας: «Όποιος θεωρεί ότι κακώς δίνουμε όπλα στην Ουκρανία “είναι με τον Πούτιν”. Όποιος εντοπίζει λάθη στην εξωτερική πολιτική “είναι με τον Ερντογάν”. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την ενότητά μας απέναντι στον Ερντογάν».

Ανέφερε πως είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει μια πρωτοβουλία ενεργητικής διπλωματίας «με μια θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά και να συνδέσει την προοπτική της τελωνειακής αναθεώρησης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας με τη Χάγη».

Για τους εξοπλισμούς είπε: «Ασκήσαμε έντονη κριτική σε κάποιους εξοπλισμούς που έγιναν, κατά την άποψή μας, χωρίς να υπάρχει σχέδιο και αίτημα από την πλευρά των επιτελείων μας και οι οποίοι βγάζουν τον προϋπολογισμό μας πολύ έξω από τις δυνατότητές μας. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια χώρα που πριν από λίγα χρόνια χρεοκόπησε».

Για το θέμα του φράχτη στον Έβρο, ένα ζήτημα που διχάζει και το δικό του κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η βασική κριτική τους είναι «ότι είναι περισσότερο ένα σύμβολο-φετίχ για κάποιους, που είναι αναποτελεσματικό» και ότι «σε κάποια σημεία των συνόρων σου είναι προφανές ότι θα έχεις φράχτη».

Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν ήταν πολύ συγκεκριμένος, μίλησε γενικότερα, λέγοντας πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, «υπάρχουν όμως λύσεις και πρέπει σ’ αυτές να προσανατολιστούμε με βάση και τις αρχές και τις αξίες μας ως χώρας στη διεθνή σφαίρα».

Εκτός από τα εθνικά ζητήματα, στα οποία επιδίωξε να απαντήσει συνολικά, σημαντική ήταν και η επισήμανση ότι θέλει κυβέρνηση νικητών και όχι ηττημένων και ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερος στις εκλογές, θα υπάρχει ζήτημα ηθικής νομιμοποίησης μιας τέτοιας κυβέρνησης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ