Kανένας δεν αντιμετωπίζει ως πραγματικό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη

Ο τυφώνας Κασσελάκη σαρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ των πολιτικών στελεχών είναι πόσο θα παραμείνει στη θέση αυτή ο Κασσελάκης.
0


Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ αντιπολίτευση που είχε απέναντί του προτού παραμερίσει ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αιφνιδιάστηκε και να άργησε να αντιληφθεί τον ρόλο και την αποστολή Κασσελάκη, σήμερα όμως είναι σίγουρη ότι αυτός χρησιμοποιείται για να εκκαθαριστούν τα πολυσυζητημένα «βαρίδια». Μόνο που ως τέτοια, κάθε πλευρά θεωρούσε τους πρωταγωνιστές της άλλης. Η «Ομπρέλα» και οι σύμμαχοί της δηλαδή θεωρούσαν, και θεωρούν, ως βαρίδια τους Παππά, Πολάκη, Γ. Τσίπρα και Σπίρτζη, ενώ η «προεδρική φρουρά» του Τσίπρα τους Τσακαλώτο, Σκουρλέτη, Φίλη, Βούτση και το υπόλοιπο «αριστεροχώρι», όπως αποκαλούσαν κάποιοι περιφρονητικά όσους ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα αριστερό κόμμα.

Ο Νίκος Φίλης μίλησε πρώτος, αλλά ο Πάνος Σκουρλέτης είπε τώρα καθαρά αυτό που σκέφτονται: «Κάποιοι δούλεψαν υπόγεια, με στημένο μηχανισμό, για να μας αποδομήσουν», αποσαφηνίζοντας ότι πρόκειται για «παράκεντρα» γύρω από τον Τσίπρα. 

Στην ερώτηση ποια μπορεί να είναι η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα, ένα από τα ιστορικά στελέχη, που βρίσκεται απέναντι στους νεοπροεδρικούς του Κασσελάκη, απαντά: «Ο πρόεδρος, που παραμέρισε για να έρθει το νέο κύμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να σαρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει την απομάκρυνση όσων θεωρούσε εμπόδια στο σχέδιό του για νέα δεξιά στροφή και ένωση με το ΠΑΣΟΚ ή μέρος του, υπό την ηγεσία του». Το ίδιο πάνω-κάτω λένε και άλλα στελέχη, ότι δηλαδή ο Τσίπρας δεν ήθελε να ηγείται ενός κόμματος «που η ταυτότητά του είναι η “ριζοσπαστική αριστερά” και το οποίo αρνείται να εξελιχθεί σε αυτό που θέλει».

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί γιατί, αν ο ρόλος του Κασσελάκη είναι η εκτέλεση των αποκεφαλισμών των αριστερών στελεχών, της ψυχής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους έκανε ο ίδιος ο Τσίπρας, που διέθετε περισσότερη ισχύ, αλλά στην ουσία αυτή η ερώτηση περιέχει και την απάντηση.

«Εδώ και καιρό ο Τσίπρας ήθελε να εμφανίζεται ως ένας πολιτικός της σοσιαλδημοκρατίας και όχι της “γραφικής αριστεράς”, όπως μας αποκαλούν κάποιοι που βρίσκονται ή βρέθηκαν κατά καιρούς δίπλα του. Θεωρεί ότι μόνο αν ηγηθεί ενός κόμματος που θα απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επανέλθει στην εξουσία και κάποιοι τον έχουν πείσει ότι εμείς είμαστε οι Ιφιγένειες που πρέπει να θυσιαστούμε για να συμβεί αυτό. Στην πραγματικότητα, δεν εμποδίσαμε ποτέ τη διεύρυνση που επιδίωκε, όπως κατηγορούμαστε, και ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει αυτό, αφού στο κόμμα έχει φέρει από τον Σπίρτζη μέχρι τον Αντώναρο». 

Το ιστορικό στέλεχος θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την επιλογή αυτή προσπάθησε να αποφύγει τη λογοδοσία και τις ευθύνες του για τις ήττες του κόμματος, μεταθέτοντάς τες σε όλους τους υπόλοιπους που τώρα αλληλοτρώγονται για το ποιος φταίει περισσότερο. «Ορισμένοι θα τον καλούν να επιστρέψει ως μεσσίας, αλλά θα το κάνει μόνο όταν θα είναι βέβαιος ότι δεν θα συναντήσει καμία αντίσταση και η πρόσφατη εκλογική συντριβή υπό την ηγεσία του θα έχει πια ξεχαστεί». «Είναι φανερό ότι μας ωθούν προς την έξοδο», λέει. «Αυτό ήταν το σχέδιο. Δεν ξέρω, όμως, αν θα υπάρχει κάτι για να παραλάβει κανείς μετά το κύμα Κασσελάκη, που τελικά περισσότερο μοιάζει με τυφώνα».   

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρομοίασε τον Κασσελάκη εμμέσως με μισθοφόρο μαχητή που κόβει κεφάλια, τουλάχιστον αυτός ήταν ο συνειρμός που προκάλεσε, επιλέγοντας τη λέξη «αποκεφαλισμός» για να μιλήσει για τις διαγραφές που προσπαθεί να επιβάλει το διευθυντήριο του κόμματος. «Ο χώρος της κριτικής αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως», είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί γιατί, αν ο ρόλος του Κασσελάκη είναι η εκτέλεση των αποκεφαλισμών των αριστερών στελεχών, της ψυχής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους έκανε ο ίδιος ο Τσίπρας, που διέθετε περισσότερη ισχύ, αλλά στην ουσία αυτή η ερώτηση περιέχει και την απάντηση. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να το κάνει. Δεν ήθελε ούτε να το χρεωθεί ούτε να βάψει τα χέρια του με «συντροφικό αίμα». Έπρεπε να αναλάβει άλλος τη δουλειά ως outsourcing και μάλλον γι’ αυτό ο Κασσελάκης κρίθηκε ως ο καταλληλότερος για να τη φέρει σε πέρας. Αν ενώσει κάποιος τα κομμάτια του παζλ των δηλώσεων που έκαναν αυτές τις μέρες τα σημαντικότερα στελέχη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, τότε σχηματίζεται εύκολα η μεγάλη εικόνα, καθώς τίποτα δεν ειπώθηκε τυχαία. 

Ο τυφώνας Κασσελάκη σαρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Αν ενώσει κάποιος τα κομμάτια του παζλ των δηλώσεων που έκαναν αυτές τις μέρες τα σημαντικότερα στελέχη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, τότε σχηματίζεται εύκολα η μεγάλη εικόνα, καθώς τίποτα δεν ειπώθηκε τυχαία. Φωτ.: Dimitris Kapantais/ SOOC

Το αφήγημα της υπονόμευσης

Η άλλη πλευρά, των προεδρικών και των νεοπροεδρικών, επιμένει να προωθεί το αφήγημα της υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο πρώτος ξεκίνησε να διακινεί ο ξάδελφός του Γιώργος Τσίπρας, που ήταν από τους πρώτους που προώθησαν την υποψηφιότητα Κασσελάκη. «Υπήρξε υπονόμευση στον Αλέξη» δήλωσε και δημόσια τον προηγούμενο μήνα, ισχυριζόμενος ότι «υπήρχαν σύντροφοι που ήθελαν να αποχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας από πρόεδρος του κόμματος». Τόνιζε όμως ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι παρών» και «δεν έχει αποστρατευθεί», όπως και ότι «είναι χρήσιμος». 

Πολλοί προεδρικοί υποστηρίζουν επίσης ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» και του αριστερού κλίματος δεν ήθελαν να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες εθνικές εκλογές και δεν εργάστηκαν γι’ αυτό. Στο tweet του ο Κασσελάκης, με το οποίο ανακοίνωσε ότι οι Βίτσας, Σκουρλέτης και Φίλης «έθεσαν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», ανέφερε επίσης ότι οι «εσωκομματικοί χορηγοί» της κυβέρνησης, όπως χαρακτήρισε όσους του ασκούν κριτική, «συνέβαλαν στο να στερηθούμε μια εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο». 

Ούτε αυτό αναφέρθηκε τυχαία και εννοείται ότι στην «Ομπρέλα» κανένας δεν θεωρεί ότι αυτές τις αποφάσεις τις λαμβάνει μόνος του ο Κασσελάκης. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι ο Κασσελάκης, μιλώντας για λογαριασμό του διευθυντηρίου του κόμματος, χρέωσε τη διπλή εκλογική συντριβή του Μαΐου και του Ιουνίου στα αριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρονται. 

Εκτός του κάδρου των ευθυνών ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, με αυτόν τον τρόπο, έχει καταφέρει όχι μόνο να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη για την ήττα και να λογοδοτήσει αλλά και να βγει εντελώς από το κάδρο των ευθυνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Πολάκης και ο Παππάς τσακώνονταν με τον Ξανθό και τον Σκουρλέτη για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την εκλογική κατάρρευση και ποιος στοίχισε περισσότερες μονάδες στο κόμμα. Ο ένας κατηγορούσε τον άλλον και κανένας τους τον Αλέξη Τσίπρα που τους καθοδηγούσε και είχε την ευθύνη. 

Πρόσωπα που μεταφέρουν τη γραμμή Τσίπρα λένε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να σιωπά και θα τους αφήσει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Υποστηρίζουν επίσης ότι ο Τσίπρας είναι αυτός που τους έφερε στην εξουσία και τους έκανε υπουργούς, κάτι που δεν θα πετύχαιναν ποτέ μόνοι τους, και ότι εκείνος δεν χρωστάει τίποτα σε κανένα από τα στελέχη που σήμερα αφήνουν αιχμές εναντίον του. 

Κριτική για αρχηγισμό, απώλεια αριστερής ταυτότητας, παραβίαση καταστατικού και παράκεντρα 

Η αποχώρηση από το προσκήνιο του Αλέξη Τσίπρα ενθαρρύνει πολλούς άλλους να αρχίσουν να μιλούν, ενώ κάποιοι τα λένε στον Κασσελάκη για να τα ακούει ο Τσίπρας, θεωρώντας ότι η σιωπή του υποδηλώνει την ενοχή του. Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησαν για πρώτη φορά για την κατάσταση στο κόμμα που «δεν είναι πια ανησυχητική» αλλά «διαλυτική» και ζήτησαν σεβασμό στις προγραμματικές θέσεις και στο καταστατικό, αφήνοντας αιχμές για όσους διακατέχονται από «λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων».

Με κείμενο τους ο Γιώργος Σταθάκης και ο Ανδρέας Ξανθός, που υπογράφουν με άλλους, καταγγέλλουν τον αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα του κόμματος και αναφέρουν ότι: «Η φιλοδοξία μιας νέας αριστερής διακυβέρνησης σε εντελώς νέες δημοσιονομικά και πολιτικά συνθήκες δεν επιτεύχθηκε γιατί, με τον ρηχό “αντιμητσοτακισμό” δεν πείσαμε ότι υπήρχε αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ. Στο όνομα του να ξαναγίνουμε “κυβερνώσα”, υποβαθμίσαμε το “αριστερά”. Και σήμερα δεν είμαστε πια ούτε το ένα ούτε το άλλο». 

Αναφέρουν επίσης, μεταξύ άλλων, ότι : «Ομάδα στελεχών και μελών του κόμματος, ενθαρρυμένη από την προεδρική ασυλία, λασπολογούσε μέσω των social εναντίον οποιουδήποτε διαφοροποιούνταν από τη σκανδαλολογία και επέμενε στην προγραμματική αντιπαράθεση με βάση τις αρχές και τις αξίες της aριστεράς. Οι συκοφαντίες περί “υπονόμευσης του προέδρου”, “αριστερόμετρων” και “επιστροφής στο 3%” δυναμίτισαν το κλίμα εσωκομματικής συνοχής και εμπιστοσύνης».

Η διάρκεια του Κασσελάκη

Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, η κριτική αυτή μπορεί να μην αναφέρεται ρητά, αλλά προκύπτει σαφώς πως απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα και όχι στον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο στην πράξη κανένας δεν αντιμετωπίζει ως πραγματικό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε θεωρεί ότι χαράζει αυτός την πολιτική γραμμή και παίρνει μόνος του τις αποφάσεις που ανακοινώνει.

Ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ των πολιτικών στελεχών είναι πόσο θα παραμείνει στη θέση αυτή ο Κασσελάκης. Οι πιο θετικοί τον βλέπουν να παραμένει μέχρι τις ευρωεκλογές, ώστε να χρεωθεί και το αποτέλεσμα. Θεωρούν ότι αυτή ήταν και η αποστολή του, καθώς μέχρι τότε πιθανολογείται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Άλλοι λένε ότι δεν θα καταφέρει να βγάλει ούτε το συνέδριο, το οποίο αρκετοί προβλέπουν ότι θα προσπαθήσει πάλι, με κάποια δικαιολογία, να αναβάλει, γιατί πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσει να σταθεί σε αυτό.

Στις 11 Νοεμβρίου αναμένεται να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή για να επικυρώσει την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για το συνέδριο κι αυτό θα είναι ένα μικρό πρώτο τεστ. Μέχρι τότε η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τον Κασσελάκη θα προσπαθήσει να κάνει κάθε φωνή κριτικής να σιωπήσει και δεν κρύβει την πρόθεσή της γι’ αυτό. «Θα ασκείτε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και όχι σε μένα» προειδοποίησε ο Κασσελάκης, αλλιώς, όπως τους απείλησε, στις επόμενες εκλογές δεν θα δουν το όνομά τους στα ψηφοδέλτια.

Ο τυφώνας Κασσελάκη σαρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
«Θα ασκείτε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και όχι σε μένα» προειδοποίησε ο Κασσελάκης, αλλιώς, όπως τους απείλησε, στις επόμενες εκλογές δεν θα δουν το όνομά τους στα ψηφοδέλτια. Φωτ.: Dimitris Kapantais/ SOOC

Οι επόμενες εκλογές, όμως, αυτήν τη στιγμή μοιάζουν πολύ μακρινές στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πολύ λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ως τότε θα παραμένει πρόεδρος του κόμματος, αν υπάρχει ακόμα το κόμμα. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που μετράνε τον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Κασσελάκη κατέδειξαν ότι η καθοδική πορεία όχι μόνο δεν ανακόπηκε αλλά συνεχίζεται με σαφή πτωτική τάση που θα εξελιχθεί κι άλλο το επόμενο διάστημα.  

Όσο αφορά τον ισχυρισμό της πλευράς Κασσελάκη ότι είναι ο εκλεκτός της βάσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που τον εξέλεξε αδιαμεσολάβητα, πέρα από το ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει μετανιώσει πικρά για τη συναίνεση που έδωσε σε αυτόν τον τρόπο εκλογής που τώρα βλέπει ως παγίδα του Τσίπρα στην οποία έπεσε, στελέχη της «Ομπρέλας» επισημαίνουν ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές ήταν 930.013 και από αυτούς μόλις οι 74.285 ήρθαν στις εσωκομματικές κάλπες για να ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Όσο για τα πώς και τα γιατί, που σιγά-σιγά αποκαλύπτονται, είναι πιθανό στο μέλλον να εμπνεύσουν τη συγγραφή αρκετών βιβλίων. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε στο επικοινωνιακό φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, αλλά, αντί γι’ αυτό, βρέθηκε να αντιμετωπίζει νέες κρίσεις που προέκυψαν από τον ανασχηματισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ