Κινδυνεύουν τα θεμέλια του κράτους

Κινδυνεύουν τα θεμέλια του κράτους Facebook Twitter
Στο μη υπαρκτό, αλλά επινοημένο χωριό δίπλα στο Τελ Αβίβ οι φωνές προσπαθούν να καλύψουν το κροτάλισμα βομβαρδιστικών αεροπλάνων που πλησιάζουν! Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0


ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ,
και μαζικές, οι διαμαρτυρίες στο Ισραήλ ενάντια στην πολιτική του Βενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα. Δεν μεταδίδουν μόνο εναντίωση και οργή, μοιάζει συγχρόνως να ζητάνε εγρήγορση από τους ομοίους τους συμπολίτες Ισραηλινούς Εβραίους. Πράγματι, υπάρχουν πλήθος ενδείξεις ότι μέρος, πάντως όχι μικρό, αυτών των πολιτών διαβλέπει ότι η ασκούμενη πολιτική υποθηκεύει θεμελιώδεις αξίες του κράτους, όπως η δημοκρατική δομή και η εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αντιδρά βίαια η κυβέρνηση καταγγέλλοντάς τους ως συμπαθούντες τη Χαμάς. Στο διαδίκτυο, όμως, είναι συχνές οι κάθε είδους αναρτήσεις, από άρθρα και πολιτικά κείμενα έως λογοτεχνικά και κινηματογραφικά έργα, που μεταφέρουν μηνύματα ότι το Ισραήλ βαδίζει προς τον γκρεμό. Δεν είναι μόνο πρόσφατα αυτά τα μηνύματα, μερικά πρωτοεμφανίστηκαν έως και καμιά δεκαριά χρόνια πριν. 

Αποκαλυπτικό είναι ότι η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτς» δημοσιεύει συχνά (εβραϊκά και αγγλικά) άρθρα καταδικαστικά της πολιτικής Νετανιάχου. Με βάση τα γενόμενα, οι επιλογές αρθρογράφων της εμφανίζονται ως άμυνα απέναντι στις απειλές ότι όποιος κατακρίνει την κυβέρνηση είναι οπαδός της τρομοκρατίας. Η εφημερίδα αξιοποιεί ονόματα ιδρυτών του κράτους, διπλωματών, μελών της Βουλής κ.ά., δηλαδή ατόμων «υπεράνω πάσης υποψίας» για αποδοχή της τρομοκρατίας.

Η «εγρήγορση» που μοιάζει να ζητάνε οι Ισραηλινοί Εβραίοι από τους ομοίους τους για να σταματήσει η πορεία του Ισραήλ προς τον γκρεμό εντοπίζεται σε πλήθος παραδείγματα δημιουργών. Θα παραπέμψω σε ένα μόνο βιβλίο, τη μοναδική συλλογή διηγημάτων του Άμος Οζ, Εικόνες από τη ζωή στο χωριό.

Ένα από τα ονόματα που εμφανίστηκαν πιο πρόσφατα στη «Χααρέτς» είναι αυτό του Αλόν Πίνκας, πρώην συμβούλου σε κυβερνήσεις με προσανατολισμό την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και πρώην πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη. Ασκεί οξύτατη κριτική στην κυβερνητική πολιτική στη Γάζα. Θεωρεί τον Νετανιάχου υπεύθυνο γιατί νομιμοποιεί τον «θρησκευτικό φανατισμό», προβάλλοντας έτσι την εβραϊκή «υπεροχή», υποθάλποντας μια βαθιά αντιδραστική τάση της ισραηλινής κοινωνίας και καλλιεργώντας μια επικίνδυνη αλαζονεία που πλήττει τη δημοκρατική δομή και ιδεολογία και απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο διαλόγου και συνύπαρξης δύο κρατών. 

Αμος Οζ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Άμος Οζ, Εικόνες από τη Ζωή στο Χωριό, Μεταφρ.: Λουίζα Μιζάν, Εκδ.: Καστανιώτης

Η «εγρήγορση» που μοιάζει να ζητάνε οι Ισραηλινοί Εβραίοι από τους ομοίους τους για να σταματήσει η πορεία του Ισραήλ προς τον γκρεμό εντοπίζεται σε πλήθος παραδείγματα δημιουργών. Θα παραπέμψω σε ένα μόνο βιβλίο, τη μοναδική συλλογή διηγημάτων του Άμος Οζ, Εικόνες από τη ζωή στο χωριό.

Στο διήγημα «Σκαφτιάδες» ο ήρωας είναι ένας γερασμένος σιωνιστής που μετανάστευσε από τη Ρωσία στο Ισραήλ για να κάνει πολιτική πράξη το όραμα της ίδρυσης του κράτους του στα εδάφη των προγόνων του. Νιώθει ιδρυτής του Ισραήλ, δίνει στον εαυτό του αυτό το δικαίωμα. Ζει απομονωμένος, καμπουριασμένος από την αγωνία, στο σπίτι του μαζί με τη μεσήλικη κόρη του. Τη βομβαρδίζει λέγοντάς της ότι κάθε νύχτα ακούει να σκάβουν και να καταστρέφουν τα πέτρινα θεμέλια του γερού σπιτιού του. Εκείνη απαντάει συνήθως ότι δεν υπάρχουν σκαφτιάδες. Μία φορά μόνο προσθέτει αδιάφορα τη φράση, «εκτός κι αν ακούς τη συνείδησή σου». Η φράση φτιάχνει αυτόματα το έμμεσο μήνυμα ότι ο ήρωας βασανίζεται από την αμφιβολία για την ευθύνη του ίδιου και των ομοίων του, δηλαδή εάν φέρει και κατά πόσο φέρει ευθύνη που κάθε νύχτα στο γερό, με τα στιβαρά θεμέλια σπίτι του, κρυμμένοι υπονομευτές τα καταστρέφουν, με στόχο ένα ξημέρωμα να χαθεί. Αποκαλυπτική λεπτομέρεια είναι ότι, κατά τον Οζ, το χωριό του οποίου κάποιοι υπονομεύουν τα θεμέλια βρίσκεται «κοντά στο Τελ Αβίβ», αλλά τέτοιο χωριό δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, είναι επινόηση του συγγραφέα.

Το κλίμα της αναμενόμενης απειλής κυριαρχεί σε όλα τα διηγήματα. Εκεί που το λανθάνον αυτό μήνυμα γίνεται ξεκάθαρος συμβολισμός της επερχόμενης καταστροφής είναι το τελευταίο διήγημα με τίτλο «Τραγουδώντας». Σε μια ατμόσφαιρα όπου λανθάνει η αξία του καθήκοντος, η υποχρέωση να υπερασπίζεται την πατρίδα κάθε πολίτης, και μάλιστα νέος στην ηλικία, το χωριό πενθεί και έχει την ανάγκη να ξορκίσει την αυτοκτονία ενός εικοσάχρονου νέου (που έμμεσα μοιάζει με άρνηση του πατριωτικού καθήκοντος)· γι’ αυτό τραγουδάνε όλοι μαζί «παλιά συναισθηματικά, εβραϊκά και ρωσικά τραγούδια». Δηλαδή τραγούδια όπως εκείνα που τραγουδούσαν οι μετανάστες από τη Ρωσία στους «Σκαφτιάδες», ο γέρος σιωνιστής που δίνει στον εαυτό του (σε σύγκριση με τους Παλαιστίνιους) το δικαίωμα να νιώθει ιδρυτής του ισραηλινού κράτους. Μια μικρή λεπτομέρεια στο τέλος παράγει το έμμεσο, αλλά πολύ ισχυρό μήνυμα ότι αυτό το δικαίωμα οδηγεί το κράτος του Ισραήλ στον γκρεμό που επιφυλάσσει ο μονόδρομος της εξαφάνισης του πληθυσμού της Γάζας. Καθώς τραγουδάνε, οι φωνές των πενθούντων αρχίζουν να δυναμώνουν όλο και πιο πολύ. Στο μη υπαρκτό, αλλά επινοημένο χωριό δίπλα στο Τελ Αβίβ οι φωνές προσπαθούν να καλύψουν το κροτάλισμα βομβαρδιστικών αεροπλάνων που πλησιάζουν!

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διεθνής πίεση και διπλωματικός πυρετός για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς - Ανησυχία για τους αμάχους στη Ράφα

Διεθνή / Το Ισραήλ έτοιμο για επίθεση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα - «Και οι άμαχοι πού θα πάνε; Στο φεγγάρι;» ρωτούν από την ΕΕ

Στο Κάιρο ο αρχηγός της CIA Ρίτσαρντ Μπερνς - Διπλωματικές συνεννοήσεις για νέα κατάπαυση του πυρός ώστε να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι
LIFO NEWSROOM
Πώς να διαβάσεις τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ισραηλινούς συγγραφείς

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς να διαβάσεις τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ισραηλινούς συγγραφείς

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τη μεταφράστρια από τα εβραϊκά Μάγκυ Κοέν για την εβραϊκή γλώσσα και τους μεγάλους Ισραηλινούς συγγραφείς όπως οι Άμος Οζ, Αβραάμ Γεοσούα και Άαρον Άπελφελντ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Ρεπορτάζ / Σαντορίνη: «Με τους σεισμούς δεν υπάρχουν βεβαιότητες»

Οι ειδικοί της σεισμολογίας είναι «κουμπωμένοι», βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το ποια θα είναι η συνέχεια. Πάντως, η παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου χαρακτηρίζεται σπάνιο φαινόμενο για τη σεισμολογία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Media / «Η ζωή μας ουσιαστικά είναι 10λεπτες εμπειρίες σε ακολουθία»

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος του «Atlantic» Ντέρεκ Τόμσον εξηγεί γιατί ζούμε σε έναν «αντικοινωνικό αιώνα» και μιλά για την εκλογή Τραμπ και τον ρόλο της δημοσιογραφίας στις μέρες μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα;

Οπτική Γωνία / O νέος ιμπεριαλισμός και γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα

Οι συνέπειες της πολιτικής του νέου Αμερικανού Προέδρου και οι αντιδράσεις του κόσμου. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Οπτική Γωνία / «Ο Μασκ δεν είναι Ναζί ακριβώς, αλλά μπορεί να είναι κάτι ακόμα χειρότερο»

Viral έχει γίνει η ανάρτηση του πρώην φίλου και συνεργάτη του Έλον Μασκ, Φίλιπ Λόου, επιφανή νευροεπιστήμονα, ιδρυτή της εταιρείας Neurovigil και εφευρέτη του iBrain, όπου γράφει μεταξύ άλλων ότι λίγη σημασία έχει τελικά αν κάποιος είναι πραγματικά Ναζί από τη στιγμή που ενεργεί ως Ναζί.
THE LIFO TEAM
«Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Social media / «Αν κλείσει το TikTok, δεν θα θυμάσαι καν ποιος είμαι»

Ο σεφ Eraldo μιλά για τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που επανοικειοποιείται και χρησιμοποιεί ως «όπλο» στα viral βίντεό του στο TikTok, αλλά και για την πιθανότητα η εφαρμογή μια μέρα απλώς να εξαφανιστεί.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Βασιλική Σιούτη / Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά η κοινωνία πιέζει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αρκετά και η κυβέρνηση δεν έχει πείσει πως έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει την έρευνα της Δικαιοσύνης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ