Μια χαμένη ευκαιρία συναίνεσης

Μια χαμένη ευκαιρία συναίνεσης Facebook Twitter
H έκπληξη όλων την περασμένη Δευτέρα ήταν μεγάλη και εξαιρετικά δυσάρεστη, όταν άκουσαν την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, να λέει από το βήμα της Βουλής ότι θα αφορά και τις εθνικές εκλογές, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση. Φωτό: SOOC
0

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, με τα θέματα του γάμου των ομοφύλων και της επιστολικής ψήφου να κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα, επισκιάζοντας το θέμα του νομοσχεδίου Φλωρίδη για τη Δικαιοσύνη και την επικοινωνιακή κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της εγκληματικότητας. Στο θέμα του γάμου η κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται σημαντική πίεση από την κομματική της βάση, ενώ με την επιστολική ψήφο έχασε μια σπάνια ευκαιρία συναίνεσης, εξαιτίας της προσπάθειάς της να στριμώξει τα κόμματα που είχαν ψηφίσει θετικά. 

Η κυβέρνηση επέδειξε μια ανεξήγητη συμπεριφορά στον χειρισμό της επιστολικής ψήφου και από κει που υπήρχε συνεννόηση, βρέθηκε να κατηγορείται για επίδειξη αλαζονείας. Ενώ είχε πετύχει μια ευρεία συναίνεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας να συμφωνούν αρχικά με τη βάση του νομοσχεδίου που είχε φέρει για διαβούλευση και στην αρμόδια επιτροπή –το οποίο αφορούσε αποκλειστικά τις ευρωεκλογές–, αντί να αξιοποιήσει αυτό το θετικό κλίμα, προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί, προσθέτοντας από το «παράθυρο», εντελώς απροειδοποίητα, τροπολογία που το επέκτεινε και στις εθνικές εκλογές. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγηση του με το θέμα αυτό, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης και υποστηρίζοντας ότι ήταν μια σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία για λόγους που δυσκολεύεται να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη, αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό.

Ήταν απολύτως αναμενόμενο να αντιδράσει η αντιπολίτευση, αφού για τις εθνικές εκλογές δεν υπήρχε καμία συμφωνία, ούτε καν ενημέρωση. Σχεδόν όλα τα κόμματα είχαν εκφράσει βάσιμους προβληματισμούς και με επιχειρήματα είχαν υποστηρίξει ότι η διαδικασία αυτή έπρεπε να εφαρμοστεί πρώτα στις ευρωεκλογές για να δοκιμαστεί. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει και το νομοσχέδιο που έφερε σε διαβούλευση και στην αρμόδια επιτροπή ήταν μόνο για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, οπότε η έκπληξη όλων την περασμένη Δευτέρα ήταν μεγάλη και εξαιρετικά δυσάρεστη, όταν άκουσαν την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, να λέει από το βήμα της Βουλής ότι θα αφορά και τις εθνικές εκλογές, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση. Έτσι, από κει που η Νίκη Κεραμέως μπορούσε να κρεμάσει στο πέτο της ένα παράσημο, αφού το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές είχε ψηφιστεί επί της αρχής από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, όχι μόνο τίναξε στον αέρα τη συμφωνία που υπήρχε αλλά καταγγέλθηκε και για τυχοδιωκτικούς τακτικισμούς. Η κυβέρνηση, με την ανεξήγητη αυτή συμπεριφορά, μόνο έχασε, καθώς επέδειξε έλλειψη σεβασμού προς τα κόμματα της αντιπολιτευσης και τη θεσμική διαδικασία. 

Μια χαμένη ευκαιρία συναίνεσης Facebook Twitter
O πρωθυπουργός αναρωτήθηκε ρητορικά «πώς γίνεται, άραγε, να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές». Φωτό: SOOC

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, που αντέδρασε άμεσα στη Βουλή, απαντώντας στην υπουργό, εξηγεί ότι το κόμμα του είχε αποφασίσει να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, αλλά ο αιφνιδιασμός με την επέκτασή της στις εθνικές εκλογές ήταν εντελώς αντιδεοντολογικός. «Νόμιζαν ότι μας είχαν εγκλωβίσει επειδή ψηφίσαμε θετικά και ότι θα συρόμασταν να πούμε “ναι” και στην αιφνιδιαστική, εκβιαστική και χωρίς εγγυήσεις επέκτασή του, αλλά έκαναν λάθος εκτίμηση», αναφέρει. Εκεί που όλοι περίμεναν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, στήθηκε ένα σκηνικό, με την υπουργό Εσωτερικών να αιφνιδιάζει την Ολομέλεια, και αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, να κάνει έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην αλλάξουν την ψήφο τους για «να μη χαθεί η ευκαιρία».

Η διαδικασία της επιστολικής ψήφου δεν έχει δοκιμαστεί ξανά στην Ελλάδα και πέρα από το ζήτημα της μυστικότητας της ψήφου, την οποία δεν διασφαλίζει, και έχει αναδείξει ειδικά το ΚΚΕ, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ούτε για το αδιάβλητο, με δεδομένο ότι θα εμπλακούν και ιδιωτικές εταιρείες (κούριερ). Για τους λόγους αυτούς και μερικούς ακόμα, η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να ψηφιστεί συναινετικά μόνο για τις ευρωεκλογές, να δοκιμαστεί η διαδικασία και μετά να εξεταστεί αν θα επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές. Τη συμφωνία αυτή παραβίασε η κυβέρνηση, εισάγοντας την τελευταία στιγμή την επέκτασή της στις εθνικές εκλογές, επειδή εκτίμησε ότι θα ασκούσε επικοινωνιακή πίεση για να τους αναγκάσει να το δεχτούν και να άρουν τις επιφυλάξεις τους. Εκ των υστέρων, τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχτηκαν ότι όταν είδαν τις 230 θετικές ψήφους, μπήκαν στον πειρασμό να περάσουν και την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, για την οποία απαιτούνται 200 ψήφοι, ενώ για τις ευρωεκλογές αρκεί και η απλή πλειοψηφία των 151.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη κατέστησε σαφές ότι ο αιφνιδιασμός δεν ήταν πρωτοβουλία της Νίκης Κεραμέως αλλά απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγηση του με το θέμα αυτό, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης και υποστηρίζοντας ότι ήταν μια σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία για λόγους που δυσκολεύεται να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη, αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό. Παραβλέποντας όσα είχαν συμφωνηθεί για τη διαδικασία που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά στη χώρα και τις επιφυλάξεις για το αδιάβλητο, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε ρητορικά «πώς γίνεται, άραγε, να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές», διαβεβαιώνοντας ότι η συγκεκριμένη τροπολογία θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές. 

Για το θέμα της νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή, όπως είπε, «όλο αυτό το διάστημα συζητήθηκε νηφάλια και χωρίς ακρότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία». Χαρακτήρισε «ώριμη διαβούλευση» τη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό, αναφεροντας πως «η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς» – αυτήν τη φράση επαναλαμβάνει συχνά τελευταία. 

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να εκτιμήσουν το πολιτικό κόστος και να περιορίσουν τις απώλειες. Οσο για τη στάση του υπουργού Επικρατείας με το ακροδεξιό παρελθόν, Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν προκαλεί καμία ανησυχία στον πρωθυπουργό. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.






 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον αέρα η συναίνεση για την επιστολική ψήφο

Βασιλική Σιούτη / Στον αέρα η συναίνεση για την επιστολική ψήφο

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, χωρίς να ενημερώσει τα κόμματα των οποίων την ψήφο είχε εξασφαλίσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο γάμος που δοκιμάζει τη σχέση του Μητσοτάκη με τη δεξιά 

Ρεπορτάζ / Ο γάμος που δοκιμάζει τη σχέση του Μητσοτάκη με τη δεξιά 

Ο πρωθυπουργός κατάφερε να αλλάξει την απόφαση πολλών βουλευτών της ΝΔ που ήταν απρόθυμοι να ψηφίσουν και όλα δείχνουν πως θα καταφέρει να περάσει τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Προβληματίζει όμως η αντίδραση που εξακολουθεί να υπάρχει στη δεξιά βάση του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ