«Nαι, αλλά για τους λάθρο δεν λέτε»: Η γυναικοκτονία στην Κω και «οι φεμινιστικές πατσαβούρες»

«Nαι, αλλά για τους λάθρο δεν λέτε»: Η γυναικοκτονία στην Κω και «οι φεμινιστικές πατσαβούρες» Facebook Twitter
Μια νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή, βιασμένη, φρικτά κακοποιημένη, πεταμένη σε ερημικό σημείο ενός νησιού, γιατί κάποιος –κάποιοι- ένιωσαν την άνεση και την ασφάλεια να τα πράξουν όλα αυτά. Αυτό δεν αλλάζει.
0


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ
 στην Ελλάδα που η υπόθεση Τοπαλούδη να μην της άλλαξε τη ζωή. Που να μην άρχισε να σκέφτεται –με τραγική αφορμή αυτό το αξεπέραστο τραύμα- ότι γυναικοκτόνους, βιαστές, κακοποιητές συναντάς σε όλες τις εθνικότητες, τα θρησκεύματα και τις κοινωνικές τάξεις. Επίσης, δεν υπάρχει άνθρωπος, οικογένεια, οντότητα σ' αυτό τον τόπο που να πήρε το αυτί του τις προηγούμενες ημέρες κάτι για την υπόθεση της 27χρονης στην Κω και το μυαλό του να μην έτρεξε στην Ελένη - αυτό λέγεται συλλογικό τραύμα. 

Υπάρχει, ωστόσο, ένα γελοιοδέστατο επιχείρημα – καραμέλα στο στόμα των υπανθρώπων που επιπροσθέτως εργάζονται για το καλό της ακροδεξιάς στη χώρα: ότι οι γυναίκες, οι συλλογικότητες, το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα σωπαίνει κάθε φορά που σημειώνεται ένα έμφυλο έγκλημα από αλλοδαπούς, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Ότι, δηλαδή, είναι τέτοια η αλληλέγγυα ομίχλη (και καλά) στο μυαλό και την κρίση των φεμινιστριών, είναι τέτοια η λύσσα τους για τα δικαιώματα των μεταναστών που επιλέγουν να σωπαίνουν όταν δολοφονούν, βιάζουν, κατακρεουργούν μια γυναίκα άνδρες άλλης εθνικότητας από την ελληνική – με δυο λόγια το NotAllMen, βγάζει γλώσσα και γίνεται «ναι, αλλά για τους λάθρο δεν λέτε».

Οι γυναικοκτόνοι, οι βιαστές, οι κακοποιητές δεν έχουν συγκεκριμένο θρήσκευμα ή εθνικότητα, δεν έχουν κοινωνική τάξη και μορφωτικό επίπεδο. Όλοι τους συναντιούνται στις βασικές εγκληματικές αρχές του κακοποιού συστήματος διοίκησης που ονομάζεται πατριαρχία. Βέβαια, η αναφορά και μόνο της λέξης είναι κόκκινο πανί για τους θιασώτες της «λευκής υπεροχής»

Αυτό κι αν είναι ψέμα και φυσικά το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι το αναπαράγουν για να εξυπηρετήσουν τη δική τους στρεβλή ατζέντα: τα ίδια λέγονταν για τη Μυρτώ της Πάρου, τα ίδια για την Ελένη Τοπαλούδη (ξεχνώντας φυσικά την εθνικότητα του ενός εκ των δύο δημίων της), τα ίδια για τη 17χρονη από το Περιστέρι που δολοφονήθηκε από τον φίλο της, τα ίδια ακριβώς αναπαράγονται τώρα για την Αναστάζια στην Κω.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι απέναντι σ’ αυτή την αισχρή, πέρα για πέρα τοξική εργαλειοποίηση μίας υπόθεσης που θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες, οι απαντήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και επαναλαμβάνονται απ’ άκρη σ’ακρη της δημόσιας σφαίρας – ότι οι γυναικοκτόνοι, οι βιαστές, οι κακοποιητές δεν έχουν συγκεκριμένο θρήσκευμα ή εθνικότητα, δεν έχουν κοινωνική τάξη και μορφωτικό επίπεδο. Όλοι τους συναντιούνται στις βασικές εγκληματικές αρχές του κακοποιού συστήματος διοίκησης που ονομάζεται πατριαρχία.

Βέβαια, η αναφορά και μόνο της λέξης είναι κόκκινο πανί για τους θιασώτες της «λευκής υπεροχής», που, ταυτόχρονα υπερασπίζονται και την έμφυλη ανωτερότητα – ένας αχταρμάς στρεβλώσεων και τοξικών στεροτύπων στα κεφάλια τους. Μιλάμε για το ίδιο σημείο στο οποίο «συναντιούνται» τάχα δήθεν ευγενείς και δανδήδες δικηγόροι του ελληνικού ιδεώδους με καλλιεπέστατες αναρτήσεις στα social media για τους ωραίους παλιούς καιρούς με δίποδα που βγάζουν άναρθρες κραυγές στην πραγματική διαδικτυακή ζωή.

Έβριθε χθες το Twitter από ύβρεις προς γυναίκες που συλλήβδην κατονομάζονταν «φεμινιστικές πατσαβούρες» τόσο από «κυρίους» (της κακιάς ώρας) όσο και από γνωστά ακροδεξιά τρολς που αδυνατούν να γράψουν σωστά ακόμα και το όνομά τους: αυτή η παράξενη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων είναι η ολοζώντανη απόδειξη ότι ο σεξισμός, η κακοποίηση, οι βιασμοί, οι γυναικοκτονίες δεν γνωρίζουν εθνικότητα, θρήσκευμα, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική επιφάνεια ή κοινωνική βάση. Αυτές οι δύο ετερόκλητες κατηγορίες «ανδρών» στη βάση του φύλου «συναντιούνται» και συνεννοούνται.

Είναι ικανοί για τα ίδια και χειρότερα με αυτά που συμβαίνουν καθημερινά χρόνια τώρα. Εκείνοι είναι που αρνούνται τον όρο γυναικοκτονία και που στην αποθέωση της στρέβλωσης και του ανακατέματος της ακροδεξιάς σούπας έφτασαν προχθές όχι μόνο να συνδέουν το ναυάγιο στην Πύλο με τη γυναικοκτονία στην Κω, αλλά και να διαδίδουν fake news περί ανεύρεσης του πτώματος της 27χρονης σε πηγάδι.

Είναι οι ίδιοι που κόπτονται για τον «μπολιτισμό» και τον σεβασμό σε αξίες (;), αλλά δεν είχαν πρόβλημα να ασχημονούν πάνω στον πόνο της οικογένειας της Αναστάζιας, διαρρέοντας ανυπόστατα σενάρια για το τέλος της πριν ακόμα αυτό ανακοινωθεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές. Και φυσικά, σε κανέναν δεν κάνει εντύπωση αυτό το ανίερο «το ‘να χέρι νίβει τ΄άλλο», εκεί δηλαδή που το ένα χέρι ζει με τον βασικό μισθό, αλλά τα βρίσκει με το μαλακό, αδούλευτο, περιποιημένο χεράκι του ακροδεξιού προνομιούχου εκπροσώπου κάποιου «ευγενούς» επαγγέλματος. Εκεί που το μεροκάματο αντί να κατανοεί και να συναισθάνεται τον πλάνητα και ανέστιο, παραδόξως συμπλέει με αυτόν που παίρνει τον αέρα του στη Μύκονο και γράφει και κανά δυο τοξικές μπούρδες για τα «πιθήκια» και τους «αραπάδες» που σπέρνουν έγκλημα στη χώρα.

Μόνο που η πραγματικότητα ξεπερνά και τις ανίερες συμμαχίες, και τα ψεύδη και τη σπέκουλα και τη μικροπολιτική εργαλειοποίηση των τερατωδών που αντιμετωπίζουν οι θηλυκότητες σε καθημερινή βάση.

Μια νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή, βιασμένη, φρικτά κακοποιημένη, πεταμένη σε ερημικό σημείο ενός νησιού, γιατί κάποιος –κάποιοι- ένιωσαν την άνεση και την ασφάλεια να τα πράξουν όλα αυτά. Αυτό δεν αλλάζει.

Εκείνο που μπορεί να αλλάξει είναι συνολικά η πολιτική απέναντι στο έμφυλο έγκλημα. Να το δει το κράτος και ο νομοθέτης. Να το δει ο υψηλότερα ιστάμενος της χώρας και να το κατεβάσει στη βάση, τολμώντας τομές –νομοθετικές και θεσμικές- που θα διατρέχουν όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής.

Ειδάλλως, σαν τις λοβοτομημένες θα φωνάζουμε ότι δεν αντέχουμε να μετράμε άλλη μία Έλενη, μία Γαρυφαλλιά, μία Αναστάζια, μία Γεωργία, τόσες και τόσες γυναίκες που κατά δεκάδες εξαφανίζονται από δίπλα μας κάθε χρόνο. Και θα δικαιολογούμαστε στο κάθε ακροδεξιό ορκ ότι ναι, γυναικοκτονία είναι, αλλά το πρόβλημά σας δεν είναι αυτό.

Το ζητούμενο σας είναι να κάνετε τις υπόλοιπες να σκάσουν, μέχρι να εξαφανιστεί το #MeToo και οι προεκτάσεις. Αλλά αλίμονο αν τα κινήματα και οι δυναμικές τους χάνονταν από τέτοια τερτίπια. Ναι, λοιπόν, γυναικοκτονία είναι και αυτή της Κω, αλλά και όσοι σκληρίζουν για τους «μούλους» της Αιγύπτου και του Πακιστάν είναι ικανοί για τα ίδια και χειρότερα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Explainer / Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Για πόσες γυναικοκτονίες ανά μήνα μιλάμε πλέον βάσει στατιστικών στοιχείων και γιατί η Ελλάδα θυμίζει το «ιταλικό μοντέλο» σε ό,τι αφορά τις γυναικτονίες, την ορατότητά τους και τις προσπάθειες αναγνώρισης του όρου;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Οπτική Γωνία / Η ταινία του Λάνθιμου μάς πείραξε και όχι η σχέση μας με το παρελθόν;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ