ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ πριν από λίγες μέρες να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώθηκε εχθές και επισήμως. Οι έντεκα βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να ακούσουν την παραίνεσή του για να παραμείνουν μέχρι τις ευρωεκλογές, δημιούργησαν μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση και την ονομασία «Νέα Αριστερά», όπως θα λέγεται πιθανά και το κόμμα με το οποίο ενδεχομένως να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές το καλοκαίρι. Σήμερα θα σταλεί και η επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, με την οποία θα του ανακοινώσουν τη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.
Οι βουλευτές και τα στελέχη που ήταν στη χθεσινή εκδήλωση της παρουσίασης δεν μπορούσαν να μείνουν άλλο και να λειτουργούν υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, θεωρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε ένα άλλο κόμμα που δεν τους εκφράζει και δεν μπορούν να ταυτιστούν μαζί του.
Ο πυρήνας της «Νέας Αριστεράς» αποτελείται από τα στελέχη που, όσοι θέλουν να υποτιμήσουν, αποκαλούν στελέχη του 3%, επειδή ήταν εκεί πριν η κρίση του 2010 φουσκώσει τα ποσοστά του κόμματος και τους οδηγήσει στην εξουσία. Οι «παππούδες» του ΣΥΡΙΖΑ, που έφυγαν και αυτοί και πήγαν μαζί τους, φαίνεται πως έχουν δεχθεί να παραμερίσουν για να βγουν μπροστά οι σαραντάρηδες.
Μέχρι τις ευρωεκλογές η «Νέα Αριστερά» έχει να αποδείξει αν μπορεί να εκφράσει την πραγματική αριστερά και αν θα καλύψει κάποιο πραγματικό πολιτικό κενό ή αν θα αποδειχθεί ένα «κόκκινο Ποτάμι».
«Πατριωτική αριστερά» vs. «αριστεράς των δικαιωμάτων»
Τώρα η μάχη θα δοθεί σε πολλά μέτωπα για το ποιος από τους δύο, ΣΥΡΙΖΑ και «Νέα Αριστερά», θα επιβιώσει. Και οι δύο, όπως ξεκαθάρισαν, θέλουν να είναι κυβερνητική δύναμη και όχι κόμμα διαμαρτυρίας, όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από την κρίση. Άλλωστε ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου είναι στελέχη που αναδείχθηκαν κατά την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν δεν συγκαταλέγονταν στα γνωστά και προβεβλημένα στελέχη.
Η κυβερνητική τους θητεία, και μάλιστα επί μνημονίων, τους καθιστά «ακίνδυνους» για την επιχειρηματική τάξη της χώρας, η οποία δεν τους βλέπει ως απειλή, αλλά ως μία πολιτική δύναμη με την οποία μπορούν να συνεννοηθούν. Υπάρχουν επιχειρηματίες και εκδότες άλλωστε που τους υποστηρίζουν ή τους βλέπουν με συμπάθεια.
Τα ΜΜΕ που υποστήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα έχουν διχαστεί. Κάποια υποστηρίζουν τη μία πλευρά και κάποια την άλλη. Είναι σχεδόν μοιρασμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη όμως έχει και τα κομματικά ΜΜΕ, τα οποία έχουν ελάχιστη επιρροή (γι' αυτό δεν τα έβλεπε ποτέ θετικά ο Αλέξης Τσίπρας), αλλά πάρα πολλά χρέη.
Για την ώρα οι ορατές διαφορές των δύο πλευρών εντοπίζονται στην πολιτική αισθητική των δύο ηγεσιών (όχι μόνο των προέδρων, αλλά και των επιτελείων), καθώς και στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη αυτοπροσδιορίζεται ως «πατριωτική αριστερά», ενώ οι έντεκα εχθές παρουσιάστηκαν ως αριστερά των δικαιωμάτων.
Δεν πέρασε πάντως απαρατήρητο ότι και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν στη νέα ομάδα του Αλέξη Χαρίτση και δεν έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, όπου κάποιοι το αποδίδουν σε «γραμμή» του τουρκικού προξενείου της Θράκης. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι κάθε μειονοτικός βουλευτής παίρνει γραμμή από το προξενείο ή σχετίζεται μαζί του. Ωστόσο, για τα συγκεκριμένα στελέχη αυτά έχουν λεχθεί κυρίως από συντρόφους τους στη Θράκη, όταν ήταν όλοι μαζί.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο βασικός λόγος που έφυγαν ήταν αφενός ότι η Ομπρέλα ήταν η τάση που στήριζαν εσωκομματικά και τους στήριζε κι αυτή, αφετέρου δεν μπορούσαν να ξεχάσουν ότι ο Κασσελάκης τον Σεπτέμβριο έλεγε: «Εγώ δεν έχω βουλευτές στο πλευρό μου που να θεωρούν τη μουσουλμανική μειονότητα, τουρκική».
Οι εναπομείναντες στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναμενόταν, δεν είδαν με καλό μάτι τη χθεσινή παρουσίαση της «Νέας Αριστεράς», την οποία ορισμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλούσαν «τραπεζική αριστερά» και τους έντεκα «αποστάτες».
Όχι νέο κόμμα ακόμα
Ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι είναι δοκιμασμένοι και δεν θα αρνηθούν αυτό που υπήρξαν. Ότι είναι περήφανοι για την εργατική πολιτική τους, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών και την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, όπως ανέφερε. «Θα είμαστε βεβαίως περήφανοι και περήφανες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτά που καταφέραμε. Ξέρουμε όμως ότι δεν αρκούν. Και σήμερα, στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που ανεχτήκαμε και πλήγωσαν το αξιακό μας σύστημα. Στεκόμαστε αυτοκριτικά απέναντι σε αυτά που υποτιμήσαμε, σε αυτά που δεν πετύχαμε».
Ανέφερε ότι η μεγάλη πρόκληση που έχουν μπροστά τους είναι να φτιάξουν «ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από αρχηγισμούς, ηγεμονισμούς, απόλυτες και μοναδικές αλήθειες» και ότι δεν ανακοίνωσαν ένα νέο πολιτικό κόμμα, αλλά ξεκινούν με επίκεντρο την νέα κοινοβουλευτική ομάδα να διαμορφώνουν «ένα νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής».
Τα πρώτα βέλη που δέχθηκαν ήταν εξ οικείων, από τους (πρώην) συντρόφους τους που τους κατηγόρησαν ότι παρά τα όσα λένε, εχθές διαφοροποιήθηκαν πηγαίνοντας δεξιότερα στη Βουλή, με το να αποφύγουν να καταψηφίσουν όλο το νέο πλαίσιο λειτουργίας των servicers, όπως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομάδα των έντεκα καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο εκφράζοντας την αντίθεσή της σε αυτό, αλλά διαφοροποιήθηκε δηλώνοντας «παρών» (πλην του Φερχάτ Οζγκιούρ) σε 3 από τα 6 άρθρα.
Το χρώμα στο σήμα τους είναι κόκκινο και βαθύ πράσινο που παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ (έκανε σαφή αναφορά στον σοσιαλισμό ως ζητούμενο ο Χαρίτσης) ενώ οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο, αναφέρουν πως το προηγούμενο διάστημα ανοίχτηκαν δρόμοι επικοινωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως, αν και το προηγούμενο διάστημα έμοιαζε να τους κλείνει λίγο το μάτι, τώρα παίρνει αποστάσεις λέγοντας ότι θα συνεργαστεί με όποιον συμφωνεί μαζί τους.
Μέχρι τις ευρωεκλογές η «Νέα Αριστερά» έχει να αποδείξει αν μπορεί να εκφράσει την πραγματική αριστερά και αν θα καλύψει κάποιο πραγματικό πολιτικό κενό ή αν θα αποδειχθεί ένα «κόκκινο Ποτάμι».