Ο Πολάκης θα επιστρέψει

Ο Πολάκης θα επιστρέψει Facebook Twitter
Ο πολακισμός, παρότι εμφανίζεται ως μια προοδευτική πολιτική έκφραση, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρα μια βαθιά συντηρητική συμπεριφορά. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΟΤΑΝ ΚΑΤΣΕΙ Η ΣΚΟΝΗ, αργά ή γρήγορα, ο Παύλος Πολάκης θα επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε θα είναι περισσότερο ενισχυμένος από κάθε άλλη φορά. Θα τους κουνήσει το δάχτυλο με νόημα και θα τους υπενθυμίσει ότι εκπροσωπεί μια ισχυρή τάση στο κόμμα, αν όχι τόσο σε επίπεδο στελεχών, σίγουρα στους ψηφοφόρους, οι οποίοι, εθισμένοι στον λαϊκιστικό λόγο και στη μετατροπή της οργής σε πολιτική συμπεριφορά, που μάλιστα χαρακτηρίζουν «αντισυστημική», βρίσκουν στον αψύ Κρητικό όλα τα στοιχεία με τα οποία οι ίδιοι ερμηνεύουν τα γεγονότα.

Άλλωστε, ο Πολάκης παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και σε έναν βαθμό αυτό που ο ίδιος και οι ακόλουθοί του περιγράφουν αποτελεί τη «βαθιά ψυχή» της παράταξης.

Ο πολακισμός είναι η σύγχρονη έκφραση του «αυριανισμού», ο οποίος κυριάρχησε για δεκαετίες στη χώρα, ξεκίνησε από μια δημοσιογραφική σχολή που υποτίθεται τα «έλεγε έξω από τα δόντια», λάτρευε τον λαϊκισμό και τον δημαγωγικό λόγο, αποκάλυπτε συχνά σκάνδαλα και γρήγορα μετατράπηκε σε μια σχολή πολιτικής συμπεριφοράς.

Ο πολακισμός δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στην πολιτική. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, αφού έχει βαθιές ρίζες στο εκλογικό σώμα, που έρχονται από μακριά και δεν βρίσκονται μόνο στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Ας μην κοροϊδευόμαστε, σε αρκετά κόμματα υπάρχουν μικροί ή μεγάλοι «Πολάκηδες»· ιδιαίτερα στη Νέα Δημοκρατία θα συναντήσουμε αρκετούς πολιτικούς με ανάλογες συμπεριφορές, αντίστοιχη δομή και συμπεριφορά (ο Αυγενάκης είναι το πρώτο όνομα που έρχεται πρόχειρα στο μυαλό κάποιου, ο Άδωνις Γεωργιάδης ένα δεύτερο).

Στην αριστερά της Μεταπολίτευσης δεν συναντούσαμε συχνά τέτοια πρόσωπα και εκφράσεις, αλλά κι αυτό είχε μια ημερομηνία λήξης. Η σύγχρονη αριστερά(;) του Τσίπρα έβαλε τέλος σε αυτή την πρακτική.

Ο πολακισμός είναι η σύγχρονη έκφραση του «αυριανισμού», ο οποίος κυριάρχησε για δεκαετίες στη χώρα, ξεκίνησε από μια δημοσιογραφική σχολή που υποτίθεται τα «έλεγε έξω από τα δόντια», λάτρευε τον λαϊκισμό και τον δημαγωγικό λόγο, αποκάλυπτε συχνά σκάνδαλα (κάποιες φορές οι αποκαλύψεις είχαν βάση) και γρήγορα μετατράπηκε σε μια σχολή πολιτικής συμπεριφοράς, με δεκάδες επιφανή στελέχη του άλλοτε ισχυρού ΠΑΣΟΚ (ξεχάσαμε γρήγορα τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο) να τον υιοθετούν στον καθημερινό τους λόγο. Απλώς, με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της κρίσης, μετακόμισε στον δεύτερο.

Ο πολακισμός, παρότι εμφανίζεται ως μια προοδευτική πολιτική έκφραση, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρα μια βαθιά συντηρητική συμπεριφορά. Χρησιμοποιεί ιδέες της αριστεράς χωρίς την αντίστοιχη ηθική της και, σύμφωνα με τη γλώσσα με την οποία εκφράζεται, τις «πουλάει» σε έναν κόσμο που, απελπισμένος ή χωρίς γερές αντιστάσεις, είναι έτοιμος να τις δεχτεί ως τις μοναδικές αλήθειες, έστω κι αν σε αυτές συναντάει κάποιος μόνο ψήγματά τους.

Τα ψήγματα αυτά, ο δημαγωγικός λόγος, ο μεσσιανισμός που υπηρετεί δήθεν χαρισματικά πρόσωπα, ο επιφανειακός τρόπος ερμηνείας των γεγονότων και κυρίως ο λόγος που ακουμπάει στο ένστικτο και όχι στο επιχείρημα είναι τα βασικά στοιχεία του.

Ο Πολάκης θα επιστρέψει όχι μόνο γιατί είναι αυτός που με τον άλλο «αστέρα» του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά ήταν οι βασικοί υπεύθυνοι για την εκλογή του Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει μεταλλαχθεί σε ένα προσωποπαγές λαϊκιστικό κόμμα, αλλά και γιατί τον έχουν ανάγκη. Άλλωστε, το είπε και ο Κασσελάκης, αισθάνεται πολύ άσχημα για την απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει, γιατί τον αγαπά. Αυτές οι αγάπες δύσκολα διαλύονται…

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πισίνες: Το χειμερινό μακροβούτι της εφορείας και το θαλασσινό νερό  

Ελλάδα / Το χειμερινό μακροβούτι της εφορίας στις παράνομες πισίνες

Στο στόχαστρο της εφορίας έχουν μπει οι παράνομες πισίνες, ενώ παράλληλα το υπουργείο Τουρισμού έβγαλε στη διαβούλευση ρύθμιση με την οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τη χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM
Ο Δικαστής Ντρεντ, ο Γουόλτερ Γουάιτ και το «σύνδρομο Τόνι Σοπράνο» ανάμεσα στους θαυμαστές του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Δικαστής Ντρεντ, ο Γουόλτερ Γουάιτ και το «σύνδρομο Τόνι Σοπράνο» ανάμεσα στους θαυμαστές του Τραμπ

Οι αφηγήσεις που προορίζονται να αναδείξουν τους κινδύνους του φασισμού, της παθολογικής σκληρότητας ή του υπερφίαλου εγωισμού καταλήγουν να παρερμηνεύονται από εκείνους που αντιμετωπίζουν τη σκληρότητα και τον εγωισμό ως αρετές.
THE LIFO TEAM
H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

Οπτική Γωνία / H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

«Πρόκειται για ξεκάθαρα αντισυνταγματική πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως από την ΕΛΑΣ τα τελευταία χρόνια, ακυρώνοντας στην πράξη το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ