Επίδειξη ισχύος στο Ζάππειο
Η χθεσινή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο ήταν μάλλον η σημαντικότερη προεκλογική εκδήλωσή της ως τώρα για αρκετούς λόγους. Ήταν κυρίως μία καλά οργανωμένη επίδειξη ισχύος και συσπείρωσης ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Η Νέα Δημοκρατία, ως το κατεξοχήν αστικό κόμμα εξουσίας, και τα στελέχη της, γνωρίζουν τη σημασία της ενότητας αυτές τις ώρες. Οι καραμανλικοί, αφού κατάφεραν να άρουν τις επιφυλάξεις του πρωθυπουργού και να διασώσουν τον καραμανλικό τους βαρόνο και πρώην υπουργό Μεταφορών, βάζουν πλάτη στο κόμμα και υπηρετούν και αυτοί τη στρατηγική της αυτοδυναμίας.
Μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με τους Τούρκους
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής βρέθηκαν μαζί με τον πρωθυπουργό στο Ζάππειο Μέγαρο, στην κομματική εκδήλωση για την «Ημέρα της Ευρώπης», βοηθώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκρατήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους, ειδικά όσους λοξοκοιταζουν δεξιά της Ν.Δ., διαμαρτυρόμενοι ότι έχει γίνει Ποτάμι.
Στις ομιλίες τους και οι δύο αναφέρθηκαν στα εθνικά θέματα και άσκησαν σκληρή κριτική στην Ε.Ε., και για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία. Όλοι, απαντώντας έμμεσα στα διάφορα σενάρια που διακινούνται περί πιέσεων για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία, διευκρίνισαν ότι η Ελλάδα μπορεί να συζητά με την Τουρκία μόνο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Μεγάλη έμφαση στα εθνικά θέματα και ειδικά στα ελληνοτουρκικά, έδωσε στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας».
Κριτική Κώστα Καραμανλή στην Ε.Ε.
Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για την ανάγκη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που θα αυξήσει κατακόρυφα την ευρωπαϊκή ισχύ, αλλά «δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών» είπε, αφήνοντας αιχμές για «κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών που υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια».
Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στο θέμα που αποφεύγει, την οικονομική κρίση του 2008-2009, κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι αντί να υπάρξει ταχεία και αποφασιστική αντίδραση τότε, επικράτησε «σύγχυση, δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, έλλειψη αλληλεγγύης, ενίοτε και υστεροβουλία», ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη και από την Ελλάδα.
Όχι στην πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας
Μεγάλη έμφαση στα εθνικά θέματα και ειδικά στα ελληνοτουρκικά, έδωσε στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας».
Ανέφερε ότι η Τουρκία εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις, ανεξάρτητα από εκλογικά αποτελέσματα, κυβερνήσεις και πρόσωπα. Ο πρώην πρωθυπουργός πήρε θέση και απέναντι σε όσους «επαναλαμβανόμενα επιχειρούν να προωθήσουν ιδέες περί συνολικού συμβιβασμού και απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου». Υποστήριξε ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για το καθεστώς των νησιών και εκτός πάσης συζήτησης, το δικαίωμα άμυνας και αποτροπής για την ασφάλεια των νησιών είναι αδιαπραγμάτευτο και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι –κατά το Διεθνές Δίκαιο– μονομερές και στην αποκλειστική δικαιοδοσία της κάθε χώρας. «Τελεία και παύλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε ξεκάθαρα την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την προοπτική της νέας τετραετίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, και ατέρμονα κομματικά παζάρια. Είπε ότι τη σταθερότητα μόνο η δική τους παράταξή μπορεί να εγγυηθεί, «όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα».
Πίστη και κριτική στο «ευρωπαϊκό ιδεώδες»
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε κι εκείνος στα κυριαρχικά δικαιώματά σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη που «δεν θα τα μοιράσουμε με την Τουρκία». Μίλησε για μια Ευρώπη που σήμερα παραπαίει, ασκώντας κριτική στη woke culture και σε άλλα θέματα, με αφορμή την δημογραφική συρρίκνωση (για τα οποία του ασκήθηκε κριτική από τον φιλελεύθερο χώρο). Τόνισε, πάντως, τον συμβολισμό της παρουσίας τους στο Ζάππειο καθώς ότι και οι τρεις τους έχουν πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Το φάντασμα της «Δήμητρας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετά την εμφάνιση της «Δήμητρας» του Βαρουφάκη έχει αναπροσαρμόσει την προεκλογική του στρατηγική, στηρίζοντάς την εν πολλοίς σε αυτήν, ανέφερε ότι «υψώνονται ξανά παλιά φαντάσματα, ασυνάρτητες συμμαχίες, που ενώ θα έχουν καταδικαστεί στην κάλπη, μπορεί να αναζητούν την εξουσία, ποντάροντας στην παγίδα της απλής αναλογικής και επιδιώκοντας νέες περιπέτειες με "Δήμητρες"».
Όλα αυτά για να καταλήξει στο δια ταύτα: ότι αυτοί, «η παράταξη που έβαλε και κράτησε τη χώρα στην τροχιά των αναπτυγμένων δυτικών δημοκρατιών, δεσμεύονται ότι μαζί με όλους όσοι συμμερίζονται τον πατριωτισμό της ευθύνης και τον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας, θα μείνουν Ευρώπη…».
Κάποιοι ίσως πρόσεξαν πως την ώρα που ο Τσίπρας χρησιμοποιεί το παλιό σύνθημα της «Αλλαγής» του ΠΑΣΟΚ του ‘80, ο Μητσοτάκης, πιο δειλά μεν, αλλά κι αυτός, επιχειρεί να χρησιμοποιεί τον «εκσυγχρονισμό» του Κώστα Σημίτη.
Αβάντα στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε κατά κάποιον τρόπο και η (χριστιανοδημοκράτισσα) πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε μήνυμά της στην κομματική εκδήλωση στο Ζάππειο αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα προβλήματα, κάτι που τα τέσσερα τελευταία χρόνια «έχει δει από πρώτο χέρι δουλεύοντας πολύ στενά με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». Αναφέρθηκε και στην περσινή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν «σχεδόν δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».
Γιατί ο Τσίπρας δεν θα φύγει αν χάσει πάλι
Αίσθηση έκανε εχθές η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, σε μια χαλαρή μεσημεριανή εκπομπή, και μάλιστα χωρίς να πιεστεί, με την οποία απάντησε σε όλους εκείνους που αναρωτιούνται αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που χάσει. Η απάντηση είναι ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί αν χάσει. Αυτή είναι μια παράδοση των ευρωπαϊκών αστικών κομμάτων, παλαιότερα και του Συνασπισμού, του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μετεξέλιξη, αλλά όχι πια του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα.
«Αν αυτές τις εκλογές τις χάσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι βέβαιο ότι την επόμενη μέρα δεν θα μπορέσει να σταθεί. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλιώς, κερδίσει ή χάσει ο Τσίπρας, θα υπάρχει μια εκτίμηση απέναντί του» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον εαυτό του, προσθέτοντας πως αυτό νομίζει ότι είναι υγιές και όποιος διαφωνεί μαζί του, να το λέει δημόσια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που ελέγχει απόλυτα το κόμμα του, δέχεται κατά καιρούς αρκετή κριτική για αυτό από τους εκτός, γιατί εντός του κόμματος δεν τολμά κανείς να του ασκήσει κριτική δημόσια. Ακόμα και ο Παύλος Πολάκης, που μετά τον Τσίπρα είναι ο μόνος που έχει προσωπικούς οπαδούς στον ΣΥΡΙΖΑ (και άρα πραγματική ισχύ), παραλίγο να διαγραφεί και αναγκάστηκε να ζητήσει σχεδόν συγγνώμη (το θέμα που ενόχλησε τον Τσίπρα δεν ήταν η καταγγελλόμενη στοχοποίηση των δημοσιογράφων, αλλά η «απείθεια» προς τον ίδιο για το θέμα των υποψηφιοτήτων).
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει καθόλου να παραιτηθεί, ακόμα και αν χάσει για άλλη μια φορά, καθώς θεωρεί ότι είναι πρωθυπουργός εν αναμονή και μόλις αποχωρήσει ο Μητσοτάκης, θα έρθει η σειρά του, έστω και αν δεν χρειαστεί να κάνει τίποτα άλλο από το να περιμένει. Ο Τσίπρας για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ταυτιστεί με την περίοδο που το κόμμα του πήγε από το 3% στο 30%. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν, οπότε περιμένουν να επαναλάβει το θαύμα.
Τσίπρας με Σεραφείμ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αν και στο παρελθόν δήλωνε άθεος, δεν εξαιρεί την εκκλησία από την προεκλογική του εκστρατεία. Εχθές επισκέφτηκε τη Μητρόπολη Πειραιά στο «Μαρινάκειον Μέλαθρον», όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Σεραφείμ, εκφράζοντάς του τη χαρά του που βρέθηκε εκεί και λέγοντάς του πως γνωρίζει το έργο της Ιεράς Μητρόπολης και της ιδιαίτερης παρουσίας της στον κοινωνικό χώρο, κάτι που τον συγκινεί ιδιαίτερα.
«Βεβαίως πρέπει και η πολιτεία να κάνει περισσότερα και να ενισχύσει τις προσπάθειές σας» του είπε. «Εμείς χαιρόμαστε που είστε εδώ, γιατί είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Α' Πειραιώς, αυτό μας τιμά ιδιαιτέρως» του απάντησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο οποίος του ευχήθηκε κάθε επιτυχία και στην οικογενειακή του ζωή, «αλλά κυρίως και στον χώρο της πολιτικής δράσης».