Οι Αμερικανοί νεοναζί εγκαταλείπουν την Ουκρανία

Οι Αμερικανοί Νεοναζί εγκαταλείπουν την Ουκρανία Facebook Twitter
Ο Κρίστοφερ Πόλχαουζ, ηγέτης του αμερικανικού νεοναζιστικού δικτύου Blood Tribe, σε συγκέντρωση νεοναζί στη Φλόριντα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Φωτ.: Stephanie Keith/Getty Images
0

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ του πολέμου στην Ουκρανία, που κάποτε αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για τους Αμερικανούς ακροδεξιούς εξτρεμιστές, πολλοί από το υπόγειο ακροδεξιό κίνημα στις ΗΠΑ αποκηρύσσουν με ζήλο τη συμμετοχή στη σύγκρουση και συμβουλεύουν τους οπαδούς τους να μείνουν μακριά. Οι εξτρεμιστές βλέπουν πλέον την επερχόμενη εκλογική χρονιά ως κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους προκειμένου να εστιάσουν τον ακτιβισμό τους στο εσωτερικό μέτωπο.

Σε ένα ηχητικό μήνυμά του στο Telegram στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ο πρώην πεζοναύτης Κρίστοφερ Πόλχαουζ, ηγέτης του νεοναζιστικού δικτύου Blood Tribe, γνωστού για τις ρατσιστικές και ομοφοβικές κορόνες του, είπε στους οπαδούς του ότι δεν επιτρέπει πλέον στα «παιδιά» του να συμμετάσχουν στη σύγκρουση. «Θα συνεχίσω να υποστηρίζω τον αγώνα του λαού εκεί», δήλωσε ο Πόλχαουζ, «αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψω στους δικούς μας να σπαταλήσουν μόχθο και αίμα σ’ αυτόν τον πόλεμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι αρκετά από τα μέλη της οργάνωσής του ήταν «πολύ ενθουσιασμένοι και ετοιμάζονταν να πάνε στην Ουκρανία», τελικά αποφασίστηκε να επικεντρωθούν στον εγχώριο ακτιβισμό, μη βλέποντας κανένα όφελος πλέον από την ενεργή συμμετοχή τους στον πόλεμο.

Το αν ο Πόλχαουζ μιλούσε ποτέ σοβαρά για τον πόλεμο είναι ένα άλλο ερώτημα. Κάποιοι στο ευρύτερο νεοναζιστικό κίνημα των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ένα είδος live-action παιχνιδιού ρόλων για να χτίσουν τη μαχητική τους αξιοπιστία, ακόμη και αν οι ιστορίες για τα κατορθώματά τους δεν ήταν αληθινές. Ο Κεντ ΜακΛέλαν, από τη Φλόριντα, πρώην συνεργάτης του Πόλχαουζ και γνωστός με το ψευδώνυμο Boneface, αποκαλύφθηκε τελικά ότι όσα έλεγε για τα ανδραγαθήματά του στο ουκρανικό μέτωπο πέρσι το καλοκαίρι ήταν όλα ψέματα.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα επιφανές ακροδεξιό έντυπο που συνδέεται με τη διαλυμένη αμερικανική νεοναζιστική τρομοκρατική ομάδα Atomwaffen Division, δήλωνε ότι ο πόλεμος όχι μόνο «δεν έχει πια σημασία για εμάς», αλλά ο στόχος είναι πλέον ξεκάθαρα «να επικεντρωθούμε εκ νέου σε αμερικανικά ζητήματα».

Μέσα στον ευρύτερο ιστό των νεοναζιστικών οργανώσεων, η κουβέντα για την Ουκρανία έχει σχεδόν εξατμιστεί με τη σύγκρουση στη Γάζα και τα εσωτερικά ζητήματα να επισκιάζουν αυτό που μέχρι πρόσφατα ήταν ένα παγκόσμιο γεγονός με υψηλή θεαματικότητα. Βλέποντας ότι δεν έχει καμία αξία η αποστολή ανδρών για να αποκτήσουν πολεμική εμπειρία στην πρώτη γραμμή, με πολύ υψηλό το ρίσκο σύλληψης ή θανάτου, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές των ΗΠΑ βλέπουν πλέον την Ουκρανία ως μια σύγκρουση με ελάχιστα για τους ίδιους οφέλη.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα επιφανές ακροδεξιό έντυπο που συνδέεται με τη διαλυμένη αμερικανική νεοναζιστική τρομοκρατική ομάδα Atomwaffen Division, δήλωνε ότι ο πόλεμος όχι μόνο «δεν έχει πια σημασία για εμάς», αλλά ο στόχος είναι πλέον ξεκάθαρα «να επικεντρωθούμε εκ νέου σε αμερικανικά ζητήματα». Πρόκειται για αντίληψη που θυμίζει τις δηλώσεις των ρεπουμπλικανών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ και Ρον ΝτεΣάντις, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως «ένα μακρινό πρόβλημα».

Ο Joshua Fisher-Birch, αναλυτής της σύγχρονης ακροδεξιάς για το Counter Extremism Project, έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη της σχέσης των ακροδεξιών εξτρεμιστών με την Ουκρανία. «Η διαδικτυακή συζήτηση στους κόλπους της αμερικανικής ακροδεξιάς σχετικά με το ταξίδι στην Ουκρανία και την αποστολή εθελοντών για να πολεμήσουν ενάντια στη ρωσική εισβολή έχει μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο», δηλώνει, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η κουβέντα για τη συμμετοχή στον πόλεμο «είτε δεν ήταν ποτέ σοβαρή», είτε ήταν μια απροκάλυπτη «προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα μέσω crowdfunding», είτε εγκαταλείφθηκε «λόγω της βάναυσης πραγματικότητας της σύγκρουσης», είτε «δεν αποτελούσε πλέον ορατό στόχο για το αμερικανικό νεοναζιστικό κίνημα».

Για πολλούς από τους Ευρωπαίους νεοναζί, αντιθέτως, η σύγκρουση βρίσκεται στο κατώφλι τους. Ευρωπαίοι ακροδεξιοί εθνικιστές από τη Σκανδιναβία, την Πολωνία, τη Λευκορωσία αλλά και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων, έχουν υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο πλευρό των Ουκρανών. Αλλά για πολλούς Αμερικανούς εξτρεμιστές, η πραγματική συνθήκη της ένταξης στη σύγκρουση ενέχει πρακτικές και υλικοτεχνικές δυσκολίες, καθώς και μεγάλο βαθμό κινδύνου για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα «στην άλλη άκρη του κόσμου».

Με στοιχεία από The Guardian

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Κακομαθημένοι ολιγάρχες / Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Ο Μασκ θέλοντας να παραστήσει τον Μπάτμαν της ελευθερίας του λόγου, κατέληξε ένας Τζόκερ, ηγέτης ενός στρατού συνωμοσιολόγων, ομοφοβικών, αντισημιτών, ακόμα και δεδηλωμένων νεοναζί.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε στο επικοινωνιακό φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, αλλά, αντί γι’ αυτό, βρέθηκε να αντιμετωπίζει νέες κρίσεις που προέκυψαν από τον ανασχηματισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ