ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Πώς ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πώς ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανακουφιστικό κατά κάποιον τρόπο που δεν υπάρχει πια το 41%, χωρίς όμως να εξηγήσει τι εννοεί. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


«ΑΥΤΟ, ΤΟ  41%, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ», είπε στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών, καθώς η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας, οπότε οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2027. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία απέρριψε κάθε σχετικό σενάριο, ήταν αυτονόητη, αφού για ποιον λόγο να ήθελε να πάει σε πρόωρες εκλογές μετά από μια εκλογική αποδοκιμασία, διακινδυνεύοντας την απώλεια εδρών;

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανακουφιστικό κατά κάποιον τρόπο που δεν υπάρχει πια το 41%, χωρίς όμως να εξηγήσει τι εννοεί. Πιθανό να αναφερόταν στις υψηλές προσδοκίες που δημιουργούσε ένα τέτοιο ποσοστό. Προεκλογικά, είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους των περσινών εκλογών να τους ψηφίσουν ξανά και να μην του στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας γιατί το είχε λάβει ήδη. Οι συνεργάτες του υποστήριζαν ότι δεν αρκεί η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτη αλλά έχει σημασία και το ποσοστό που θα πάρει, καθώς αυτό δεν πρέπει να είναι τέτοιο που να δίνει λόγο να αμφισβητηθεί η κυβέρνηση. Τελικά, το ποσοστό ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες τους. Συνέβη ακριβώς αυτό που ξόρκιζαν και δεν ήθελαν να συμβεί. Η Νέα Δημοκρατία έπεσε κάτω από το 30%, κάτι που δεν ήθελε να πιστέψει κανείς στο Μαξίμου. 

Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός είπε ότι «το αποτέλεσμα με κάνει προβληματισμένο αλλά και ανακουφισμένο», καθώς, αφού ο ελληνικός λαός ήθελε να τους στείλει ένα μήνυμα, καλύτερα που το έστειλε τώρα, οπότε έχουν άλλα τρία χρόνια μπροστά τους και θα προβεί σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι έλαβαν υπόψη το μήνυμά τους.

Προεκλογικά ο πρωθυπουργός υποστήριζε πως ένα κακό ποσοστό στις ευρωεκλογές θα δυσκόλευε πολύ τη διακυβέρνηση. Προχθές είπε πως «είναι άλλο να προβλέπεις τι θα γίνει και άλλο να βιώνεις το αποτέλεσμα αφότου ήρθε», το οποίο «μπορεί να είναι και λυτρωτικό και απελευθερωτικό», διαβεβαιώνοντας πως δεν θα πατήσουν φρένο, αλλά γκάζι, γιατί αυτό ζητούν οι πολίτες από εκείνους. 

Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν «σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, πηγαίνετε πιο γρήγορα». Ένα εκατομμύριο πολίτες που τους ψήφισαν πέρσι, αλλά όχι σε αυτές τις εκλογές, είπε ότι «ως επί το πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού, έκατσαν σπίτι τους» είτε από κούραση από τις επαναλαμβανόμενες εκλογές, είτε επειδή θεώρησαν ότι οι κάλπες δεν είχαν τόσο μεγάλη σημασία, είτε για να τους στείλουν μήνυμα. «Αλλά δεν πήγαν αλλού», δήλωσε κατηγορηματικά.

Οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτήν τη στάση διαμαρτυρίας των πολιτών, η οποία εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την ερμηνεία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ακρίβεια, το γεγονός ότι η ανάπτυξη, η οποία υπάρχει στους αριθμούς, δεν φτάνει στον κόσμο και παθογένειες του ελληνικού κράτους το οποίο ελάχιστα εκσυγχρονίστηκε αυτά τα πέντε χρόνια, παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνησή του. 

Πριν από τις ευρωεκλογές, ωστόσο, ο πρωθυπουργός είχε υποτιμήσει σημαντικά την απήχηση ακόμα και των προβλημάτων που αναγνωρίζει σήμερα ως βάσιμους λόγους για τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και πάλι όμως, παρά το πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνησή του, δηλώνει ικανοποιημένος που αυτό ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο που δέχθηκε η γαλλική ή η γερμανική κυβέρνηση.

«Δείτε, ας πούμε, τι έγινε στη Γαλλία και τη Γερμανία, που καταποντίστηκαν, σε έναν βαθμό και λόγω του κόστους ζωής», είπε κάνοντας αποτίμηση του αποτελέσματος. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τους ελέγχους, κάτι που λέγεται βέβαια διαρκώς εδώ και χρόνια, και θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και στο διαθέσιμο εισόδημα, «το οποίο θα αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό απ’ ό,τι η ακρίβεια». Το πως θα το κάνει αυτό δεν το είπε. 

Για το θέμα του γάμου και του πολιτικού κόστους ο πρωθυπουργός είναι πολύ πιο ξεκάθαρος, καθώς δεν αναγνωρίζει ως δίκαιη τη διαμαρτυρία όσων ενοχλήθηκαν, όπως με την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το κόμμα του υπέστη πολιτική ζημιά από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά έκανε αυτό που πίστευε ότι ήταν σωστό και δίκαιο. Ούτε δεξιά στροφή της ελληνικής κοινωνίας βλέπει στο εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρεί ότι μπορεί ο Βελόπουλος να είχε μια αύξηση, αλλά αυτή ήταν πολύ μικρή μπροστά στα εκατομμύρια των πολιτών που προτίμησαν να μην πάνε να ψηφίσουν.

Πώς ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης Facebook Twitter
O Kυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι μπορεί ο Βελόπουλος να είχε μια αύξηση, αλλά αυτή ήταν πολύ μικρή μπροστά στα εκατομμύρια των πολιτών που προτίμησαν να μην πάνε να ψηφίσουν. Φωτ.: Χρήστος Καρράς/ SOOC

Τους 700.000 ψηψοφόρους που τοποθετούνται σε κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει ότι μάλλον δεν μπορεί να τους πείσει, αλλά το ένα εκατομμύριο που δεν πήγε να ψηφίσει εκτιμά ότι μπορεί να το κερδίσει εύκολα ξανά, καθώς δεν θεωρεί ότι το έχασε, κυρίως επειδή, όπως έχουν τα πράγματα στις εθνικές εκλογές, δεν θα έχουν να ψηφίσουν κάτι άλλο. 

Τα Τεμπη και τα θέματα του κράτους δικαίου θεωρεί ότι δεν επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα και την εκτίμησή του αυτήν τη βασίζει εν πολλοίς στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που τα ανέδειξαν δεν κέρδισαν τους ψηφοφόρους και δεν πέτυχαν ούτε αυτά τους στόχους τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει ιδιαίτερα τον εκνευρισμό του για κάποιους υπουργούς, τους οποίους κατηγορεί και για αλαζονεία, αν και ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θεωρούν ότι η εικόνα που έχει ο πρωθυπουργός για το έργο τους δεν είναι πρωτογενής αλλά αυτή που του μεταφέρουν συνεργάτες του.

Σε αρκετούς υπουργούς έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ένα κονκλάβιο στο οποίο αν δεν είναι αρεστοί, δεν έχουν μέλλον. Αλλά αυτά δεν είναι ασυνήθιστα στις κυβερνήσεις. Μέχρι τώρα οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις δεν έβγαιναν στην επιφάνεια. Μετά τον ανασχηματισμό δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει, ανάλογα με το ποιοι θα επικρατήσουν. 

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει συχνά ότι δεν μπορούν να γίνουν όλοι οι βουλευτές υπουργοί και κλείνει πάντα το μάτι σε όσους βγάζει εκτός ότι μπορεί να επανέλθουν – κάτι που αναμένεται να κάνει και τώρα· να μειώσει τον τεράστιο αριθμό των μελών της κυβέρνησης είναι κάτι που δεν σκέφτεται ως τώρα, καθώς θεωρεί ότι ο κεντρικός συντονισμός του κυβερνητικού έργου από το Μαξίμου ήταν επιτυχημένος και τα πολλά μέλη δεν ήταν πρόβλημα. Η απάντηση που θα δώσει την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο για το τι χρειάζεται να γίνει είναι επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Αλλαγή της πολιτικής γραμμής της κυβέρνησης δεν θα υπάρξει και θα το ξεκαθαρίσει μάλλον και αυτό.

Προεκλογικά ο πρωθυπουργός υποστήριζε πως ένα κακό ποσοστό στις ευρωεκλογές θα δυσκόλευε πολύ τη διακυβέρνηση. Προχθές είπε πως «είναι άλλο να προβλέπεις τι θα γίνει και άλλο να βιώνεις το αποτέλεσμα αφότου ήρθε», το οποίο «μπορεί να είναι και λυτρωτικό και απελευθερωτικό», διαβεβαιώνοντας πως δεν θα πατήσουν φρένο, αλλά γκάζι, γιατί αυτό ζητούν οι πολίτες από εκείνους. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Διεθνή / «Η ζωή στην Ευρώπη εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα»

Ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός Πίτερ Φράνκοπαν και ο επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής και βετεράνος των «New York Times» Στίβεν Ερλάνγκερ σχολιάζουν τη σημερινή εκλογική μάχη στις ΗΠΑ και τη σημασία της για τον υπόλοιπο κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αμερικάνικη μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Οπτική Γωνία / Η αμερικανική μάχη, ο τραμπικός λαός και τα βαθιά διλήμματα

Τα διλήμματα που εμμένουν και θα έχουν καταλυτικό ρόλο είτε υπερισχύσει ο Τραμπ είτε η Χάρις αφορούν πια την ίδια τη συνθήκη της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» στην αμερικανική της εκδοχή.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική;

Οπτική Γωνία / Γιατί μια νίκη του Τραμπ θα είναι καταστροφική

Τα ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, τα φαινόμενα αυτολογοκρισίας και το κλίμα που επικρατεί. Μιλά στη LiFO η Νένη Πανουργιά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Βασιλική Σιούτη / Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δέχεται πιέσεις από την Άγκυρα, η οποία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις, και από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που εκφράζουν επιφυλάξεις. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ηοw much is too much?

Οπτική Γωνία / Πόσες λεπτομέρειες αρκούν όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς «καταναλώνουμε» τη σεξουαλική βία σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να μεταδώσει ζωντανά έναν βιασμό από ένα κινητό ή να τον κάνει upload στο youporn, και που το πορνό είναι παντού και πιο βίαιο από ποτέ;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Διεθνή / Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Τι θα σημάνει μια πιθανή νίκη του Τραμπ; Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία; Μιλά στη LIFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ