Το «πραξικόπημα» που δεν έγινε και η νέα μάχη του συνεδρίου

Το «πραξικόπημα» που δεν έγινε και η νέα μάχη του συνεδρίου Facebook Twitter
«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας».
0


ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ο Στέφανος Κασσελάκης βρισκόταν στο Λονδίνο, δόθηκε η εντύπωση ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζαν την ανατροπή του. Οι φραστικές υπερβολές και οι σχετικές διαρροές από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας προς τα ΜΜΕ παρήγαγαν εντυπωσιακούς τίτλους, αλλά μετά τη σύγκληση της Π.Γ. με τη συμμετοχή του άρτι αφιχθέντος προέδρου, όλοι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, με τη διευκρίνηση ότι η εμπιστοσύνη δεν είναι λευκή επιταγή. 

Το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη του κόμματος, που προκάλεσε την εξέγερση των στελεχών, παραμένει στην ιστοσελίδα ως είχε. Στην πραγματικότητα, όλο αυτό που συνέβη ήταν μια επίδειξη δύναμης από τους βαρόνους του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του απόντος προέδρου, με σκοπό να του ασκήσουν πίεση για να μη δοκιμάσει να τους αγνοήσει ξανά, όπως έκανε με το ερωτηματολόγιο, για το οποίο δεν γνώριζαν τίποτα. Μερικοί, ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιδίωκαν ακόμα και την παραίτησή του, αλλά κανείς δεν ήταν πρόθυμος –όπως αποδείχθηκε– να αναμετρηθεί μαζί του σε μια νέα εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση. 

Τις προηγούμενες μέρες, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας διοχέτευαν στον Τύπο πληροφορίες για πιθανή καθαίρεση του Κασσελάκη. Κάποιοι έλεγαν σε δημοσιογράφους πως γίνονται συζητήσεις ακόμα και για να βρουν άλλον αρχηγό στις ευρωεκλογές, δημιουργώντας ένα κλίμα έντονης αμφισβήτησής του. 

Οι φοβέρες από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, οι οποίες δεν διατυπώθηκαν ενώπιόν του, δεν πτόησαν ιδιαίτερα τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μοιάζει ανθεκτικός στην πίεση και όχι κάποιος που παραιτείται εύκολα από τους στόχους του.

Όταν όμως ο Κασσελάκης επέστρεψε, πήγε στην Πολιτική Γραμματεία και τους είπε ότι, αν όντως δεν τον εμπιστεύονται, θα ζητήσει νέα εντολή από τα μέλη του κόμματος για να πάνε ξανά σε εσωκομματικές εκλογές, και τότε κανείς δεν δήλωσε ότι τον αμφισβητεί. 

Το «πραξικόπημα» που δεν έγινε και η νέα μάχη του συνεδρίου Facebook Twitter
Ο Τεμπονέρας χαρακτήρισε το ερωτηματολόγιο του Κασσελάκη «ελλειμματικό και αποπροσανατολιστικό» και τον κατηγόρησε ότι δεν ενημέρωσε τα κομματικά όργανα για αυτό. Φωτ.: Δημήτρης Καπάνταης/ SOOC

Ο μόνος που βγήκε απέναντί του ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας, όχι για να τον αμφισβητήσει ως πρόεδρο, αλλά για να δηλώσει και να καταγραφεί πως το γεγονός ότι δεν αίρουν την εμπιστοσύνη τους δεν σημαίνει ότι του δίνουν λευκή επιταγή, κάτι που βεβαια ισχύει για όλους. 

Οι φοβέρες από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, οι οποίες δεν διατυπώθηκαν ενώπιόν του, δεν πτόησαν ιδιαίτερα τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος μοιάζει ανθεκτικός στην πίεση και όχι κάποιος που παραιτείται εύκολα από τους στόχους του.

Σχολιάζοντας τα περί καθαίρεσης που ειπώθηκαν, παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι «θύμισαν τον μύθο του Αισώπου με το Συμβούλιο των Ποντικών, όπου το δίδαγμα είναι πως, όταν προτείνουμε ένα σχέδιο, πρέπει πρώτα να ελέγχουμε αν μπορούμε να το υλοποιήσουμε». Η καθαίρεση του προέδρου δεν μπορεί να γίνει από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αλλά μόνο από τα μέλη της βάσης που τον εξέλεξε, η οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί –και βασίμως– ότι εξακολουθεί να τον υποστηρίζει. Το ίδιο εκτιμούν και οι άλλοι. 

Ο επίμονος Κασσελάκης

Κάποιοι από την Πολιτική Γραμματεία εμφάνιζαν εχθές ως κέρδος τους ότι ο Κασσελάκης «απέσυρε το αίτημά του για "λευκή επιταγή"», αλλά αυτή ήταν δική τους ερμηνεία. Στη λιτή και συναινετική ανακοίνωση της Π.Γ. αναφερόταν απλώς ότι «εκφράστηκε η αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας». 

Ο Κασσελάκης επέμεινε πάντως ότι τον ψήφισαν για να τα αλλάξει όλα. Γι' αυτό και τους είπε: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα και αυτό δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση. Είναι το μήνυμα που λαμβάνω από τα ίδια τα μέλη μας». 

Όταν πήγε στην Π.Γ. για να τους αντιμετωπίσει, τους προκάλεσε λέγοντάς τους ότι, αν δεν τον εμπιστεύονται να οδηγήσει το κόμμα (και) στις εθνικές εκλογές, να του το πουν τώρα. «Βρείτε ποιος θα κατέβει απέναντί μου και πάμε» τους είπε, αλλά σε αυτήν τη φάση, παρότι αρκετοί έχουν ηγετικές φιλοδοξίες, κανένας δεν τολμάει να αναμετρηθεί μαζί του, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τα μέλη θα τον ψηφίσουν και πάλι, ίσως και με μεγαλύτερο ποσοστό.

Υπέρ του Κασσελάκη λειτουργούν και οι επιθέσεις που δέχεται για το ερωτηματολόγιο. Πολλά απλά μέλη το βλέπουν ως μια δημοκρατική διαδικασία, μια δυνατότητα να πουν την άποψή τους και αυτή να φτάσει στην ηγεσία, και δεν αντιλαμβάνονται γιατί έκανε έξαλλα τα στελέχη της Π.Γ. Με αυτό άλλωστε παίζει και ο Κασσελάκης όταν τους λέει: «Είναι δυνατόν να φοβόμαστε να ρωτήσουμε τα μέλη μας, ειδικά μετά από δύο εκλογικές ήττες που φανέρωσαν βαθύ έλλειμμα γείωσης με την κοινωνία;».

Θέμα αλλαγής ηγεσίας, για την ώρα, δεν βάζει τελικά κανείς. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι «δεν μπήκε από κανέναν το ζήτημα της πρότασης μομφής στην Πολιτική Γραμματεία», διαψεύδοντας όσους διέρρεαν το αντίθετο. Στο ίδιο πνεύμα και ο Σωκράτης Φάμμελος, όταν είπε: «Έχουμε εκλεγμένο πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη, και δεν έχει αμφισβητηθεί από πουθενά η διαδικασία». 

Ο Τεμπονέρας αμφισβητεί, αλλά περιμένει

Ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν είναι έτοιμος για μια ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας και για ρήξη. Δεν έχει ακόμα τις δυνάμεις για αυτό, όμως ξεχώρισε από τους υπόλοιπους δελφίνους, κάνοντας ένα βήμα μπροστά. Είναι αυτός που άσκησε την πιο σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, βάζοντάς τον απέναντί του ξεκάθαρα. Καθίσταται έτσι, στην πράξη, επικεφαλής της «εσωκομματικής αμφισβήτησης», συσπειρώνοντας δυνάμεις και κερδίζοντας χρόνο. Από την άλλη, και ο Κασσελάκης πλέον τον θεωρεί αντίπαλό του και μάλλον δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. 

Ο Τεμπονέρας χαρακτήρισε το ερωτηματολόγιο του Κασσελάκη «ελλειμματικό και αποπροσανατολιστικό» και τον κατηγόρησε ότι δεν ενημέρωσε τα κομματικά όργανα για αυτό. «Δεν νοείται αδιαμεσολάβητη σχέση με τα μέλη του κόμματος, δίχως σεβασμό στην κομματική δημοκρατία» ανέφερε. Σε αυτό απάντησε για λογαριασμό του προέδρου η Θεοδώρα Τζάκρη, όταν είπε ότι αν πουν σε μια Κεντρική Επιτροπή 300 ατόμων ή σε ένα συνέδριο 3.500 ατόμων ότι αμφισβητούν τον πρόεδρο επειδή έβαλε ερώτημα για την Κεντροαριστερά θα γελούν μαζί τους. Πάντως ο Τεμπονέρας ήταν ο μόνος που τόλμησε να πει ότι «αν το επιθυμεί ο πρόεδρος, έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά τη διαδικασία προεδρικής εκλογής». 

Οι υποχωρήσεις

«Δεν σε αμφισβητεί κανένας», «έχεις πάρει καθαρή εντολή», «δεν σε υπονομεύουμε» ήταν μερικές από τις φράσεις που άκουσε ο Κασσελάκης από τα στελέχη της Π.Γ. όταν επέστρεψε από το Λονδίνο και βρέθηκε απέναντί τους. 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, όμως, επέμεινε και ζήτησε να γίνει ψηφοφορία στην Π.Γ. με αίτημα να ανακαλέσει ο Κασσελάκης την επιστολή του, αλλά η πρόταση του δεν έγινε αποδεκτή. «Οι υπόλοιποι του απάντησαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτό και έμεινε μόνος του» αναφέρει πρόσωπο από την πλευρά Κασσελάκη. 

«Ότι δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή το είπαν σχεδόν όλοι, αλλά στον εκβιασμό "ή μου δίνετε λευκή επιταγή ή θα προσφύγω στη βάση" απάντησε μόνο ο Τεμπονέρας», αναφέρει στέλεχος που τον υποστηρίζει, επισημαίνοντας ότι κανείς άλλος δεν αμφισβήτησε τον Κασσελάκη στην πράξη. 

Σχετικά με το τι ειπώθηκε για ορισμένα θέματα στην Πολιτική Γραμματεία υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές. Η πλευρά Κασσελάκη αρνείται ότι ανακάλεσε την επιστολή, η πλευρά Τεμπονέρα ισχυρίζεται ότι την ανακάλεσε. Επίσης η πλευρά Κασσελάκη ανέφερε εχθές ότι «το διακύβευμα της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας ήταν: "Επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο από τα μέλη της Π.Γ. ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη"». Ο Τεμπονέρας αυτό το αμφισβητεί και ερμηνεύει ως απαίτηση λευκής επιταγής μέχρι τις εθνικές εκλογές την απαίτηση του Κασσελάκη να  μην αμφισβητείται και να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία για την οποία εξελέγη. 

Η μάχη του συνεδρίου

Σήμερα, πρώτη μέρα του συνεδρίου, θα δοθεί η κεντρική ομιλία του Κασσελάκη και αν ο Τεμπονέρας προκληθεί, θα απαντήσει και θα τον αμφισβητήσει από το βήμα του συνεδρίου, κάτι που θα τον χρίσει και επισήμως ως τον βασικό εσωκομματικό του αντίπαλο. 

«Ο Κασσελάκης θα επιδιώξει να αντλήσει τη μέγιστη πολιτική νομιμοποίηση» αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον στήριξε για την ηγεσία, υπολογίζοντας ότι θα έχει μαζί του τουλάχιστον το 60% των συνέδρων.   

Οι διαδικασίες εκλογής των συνέδρων δεν ήταν ιδιαίτερα διαφανείς και γι' αυτό ευθύνονται όλοι και όχι μόνο η ηγεσία, που ακόμα μαθαίνει τη λειτουργία του κόμματος. Περίπου το ένα τρίτο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε μετά τις τελευταίες δύο διασπάσεις και γι' αυτό οι θέσεις τους ως συνέδρων έπρεπε να αναπληρωθούν. Από ό,τι ακούγεται, αυτό δεν έγινε με τις πιο δημοκρατικές διαδικασίες σε όλες τις οργανώσεις. Η συμμετοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προσυνεδριακές διαδικασίες και τον διάλογο ήταν πολύ μικρή. Κάποια στελέχη αναφέρουν ότι πήρε μέρος μόλις το 7% των εγγεγραμμένων μελών. 

Αναστάτωση αναμένεται να προκληθεί και στην περίπτωση πρότασης για εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Απόφαση για αυτό μέχρι εχθές δεν υπήρχε, ούτε ενημέρωση. Υπήρξε διαρροή στον Τύπο, αλλά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το διέψευσε. Αρκετοί νεοπροεδρικοί στο κόμμα θεωρούν πως τα κομματικά όργανα με τη σημερινή σύνθεσή τους δεν εκφράζουν τη νέα κατάσταση, και θα έπρεπε να είχαν αλλάξει μετά τη διπλή ήττα στις εθνικές εκλογές και την παραίτηση Τσίπρα. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει από σήμερα και για τις επόμενες μέρες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θέλει να κυριαρχήσει, αλλά όλα είναι ανοιχτά και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί και αν θα υπάρξουν νέες συγκρούσεις και απρόοπτα. Η αγαπημένη φράση του –ίσως και το μότο της ζωής του– είναι αυτή που έγραψε πριν από λίγες μέρες στα σόσιαλ μίντια με αφορμή την τοποθέτηση των κλιματιστικών στο σχολείο: «Όταν επιμένεις, το πετυχαίνεις». 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα πρόεδρος;

Οπτική Γωνία / Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα Πρόεδρος;

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμηθεί ο ρόλος που έπαιξε ο σεξισμός στην ήττα της Χάρις, σύμφωνα όμως με τις σχετικές έρευνες, υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία.
LIFO NEWSROOM