ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα θετικής εκτίμησης στις δημοσκοπήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει ότι ασχολείται με τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, ώστε το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να θεωρηθεί παρελθόν και να ξεχαστεί τόσο η αμφισβήτησή του από τους Καραμανλή και Σαμαρά όσο και το περιστατικό με τον πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη.
Το πρόγραμμα αυτές τις μέρες είχε επισκέψεις σε δημόσια νοσοκομεία και σε αμαξοστάσια, αλλά και υπενθύμιση της υπόσχεσης για περισσότερα και καλύτερα λεωφορεία. «Ο πρωθυπουργός δεν ασχολείται με τις απόψεις του Καραμανλή και του Σαμαρά, ούτε τον απασχολεί η συζήτηση για τη δεξιά και τη λαϊκή δεξιά. Τον απασχολούν μόνο τα προβλήματα της χώρας», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε εχθές, η κυβέρνηση είναι στο 30,4%, παραμένει δηλαδή χαμηλά και μετά τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ είναι στάσιμο και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την καθοδική του πορεία.
Όλες αυτές οι επισκέψεις του πρωθυπουργού, ωστόσο, σε νοσοκομεία και αμαξοστάσια, παράγουν μόνο επικοινωνιακό αποτέλεσμα, κι αυτό χωρίς αντίκρισμα, καθώς οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία γνωρίζουν καλά σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτά, όπως και τα νοσοκομεία.
«Το μήνυμα των ευρωεκλογών προς την κυβέρνηση ήταν: "Φέρτε αποτελέσματα"», αναφέρει γνωστός δημοσκόπος και αυτό είναι σίγουρα διαφορετικό από το να κάνεις απλώς επικοινωνιακή πολιτική πάνω στα προβλήματα. «Γι' αυτό οι ψηφοφόροι δεν επιδοκίμασαν ούτε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έστειλαν και σε αυτούς μήνυμα ότι πρέπει να βελτιωθούν και να σταματήσουν να κάνουν μόνο διαπιστώσεις, όπως μπορεί να κάνει ο καθένας».
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε εχθές, η κυβέρνηση είναι στο 30,4%, παραμένει δηλαδή χαμηλά και μετά τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ είναι στάσιμο και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την καθοδική του πορεία.
Στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ αρκετά στελέχη, καθώς βλέπουν τη ΝΔ να έχει απομακρυνθεί από το 41%, θεωρούν ότι τώρα είναι η ώρα για την έναρξη της αντεπίθεσης προκειμένου να τη «διώξουν» από την κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Οι δυνάμεις μας δεν αρκούν, ο καθένας μόνος του δεν μπορεί», είπε πρόσφατα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στέλεχος που πρότεινε ανοιχτά την ένωση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ένωση αυτήν τη θέλουν και άλλοι στο ΠΑΣΟΚ, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ (ενώ και στελέχη της Νέας Αριστεράς έχουν συνομιλήσει με στελέχη του ΠΑΣΟΚ για αυτό το ζήτημα). Δεν τη θέλουν όμως οι σημερινές ηγεσίες των δύο κομμάτων –οι οποίες μιλάνε για κάτι πιο χαλαρό και διαφορετικό– και ενδεχομένως ούτε όλα τα μέλη τους.
Αυτές τις μέρες υπάρχει μια πολύ έντονη κινητικότητα και σχεδόν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να μιλήσουν με κάποιον από το ΠΑΣΟΚ. Παρακολουθούν μάλιστα τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας με μεγάλο ενδιαφέρον.