Ταξίδι στις ΗΠΑ: Τι έδωσε και τι προσδοκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει, χωρίς να δυσκολευτεί, ότι εκείνος είναι ο αφοσιωμένος σύμμαχος που μοιράζεται κοινές αξίες και συμβάλλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ και της Δύσης.
0

ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ παρουσίασε την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας στο αμερικανικό Κογκρέσο η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που του δίνεται το προνόμιο αυτό και ελπίζοντας στην πολιτική κεφαλαιοποίησή του στο εσωτερικό της χώρας. Το θερμό χειροκρότημα που κέρδισε ήταν αναμφίβολα μια σημαντική προσωπική του επιτυχία και είναι γεγονός ότι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η πολύ προσεγμένη ομιλία, που γράφτηκε από κάποιον που γνωρίζει καλά το κοινό στο οποίο αυτή θα απευθυνόταν, αλλά και όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης απέδειξαν τη μεγάλη προετοιμασία που είχε προηγηθεί και τη δουλειά που γινόταν στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και πολύ καιρό. Άλλωστε αυτό ήταν το μεγάλο γεγονός στο οποίο είχαν επενδύσει.

Οι αναφορές στις δημοκρατικές αξίες, στην ελευθερία, στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα των γυναικών, στην κλιματική αλλαγή και στην αμερικανική και ελληνική ιστορία ήταν βέβαιο ότι θα έβρισκαν ανταπόκριση στους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές, όπως και η απόλυτη ευθυγράμμιση του Έλληνα πρωθυπουργού με τις ΗΠΑ στο θέμα της Ρωσίας και το ενεργειακό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε μάλλον αμήχανα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας τη σημασία της. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να πάρουν πόντους και στο εσωτερικό επικοινωνιακό παιχνίδι. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του και στα εθνικά θέματα, φροντίζοντας να αναδείξει τα προβλήματα με την Τουρκία, παρότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξοφλούσαν ότι δεν θα το έκανε. Υποστήριξε ότι καμία αναθεωρητική συμπεριφορά δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από δημοκρατικά κράτη, όπως δεν θα γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα ούτε οι παραβιάσεις της κυριαρχίας της και οι υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες ζήτησε να σταματήσουν άμεσα.

Έμμεση, αλλά σαφή αναφορά έκανε και στα F-16 που προσπαθεί να πάρει η Τουρκία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές για τον κίνδυνο πρόκλησης αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο, όταν, απευθυνόμενος στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, τους είπε «να μην ξεχάσετε μια ανοιχτή πληγή που προκαλεί ατέλειωτο πόνο στον ελληνισμό εδώ και σαράντα οκτώ χρόνια». 

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει και πόσο αφοσιωμένη σύμμαχος των ΗΠΑ είναι η Ελλάδα, ενημερώνοντας για την πρόσφατη κύρωση της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που, «ενώ προηγουμένως ανανεωνόταν ετησίως με πράξη του Κοινοβουλίου, πλέον θα έχει πενταετή διάρκεια, μετά την οποία θα ανανεώνεται αυτόματα».

Αναφέρθηκε και στη βάση της Σούδας (που είπε πως γνωρίζει ότι πολλοί από αυτούς την έχουν επισκεφθεί) ως τη μεγαλύτερη ναυτική βάση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη νέα βάση της Αλεξανδρούπολης και στον ρόλο που θα παίξει το λιμάνι της στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην απεξάρτηση των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο. 

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η αναφορά του στη διασύνδεση των ελληνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, όπως και η αποσιώπηση του αγωγού EastMed – δηλαδή ταυτίστηκε (στην ομιλία του τουλάχιστον) με την αμερικανική γραμμή, όπως αυτή είχε εκφραστεί με το αμερικανικό non paper που είχε διαρρεύσει στην αρχή της χρονιάς.

Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και πολύ καιρό αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα του EastMed και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την εξέλιξη του συγκεκριμένου πρότζεκτ, στο οποίο είχε επενδύσει πολλά η Ελλάδα αλλά και το Ισραήλ και η Κύπρος, ενώ αυτό στηρίζεται και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Ο αγωγός EastMed παραμένει για την ώρα ένα άλυτο μυστήριο, όπως και το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, και πολλές απαντήσεις ακόμα δεν έχουν δοθεί.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, παρουσίασε αναλυτικά στους Αμερικανούς τα επεκτατικά και αντίθετα προς το Διεθνές Δίκαιο σχέδια του Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα» με τους χάρτες και όλες τις σχετικές προκλήσεις, τις οποίες εξήγησε λεπτομερώς.

Δεν είναι γνωστό τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες και μάλλον δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ, αν και τότε λέγονται τα πιο σημαντικά. Όλα αυτά που συνέβησαν στις ΗΠΑ εξόργισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τον Ερντογάν, με τα ελεγχόμενα τουρκικά μέσα να χαρακτηρίζουν τα μέλη του Κογκρέσου ως «κλακαδόρους του Μητσοτάκη» που χειροκροτούσαν όρθιοι την «προκλητική» του ομιλία. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε μάλλον αμήχανα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υποβαθμίζοντας τη σημασία της. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να πάρουν πόντους και στο εσωτερικό επικοινωνιακό παιχνίδι. Η κυβερνητική θριαμβολογία, όμως, για την εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο θα υποχωρήσει σύντομα υπό την πίεση της καθημερινότητας και των πολύ δύσκολων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία αυτή την περίοδο. Μέχρι τότε οι πολίτες που θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές θα έχουν ξεχάσει την υποδοχή του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ενώ οι τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και των βασικών αγαθών θα επηρεάσουν πολύ πιο καθοριστικά την επιλογή τους.

mitsotakis congress Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του και στα εθνικά θέματα, φροντίζοντας να αναδείξει τα προβλήματα με την Τουρκία, παρότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξοφλούσαν ότι δεν θα το έκανε. Φωτ.: Eurokinissi

Εκείνο που σφράγισε με την παρουσία του ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, πάντως, και αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την κυβέρνηση Μπάιντεν αυτήν τη στιγμή είναι ο ρόλος της Ελλάδας στη μεταφορά του αμερικανικού αερίου στα Βαλκάνια και στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Αλεξανδρούπολης, η οποία αποκτά κομβικό ρόλο για τις ΗΠΑ με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία, προκειμένου να προχωρήσει η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να αποδυναμωθεί η Ρωσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει, χωρίς να δυσκολευτεί, ότι εκείνος είναι ο αφοσιωμένος σύμμαχος που μοιράζεται κοινές αξίες και συμβάλλει στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ και της Δύσης, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, σε αντίθεση με την Τουρκία, την οποία δεν ανέφερε ονομαστικά στην ομιλία, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι την εννοούσε. 

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης με σχόλιό του υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται ούτε να υποτιμάμε ούτε να υπερτιμάμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Θα κριθεί από τα αποτελέσματά της, που το κοντινό μέλλον θα δείξει», ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι εμφανίζεται στις ΗΠΑ ως δεδομένος, χωρίς να εξασφαλίζει το παραμικρό αντάλλαγμα υπέρ της χώρας για την αφοσίωση που προσφέρει, κάτι που, όπως λένε, δεν κάνει ο Ερντογάν.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «φτηνή αντιπολίτευση» την κριτική αυτή, όπως και τη σύγκριση με τον Ερντογάν, που εκβιάζει, ενώ εμφανίζεται σίγουρη για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και τον ρόλο που μπορεί να έχει αυτή στην αποτροπή επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, κάτι που είναι και από τα βασικά ζητούμενα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ