Τέσσερα πρωτοφανή φαινόμενα των φετινών εκλογών

Τέσσερα πρωτοφανή πράγματα των φετινών εκλογών Facebook Twitter
Από όποια πλευρά και να το εξετάσει κανείς, το μέγεθος της χθεσινής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιο. Εικονογράφηση: Atellier/LifO
0

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο παρατάξεων

Ποτέ στην εκλογική ιστορία της Μεταπολίτευσης η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων δεν είχε αγγίξει το 20,7%, το ποσοστό που σημειώθηκε χθες μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, εκπλήσσοντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των υποστηρικτών της κυβέρνησης. Μοναδική εξαίρεση, φυσικά, είναι οι βουλευτικές εκλογές του 1974, οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την Χούντα, που ωστόσο μάλλον οφείλουν να εξαιρεθούν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περιόδου μετάβασης στην δημοκρατία και ομαλοποίησης της πολιτικής ζωής.

Από όποια πλευρά και να το εξετάσει κανείς, το μέγεθος της χθεσινής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιο. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις χθεσινές κάλπες ξεπερνάει -έστω και οριακά- το ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με το χθεσινό 20,07%.

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με διπλάσιο ποσοστό. Είναι ο βασικότερος λόγος που, ακόμα περισσότερο από την ξεκάθαρη νίκη της κυβερνώσας παράταξης, το μεγαλύτερο story της σημερινής ημέρας είναι η συντριπτική αποτυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και μάλιστα στο σύστημα της απλής αναλογικής που η ίδια υποστήριζε, και που εξελίχθηκε σε παγίδα για τον αντίπαλο, στην οποία ωστόσο έπεσε, τελικά, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Η γαλάζια Κρήτη

Τέσσερα πρωτοφανή πράγματα των φετινών εκλογών Facebook Twitter
O εκλογικός χάρτης της χθεσινής αναμέτρησης.

Η έκπληξη και τα ανοιχτά στόματα πρέπει να ήταν η κοινή αντίδραση πολλών Ελλήνων όταν το βράδυ αποκαλύφθηκε ο εκλογικός χάρτης της χθεσινής αναμέτρησης, φανερώνοντας ένα οριζόντιο «γαλάζιο κύμα» που έφερε την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες πλην της Ροδόπης. Πουθενά όμως η επικράτηση αυτή δεν ήταν τόσο απροσδόκητη όσο στην Κρήτη, το παραδοσιακό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ άλλοτε δεν είχε βαφτεί εξ ολοκλήρου στα μπλε.

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία του χθεσινού, απροσδόκητου αποτελέσματος: η Κρήτη ήταν, ταυτόχρονα, και η περιοχή που το ΠΑΣΟΚ σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά του πανελλαδικά, βγαίνοντας μάλιστα δεύτερο στο Ρέθυμνο και το Λασίθι και ξεπερνώντας το 20% στο Ηράκλειο φλερτάροντας και εκεί με την δεύτερη θέση. Στον σχεδόν βέβαιο δεύτερο γύρο στον οποίο οδηγούμαστε, αξίζει να εστιάσουμε στο νησί αναζητώντας ενδείξεις για το αν το ΠΑΣΟΚ χτίζει πραγματικό momentum για να διεκδικήσει την θέση του δεύτερου κόμματος στο πολιτικό σκηνικό.

Οι Έλληνες του εξωτερικού ψήφισαν από τον τόπο κατοικίας τους

Τέσσερα πρωτοφανή πράγματα των φετινών εκλογών Facebook Twitter
Η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων είναι, από μόνο της, ένα ιστορικό γεγονός.

Η εφαρμογή του μέτρου ήταν προβληματική, τα κριτήρια απέκλεισαν πολλούς από την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, η συμμετοχή ήταν πράγματι απογοητευτική. Ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι Έλληνες του εξωτερικού μπόρεσαν να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους δίχως να αναγκαστούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, και ας αναγκάστηκαν μερικοί να ταξιδέψουν αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν στα ελάχιστα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού και να συμμετάσχουν. Η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων είναι, από μόνο της, ένα ιστορικό γεγονός.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και μια πιο λεπτομερής ματιά στα αναλυτικά αποτελέσματα της περιφέρειας εξωτερικού. Παρότι συμφωνούν εν πολλοίς με το αποτέλεσμα της επικράτειας, δίνοντας μάλιστα διευρυμένη διαφορά της τάξεως του 26% ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζουν ταυτόχρονα και μερικές ιδιαιτερότητες. Αρκετά μικρά κόμματα, και συγκεκριμένα το ΚΚΕ και το Μέρα25, παρουσιάζουν αρκετά αυξημένα ποσοστά που ξεπερνούν το 10%, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αρκετά πιο αδύναμο συγκεντρώνοντας μόλις το 6,6% της ψήφου του απόδημου ελληνισμού. Με εξαίρεση την Ισπανία, την Σουηδία, και την Πορτογαλία, όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι υπόλοιπες χώρες όπου ψήφισαν Έλληνες του εξωτερικού είναι όλες βαμμένες μπλε.

Το κόμμα που πήρε μονάχα μία ψήφο

Τέσσερα πρωτοφανή πράγματα των φετινών εκλογών Facebook Twitter
Το κόμμα του Δημοσθένη Βεργή συγκέντρωσε συνολικά μονάχα μια ψήφο, που δεν αποκλείεται να ήταν η δική του.

Η φράση «δεν τον ψήφισε ούτε η μάνα του», που χρησιμοποιείται καυστικά για τους υποψηφίους απέτυχαν να συγκεντρώσουν ικανοποιητικό αριθμό σταυρών, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής στην περίπτωση του Δημοσθένη Βεργή. Ο πρώην αυτοαπασχολούμενος, συνδικαλιστής, δημοσιογράφος ειρηνιστής, και πανταχού παρούσα πολιτική περσόνα σε σχεδόν κάθε εκλογική αναμέτρηση, κατέβηκε ξανά, με την αλλόκοτα αυτοαναφορική παράταξη «Δημοσθένης Βεργής ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ», συγκεντρώνοντας συνολικά μονάχα μια ψήφο, που δεν αποκλείεται να ήταν η δική του.

Σίγουρα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, δεν αποκλείεται και για τα παγκόσμια. Ο Δημοσθένης Βεργής κέρδισε ελάχιστες ψήφους, ωστόσο τουλάχιστον στην θέση τους, φλερτάρει έντονα με μια θέση στο ρεκόρ Γκίνες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ