Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο παρατάξεων
Ποτέ στην εκλογική ιστορία της Μεταπολίτευσης η ψαλίδα μεταξύ των δύο κομμάτων δεν είχε αγγίξει το 20,7%, το ποσοστό που σημειώθηκε χθες μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, εκπλήσσοντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των υποστηρικτών της κυβέρνησης. Μοναδική εξαίρεση, φυσικά, είναι οι βουλευτικές εκλογές του 1974, οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την Χούντα, που ωστόσο μάλλον οφείλουν να εξαιρεθούν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της περιόδου μετάβασης στην δημοκρατία και ομαλοποίησης της πολιτικής ζωής.
Από όποια πλευρά και να το εξετάσει κανείς, το μέγεθος της χθεσινής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιο. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις χθεσινές κάλπες ξεπερνάει -έστω και οριακά- το ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με το χθεσινό 20,07%.
Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με διπλάσιο ποσοστό. Είναι ο βασικότερος λόγος που, ακόμα περισσότερο από την ξεκάθαρη νίκη της κυβερνώσας παράταξης, το μεγαλύτερο story της σημερινής ημέρας είναι η συντριπτική αποτυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και μάλιστα στο σύστημα της απλής αναλογικής που η ίδια υποστήριζε, και που εξελίχθηκε σε παγίδα για τον αντίπαλο, στην οποία ωστόσο έπεσε, τελικά, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.
Η γαλάζια Κρήτη
Η έκπληξη και τα ανοιχτά στόματα πρέπει να ήταν η κοινή αντίδραση πολλών Ελλήνων όταν το βράδυ αποκαλύφθηκε ο εκλογικός χάρτης της χθεσινής αναμέτρησης, φανερώνοντας ένα οριζόντιο «γαλάζιο κύμα» που έφερε την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες πλην της Ροδόπης. Πουθενά όμως η επικράτηση αυτή δεν ήταν τόσο απροσδόκητη όσο στην Κρήτη, το παραδοσιακό προπύργιο του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ άλλοτε δεν είχε βαφτεί εξ ολοκλήρου στα μπλε.
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία του χθεσινού, απροσδόκητου αποτελέσματος: η Κρήτη ήταν, ταυτόχρονα, και η περιοχή που το ΠΑΣΟΚ σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά του πανελλαδικά, βγαίνοντας μάλιστα δεύτερο στο Ρέθυμνο και το Λασίθι και ξεπερνώντας το 20% στο Ηράκλειο φλερτάροντας και εκεί με την δεύτερη θέση. Στον σχεδόν βέβαιο δεύτερο γύρο στον οποίο οδηγούμαστε, αξίζει να εστιάσουμε στο νησί αναζητώντας ενδείξεις για το αν το ΠΑΣΟΚ χτίζει πραγματικό momentum για να διεκδικήσει την θέση του δεύτερου κόμματος στο πολιτικό σκηνικό.
Οι Έλληνες του εξωτερικού ψήφισαν από τον τόπο κατοικίας τους
Η εφαρμογή του μέτρου ήταν προβληματική, τα κριτήρια απέκλεισαν πολλούς από την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους, η συμμετοχή ήταν πράγματι απογοητευτική. Ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι Έλληνες του εξωτερικού μπόρεσαν να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους δίχως να αναγκαστούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, και ας αναγκάστηκαν μερικοί να ταξιδέψουν αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν στα ελάχιστα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού και να συμμετάσχουν. Η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων είναι, από μόνο της, ένα ιστορικό γεγονός.
Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και μια πιο λεπτομερής ματιά στα αναλυτικά αποτελέσματα της περιφέρειας εξωτερικού. Παρότι συμφωνούν εν πολλοίς με το αποτέλεσμα της επικράτειας, δίνοντας μάλιστα διευρυμένη διαφορά της τάξεως του 26% ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζουν ταυτόχρονα και μερικές ιδιαιτερότητες. Αρκετά μικρά κόμματα, και συγκεκριμένα το ΚΚΕ και το Μέρα25, παρουσιάζουν αρκετά αυξημένα ποσοστά που ξεπερνούν το 10%, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αρκετά πιο αδύναμο συγκεντρώνοντας μόλις το 6,6% της ψήφου του απόδημου ελληνισμού. Με εξαίρεση την Ισπανία, την Σουηδία, και την Πορτογαλία, όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι υπόλοιπες χώρες όπου ψήφισαν Έλληνες του εξωτερικού είναι όλες βαμμένες μπλε.
Το κόμμα που πήρε μονάχα μία ψήφο
Η φράση «δεν τον ψήφισε ούτε η μάνα του», που χρησιμοποιείται καυστικά για τους υποψηφίους απέτυχαν να συγκεντρώσουν ικανοποιητικό αριθμό σταυρών, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβής στην περίπτωση του Δημοσθένη Βεργή. Ο πρώην αυτοαπασχολούμενος, συνδικαλιστής, δημοσιογράφος ειρηνιστής, και πανταχού παρούσα πολιτική περσόνα σε σχεδόν κάθε εκλογική αναμέτρηση, κατέβηκε ξανά, με την αλλόκοτα αυτοαναφορική παράταξη «Δημοσθένης Βεργής ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ», συγκεντρώνοντας συνολικά μονάχα μια ψήφο, που δεν αποκλείεται να ήταν η δική του.
Σίγουρα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, δεν αποκλείεται και για τα παγκόσμια. Ο Δημοσθένης Βεργής κέρδισε ελάχιστες ψήφους, ωστόσο τουλάχιστον στην θέση τους, φλερτάρει έντονα με μια θέση στο ρεκόρ Γκίνες.