Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα;

Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα; Facebook Twitter
Η J.K. Rowling χαρακτηρίζεται ως TERF –χαρακτηρισμός που και η ίδια αποδίδει στον εαυτό της– δηλαδή ως «ριζοσπαστική φεμινίστρια» που αποκλείει από το κίνημα τις τρανς γυναίκες.
0

— Τι έχει συμβεί ανάμεσα στην αμερικανική τρανς κοινότητα και τον ιστορικό όμιλο media των New York Times;
Πριν από λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τετάρτη, δύο ξεχωριστές ανοιχτές επιστολές επιδόθηκαν στους New York Times. Και οι δύο καταδίκαζαν τη στάση της εφημερίδας και αρκετών συντακτών της απέναντι στην τρανς κοινότητα και ρεπορτάζ που αφορούσαν την υγειονομική περίθαλψη τρανς ατόμων που βρίσκονται σε διαδικασία φυλομετάβασης.  

— Γιατί δύο επιστολές και από ποιους συντάχθηκαν;
Η πρώτη συντάχθηκε από μία ομάδα οκτώ εργαζομένων στα media και υπογράφτηκε από περίπου 1.000 εργαζομένους των New York Times και περίπου 23.000 υποστηρικτές των αιτημάτων της ομάδας (διασημότητες, συγγραφείς, άνθρωποι της Τέχνης και των γραμμάτων κ.ο.κ). Η άλλη συντάχθηκε από την GLAAD (μη κυβερνητική οργάνωση για την υπεράσπιση των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας). Ειδικά, αυτή η δεύτερη επιστολή, η οποία επίσης συνυπογράφεται από διάσημους και ακαδημαϊκούς, περιλαμβάνει τρία αιτήματα προς τον αμερικανικό κολοσσό των media, ώστε να πάψουν οι παρανοήσεις αναφορικά με τα τρανς άτομα.

— Δηλαδή;
Η επιστολή της GLAAD ζητά από τους New York Times να σταματήσει να δημοσιεύει άρθρα που υποστηρίζουν τη ρητορική μίσους εναντίον των τρανς ατόμων, να πραγματοποιηθεί συνάντηση της διεύθυνσης σύνταξης με μέλη της τρανς κοινότητας και να γίνει συμπεριληπτική, προχωρώντας στην πρόσληψη τρανς συντακτών και ρεπόρτερ.

— Μιλάμε, δηλαδή, για εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο εσωτερικό μίας από τις μεγαλύτερες και πλέον βραβευμένες εφημερίδες του κόσμου;
Μιλάμε για σοβαρή διάσταση απόψεων ανάμεσα σε συντάκτες που έχουν ασπαστεί το όραμα για ορατότητα και συμπερίληψη και μερίδα συντακτών που επιμένουν σε μία άβολη, πληγωτική και μακριά από την πολιτική ορθότητα γλώσσα.

«Οι New York Times έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν είναι στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Το άρθρο της Paul και η απάντηση της εφημερίδας στις παθιασμένες εκκλήσεις μιας κοινότητας και των συμμάχων μας απλώς επιβεβαιώνουν αυτή τη μακροχρόνια και άσχημη αλήθεια».

— Μάλιστα. Απάντηση υπήρξε;
Ναι, το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, ο διευθυντής επικοινωνίας των Times, Charlie Stadtlander, απάντησε στην επιστολή της GLAAD με δήλωση στην οποία πρακτικά απέρριπτε τις ανησυχίες που διατυπώνονται και στις δύο επιστολές, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «η αποστολή υπεράσπισης της GLAAD και η δημοσιογραφική αποστολή των Times είναι διαφορετικές».

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος δεν μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει στην επιστολή που υπογράφεται από εκατοντάδες συνεργάτες των Times, κάτι που προκάλεσε αλγεινή αίσθηση, καθώς θεωρήθηκε ότι ο όμιλος δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις επισημάνσεις των δημοσιογράφων του για ένα ζήτημα που ακουμπά στα όρια της δημοκρατικότητας, αναφορικά με τη σύνταξη και τη λήψη αποφάσεων εντός του ειδησεογραφικού ομίλου. Στις αντιδράσεις που εύλογα προέκυψαν υπήρξε διευκρινιστική απάντηση ότι ο Stadtlander με την τοποθέτησή του απαντούσε και στις δύο επιστολές.

— Κατανοητό μέχρι εδώ. Η J.KRowling πού κολλάει;
Το πρωί της προηγούμενης Πέμπτης η εφημερίδα, σε μία ενέργεια που τελικά εκλήφθηκε από τους συντάκτες των επιστολών ως πολεμική, προχώρησε στη δημοσίευση ενός άρθρου με τον τίτλο «Προς υπεράσπιση της J.K. Rowling». Το κείμενο ερχόταν σε μία παράξενη συγκυρία και ενώ είναι γνωστές ανά τον κόσμο οι τρανσφοβικές απόψεις της συγγραφέως του Χάρι Πότερ. Το δοκίμιο υπέγραφε η αρθρογράφος των Times Pamela Paul, η οποία κατά το παρελθόν έχει υπογράψει μεγάλες δημοσιογραφικές επιτυχίες της εφημερίδας που αφορούν τα έμφυλα ζητήματα και τη φεμινιστική ατζέντα.

— Τι ακριβώς έγραφε στο άρθρο της για τη Rowling η Paul και πώς τελικά κατέληξε να θεωρείται ως η πραγματική απάντηση της εφημερίδας στις δύο επιστολές;
Στο κείμενό της η Paul απαριθμεί αρκετές από τις θέσεις της Rowling που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει αντιδράσεις: το ότι η παρουσία των τρανς γυναικών σε γυναικείους χώρους αποτελεί «απειλή για τις cis γυναίκες», το ότι η κριτική σε όσους ενοχοποιούν τις τρανς γυναίκες ως αρπακτικά και δυνητική απειλή αποτελεί αντιφεμινιστική πράξη, το ότι η Rowling και οι όμοιοί της είναι τα πραγματικά θύματα κάθε φορά που οι άνθρωποι τολμούν να μιλήσουν ενάντια στον βίαιο τρανσμισογυνισμό τους, παρόλο που ένα 16χρονο τρανς κορίτσι δολοφονήθηκε άγρια από δύο συμμαθητές της πριν από λίγες ημέρες στην Αγγλία.  Βέβαια, η Paul δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στο άγριο έγκλημα στο Chesire, ενώ αντιθέτως επιμένει ότι «τίποτα από όσα έχει πει η Rowling δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τρανσφοβικό».

Αυτό, ωστόσο, διαψεύδεται από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις της συγγραφέως στο Twitter, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ρητορική μίσους εναντίον των τρανς ατόμων και κυρίως έχουν χαρακτηρίσει τη Rowling ως TERF –χαρακτηρισμός που και η ίδια αποδίδει στον εαυτό της– δηλαδή ως «ριζοσπαστική φεμινίστρια» που αποκλείει από το κίνημα τις τρανς γυναίκες. Ωστόσο, οι αντίθετες φωνές επιμένουν ότι φεμινισμός που αποκλείει θηλυκότητες από το κίνημα απλώς δεν είναι φεμινισμός. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο του άρθρου της η Paul φτάνει να συγκρίνει την περσινή δολοφονική απόπειρα εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι με τις απειλές που δέχεται λόγω των απόψεών της η Rowling, αναφέροντας μάλιστα ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συγγραφέας και το έργο της μπαίνουν στο στόχαστρο.

Τα λογικά άλματα που επιχειρούνται στο άρθρο –και μάλιστα δεδομένης της δυσκολίας πολλών ανθρώπων σε Αμερική και Βρετανία να προχωρήσουν σε φυλομετάβαση– απλώς απογοητεύουν τον δημοκρατικό κόσμο που προσπαθεί να απαλείψει τα εμπόδια εναντίον των τρανς ατόμων, αλλά και των απολύτως πραγματικών απειλών εναντίον της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας. Καθώς το άρθρο κλείνει με την εξιδανικευμένη εικόνα της Rowling που, «όπως οι ήρωες των βιβλίων της περνά δύσκολα υπερασπιζόμενη την αλήθεια απέναντι στους νταήδες», άνθρωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας –μεταξύ των οποίων η Σίνθια Νίξον, η Τσέλσι Μάνινγκ, η Αντζέλικα Ρος και άλλοι πολλοί– θεωρούν ότι επιχειρείται ένα άνευ προηγουμένου ξέπλυμα που στόχο έχει να περιθωριοποιήσει ακόμα περισσότερο τα τρανς και συλλήβδην τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

— Υπάρχει προηγούμενο σε ό,τι αφορά τις απόψεις της εφημερίδας;
Όπως αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του «Them», δεν είναι η πρώτη φορά που οι Times διχάζουν. Είχε ξανασυμβεί με το καυτό ζήτημα του HIV/AIDS που κατά το παρελθόν –και μέχρι το 1983– δεν καλυπτόταν ποτέ ως θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος από την πρώτη σελίδα της εφημερίδας, ενώ είχαν υπάρξει άρθρα που άφηναν το υπονοούμενο ότι το queer στοιχείο ευθυνόταν για τη μεταδοτικότητα της νόσου.

«Οι New York Times έχουν αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν είναι στο πλευρό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Το άρθρο της Paul και η απάντηση της εφημερίδας στις παθιασμένες εκκλήσεις μιας κοινότητας και των συμμάχων μας απλώς επιβεβαιώνουν αυτή τη μακροχρόνια και άσχημη αλήθεια», γράφει χαρακτηριστικά ο James Factora. Επίσης, πριν από μερικά χρόνια η Madonna είχε χαρακτηρίσει τους New York Times ως «ναυαρχίδα της πατριαρχίας στις ΗΠΑ», μετά από μία συνέντευξη σε ομογενή δημοσιογράφο, η οποία εξόργισε τη «βασίλισσα της ποπ» για τις μισογυνικές απόψεις που αποτυπώθηκαν στο δημοσίευμα που ακολούθησε.

— Πρόκειται για μία δύσκολη καμπή στη μακρά πορεία της βραβευμένης εφημερίδας τόσο σε ό,τι αφορά τη σχέση της με εργαζόμενους της όσο και με ένα μεγάλο μέρος του αναγνωστικού κοινού;
Σίγουρα δεν είναι εύκολο αυτό που συμβαίνει σε ένα από τα ισχυρότερα μέσα ενημέρωσης του κόσμου. Ο χρόνος θα δείξει. Για την ώρα, το brand name του δημοσιογραφικού κολοσσού καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα της εποχής, να γράψει σε αυτήν και να συμβάλει στην κοινωνία αλληλεγγύης, ορατότητας και συμπερίληψης που χτίζεται – πόσω μάλλον όταν υπάρχουν απανωτά θύματα της ρητορικής μίσους και των ομοφοβικών και τρανσοφοβικών απόψεων που εξυπηρετούνται κυρίως από alt-right πολιτικές και ακροδεξιούς σχηματισμούς. Μέχρι τότε, τα αιτήματα των δύο επιστολών που υπογράφονται από χιλιάδες άτομα θα παραμένουν –πρακτικά– άνευ απάντησης. Και φυσικά το θέμα είναι αν το κραταιό φύλλο θα μάθει από τα λάθη του παρελθόντος του ή θα επιλέξει να κολυμπήσει για καιρό, και με κόστος, μέσα σε αυτά. 

Με στοιχεία από Them.us, Νew York Times, theNation.com

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Το μεγαλύτερο cancel της σύγχρονης εποχής

Βιβλίο / Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Το μεγαλύτερο cancel της σύγχρονης εποχής

Μια σειρά από τρανσφοβικά σχόλια μετέτρεψαν εν μία νυκτί τη δημιουργό του Χάρι Πότερ σε persona non grata. Ο πόλεμος μαίνεται, η ίδια είναι ανυποχώρητη στις δηλώσεις της και αυτή είναι η ιστορία της μεγαλύτερης ακύρωσης που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Έχει η trans μάγισσα του “Hogwarts Legacy” κάποιο ξόρκι για την τρανσοφοβία;

Gaming / «Hogwarts Legacy»: Έχει η τρανς μάγισσα κάποιο ξόρκι για την τρανσοφοβία;

Οργισμένοι fans μποϊκοτάρουν το video game και άλλοι το αποθεώνουν. Τελικά, μπορούμε να αγνοήσουμε την J.K. Rowling και να απολαύσουμε παιχνίδια και ταινίες από το σύμπαν του Harry Potter;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία;

Οπτική Γωνία / Η Γροιλανδία που βγήκε από τον πάγο και έγινε viral

Ποιο είναι το «γροιλανδικό πρόβλημα», το οποίο αποκτά πλέον νέα διάσταση, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να προσαρτήσει το αχανές αυτό νησί – γεωστρατηγικό «φιλέτο» με το μοναδικό οικοσύστημα στις ΗΠΑ; Και τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί του για όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Συνέντευξη / «Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Μια συνέντευξη επικεντρωμένη στην προσωπική του ζωή και όχι στις θέσεις του, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996, λίγες μέρες προτού διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ