Τουρκικές απειλές εκτός, τοξικότητα εντός

Τουρκικές απειλές εκτός, τοξικότητα εντός Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναρωτήθηκε αν αυτός ο χάρτης που δημοσίευσαν οι κυβερνητικοί εταίροι του Ερντογάν είναι όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας. Εικονογράφηση: Bianka/LifO
0

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ σύνορα που κατασκεύασαν και παρουσίασαν οι κυβερνητικοί εταίροι του Ερντογάν, με την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και άλλα νησιά να εμφανίζονται ως τουρκικά, αποτελεί ίσως το καλύτερο επιχείρημα για την Ελλάδα, όταν χρειάζεται να εξηγεί γιατί πρέπει τα νησιά αυτά να παραμείνουν στρατιωτικοποιημένα, αφού η απειλή είναι πλέον ξεκάθαρα και ανοιχτά διατυπωμένη, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για παρεξήγηση.

Οι Τούρκοι φρόντισαν να την οπτικοποιήσουν κιόλας, κάνοντας τη δουλειά του πρωθυπουργού ευκολότερη και δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναδείξει με αποτελεσματικό τρόπο την τουρκική απειλή στους συμμάχους, έτσι ώστε ορισμένοι από αυτούς να μην μπορούν να επικαλεστούν ότι δεν γνωρίζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δημόσιο σχόλιό του, αναρωτήθηκε αν αυτός ο χάρτης που δημοσίευσαν οι κυβερνητικοί εταίροι του Ερντογάν είναι όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας, παρότι η «Γαλάζια Πατρίδα» που ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ενστερνιστεί πλήρως, δεν απέχει και πολύ από το νέο παραλήρημα.

Ο Τούρκος αντικαθεστωτικός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Mehmet Efe Caman, που βρίσκεται εξόριστος στον Καναδά, σχολίασε με κάπως κριτικό, αλλά ευγενικό τρόπο όσα έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Τουίτερ, λέγοντάς του να μην κάνει σαν να είναι μόνο το υπερεθνικιστικό MHP που υποστηρίζει ανοιχτά τον επεκτατισμό προς την Ελλάδα και υπονομεύει την ελληνική κυριαρχία.

«Ρωτήστε τους συμβούλους σας ποιο κόμμα ή πολιτικός άσκησε κριτική στον ηγέτη του MHP. Κανένας! Αυτή είναι η νοοτροπία της σύγχρονης Τουρκίας», του έγραψε, θέλοντας να επισημάνει ότι την επιθετική-επεκτατική στάση απέναντι στην Ελλάδα τη συμμερίζεται σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και όχι μόνο οι «πατενταρισμένοι» υπερεθνικιστές.

Στο παρασκήνιο, και τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να λεηλατήσουν το ΠΑΣΟΚ, πλαγιοκοπώντας το και αναζητώντας υποψηφίους από τον πολιτικό του χώρο.

Κι αν στα εξωτερικά θέματα κυριαρχεί σταθερά η τουρκική απειλή, τόσο που οι Έλληνες τη συνηθίζουν επικίνδυνα, στα εσωτερικά κυριαρχούν εξίσου σταθερά η εκλογολογία και η τοξικότητα, που λόγω Βερναρδάκη χτύπησε ταβάνι αυτή την εβδομάδα. 

Ο χρόνος των εκλογών είναι ένα θέμα που συζητάνε συνεχώς στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά η χαραμάδα και τα «ναι μεν, αλλά» του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα είχαν πείσει τους περισσότερους ότι άλλαξε γνώμη, με αποτέλεσμα να υπάρξει η γνωστή παραλυσία και όλοι να ασχολούνται με την εκλογή (ή επανεκλογή) τους και μόνο. Έτσι, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε αυτή την εβδομάδα να κλείσει πάλι το θέμα, με πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτήν τη φορά. 

Στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον πιστεύουν, ειδικά όσο τον βλέπουν να περιοδεύει και νομίζουν ότι το διέψευσε μόνο και μόνο για να τους αιφνιδιάσει. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει κανονική προεκλογική εκστρατεία, με το κόμμα να τα δίνει όλα. 

Στο κλίμα αυτό άναψαν και οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, με κάποιους να προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των κομματικών οπαδών με κάθε τρόπο. Αυτή είναι η ερμηνεία και για την καμπάνια του Χριστόφορου Βερναρδάκη που ξεκίνησε με σποτ στο TikTοk, όπου αναρωτιόταν αν η υπουργός Νίκη Κεραμέως είναι «η Πισπιρίγκου της πολιτικής». Η τοξική ανάρτηση Βερναρδάκη ξεσήκωσε τεράστια κατακραυγή, ακόμα και στον δικό του πολιτικό χώρο, αναγκάζοντάς τον να την αποσύρει και να ζητήσει συγγνώμη.

Ο ίδιος, ωστόσο, τον σκοπό του τον πέτυχε εν πολλοίς. Ενώ ήταν για μεγάλο διάστημα στο «κομματικό ψυγείο» (επειδή είχε θεωρηθεί υπεύθυνος για την αβάσιμη, όπως αποδείχθηκε, αισιοδοξία του Τσίπρα το 2019 ότι θα κέρδιζε τις εκλογές και για μερικά ακόμα) και παρά τη γενικότερη αποδοκιμασία, συσπείρωσε στο πρόσωπό του το πιο φανατικό τμήμα της βάσης και οπωσδήποτε τράβηξε την προσοχή πάνω του, κάτι που, όπως φαίνεται, ήταν εξαρχής ο στόχος. 

Στο κόμμα του ο αντίκτυπος ήταν μάλλον αρνητικός, αφού και τον Αλέξη Τσίπρα έφερε σε δύσκολη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ απολογούμενο, και τη Νίκη Κεραμέως, που ήταν στο στόχαστρο της κριτικής λόγω του νομοσχεδίου για την παιδεία, έκανε πιο συμπαθή. Η εκλογική μάχη όμως είναι πάντα άγρια ‒αυτό είναι γνωστό‒, όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων αλλά και μεταξύ των συνυποψηφίων ενός κόμματος. Ενίοτε εκεί είναι ακόμα σκληρότερη και παρόμοια περιστατικά θα υπάρξουν κι άλλα στην προσπάθεια των βουλευτών να επανεκλεγούν, συχνά αδιαφορώντας για τις παράπλευρες απώλειες, αφού ο κύριος στόχος είναι η εκλογή τους. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, την Τετάρτη δεν εμφανίστηκε στη Βουλή κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την παιδεία, δίνοντας την αφορμή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον κατηγορήσει ότι κρύβεται για να μην απολογηθεί για την απρέπεια Βερναρδάκη και αφήνοντας τη δουλειά της αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τον Μιχάλη Κατρίνη να μιλάει μετά τον πρωθυπουργό, αντί για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες και διεξήχθη την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός μπορεί να παραμένει κυρίαρχος, αλλά η περίφημη «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι στο 7,2%. Εκεί που παραμένει ακόμα διψήφια η διαφορά είναι στο ερώτημα περί «καταλληλότητας» για τη θέση του πρωθυπουργού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστά 40,1% και 30,1%. αντίστοιχα, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά υπέρ της ΝΔ στην παράσταση νίκης με 44,7% και 22,3% (διαφορά 22,4%).

Στη γενική εικόνα, η ΝΔ χάνει δυνάμεις αυτή την περίοδο, με αργό ωστόσο ρυθμό, έχοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση, παρότι οι συνθήκες δεν το ευνοούν. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τη δημοφιλία της με προγράμματα όπως το «Τουρισμός για όλους» και τα επιδόματα για τα καύσιμα, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που επηρεάζει και τους Έλληνες είναι η ακρίβεια. Αυτό θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το φθινόπωρο, καθώς ο πρωθυπουργός πήρε το ρίσκο, όπως μας διαβεβαίωσε, να διαβεί τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται χωρίς να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. 

Στο παρασκήνιο, και τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να λεηλατήσουν το ΠΑΣΟΚ, πλαγιοκοπώντας το και αναζητώντας υποψηφίους από τον πολιτικό του χώρο. Πριν από λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Άννας Ροκοφύλλου, κόρης ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ενώ αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι έχει προτείνει κυβερνητική θέση στην Εύη Χριστοφιλοπούλου, ώστε να την παρουσιάσουν ως «μεταγραφή», και συνεχίζεται, μεταξύ άλλων, και η πολιορκία του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος μοιάζει να το σκέφτεται.

Αντίστοιχες προσπάθειες κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με κάποια δυσκολία όμως τελευταία, ενώ και το ΠΑΣΟΚ έχει δεχτεί τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο και μια πρώην βουλευτή του ΜέΡΑ25. Οι μεταγραφές όμως θα είναι ένα από τα έργα της επόμενης περιόδου. 


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

μητσοτακης ερντογαν

Βασιλική Σιούτη / Ποιοι θέλουν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και ποιοι την υπονομεύουν

Την ώρα που γίνονται προσπάθειες για να αποφευχθούν νέες εντάσεις στα ελληνοτουρκικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στην Τουρκία κάποιοι σπεύδουν να τη ναρκοθετήσουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ