ΡΗΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ
Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησαν πάνω από 200 Ρώσοι κληρικοί, οι οποίοι με χθεσινή ανοικτή επιστολή ζητούν άμεσο τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην επιστολή, που δεν την υπογράφει ο Πατριάρχης Κύριλλος, γράφουν ότι «σέβονται την ελευθερία κάθε προσώπου που δόθηκε σε αυτόν ή σε αυτήν από τον Θεό» και προσθέτουν ότι ο λαός της Ουκρανίας «θα πρέπει να κάνει τις επιλογές του μόνος του, όχι υπό την απειλή όπλων και δίχως πίεση είτε από τη Δύση είτε από την Ανατολή».
Η ανοικτή επίθεση προς τον Πούτιν τελειώνει απειλητικά: «Υπενθυμίζουμε ότι το αίμα του Χριστού που χύθηκε από τον Σωτήρα για τη ζωή του κόσμου θα ληφθεί στον εορτασμό της Κοινωνίας από εκείνους που δίνουν δολοφονικές εντολές, όχι ως ζωή, αλλά ως αιώνιος πόνος».
Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ζητάει από τον Πατριάρχη Κύριλλο να καλέσει τους Ρώσους ηγέτες να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.
Το χάσμα ανάμεσα στον Πατριάρχη Κύριλλο και στους Ουκρανούς επισκόπους του δείχνει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Χθες, ο Ουκρανός Μητροπολίτης Ευλόγιος ζήτησε από τους κληρικούς της επισκοπής του να μη μνημονεύουν τον Πατριάρχη Κύριλλο, εξαιτίας της απροθυμίας του να αντιδράσει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πηγή: RFE/RL, The Times of Israel
• • •
ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μετά τη ΒΡ, τη νορβηγική Equinor και τη Shell, η αμερικανική Exxon ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία: «Ξεκινούμε τη διαδικασία διακοπής των λειτουργιών και αναπτύσσουμε τα βήματα εξόδου από την κοινοπραξία Sakhalin-1 LNG». Τα περιουσιακά στοιχεία της Exxon στη Ρωσία είναι πάνω από 4 δισ. δολάρια.
Σημειωτέον, ότι τελευταίος επικεφαλής της Exxon και πρώτος υπουργός Εξωτερικών επί Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον, παρασημοφορήθηκε από τον Πούτιν για τις υπηρεσίες του στη Ρωσία.
Παράλληλα, ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος, ΕΝΙ, συνιδιοκτήτης με την Gazprom του αγωγού Blue Stream που μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει την πώληση του μεριδίου του. Παρομοίως, ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος αερίου της Gazprom.
Τέλος, ο ιαπωνικός όμιλος Sakhalin Oil and Gas Development (SODECO), που συμμετέχει με 30% στην κοινοπραξία Sakhalin-1 LNG, εξετάζει την απόφαση της Exxon και θα αποφασίσει μελλοντικά.
Τα πλήγματα στον ρωσικό τομέα της ενέργειας διαδέχονται το ένα το άλλο. Πώς θα αναδιοργανωθεί, και πόσο χρόνο θα πάρει είναι άγνωστο. Είναι, όμως, ζωτικής σημασίας για τη χώρα και την ευημερία των πολιτών της.
• • •
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΚΟΒΟ
Βίντεο από τον βομβαρδισμό του Χάρκοβου στο οποίο έχουν ήδη εισέλθει ρωσικές δυνάμεις.
Ρωσική ρουκέτα έπληξε χθες το πρωί το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης.
⚡️⚡️ Russian missile attack against the Kharkiv regional administration. Awful. This morning pic.twitter.com/hUmRN1JZsQ
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) March 1, 2022
Σήμερα το πρωί, ρουκέτα έπληξε κτήριο της αστυνομίας.
#Kharkiv regional police station was also hit this morning pic.twitter.com/3aIf1IRtW7
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) March 2, 2022
• • •
Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ;
Φαίνεται πως η Ρωσία έχει αποκτήσει αρκετές προσβάσεις στη Λατινική Αμερική. Η ενίσχυση της θέσης της στηρίχθηκε και στις μεγάλες ποσότητες εμβολίων Sputnik V με τις οποίες προμήθευσε διάφορες χώρες. Η τάση αυτή επαληθεύεται και στην περίπτωση της εισβολής στην Ουκρανία.
Όπως αναμένετο, η Βενεζουέλα τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό της Μόσχας, όπως και η Νικαράγουα και η Κούβα.
Η Βραζιλία του Μπολσονάρο αρνήθηκε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, τηρεί ουδέτερη στάση και δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις. Παρομοίως, η Αργεντινή δεν υπέγραψε τη δήλωση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που καταδίκαζε την εισβολή, όπως και η Βολιβία της οποίας ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι εγγύηση ασφάλειας, αλλά απειλή για τη διεθνή ασφάλεια».
Το Μεξικό, επίσης, είπε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις κυρώσεις «διότι οφείλουμε να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου».
Απεναντίας, ο νέος πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο που ξεκίνησε, και φυσικά η χώρα του υπέγραψε τη δήλωση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.
Πηγή: AS/COA
• • •
ΚΙΕΒΟ ή ΚΙΊΒΟ;
Οι Ουκρανοί δεν θέλουν τίποτα ρωσικό, και προπαντός η πρωτεύουσά τους να προφέρεται και να γράφεται με το ρωσικό της όνομα «Κίεβο» (Kiev).
Επιμένουν και έχουν οργανώσει μεγάλη καμπάνια (στο Twitter υπάρχει το hashtag, #KyivNotKiev) να γράφεται και να προφέρεται με το ουκρανικό της όνομα «Κιίβο» (Kyiv) — γράφω «Κιίβο» με κάθε επιφύλαξη.
Το «Κίεβο» έρχεται από παλιά και επικράτησε διεθνώς επί Σοβιετικής Ένωσης. Στο πλαίσιο της «απο-ρωσοποίησης», οι Ουκρανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν το «Κιίβο», και να θεωρούν τη χρήση του ένδειξη σεβασμού στην εθνική τους ταυτότητα.
• • •
Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
Η 59η Μπιενάλε της Βενετίας θα εγκαινιαστεί στις 23 Απριλίου, αλλά μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία προέκυψαν προβλήματα.
Οι οργανωτές του ουκρανικού περιπτέρου ανακοίνωσαν ότι είναι αναγκασμένοι να σταματήσουν τις προετοιμασίες, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τους και των μεγάλων δυσκολιών να εργαστούν και να ταξιδέψουν. Το περίπτερο θα παρουσίαζε των 3 τετραγωνικών μέτρων έργο του Ουκρανού, Πάβλο Μακόφ, «Η πηγή της εξάντλησης» (1995).
Ο 63χρονος Μαρκόφ δήλωσε στο Artnet News ότι θα παραμείνει στο Χάρκοβο: «Δεν φεύγω από το σπίτι μου, παρότι δεν πολεμώ πραγματικά, και δεν ξέρω πώς να το κάνω... Η Ρωσία δεν θα σταματήσει (να πολεμά) έτσι ξαφνικά. Αλλά το ίδιο και ‘μεις».
Όσον αφορά το ρωσικό περίπτερο θα παραμείνει κλειστό. Ο επιμελητής, Raimundas Malašauskas, και δύο καλλιτέχνες, οι Alexandra Sukhareva και Kirill Savchenkov, ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται, διότι «δεν υπάρχει χώρος για την τέχνη, όταν πολίτες πεθαίνουν από τους πυραύλους, όταν Ουκρανοί πολίτες κρύβονται σε καταφύγια, όταν Ρώσοι διαδηλωτές εξαναγκάζονται να σιωπήσουν».
Πηγή: Ocula, Artnews, Connaissance des Arts