H Ηλιόπετρα προστέθηκε δυναμικά στον χάρτη των θεσσαλονικιώτικων γαστροκαφενείων

H Ηλιόπετρα προστέθηκε δυναμικά στον χάρτη των θεσσαλονικιώτικων γαστροκαφενείων Facebook Twitter
Παλαμίδα στο φλόγιστρο σε φύλλο ρυζιού και τηγανητοί κολοκυθοανθοί.
0

ΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΖΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ, ο Γιώργος Ζαννάκης εργαζόταν στην εστίαση, καθώς ήθελε να ασχοληθεί με αυτή από τη στιγμή που τελείωσε το σχολείο. Θυμάται τα κυριακάτικα τραπέζια των παππούδων του και μιλάει γι' αυτά με πολύ αγάπη. Λέει πως πάντα τον γοήτευε το ταλέντο της μητέρας του στο φαγητό. 

Πέρασε από διάφορα πόστα στα μαγαζιά, ενώ παράλληλα οι σπουδές του δεν τον γέμιζαν, αφού όνειρό του ήταν να γραφτεί σε μια σχολή μαγειρικής αλλά δεν είχε ποτέ τα λεφτά να το υλοποιήσει. Πριν από εννέα χρόνια έφυγε από τη Θεσσαλονίκη για σεζόν, μάζεψε όσα χρειαζόταν και έκανε την έγγραφη που τόσο ήθελε. 

Σπουδάζοντας το αντικείμενο που τόσο του άρεσε, γοητεύτηκε από τις ασιατικές επιρροές. Έπειτα βρέθηκε στη sui generis κουζίνα της Μούργας και του Γιάννη Λουκάκη. «Ήταν τα καλύτερά μου χρόνια στη δουλειά, εκεί ανδρώθηκα μαγειρικά» λέει.

Τα ψάρια του είναι φρέσκα και ντόπια, το ίδιο και τα λαχανικά, κάποια προϊόντα, όπως ο τραχανάς κι ένα γαλοτύρι, έρχονται από την Ήπειρο απ’ όπου, κατάγεται.

Αφού ανέλαβε μόνος του μερικές μικρές κουζίνας και μπιστρό, οδηγήθηκε σε μια fusion κουζίνα, σε ένα πάντρεμα της μεσογειακής με κάποια ασιατικά υλικά και τεχνικές, με διεθνείς αναφορές, σε ένα δημιουργικό «μπέρδεμα», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, που θέλει να απέχει από κανόνες. 

H Ηλιόπετρα προστέθηκε δυναμικά στον χάρτη των θεσσαλονικιώτικων γαστροκαφενείων Facebook Twitter
Ένα μαγαζί που μπήκε δυναμικά στον χάρτη των Θεσσαλονικιώτικων γαστροκαφενείων.

Στις παρυφές της Άνω Πόλης, στον ήσυχο δρόμο της Αισχύλου, η Ηλιόπετρα είναι το πρώτο ολόδικό του βήμα που έκανε μαζί με τη Βάσια Γκαμπράνη. Οι δυο τους μπορούν να σερβίρουν αυτήν τη στιγμή τέσσερα τραπέζια. Εκείνος ακολουθεί και τηρεί την εποχικότητα, βασίζει όλη του την έμπνευση στα προϊόντα που συναντά κάθε μέρα κατεβαίνοντας στην αγορά και αλλάζει κάθε δύο μέρες το μενού, συνθέτοντάς το με δεκατέσσερα έως δεκαεπτά πιάτα. 

Τα ψάρια του είναι φρέσκα και ντόπια, το ίδιο και τα λαχανικά, κάποια προϊόντα, όπως ο τραχανάς κι ένα γαλοτύρι, έρχονται από την Ήπειρο απ’ όπου, κατάγεται. Με αυτό το τυρί έκανε μια κασόπιτα του τόπου του, τη συνδύασε με ένα ταρτάρ παλαμίδας και μια μουστάρδα μούστου.

«Έχουμε σπουδαίους παραγωγούς που μας στήριξαν και σύντομα γίναμε φίλοι με κάποιους, κάτι που μου δίνει τη χαρά και την ώθηση για να κάνω συνέχεια καινούργια πράγματα αξιοποιώντας όσα ωραία έχουν να προσφέρουν». 

Μια Παρασκευή βράδυ συνάντησα μια σαλάτα ρεβίθια με κολιό στο φλόγιστρο και ωραία κολοκυθάκια στον ατμό με χειροποίητη ricotta και γαύρο μαρινάτο. Επίσης φακή με κινοά και θράψαλο στη σχάρα, μια στραπατσάδα με spianata piccante και γαρίδα – ένα φανταστικό πιάτο.

H Ηλιόπετρα προστέθηκε δυναμικά στον χάρτη των θεσσαλονικιώτικων γαστροκαφενείων Facebook Twitter
Ντοματοκεφτέδες με τσιπς γαρίδας και μοσχαρίσιο παστουρμά.

Είχε κάνει κι ένα ταρτάρ λούτσου με βλήτα και μαγιονέζα sriracha, έναν συνδυασμό με βαθιά γεύση. Ο ηπειρώτικος τραχανάς του ταίριαξε με τα μύδια, ο ταραμάς του με το χταπόδι, τα ντοματίνια με ένα κρασοτύρι από τη Λέρο. Έκανε και ντολμαδάκια γιαλαντζί, γαύρο και κουτσομούρα στο τηγάνι, λαβράκι και μαγιάτικο στη σχάρα, την ίδια στιγμή που γέμιζε τα δικά του bao bun ψωμάκια.

Η μελιτζάνα σχάρας με ροφό αχνιστό, κολοκυθοανθούς τεμπούρα και μαγιονέζα μαύρης τρούφας είναι μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές στην κουζίνα της Ηλιόπετρας, όπως και το μπαρμπούνι στο φλόγιστρο που μπήκε σε ένα πιάτο με βρώσιμα άνθη, πουρέ από φασόλι, σάλτσα teriyaki και φύκια wakame.

Όσο μαγειρεύει ο Γιώργος Ζαννάκης μπορεί να ακούει από ελληνικό ροκ μέχρι παραδοσιακά του τόπου του. Κι έχει πολύ όρεξη να ετοιμάζει πολλές και διαφορετικές γευστικές εκπλήξεις σε ένα μαγαζί που μπήκε δυναμικά στον χάρτη των Θεσσαλονικιώτικων γαστροκαφενείων. 

H Ηλιόπετρα προστέθηκε δυναμικά στον χάρτη των θεσσαλονικιώτικων γαστροκαφενείων Facebook Twitter
«Έχουμε σπουδαίους παραγωγούς που μας στήριξαν και σύντομα γίναμε φίλοι».
H Ηλιόπετρα προστέθηκε δυναμικά στον χάρτη των θεσσαλονικιώτικων γαστροκαφενείων Facebook Twitter
Οι δυο τους μπορούν να σερβίρουν αυτήν τη στιγμή τέσσερα τραπέζια.

Ηλιόπετρα, Αισχύλου 5, Θεσσαλονίκη, 2314055553

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bocas meze ταραμοσαλάτα

Γεύση / Bocas meze: Ο Μίλτος Αρμένης σερβίρει ανατρεπτικούς μεζέδες στη Νέα Φιλαδέλφεια

Παντρεύοντας την παράδοση των βολιώτικων τσιπουράδικων με αυτήν των tapas, o Ελληνοϊσπανός σεφ έχει στήσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέρνα μεζεδοπωλεία των τελευταίων ετών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Λοκάλι απέδειξε ότι τα κεφτεδάκια και οι τηγανητές μπάμιες πάνε άψογα με ένα perfect gin tonic

Γεύση / Στο Λοκάλι τα κεφτεδάκια και οι τηγανητές μπάμιες πάνε άψογα με ένα gin tonic

Η «ελληνική pub» που ξαναζωντάνεψε ένα σημείο του Ψυρρή με σινεφίλ ιστορία βρίσκεται στην καλύτερή της φάση και σερβίρει ντόπιους μεζέδες επιπέδου με την υπογραφή του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου και του Ανέστη Ποιμενίδη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT