Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης

Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
Ο Βασίλης Δήμος, σομελιέ με μεγάλη εμπειρία και πάθος για το κρασί, είναι πάντα διαθέσιμος να μου αποκαλύψει όλα τα μυστικά του κρασιού. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
0

Πολλά πια τα wine bars της πόλης και τα περισσότερα πολύ ενημερωμένα. Ξαναγύρισα πρόσφατα στο Bobo winebar, το οποίο το είχα ζήσει από την πρώτη μέρα δημιουργίας του. Οι τέσσερις παιδικοί φίλοι που το εμπνεύστηκαν και το δουλεύουν φαίνεται ότι έχουν διάθεση να το εξελίσσουν συνεχώς.


Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που αγαπούν το κρασί με το φαγητό, αλλά δεν έχουν καμία ειδική γνώση σχετικά και έχουν το θάρρος να το ομολογούν. Γι' αυτόν τον λόγο μου αρέσει να πηγαίνω σε wine bar και να αφήνομαι στα χέρια των ειδικών.

Αγαπώ τις ιστορίες για τα οινοποιεία που επισκέπτονται, τις λεπτομερείς και συγκλονιστικές περιγραφές για τις ετικέτες που φιλοξενούν στους καταλόγους τους αλλά και την ικανότητά τους να ανακαλύπτουν αυτό που μου αρέσει μέσα από απλές και άμεσες ερωτήσεις. Αντίθετα, δεν αγαπώ καθόλου εκείνους που αντιμετωπίζουν την απειρία μου με σνομπισμό και προβάλλουν τις γνώσεις τους με απροκάλυπτη έπαρση.

Στη τελική, το κρασί βρίσκεται στο τραπέζι για να ενώνει ανθρώπους, σκέψεις και συναισθήματα. Δεν του ταιριάζει η απόσταση. Το κρασί είναι γεννημένο για αυθόρμητα μοιράσματα.

Στο Bobo, λοιπόν, νιώθω πολύ άνετα με τις ελλιπείς γνώσεις μου. Ο Βασίλης Δήμος, σομελιέ με μεγάλη εμπειρία και πάθος για το κρασί, είναι πάντα διαθέσιμος να μου αποκαλύψει όλα τα μυστικά του κρασιού, να μου μιλήσει για τις ποικιλίες που έχει κάθε τόπος και να μου προτείνει το σωστό απόσταγμα για κάθε πιάτο.


Στο Bobo, λοιπόν, νιώθω πολύ άνετα με τις ελλιπείς γνώσεις μου. Ο Βασίλης Δήμος, σομελιέ με μεγάλη εμπειρία και πάθος για το κρασί, είναι πάντα διαθέσιμος να μου αποκαλύψει όλα τα μυστικά του κρασιού, να μου μιλήσει για τις ποικιλίες που έχει κάθε τόπος και να μου προτείνει το σωστό απόσταγμα για κάθε πιάτο.

Ο Βασίλης, επίσης, έχει εκπαιδεύσει και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας. Και για να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο επισκέπτονται όλοι μαζί τα οινοποιεία. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι στο Bobo όλοι έχουν σοβαρές γνώσεις για το κρασί και δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο.

Όπως έμαθα, το Bobo διαθέτει μια λίστα με 130 ετικέτες και 30 επιλογές σε ποτήρι, που ανανεώνονται κάθε μήνα. Η έμφαση έχει δοθεί στον ελληνικό αμπελώνα (60%) αλλά και σε πολύ αντιπροσωπευτικά δείγματα του ξένου (40%). Μάλιστα, όλες οι ετικέτες είναι διαθέσιμες και για αγορά.

Αυτό που παρατήρησα στην επίσκεψή μου και με ενθουσίασε είναι η στροφή που έχουν κάνει στην κουζίνα. Αν και από την αρχή είχαν προσεγμένα κρύα πιάτα με αλλαντικά και τυριά απ' όλη την Ελλάδα, το μενού τους δεν ήταν εξίσου ολοκληρωμένο.

Αυτό έχει αλλάξει. Με σεφ τον Γιώργο Αρκελέ, που έχει πάθος για τη μαγειρική και έχει δουλέψει πολλά χρόνια σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στο Λονδίνο, τα παιδιά στο Bobo δείχνουν αποφασισμένα να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το φαγητό και να προσφέρουν πιάτα που ξεχωρίζουν για τη γεύση τους αλλά και για την ποιότητα των υλικών τους.

Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
H burrata με αντίδια, ντοματίνια, προσούτο και ένα πέστο απαλλαγμένο από το τυρί, για να επιτρέπει στη γεύση των υπόλοιπων υλικών να αναπνέει με άνεση, ήταν πάρα πολύ νόστιμη και χορταστική. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Έτσι, μπορώ να πω με μεγάλη χαρά πως η burrata με αντίδια, ντοματίνια, προσούτο και ένα πέστο απαλλαγμένο από το τυρί, για να επιτρέπει στη γεύση των υπόλοιπων υλικών να αναπνέει με άνεση, ήταν πάρα πολύ νόστιμη και χορταστική. Τη συνόδεψα με ένα ποτήρι Σαββατιανό 2018 από το Κτήμα Σταμάτης, κοφτερό, με αρώματα λάιμ, κίτρου και ορυκτότητα.

Συνέχισα με ένα μοσχαρίσιο καρπάτσιο ωρίμανσης 40 ημερών, που ταίριαξε τέλεια με το Chateau D'Esclans Rock Angel 2018, Grenache γεμάτο άρωμα raspberry και καραμέλα, και ολοκλήρωσα το γεύμα μου με ένα καλοψημένο φιλέτο τόνου με χόρτα εποχής, μαζί με ένα ποτήρι Μαύρο Καλαβρυτινό 2018 από το οινοποιείο Τετράμυθος, ζωηρό και με νεανική φρεσκάδα.

Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
Το μοσχαρίσιο καρπάτσιο ωρίμανσης 40 ημερών ταίριαξε τέλεια με το Chateau D' Esclans Rock Angel 2018, Grenache γεμάτο άρωμα raspberry και καραμέλα. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Λίγο πριν φύγω από το Bobo, έμαθα πως κάθε Πέμπτη έχουν διαφορετικές γευστικές βραδιές. Έτσι, προσφέρουν την ευκαιρία στους επισκέπτες τους να δοκιμάσουν διαφορετικά πράγματα και να μάθουν να τα συνδυάζουν σωστά με το κρασί. Από το καλοκαίρι, μάλιστα, θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την κουζίνα τους και θα διαμορφώσουν ανάλογα το μαγαζί, με πιο πολλά καθίσματα, για να φιλοξενούν περισσότερους καλεσμένους.


Σε μια περιοχή όπως το Κουκάκι, που δέχεται την επίσκεψη πολλών τουριστών, είναι υπέροχο να υπάρχουν μαγαζιά που σέβονται τον επισκέπτη και έχουν να του προσφέρουν κρασιά μικρών, επίμονων παραγωγών και προϊόντα που αποκαλύπτουν τη γευστική μας κληρονομιά.

Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
Το καλοψημένο φιλέτο τόνου με χόρτα εποχής. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
Tο Bobo διαθέτει μια λίστα με 130 ετικέτες και 30 επιλογές σε ποτήρι που ανανεώνονται κάθε μήνα. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO

Bobo Wine Bar, www.bobowinebar.gr

Αναστασίου Ζίννη 36, Κουκάκι, 210 9244244

Fb page: Bobo Boheme Bourgeois, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM