Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης

Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
Ο Βασίλης Δήμος, σομελιέ με μεγάλη εμπειρία και πάθος για το κρασί, είναι πάντα διαθέσιμος να μου αποκαλύψει όλα τα μυστικά του κρασιού. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
0

Πολλά πια τα wine bars της πόλης και τα περισσότερα πολύ ενημερωμένα. Ξαναγύρισα πρόσφατα στο Bobo winebar, το οποίο το είχα ζήσει από την πρώτη μέρα δημιουργίας του. Οι τέσσερις παιδικοί φίλοι που το εμπνεύστηκαν και το δουλεύουν φαίνεται ότι έχουν διάθεση να το εξελίσσουν συνεχώς.


Ανήκω στην κατηγορία εκείνων που αγαπούν το κρασί με το φαγητό, αλλά δεν έχουν καμία ειδική γνώση σχετικά και έχουν το θάρρος να το ομολογούν. Γι' αυτόν τον λόγο μου αρέσει να πηγαίνω σε wine bar και να αφήνομαι στα χέρια των ειδικών.

Αγαπώ τις ιστορίες για τα οινοποιεία που επισκέπτονται, τις λεπτομερείς και συγκλονιστικές περιγραφές για τις ετικέτες που φιλοξενούν στους καταλόγους τους αλλά και την ικανότητά τους να ανακαλύπτουν αυτό που μου αρέσει μέσα από απλές και άμεσες ερωτήσεις. Αντίθετα, δεν αγαπώ καθόλου εκείνους που αντιμετωπίζουν την απειρία μου με σνομπισμό και προβάλλουν τις γνώσεις τους με απροκάλυπτη έπαρση.

Στη τελική, το κρασί βρίσκεται στο τραπέζι για να ενώνει ανθρώπους, σκέψεις και συναισθήματα. Δεν του ταιριάζει η απόσταση. Το κρασί είναι γεννημένο για αυθόρμητα μοιράσματα.

Στο Bobo, λοιπόν, νιώθω πολύ άνετα με τις ελλιπείς γνώσεις μου. Ο Βασίλης Δήμος, σομελιέ με μεγάλη εμπειρία και πάθος για το κρασί, είναι πάντα διαθέσιμος να μου αποκαλύψει όλα τα μυστικά του κρασιού, να μου μιλήσει για τις ποικιλίες που έχει κάθε τόπος και να μου προτείνει το σωστό απόσταγμα για κάθε πιάτο.


Στο Bobo, λοιπόν, νιώθω πολύ άνετα με τις ελλιπείς γνώσεις μου. Ο Βασίλης Δήμος, σομελιέ με μεγάλη εμπειρία και πάθος για το κρασί, είναι πάντα διαθέσιμος να μου αποκαλύψει όλα τα μυστικά του κρασιού, να μου μιλήσει για τις ποικιλίες που έχει κάθε τόπος και να μου προτείνει το σωστό απόσταγμα για κάθε πιάτο.

Ο Βασίλης, επίσης, έχει εκπαιδεύσει και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας. Και για να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο επισκέπτονται όλοι μαζί τα οινοποιεία. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι στο Bobo όλοι έχουν σοβαρές γνώσεις για το κρασί και δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο.

Όπως έμαθα, το Bobo διαθέτει μια λίστα με 130 ετικέτες και 30 επιλογές σε ποτήρι, που ανανεώνονται κάθε μήνα. Η έμφαση έχει δοθεί στον ελληνικό αμπελώνα (60%) αλλά και σε πολύ αντιπροσωπευτικά δείγματα του ξένου (40%). Μάλιστα, όλες οι ετικέτες είναι διαθέσιμες και για αγορά.

Αυτό που παρατήρησα στην επίσκεψή μου και με ενθουσίασε είναι η στροφή που έχουν κάνει στην κουζίνα. Αν και από την αρχή είχαν προσεγμένα κρύα πιάτα με αλλαντικά και τυριά απ' όλη την Ελλάδα, το μενού τους δεν ήταν εξίσου ολοκληρωμένο.

Αυτό έχει αλλάξει. Με σεφ τον Γιώργο Αρκελέ, που έχει πάθος για τη μαγειρική και έχει δουλέψει πολλά χρόνια σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στο Λονδίνο, τα παιδιά στο Bobo δείχνουν αποφασισμένα να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το φαγητό και να προσφέρουν πιάτα που ξεχωρίζουν για τη γεύση τους αλλά και για την ποιότητα των υλικών τους.

Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
H burrata με αντίδια, ντοματίνια, προσούτο και ένα πέστο απαλλαγμένο από το τυρί, για να επιτρέπει στη γεύση των υπόλοιπων υλικών να αναπνέει με άνεση, ήταν πάρα πολύ νόστιμη και χορταστική. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Έτσι, μπορώ να πω με μεγάλη χαρά πως η burrata με αντίδια, ντοματίνια, προσούτο και ένα πέστο απαλλαγμένο από το τυρί, για να επιτρέπει στη γεύση των υπόλοιπων υλικών να αναπνέει με άνεση, ήταν πάρα πολύ νόστιμη και χορταστική. Τη συνόδεψα με ένα ποτήρι Σαββατιανό 2018 από το Κτήμα Σταμάτης, κοφτερό, με αρώματα λάιμ, κίτρου και ορυκτότητα.

Συνέχισα με ένα μοσχαρίσιο καρπάτσιο ωρίμανσης 40 ημερών, που ταίριαξε τέλεια με το Chateau D'Esclans Rock Angel 2018, Grenache γεμάτο άρωμα raspberry και καραμέλα, και ολοκλήρωσα το γεύμα μου με ένα καλοψημένο φιλέτο τόνου με χόρτα εποχής, μαζί με ένα ποτήρι Μαύρο Καλαβρυτινό 2018 από το οινοποιείο Τετράμυθος, ζωηρό και με νεανική φρεσκάδα.

Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
Το μοσχαρίσιο καρπάτσιο ωρίμανσης 40 ημερών ταίριαξε τέλεια με το Chateau D' Esclans Rock Angel 2018, Grenache γεμάτο άρωμα raspberry και καραμέλα. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Λίγο πριν φύγω από το Bobo, έμαθα πως κάθε Πέμπτη έχουν διαφορετικές γευστικές βραδιές. Έτσι, προσφέρουν την ευκαιρία στους επισκέπτες τους να δοκιμάσουν διαφορετικά πράγματα και να μάθουν να τα συνδυάζουν σωστά με το κρασί. Από το καλοκαίρι, μάλιστα, θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την κουζίνα τους και θα διαμορφώσουν ανάλογα το μαγαζί, με πιο πολλά καθίσματα, για να φιλοξενούν περισσότερους καλεσμένους.


Σε μια περιοχή όπως το Κουκάκι, που δέχεται την επίσκεψη πολλών τουριστών, είναι υπέροχο να υπάρχουν μαγαζιά που σέβονται τον επισκέπτη και έχουν να του προσφέρουν κρασιά μικρών, επίμονων παραγωγών και προϊόντα που αποκαλύπτουν τη γευστική μας κληρονομιά.

Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
Το καλοψημένο φιλέτο τόνου με χόρτα εποχής. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
Tο Bobo διαθέτει μια λίστα με 130 ετικέτες και 30 επιλογές σε ποτήρι που ανανεώνονται κάθε μήνα. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
Στο Bobo του κρασιού και της απόλαυσης Facebook Twitter
Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO

Bobo Wine Bar, www.bobowinebar.gr

Αναστασίου Ζίννη 36, Κουκάκι, 210 9244244

Fb page: Bobo Boheme Bourgeois, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ