Μια εξέταση αίματος για την πρώιμη ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι ελπίζουν ότι μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ σημαντική ανακάλυψη στο κυνήγι για τη θεραπεία.
Μετά από μια δεκαετία ερευνών, με επικεφαλής επιστήμονες από το King's College του Λονδίνου και από τη βρετανική εταιρεία Proteome Science, εντοπίστηκαν 10 πρωτεΐνες στο αίμα οι οποίες θα λύσουν το μυστήριο. Το τεστ θα «δείχνει» σε ποσοστό 87%, αν στους επόμενους 12 μήνες θα νοσήσουμε. Θα κοστίζει περίπου 125€ - 350€ και θα είναι διαθέσιμο στην αγορά τα επόμενα δύο χρόνια.
Το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας είναι ένα τεράστιο "βάρος" για εκείνους που επηρεάζονται αλλά και για τις οικογένειές τους. Όμως, παρά το αυξανόμενο πρόβλημα καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, δεν υπάρχουν θεραπείες μακράς διαρκείας ενώ δεν έχει ακόμη βρεθεί τρόπος ίασης της ασθένειας.
Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει σε αποτυχία και για το λόγο αυτό οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναζητούν τρόπους για τη θεραπεία ατόμων που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, όταν ο εγκέφαλός τους δεν έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να προβλεφθεί ποιος πρόκειται να αναπτύξει τη νόσο.
Αρκετές είναι οι ερευνητικές ομάδες που έχουν προσπαθήσει να αναπτύξουν διάφορες δοκιμές. Τον Μάρτιο του 2014, επιστήμονες στις ΗΠΑ δημοσίευσαν λεπτομέρειες μιας αιματολογικής εξέτασης που αναλύει δέκα λιπίδια του αίματος, το επίπεδο των οποίων είναι χαμηλότερο στα άτομα που πρόκειται να εμφανίσουν άνοια. Μια τέτοια δοκιμασία προσυμπτωματικού ελέγχου ωστόσο, είναι αμφιλεγόμενη, αφού λίγοι υγιείς άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι μπορεί να νοσήσουν από μία ανίατη ασθένεια.
Το νέο τεστ απευθύνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από μερική απώλεια μνήμης, η οποία ονομάζεται ήπια γνωστική εξασθένηση. Το 60% αυτών των ανθρώπων, επιβεβαιωμένα θα αναπτύξει άνοια. Αυτοί είναι οι άνθρωποι, τους οποίους οι Βρετανοί επιστήμονες θέλουν να χρησιμοποιήσουν σε δοκιμές για την πρόληψη, ή την καθυστέρηση της έναρξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
«Το Αλτσχάιμερ αρχίζει να επηρεάζει τον εγκέφαλο πολλά χρόνια πριν οι ασθενείς διαγνωσθούν με τη νόσο», δήλωσε ο καθηγητής Simon Lovestone από το King s College. «Πολλές από τις δοκιμές φαρμάκων μας αποτυγχάνουν επειδή τη στιγμή που οι ασθενείς έλαβαν τα φάρμακα, ο εγκέφαλος είχε ήδη πληγεί πολύ σοβαρά.» Και ο καθηγητής συνεχίζει «Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τους ασθενείς σε πολύ πρώιμο στάδιο για να λάβουν μέρος σε νέες δοκιμές και ελπίζω να αναπτύξουμε θεραπείες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσου».
Οι ερευνητές, μελέτησαν 26 πρωτεΐνες που έχουν συνδεθεί με το Αλτσχάιμερ στο παρελθόν. Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό «Αλτσχάιμερ και άνοια», γράφουν ότι πήραν δείγματα αίματος από 1.148 άτομα, εκ των οποίων 476 είχαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, 220 είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση και 452 ήταν ηλικιωμένοι χωρίς άνοια.
16 από τις πρωτεΐνες συνδέθηκαν με συρρίκνωση του εγκεφάλου είτε σε ήπια γνωστική εξασθένηση ή σε Αλτσχάιμερ.
Σε μια δεύτερη σειρά δοκιμών, εντόπισαν 10 πρωτεΐνες των οποίων η παρουσία θα μπορούσε να προβλέψει, με έναν λογικό βαθμό ακρίβειας, κατά πόσον τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ μέσα σε ένα χρόνο.
Οι επιστήμονες ωστόσο, επιμένουν ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες στις οποίες θα πρέπει να συμμετέχουν 5.000 έως 10.000 άνθρωποι.
Άλλοι επιστήμονες ήταν ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες της δοκιμής για την ενίσχυση στην ανακάλυψη φαρμάκων, αλλά επιφυλακτικοί σχετικά με τη χρήση του δυναμικού για τη διάγνωση της νόσου σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.
Ο Δρ Eric Karran, επιστημονικός διευθυντής στον οργανισμό « Έρευνα για το Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο», ο οποίος συνέβαλε στη χρηματοδότηση της έρευνας, τόνισε ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους που κινδυνεύουν από Αλτσχάιμερ και είναι σε πρώιμο στάδιο θα έχουν ανεκτίμητη αξία, αλλά προειδοποίησε ότι τα πάντα θα πρέπει να γίνουν με υπευθυνότητα.
Ο Δρ James Pickett, επικεφαλής της έρευνας στην «Κοινωνία της νόσου του Αλτσχάιμερ», δήλωσε: «Η εύρεση ενός τρόπου για την ανίχνευση της άνοιας πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, θα φέρει επανάσταση στην έρευνα. Ωστόσο, η έρευνα αυτή δεν σημαίνει ότι μια εξέταση αίματος, θα καταφέρει να θεραπεύσει την άνοια."
«Αυτές οι 10 πρωτεΐνες μπορούν να προβλέψουν τη μετατροπή της ήπιας απώλειας μνήμης σε άνοια με ποσοστό ακριβείας 90% , δηλαδή 1 στους 10 ανθρώπους θα πάρει λανθασμένο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, η ακρίβεια θα πρέπει να βελτιωθεί πριν μπορέσει να μας φανεί χρήσιμη η διαγνωστική εξέταση.
«Μόνο μέσω της περαιτέρω έρευνας θα βρούμε απαντήσεις στα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από την άνοια, έτσι θα παρακολουθήσω την πρόοδο της μελέτης αυτής με ενδιαφέρον».
σχόλια