Έρευνα: Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής

Έρευνα: Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η συστηματική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο της ζωής ακόμα και κατά τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Δίαιτες όπως αυτή του Άτκινς, που αντικαθιστούν τις μερίδες υδατανθράκων με ζωική πρωτεΐνη, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για την άμεση απώλεια βάρους και την προστασία απέναντι σε κάποιες ασθένειες που ευαγγελίζονται.

Μία νέα έρευνα όμως, που έγινε σε βάθος 25 ετών, καταδεικνύει πως η πιο μετριοπαθής μείωση των υδατανθράκων σε συνδυασμό με τη στροφή από το κρέας σε φυτικές πρωτεΐνες και λιπαρά, είναι καλύτερη για τον οργανισμό. 

Στην έρευνα, 15.400 Αμερικανοί συμπλήρωναν συστηματικά ερωτηματολόγια για τη συχνότητα, το είδος και την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν. 

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που προσλαμβάνουν το 50% με 55% των απαραίτητων θερμίδων από υδατάνθρακες παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με όσους ακολουθούν κυρίως πρωτεϊνική διατροφή. 

Υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τα λαχανικά και τα φρούτα και η κύρια πηγή τους είναι αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά. 

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών με μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων παρουσιάζουν προσδόκιμο ζωής που αγγίζει τα 83 χρόνια. 

Αντίθετα, όσοι παίρνουν μόλις το 30% των θερμίδων τους από υδατάνθρακες έχουν, κατά μέσο όρο, προσδόκιμο ζωής 79 ετών. 

Στον αντίποδα, όσοι συνηθίζουν να τρώνε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, (65% της διατροφής του) επίσης παρουσιάζουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής που δεν ξεπερνά τα 82 χρόνια. Παραμένουν ωστόσο στατιστικά μακροβιότεροι από τους «πρωτεϊνικούς».  

Τα ευρήματα συμφωνούν και με προηγούμενες έρευνες που έγιναν πάνω σε 400.000 σε 20 διαφορετικές χώρες. 

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η στροφή στα φυτικά λίπη και στις πρωτεΐνες αυξάνουν την πιθανότητα για υγιή γηρατειά ενώ η υπερβολή σε ζωικές πρωτεΐνες φαίνεται πως έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. 

Με πληροφορίες από BBC

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ