«Έχετε κάτι μικρό και περίεργο;», άκουσα να ρωτάει μια κοπέλα αυτή την εβδομάδα με το που μπήκε στο new age φυτοπωλείο που εμφανίστηκε το 2018 στη γειτονιά των Εξαρχείων, στη γωνία που σχηματίζουν η οδός Ερεσού με τη Ζωοδόχου Πηγής. Ήταν το πρώτο μαγαζί του είδους του για την Αθήνα.
Το προηγούμενο διάστημα, το να προμηθευτούν τα φυτά ήταν μια διαδικασία για όσους ήταν παθιασμένοι με τα φυτά · έπρεπε να έχουν αμάξι για να φτάσουν μέχρι τα φυτώρια, που βρίσκονται αρκετά έξω από το κέντρο της πόλης. Μόνο στα ανθοπωλεία αν έβρισκε κανείς κάτι, και αυτό μετά από ψάξιμο.
Πριν από αυτό, μαγαζιά σαν την Kopria δεν αποτελούσαν στάση στις καθημερινές μας βόλτες, δεν υπήρχαν μέρη που να ειδικεύονται σε φυτά εσωτερικού χώρου, προσβάσιμα μάλιστα σε εκείνους που κινούνται στο κέντρο, που ακόμα και αν δεν κατοικούν σε αυτό, μπορεί να κατέβουν για καφέ και να κάνουν τα ψώνια τους ‒ αυτό ήταν και το μαγαζί που έψαχνε η Ιφιγένεια προκειμένου να προμηθεύεται τα φυτά που της άρεσαν, πέρα από αυτά τα λίγα που είχε στο μπαλκόνι της.
Τελικά, το άνοιξε η ίδια μαζί με τον φίλο της Βασίλη όταν τυχαία, πάνω σε μια κουβέντα, ανακάλυψαν ότι είχαν την ίδια ιδέα.
Αυτό που χρειάζεται να έχετε μαζί σας για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα σωστά φυτά και να πρασινίσετε το σπίτι σας είναι μια φωτογραφία του δωματίου και του σημείου που θέλετε να πρασινίσετε. Επίσης, θα χρειαστεί να περιγράψετε τη ρουτίνα σας – μπορεί να νομίζετε για λίγο ότι έχετε να κάνετε με ντετέκτιβ.
Τον πρώτο χρόνο το δούλευαν μόνοι τους, τον δεύτερο εμφανίστηκε η Χαρά, που, καθώς συνήθιζε να δουλεύει σεζόν και να μετακομίζει συνέχεια, δεν είχε καταφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή να συγκεντρώσει και να φροντίσει τα δικά της φυτά. «Ούτε οι γονείς μου είχαν κάποια ιδιαίτερη αδυναμία στα φυτά, εδώ μου γεννήθηκε και μένα η αγάπη γι’ αυτά. Όταν πρωτομπήκα στο μαγαζί, καθώς δεν είχα καμία επαφή με το αντικείμενο, δεν ήξερα τι να περιμένω και έβλεπα κόσμο να μπαίνει, κι άλλο κόσμο, κι άλλο».
Τα περασμένα Χριστούγεννα η Χριστίνα πήγε να κάνει την πρακτική της στην Kopria, ενώ την ίδια περίοδο η Ρωσσέτα άρχισε να εμφανίζεται στο μαγαζί την ώρα που φτιάχνονταν τα γιορτινά στεφάνια, «για να κάνει μερικά τσιγάρα και να μας στηρίξει ψυχολογικά», όπως λέει η υπόλοιπη ομάδα και γελάνε μ’ αυτό.
Όταν ανέλαβαν ένα μεγάλο πρότζεκτ για την Apivita, για το οποίο είχαν να ετοιμάσουν μερικά ακόμα στεφάνια, τεράστια αυτήν τη φορά, έδιναν λίγο-λίγο και στη Ρωσσέτα από κάτι «και κάπως έτσι το βρήκαμε το ταλέντο». Πλέον έχει το βασίλειό της απέναντι από το κατάστημα, τον χώρο με τα άνθη επί της Ζωοδόχου Πηγής, όπου παρεμπιπτόντως τελευταία έχουν μαζευτεί διάφορα δημιουργικά εγχειρήματα.
Στη γωνία με τη Δερβενίων o Ιάσονας Παχός και ο Γιώργος Παπαχατζόπουλος από τη Φαληροφόρνια έστησαν το νέο σπίτι του Mohxa, του streetwear brand που παρουσιάζει limited συλλογές με πουκάμισα, t-shirts και tote bags με έμπνευση από την κουλτούρα του skate, ενώ εκεί βρίσκεται το Black Salami, το microbakery έξω από το οποίο σχηματίζονται ουρές για το street brunch και τα ιταλικά ψωμιά του. Στον χώρο αυτό, λοιπόν, δουλεύει μόνη της, υπό τους ήχους της μουσικής που επιλέγει η ίδια κάθε φορά.
Όταν η πρακτική της τέλειωσε, η Χριστίνα έμεινε στο φυτοπωλείο, «εδώ έμαθα περισσότερα για τα φυτά εσωτερικού χώρου, η συμπεριφορά τους είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουν τα φυτά εξωτερικού χώρου που γνώριζα καλύτερα εγώ. Όσα ζουν έξω θέλουν άπειρο νερό, συνεχή προσοχή, όσα ζουν μέσα πρέπει να τα αφήνεις λίγο στην ησυχία τους, μερικές φορές πρέπει να κρατηθείς να μην τα ποτίσεις, το βλέπω και από τον κόσμο που έρχεται. Οι περισσότεροι τους δίνουν παραπάνω προσοχή απ’ όση θα έπρεπε, τα παραποτίζουν και τα μεταφυτεύουν».
Εκείνη είναι η γεωπόνος ή, καλύτερα, η γιατρός, την πέτυχα να εξετάζει σε λίγα λεπτά όχι ένα αλλά τρία διαφορετικά φυτά μέσω της οθόνης του κινητού. Ο «κηδεμόνας» τους φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την υγεία τους, για κάποια άσπρα σημάδια που έχουν εμφανιστεί στο «γλυκούλι», όπως πήρε το αυτί μου να αποκαλεί το ένα από τα φυτά του. «Θα του ζήσουν, θα τα καταφέρει, το έχει», αυτό ήταν το πόρισμα. Εκείνος που συνάντησα εγώ τα είχε βγάλει φωτογραφία και τις περιέγραφε τις κινήσεις που είχε κάνει πριν αρχίσει να τα βλέπει ταλαιπωρημένα.
Ζήτησα από τα κορίτσια του Kopria να μου δώσουν μερικές ιδέες για ένα σκοτεινό σπίτι. Μου πρότειναν μια σανσιβέρια, μια ζάμια και έναν πόθο, τα φιλόδεντρα που είναι μια πολύ μεγάλη κατηγορία φυτών, τα οποία ζουν κάτω από άλλα δέντρα στη φύση και έχουν συνηθίσει στη σκιά, ενώ παράλληλα είναι πολύ ανθεκτικά. «Εξαρτάται βέβαια τι εννοείς σκοτεινό, είναι τελείως υποκειμενικό αυτό, όπως και το αν είναι φωτεινό. Ο καθένας έχει σχηματίσει μια άποψη για το φως που μπαίνει σπίτι του, αλλά συχνά αυτό που βλέπουμε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», εξηγεί η Χαρά.
«Επειδή δεν ξέρουμε πώς είναι ο χώρος τους καθένα, κάνουμε ερωτήσεις. Και οι αγαπημένοι μας είναι αυτοί που λένε “έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό”». Αυτό που χρειάζεται να έχετε μαζί σας για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα σωστά φυτά και να πρασινίσετε το σπίτι σας είναι μια φωτογραφία του δωματίου και του σημείο που θέλετε να πρασινίσετε.
Επίσης, θα χρειαστεί να περιγράψετε τη ρουτίνα σας ‒ μπορεί να νομίζετε για λίγο ότι έχετε να κάνετε με ντετέκτιβ, αλλά, αν, για παράδειγμα, ανακαλύψουν με τις ερωτήσεις τους ότι κλείνετε τα παντζούρια όταν λείπετε από το σπίτι, μάλλον δεν θα σας δώσουν ένα φυτό που χρειάζεται φως.
Ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, όταν ακόμα είχε μόλις τριάντα φυτά, η φήμη του φυτοπωλείου εξαπλώθηκε στην πόλη, όπως γίνεται με τα talk of the town εστιατόρια και τα μπαρ που εμφανίζονται στην Αθήνα, και ας απέφευγαν οι δημιουργοί του να μιλάνε γι’ αυτό και να το διαφημίζουν. Αφού η Kopria έκανε την αρχή, σταδιακά άρχισαν να δημιουργούνται κι άλλα τέτοιου είδους μαγαζιά στην πόλη ‒ μπορούμε να πούμε ότι άθελά της ξεκίνησε μια τάση που δείχνει να έχει ανοδική πορεία.
Την ίδια στιγμή, πολλά hip στέκια δίνουν χρώμα και γεμίζουν τα βάζα τους, ανανεώνοντας κάθε εβδομάδα τα μπουκέτα τους με άνθη από την Kopria. Μερικά από αυτά είναι το Grasshoppers, το Λινού Σουμπάσης & ΣΙΑ, το ΠΛΑΪ, το Anana, το Τανίνη Αγάπη μου, το Black Salami, τα ξενοδοχεία Shila, Mona και InnAthens, τα φυσικά καταστήματα των Karavan και Apivita.
Από τις μεγαλύτερες σε ηλικία γειτόνισσες της γειτονιάς που ψάχνουν χειμωνιάτικο βασιλικό, γαρδένια, γιασεμί και την κυρία Μάνια που έχει αδυναμία στο παχύφυτο Ριψάλις μέχρι εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το άθλημα και θα μπουν μέσα λέγοντας «θέλω ένα φυτό», χωρίς να διευκρινίζουν κάτι παραπάνω, από εκείνους που την επισκέπτονται κάθε εβδομάδα για να δουν τι υπάρχει σε νέα παραλαβή μέχρι αυτούς που ξεκινάνε από την Ανάβυσσο για να φτάσουν στα Εξάρχεια, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ Αθηναίων που έχει αδυναμία στα φυτά ‒ προφανώς δεν τα συλλέγουν μόνο εκείνοι που ξεκίνησαν με μονστέρα και πιλέα την εποχή που αυτές άρχιζαν να κατακλύζουν το Ιnstagram.
Κάποιοι έχουν πάρει φυτό που θα το ταξίδευαν με βαν μέχρι τη Βαρκελώνη, ενώ ένας μόνιμος κάτοικος Τζιας έρχεται, κάνει τον ανεφοδιασμό του και επιστρέφει στο νησί. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που δεν αγοράζουν απλά φυτά αλλά χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης με την ομάδα που τους τα προτείνει.
«Πολλοί έρχονται με τα φυτά αγκαλιά σαν ασθενείς, με ένα βλέμμα πόνου και τρόμου ‒ η ομάδα συμφωνεί ότι η Ιφιγένεια τους παρηγορεί όλους με επιτυχία. Έχουμε ακούσει ιστορίες εκδίκησης που σχετίζονται με φυτά και διεκδίκησης που σχετίζονται με άνθη- εκφράζονται πολλοί με αυτά».
Τι απαντάνε σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που αναρωτιούνται γιατί να αγοράσει και να δωρίσει κανείς λουλούδια από τη στιγμή που θα πεθάνουν πολύ γρήγορα; «Είναι πολύχρωμα και πανέμορφα, ενώ ο τρόπος που στήνει ο καθένας ένα μπουκέτο είναι πολύ προσωπικός, μια εικαστική προσέγγιση. Για εμάς είναι ένας τρόπος έκφρασης και πιστεύουμε ότι αυτό το αντιλαμβάνεται κι εκείνος που παίρνει στα χέρια του το μπουκέτο», θα μου πει η Ιφιγένεια.
«Αυτή είναι η χάρη τους, ότι πρόκειται για ένα όμορφο δώρο που μπορεί να μοιάζει ανούσιο, επειδή θα πεθάνει, αλλά αυτή είναι και όλη η ουσία του. Και μπορεί συνήθως να μην αγοράζει κάποιος ανθοδέσμη για τον εαυτό του, αλλά μου φαίνονται πολύ ωραίοι αυτοί οι άνθρωποι που το κάνουν, τους βγάζω το καπέλο», θα τη συμπληρώσει η Χριστίνα.
«Κάποια άνθη είναι όμορφα ακόμα και όταν μαραίνονται ή όταν αποξηραίνονται», κατά τη Ρωσσέτα. Για να παρατείνετε τη ζωή του μπουκέτο σας όσο περισσότερο γίνεται, καλό είναι να αλλάζετε το νερό του κάθε δύο μέρες και να κόβετε λίγο τα κοτσάνια των λουλουδιών, προκειμένου να τραβάνε καλύτερα το νερό. Φροντίστε να το κρατήσετε μακριά από το έντονο ηλιακό φως, το καλοριφέρ και το κλιματιστικό, προκειμένου να μην αφυδατωθεί.
Πρόσφατα έφτασε στην Kopria η μετασεκόια μπονσάι, ένα ψηλό και πολύ σπάνιο φυτό, ενώ ψήνονται και τα κεραμικά τους που έχουν δημιουργήσει σε συνεργασία με τον Σταύρο Περάκη. Aυτή την εποχή η Ρωσσέτα έχει αδυναμία στην άγρια ομορφιά των Erygnium και η Ιφιγένεια στις ντάλιες που, παρότι είναι πολύ ευαίσθητες, εκείνη επιμένει. Η Χριστίνα σκοπεύει να βάλει στο σπίτι της ένα φιλόδεντρο σέλουμ. η Χαρά προτιμά το φιλόδεντρο green beauty.
Πάντως δύσκολα μπορεί να φύγει κάποιος από την Kopria χωρίς ένα φυτό που να τον κέρδισε, αν και μπορεί να μην μπήκε στο μαγαζί γι’ αυτό, το παθαίνουν και εκείνες οι γειτόνισσες που είναι ταγμένες στον χειμωνιάτικο βασιλικό. Στην επταμελή πλέον ομάδα του φυτοπωλείου που θα σας κατευθύνει στο φυτό που είναι για εσάς είναι και ο Γιάννης και ο Ντιρέμ, «μην τα ξεχάσουμε τα αγόρια», μου υπενθύμισαν τα κορίτσια πριν φύγω.
Kopria, Ερεσού 30, Εξάρχεια, 211 1132535
To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.