«Η άσκηση θα έπρεπε, θεωρητικά, να είναι δωρεάν. Αν κάποιος μπορεί να κουνήσει το σώμα του, τότε μπορεί και να γυμναστεί. Το να διατηρείς τη φόρμα σου δεν χρειάζεται να κοστίζει μια μικρή περιουσία. Κι όμως στη Βρετανία, η βιομηχανία τω γυμναστηρίων είναι τεράστια», σημειώνει ο Independent, που συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα πιο ακριβά γυμναστήρια της χώρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη αγορά ξεπερνά σε αξία τα 5 δισεκ. ευρώ με τις σχετικές εγκαταστάσεις να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Από την άλλη, οι συνδρομές δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες και οι Βρετανοί ξόδεψαν κατά μέσο όρο περίπου 600 ευρώ έκαστος το 2015 για να πάνε τελικά στο γυμναστήριο μόλις 13.5 φορές συνολικά όλο το χρόνο- αυτό σημαίνει σχεδόν 45 ευρώ η κάθε επίσκεψη.
Αν και υπάρχουν γυμναστήρια με συνδρομή περίπου 20 ευρώ τον μήνα, οι πιο ευκατάστατοι έως πολλοί πλούσιοι επιλέγουν να δίνουν πολλά περισσότερα για την τακτική τους άσκηση, πηγαίνοντας σε κάποια που θυμίζουν υπερπολυτελή ξενοδοχεία.
Ένα από αυτά είναι και το KX Life στο Τσέλσι, που λειτουργεί επίσης και σαν κέντρο σπα, εστιατόριο και κλαμπ για εξέχοντα μέλη. Ιδρύθηκε πριν 25 χρόνια και, μεταξύ άλλων, διαθέτει μπαρ, ευφάνταστο φωτισμό και ακριβή διακόσμηση. Η μέση ηλικία των μελών του είναι τα 41 έτη και ο καθένας τους πληρώνει περίπου 650 ευρώ μηνιαίως, οπότε λογικό που απουσιάζουν νεαρότερες ηλικίες. Βέβαια, τελευταία πολλοί πλούσιοι πελάτες κάνουν δώρο στα παιδιά τους συνδρομές στο γυμναστήριο όταν γίνονται 18 ετών, οπότε ο μέσος όρος ηλικίας έπεσε. Οι υπάλληλοι είναι πάντα έτοιμος να ικανοποίησε κάθε επιθυμία των πελατών, στους οποίους παρέχεται δωρεάν μεταλλικό νερό σε όποια θερμοκρασία επιθυμούν. Στα αποδυτήρια των γυναικών υπάρχουν πετσέτες κάθε μεγέθους, ρόμπες και μπουρνούζια, παντόφλες, χτένες, καλλυντικά ντεμακιγιάζ, ενυδατικές κρέμες, αποσμητικά, σαμπουάν, λακ, αρώματα, ξυραφάκια, ισιωτικά μαλλιών ή για μπούκλες και λαστιχάκια της γνωστής εταιρίας Kiehl. Επίσης σε κάθε αποδυτήριο υπάρχει καθαρίστρια για να το περιποιείται συνεχώς και να το διατηρεί καθαρό, ενώ το ίδιο κάνουν και στα μηχανήματα γυμναστικής τα οποία καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση.
Για όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν μετά την άσκηση, που είναι κυρίως personal training, υπάρχει επίσης σπα, σάουνα και πισίνες, διαφορετικές για τα δύο φύλα, κάτι που έχει κάνει ιδιαιτέρως δημοφιλές το γυμναστήριο σε ξένους πελάτες. Επιπλέον οι πελάτες μπορούν να κάνουν μανικιούρ και πεντικιούρ. Όσον αφορά στο εστιατόριο, εκτός από χυμούς και μικρά σνακ, υπάρχει κι ένας σεφ που ετοιμάζει καθημερινά ιδιαίτερα πιάτα, με κόστος από 18 μέχρι 40 ευρώ και η δυνατότητα delivery, που επιλέγουν αρκετοί πελάτες.
Ένα επίπεδο κάτω στην κλίμακα βρίσκονται τα Equinox, η αλυσίδα καταστημάτων από τις ΗΠΑ που κατέκτησε και τη Βρετανία. Το πρώτο τους παράρτημα άνοιξε στο Κένσινγκτον και σύντομα θα επεκταθεί και στο Λονδίνο. Εκεί, με περίπου 230 ευρώ τον μήνα, προσφέρει μια πολυτελή αίθουσα αναμονής και σπα, εκτός από γυμναστικές υπηρεσίες.
Το πιο ακριβό και «φανταχτερό» από όλα, είναι όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το The Clock στο Μέριλμπον. Αυτό, όπως κάθε πολυτελές και πριβέ κλαμπ δεν έχει καν όνομα στην πόρτα, με αποτέλεσμα εξωτερικά να μην διαφέρει από ένα οποιοδήποτε άλλο κοινό σπίτι του Λονδίνου. Μέσα όμως, συναντά κανείς χώρους που θυμίζουν ξενοδοχείο 5 αστέρων, με πολυελαίους, τζάκι και καλλιτεχνικές λεπτομέρειες στην οροφή. Κάποια από τα μέλη του επιλέγουν μάλιστα να κάνουν και επιχειρηματικές συναντήσεις εκεί, ενώ σε μία από τις αίθουσες γυμναστικής υπάρχει μέχρι και πιάνο. Τα τμήματα δεν ξεπερνούν τα 6 άτομα τη φορά και ποτέ δεν γυμνάζονται στα μηχανήματα περισσότερα από 4 άτομα ταυτόχρονα ούτε πάνω από 12 λεπτά στην κάθε άσκηση, πάντα υπό την επίβλεψη ενός personal trainer. Άλλωστε η φιλοσοφία αυτού του γυμναστηρίου είναι έντονη και σκληρή άσκηση για γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.
σχόλια