Ο συνδυασμός καυτό τσάι- αλκοόλ- κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου

Ο συνδυασμός καυτό τσάι- αλκοόλ- κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου Facebook Twitter
0

Η συχνή κατανάλωση καυτού τσαγιού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, αν συνδυάζεται με αλκοόλ και κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα.

Ήταν ήδη γνωστό ότι το πολύ αλκοόλ και το συχνό κάπνισμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του οισοφάγου, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται, αν προστεθεί σε αυτά και το καυτό τσάι.

Όμως από μόνο του το καυτό τσάι δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, εφόσον κάποιος ούτε πίνει αλκοόλ, ούτε καπνίζει.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας και του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 456.000 άτομα ηλικίας 30 έως 79 ετών, εκ των οποίων 1.731 εκδήλωσαν καρκίνο του οισοφάγου στη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν ζεματιστό τσάι, κατανάλωναν πολύ αλκοόλ και επίσης κάπνιζαν, είχαν τουλάχιστον πενταπλάσια πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σχέση με όσους δεν έκαναν τίποτε από τα τρία. Οι καπνιστές που έπιναν καθημερινά καυτό τσάι (αλλά όχι αλκοόλ), είχαν διπλάσιο κίνδυνο.

Οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι «η αποχή από το καυτό τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου σε ανθρώπους που πίνουν πολύ αλκοόλ ή καπνίζουν».

Ειδικοί στη Βρετανία, μια χώρα όπου παραδοσιακά γίνεται μεγάλη κατανάλωση τσαγιού, επεσήμαναν ότι στη Δύση γενικότερα οι άνθρωποι πίνουν συνήθως το τσάι τους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι στην Ασία, με αποτέλεσμα να κάνουν μικρότερη ζημιά στον οισοφάγο τους.

Ο καρκίνος που αρχίζει στον οισοφάγο, έχει πενταετή επιβίωση μόνο 15% μετά την αρχική διάγνωση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ