Δημήτρης Μαυρογιάννης: Η Πρωτοχρονιά μου στη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Δημήτρης Μαυρογιάννης: Η Πρωτοχρονιά μου στη βομβαρδισμένη Βηρυτό Facebook Twitter
Το Μπάαλμπεκ είναι ένα τεράστιο αρχαίο επίτευγμα.
0

To Millennium το έζησα στη Βηρυτό ή και Παρίσι της Ανατολής, που ήταν βομβαρδισμένη όμως εκείνον τον Δεκέμβρη του 1999. Μόλις είχε τελειώσει εκείνος ο άθλιος εμφύλιος του Λιβάνου, υπήρχε πλέον ειρήνη και θα άνοιγε το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Κι εμείς οι παλαβοί, τέσσερις ήμασταν, επηρεασμένοι απ’ όλα αυτά που λέγονταν για τη λάγνα Ανατολή, ας όψεται ο οριενταλισμός, είπαμε «και δεν πάμε για Πρωτοχρονιά στη Βηρυτό;». Είχαμε κι έναν Λιβανέζο φίλο οδοντίατρο, τον Χασάν ή αλλιώς Τρύφωνα, που γνωριζόμασταν από τα φοιτητικά μας χρόνια στη Θεσσαλονίκη και ζούσε εκεί. «Ελάτε, ελάτε» μας έλεγε και ξανάλεγε, ε, δεν θέλαμε και πολλά… Πήγαμε.

Φτάσαμε βράδυ αργά και με ένα ταξί μες στη σκοτεινιά βρήκαμε το ξενοδοχείο μας, το Mayflower, στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Hamra. Ήταν αγριευτικό αυτό το σκοτάδι. Ελάχιστα φώτα εδώ κι εκεί, με διάσπαρτα μπλόκα αγριωπών οπλισμένων ομάδων, Χριστιανών Φαλαγγιτών, Δρούζων Μουσουλμάνων, Αλεβιτών κ.λπ. Πολλά κτίρια κατεστραμμένα, με τρύπες από βλήματα και σφαίρες, και οι δρόμοι άδειοι.

Ελάχιστα φώτα εδώ κι εκεί, με διάσπαρτα μπλόκα αγριωπών οπλισμένων ομάδων, Χριστιανών Φαλαγγιτών, Δρούζων Μουσουλμάνων, Αλεβιτών κ.λπ. Πολλά κτίρια κατεστραμμένα, με τρύπες από βλήματα και σφαίρες, και οι δρόμοι άδειοι.

Το βράδυ του Millennium στο ξενοδοχείο, ενώ ετοιμαζόμασταν για την ντίσκο (διεθνών προδιαγραφών), άρχισαν τα πυροτεχνήματα. Μου φάνηκε ότι γίνονταν βομβαρδισμοί, εγώ είχα μπει στο κλίμα του πολέμου, αλλά αυτοί γιόρταζαν την αλλαγή της χιλιετηρίδας. Σε λίγο οι δρόμοι γέμισαν με κόσμο και αυτοκίνητα που κόρναραν. Αργότερα, στην ντίσκο, χαμός, τα έδιναν όλα, χόρευαν πάνω στα τραπέζια. Πολύ όμορφος λαός, κεφάτος, τέτοιο γλέντι δεν ξανάδα, βακχικό και αξέχαστο.

Την επομένη, ημέρα Πρωτοχρονιάς του 2000, είχαμε κανονίσει να δούμε το Μπάαλμπεκ, τον μυθικό αρχαίο ρωμαϊκό ναό του θεού Ήλιου που λόγω μεγέθους δεν είχε τελειώσει ποτέ. Είναι ο μεγαλύτερος ναός της αρχαίας εποχής και κανονίσαμε να πάμε με Μερσεντές νοικιασμένη με τον οδηγό για 100 δολάρια. Διασχίζαμε την κοιλάδα Μπεκάα, όπου κάποια στιγμή μας σταματούν σε ένα μπλόκο κάτι φανατικοί μουσουλμάνοι οπαδοί του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Ήταν με μακριά μούσια και φορούσαν σαλβάρια, στα χέρια τους αυτόματα, έτοιμα για πυροβολισμό. Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Ανοίξαμε τα παράθυρα. Σκιαχτήκαμε, ούτε γέλια ούτε φωνές… Ησυχία και γύρω μας αφίσες του Χομεϊνί. Μας επέστρεψαν αμίλητοι τα ταξιδιωτικά μας έγγραφα και ξεκινήσαμε για τον ναό σοκαρισμένοι.

Δημήτρης Μαυρογιάννης: Η Πρωτοχρονιά μου στη βομβαρδισμένη Βηρυτό Facebook Twitter
Ατέλειωτες κολόνες και ερείπια, ελάχιστοι τουρίστες.

Το Μπάαλμπεκ εντυπωσιακό, τεράστιο αρχαίο επίτευγμα ο κεντρικός ναός του Βάαλ αλλά και ο ναός του Βάκχου. Ατέλειωτες κολόνες και ερείπια, ελάχιστοι τουρίστες. Ο οδηγός μάς κέρασε αρκετές μικρές και πολύ νόστιμες πίτσες και πήραμε χορτάτοι τον δρόμο του γυρισμού από άλλη κατεύθυνση. Μέσα από χωριά Δρούζων Μουσουλμάνων.

Περάσαμε από μπλόκα Σύρων στρατιωτών. Πώς τα φέρνει η ζωή και οι Σύροι, που τότε ήταν κατακτητές στον Λίβανο, τώρα κατά εκατομμύρια είναι πρόσφυγες στον Λίβανο… Πάντως, βρήκα τη χώρα λιγότερο εντυπωσιακή από αυτό που περίμενα. Εξαιρετική κουζίνα, πανέμορφοι άνθρωποι, αλλά ήθελα κάτι παραπάνω!

Δημήτρης Μαυρογιάννης: Η Πρωτοχρονιά μου στη βομβαρδισμένη Βηρυτό Facebook Twitter
Το Μάαλμπεκ, ο μυθικός αρχαίος ρωμαϊκός ναός του θεού Ήλιου, λόγω μεγέθους δεν είχε τελειώσει ποτέ.
Δημήτρης Μαυρογιάννης: Η Πρωτοχρονιά μου στη βομβαρδισμένη Βηρυτό Facebook Twitter
Είναι ο μεγαλύτερος ναός της αρχαίας εποχής .

______________

Ο Δημήτρης Μαυρογιάννης είναι πρώην καθηγητής οικονομικών

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT