Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν

Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Μεσσίνης
0

 

Πλησιάζει το τέλος Δεκέμβρη 1999. Σε λίγες μέρες αλλάζουμε αιώνα... Από τα κεντρικά γραφεία του Associated Press στη Νέα Υόρκη, για το οποίο εργάζομαι, στέλνεται εντολή προς όλα τα γραφεία ανά την υφήλιο για καλή φωτογραφική κάλυψη των εορταστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου σε κάθε χώρα.

29 Δεκεμβρίου, απόγευμα, χτυπάει το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Michael Feldmann, ο διευθυντής Φωτογραφικού για Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή. Μπαίνει κατευθείαν στο ψητό, όπως συνηθίζει. «Μια κι έχεις ψηφιακές κάμερες (μόλις είχαμε προμηθευτεί μερικές) κι έχεις και δορυφορικό τηλέφωνο, δεν πας στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν, όπου από την παραμονή Χριστουγέννων σε ένα αεροπλάνο της Indian Airlines έγινε αεροπειρατεία και υποχρεώθηκε να προσγειωθεί εκεί; Ο συνεργάτης μας από το Πακιστάν που καλύπτει το θέμα δεν έχει ψηφιακές κάμερες και θα αργήσει να στείλει φωτογραφίες σε σχέση με τους ανταγωνιστές όταν το θέμα λήξει». Ξεχνάω ξαφνικά τα πανηγύρια, αρχίζω να ετοιμάζω τον εξοπλισμό μου και την επομένη το πρωί μπαίνω σε αεροπλάνο και μετά από μια αεροπορική περιπλάνηση δύο ημερών προσγειώνομαι στο Κανταχάρ γύρω στις 12 το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου.

Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Ξαφνικά, εκεί που κοιτάζω (το αεροπλάνο ήταν σε απόσταση από εμάς πάνω από 500 μέτρα), βλέπω κάτι περίεργες κινήσεις στο ρύγχος του αεροσκάφους, με μια ανεμόσκαλα να κατεβαίνει. Φωτο: Δημήτρης Μεσσίνης
Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Αρχίζουν να κατεβαίνουν κάτι φιγούρες από την ανεμόσκαλα κρατώντας πιστόλια και μια περίεργη κίνηση ξεκινά κάτω από το αεροσκάφος. Φωτο: Δημήτρης Μεσσίνης

Δεκέμβριος μήνας, 1.010 μέτρα υψόμετρο δίπλα στα Ιμαλάια, ήλιος με δόντια και φυσικά η θερμοκρασία πολύ κάτω από το μηδέν. Κατεβαίνω από το αεροσκάφος του ΟΗΕ και κατευθύνομαι προς το μέρος όπου έχουν εγκατασταθεί και οι συνάδελφοί μου, που ήταν εκεί ήδη έξι μέρες πριν από μένα, τους χαιρετώ και αρχίζω αμέσως να στήνω τον εξοπλισμό μου.

Δορυφορικό τηλέφωνο, μεγάλο τρίποδα, μεγάλο τηλεφακό με διπλασιαστές όπου η εστιακή απόστασή μου έφτασε τα 1.500 mm (για όσους γνωρίζουν από φωτογραφία). Όταν όλος ο εξοπλισμός ήταν έτοιμος, έβαλα το μάτι στο οφθαλμοσκόπιο της μηχανής για έναν τελευταίο έλεγχο. Ξαφνικά, εκεί που κοιτάζω (το αεροπλάνο ήταν σε απόσταση από εμάς πάνω από 500 μέτρα), βλέπω κάτι περίεργες κινήσεις στο ρύγχος του αεροσκάφους, με μια ανεμόσκαλα να κατεβαίνει.

Χωρίς να αναρωτηθώ το γιατί, άρχισα να κάνω λήψεις, ενώ οι συνάδελφοί μου κουβέντιαζαν λίγο πιο πέρα, έχοντας κάνει ένα μικρό πηγαδάκι. Ήταν ήδη έξι μέρες εκεί και δεν κουνιόταν φύλλο. Αρχίζουν να κατεβαίνουν κάτι φιγούρες από την ανεμόσκαλα κρατώντας πιστόλια και μια περίεργη κίνηση ξεκινά κάτω από το αεροσκάφος. Ήταν η στιγμή, όπως μάθαμε λίγο αργότερα, που γινόταν ανταλλαγή των ομήρων με έναν αξιωματούχο των Ταλιμπάν που προσφέρθηκε από τις αρχές του Αφγανιστάν για την απελευθέρωση των ομήρων. Οι συνάδελφοί μου μόλις που πρόλαβαν να φωτογραφίσουν το τέλος της ιστορίας. Είχα φτάσει στον χώρο πριν από μισή ώρα και οι άλλοι ήταν εκεί έξι μέρες κάτω από ένα φοβερό κρύο.

Δημήτρης Μεσσίνης: Η Πρωτοχρονιά μου στα Ιμαλάια, σε μία ανταλλαγή ομήρων των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Όπως μάθαμε λίγο αργότερα, που γινόταν ανταλλαγή των ομήρων με έναν αξιωματούχο των Ταλιμπάν που προσφέρθηκε από τις αρχές του Αφγανιστάν για την απελευθέρωση των ομήρων. Φωτο: Δημήτρης Μεσσίνης

Την επομένη το πρωί, 1η Ιανουαρίου 2000, το αεροσκάφος έφυγε. Αναχώρησα το ίδιο απόγευμα κι εγώ.

ΥΓ.: Το Associated Press είχε υποσχεθεί ένα μπόνους 100 δολαρίων για την κάλυψη των πανηγυριών της αλλαγής του αιώνα.
Εγώ δεν το πήρα, γιατί δεν φωτογράφισα πυροτεχνήματα...

Δημήτρης Μεσσίνης, φωτογράφος

 

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ