Μαρία Μήτσορα: Η τελευταία Πρωτοχρονιά μου στον πύργο των W.

Μαρία Μήτσορα: Η τελευταία Πρωτοχρονιά μου στον πύργο των W. Facebook Twitter
Θυμάμαι όμως πολύ καλά το γύρισμα από τον 19ο αιώνα στον 20ό, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον Πύργο των W....
0

Προτιμώ να θυμάμαι άλλες παραμονές Πρωτοχρονιά όπως εκείνη με τις νεαρές Μεξικάνες με μαγιό, με τα μαλλιά τυλιγμένα σε ρολά για τη βραδινή τους κόμμωση να λιάζονται στις πισίνες του Ακαπούλκο. Θυμάμαι όμως πολύ καλά το γύρισμα από τον 19ο αιώνα στον 20ό, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στον Πύργο των W.

Η κλοπή του μαργαριταρένιου κολιέ νωρίς το απόγευμα είχε στείλει κύματα ψίθυρων μέσα από τους χοντρούς τοίχους. Στην αίθουσα με τα τρία μαρμάρινα τζάκια οι πιο ηλικιωμένοι από τους καλεσμένους, παρόλο που το σάλιο κυλούσε ακόμα ευδιάκριτο από τις γωνίες των χειλιών τους, έλεγαν χαμηλόφωνα ότι είχαν περάσει κι άλλες παρόμοιες παραμονές Πρωτοχρονιάς με πανομοιότυπες ψυχικές χορογραφίες και κάθε μα κάθε φορά την κλοπή ενός μαργαριταρένιου κολιέ.

Βεγγαλικά κατακόκκινα άνοιγαν σαν πολύτιμα κοσμήματα ψηλά στον ουρανό. «Τι είναι πιο πολύτιμο, ένα μαργαριταρένιο κολιέ ή μήπως η ομορφιά αυτών των λάμψεων των εφήμερων;» με ξάφνιασε στο αυτί μου μια φωνή πολύ γνώριμη...

Μερικοί επέμεναν πως το κίνητρο δεν είναι ποτέ οικονομικό αλλά μοναδικό σκοπό έχει να εκθέσει τη νεαρή οικοδέσποινα στα μάτια του υπέργηρου συζύγου της. Εντωμεταξύ νάνοι υπηρέτες σκαρφάλωναν αθόρυβα σε λεπτές-λεπτές σκάλες για να φορέσουν τα ασημένια σκουφάκια στα κεριά των πολυέλαιων. Μέσα στο σκοτάδι ξαφνικά βασίλεψε σιωπή.

Ακούστηκαν αμέτρητα αθέατα κουδουνάκια να αναγγέλλουν τον καινούργιο αιώνα, κάποιοι τράβηξαν απότομα τις βαριές κουρτίνες και πέρα από τα τοξωτά παράθυρα έλαμψε το χιονισμένο πάρκο. Βεγγαλικά κατακόκκινα άνοιγαν σαν πολύτιμα κοσμήματα ψηλά στον ουρανό. «Τι είναι πιο πολύτιμο, ένα μαργαριταρένιο κολιέ ή μήπως η ομορφιά αυτών των λάμψεων των εφήμερων;» με ξάφνιασε στο αυτί μου μια φωνή πολύ γνώριμη, η φωνή κάποιου που δεν είχε καμιά δουλειά στον πύργο.


Το μυστήριο της κλοπής λύθηκε τη Δεύτερη μέρα του καινούργιου χρόνου με έναν τρόπο που δεν θέλω να τον θυμάμαι. Θυμάμαι τους κόκκινους λεκέδες πάνω στο χιόνι της αλέας, ήταν λεκέδες από φρέσκο αίμα. Η φαντασία μου προφητική όπως συμβαίνει συχνά είχε προφτάσει να τους διαβάσει και ίσως μόνο εγώ να ήξερα πόσο σύντομα ο Πύργος των W θα ήταν ένας σωρός από ερείπια και το πάρκο και όλη η κοιλάδα κάτω θα βάφονταν στο αίμα από την επανάσταση που έτρεχε με ταχύτητα θυμωμένης αναπνοής για να καταστρέψει όχι μόνο το μικρό δουκάτο αλλά και να μεταμορφώσει το μισό πρόσωπο της Ευρώπης.

________________

Η Μαρία Μήτσορα είναι  συγγραφέας

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να μάθουμε το χωριό σου μέσα από την τέχνη σου, για να έρθουμε κιόλας»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Εφόσον ντρέπεσαι να μας πεις από ποιο χωριό είσαι, φρόντισε να το μάθουμε μέσα από την τέχνη σου»

Δύο 26χρονοι επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, το Φανάρι Καρδίτσας, και του έδωσαν νέα ζωή μέσα από το καλλιτεχνικό φεστιβάλ Nowstalgism.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Νικόλας και η Ευσεβία ευχήθηκαν πριν από 11 χρόνια να αφήσουν την Αθήνα για τη Δημητσάνα και η μοίρα τούς έκανε το χατίρι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Δημητσάνα βρήκαμε μια οικογένεια που πραγματικά νοιάζεται»

Η επαγγελματική υποβάθμιση του Νικόλα έγινε η αρχή για μια νέα, καλύτερη ζωή με την Ευσεβία. Αφήνοντας πίσω τα ακατόρθωτα deadlines, τώρα ανοίγουν το παράθυρό τους κάθε πρωί και βλέπουν ένα ελατόδασος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ