H Ανάφη τον Ιούνιο

H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Το Κλεισίδι θεωρείται από πολλούς η πιο όμορφη παραλία του νησιού και η πιο «εύκολη» από πλευράς πρόσβασης.
0

Ανατρέχοντας κανείς στην ελληνική μυθολογία, βρίσκει τις ρίζες του ονόματος του νησιού. Όταν οι Αργοναύτες επέστρεφαν από την Κολχίδα, συνάντησαν μια σφοδρή κακοκαιρία. Ο Ιάσων ικέτευσε τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Και τότε ο θεός έριξε ένα βέλος μπροστά τους και φώτισε το σύμπαν. Οι Αργοναύτες είδαν να αναφαίνεται στο πέλαγος ένα μικρό νησί, στο οποίο κατόρθωσαν να φτάσουν και να σωθούν. Εκεί έφτιαξαν βωμό για να τιμήσουν τον Απόλλωνα Αιγλήτη για τη σωτήρια αίγλη (λάμψη) που έριξε μέσα στην καταιγίδα. Το νησί ονομάστηκε Ανάφη, γιατί αναφάνηκε μέσα από τη θάλασσα κι έκτοτε ο θεός λατρευόταν και ως Αναφαίος ή Αιγλήτης.


Η Ανάφη επιμένει να παραμένει όμορφη, μικρή και παρθένα, κόντρα στη ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρούμε αλλού. Ας ελπίσουμε πως θα παραμείνει έτσι.

Η Ανάφη είναι ένα ιδιαίτερο νησί, με φανατικούς επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι. Είναι εντυπωσιακό, δε, το γεγονός ότι αρκετοί «παλιοί» επισκέπτες γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους – σαν οικογένειες που συναντιούνται τα καλοκαίρια. Η αλματώδης ανάπτυξη που βιώνει το νησί τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου έχει αλλάξει αρκετά τη φυσιογνωμία του νησιού, ειδικά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Γι' αυτό και πολλοί από τους παλιούς «θαμώνες» προτιμούν να την επισκέπτονται τον Ιούνιο για να απολαμβάνουν τις ερημικές, πανέμορφες παραλίες της αλλά και το γενικότερο ήρεμο κλίμα του νησιού, ένα στοιχείο για το οποίο είναι άλλωστε γνωστό.

Φτάνοντας στο μικρό λιμάνι της Ανάφης τίποτα δεν είναι ορατό, εκτός από την άγρια ομορφιά του άγονου τοπίου. Aνηφορίζοντας μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων, βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τη Χώρα της Ανάφης, έναν όμορφο οικισμό με μια μικρή κεντρική πλατεία και καθαρούς πεζόδρομους που σε κατευθύνουν προς τα σπίτια. Η Χώρα έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια ενός βενετσιάνικου κάστρου του 13ου αιώνα που ίδρυσε ο οίκος των Κρίσπι και ήταν παρατηρητήριο προς το Κρητικό Πέλαγος και τη Σαντορίνη.

H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Ξεκινάμε από τη Χώρα για να διανύσουμε τη μεγάλη διαδρομή προς το μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται πάνω στο βουνό.

Απ' όπου κι αν κοιτάξεις, οι όψεις του Αιγαίου είναι εκθαμβωτικές. Λίγα δέντρα, όπως σε όλα τα κυκλαδίτικα νησιά, με το λευκό να ανταγωνίζεται το μπλε της θάλασσας και το χρυσοκόκκινο των βράχων και των ξερών χόρτων. Ένας μοναχικός φοίνικας είναι η μόνη πρόσθεση στο γυμνό τοπίο.

Ξεκινάμε από τη Χώρα για να διανύσουμε τη μεγάλη διαδρομή προς το μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται πάνω στο βουνό. Η απόσταση που πρέπει να διανύσεις είναι εννιά χιλιόμετρα και ανηφορική. Είναι χτισμένο πάνω σε αρχαίο ναό, με εμφανή τα αρχαία τείχη και κάποιες αρχαίες κολόνες. Από το μοναστήρι αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Καλαμιώτισσα, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Ανάφης.


Η διαδρομή κρατάει μία ώρα κι ένα τέταρτο περίπου και η απίστευτη θέα της Παναγίας που είναι χτισμένη στην κορυφή σχεδόν του βράχου Κάλαμος αποζημιώνει για το κουραστικό περπάτημα.

H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Φτάνοντας στο μικρό λιμάνι της Ανάφης τίποτα δεν είναι ορατό, εκτός από την άγρια ομορφιά του άγονου τοπίου

Ο ναός χτίστηκε το 1600 περίπου και στην τοποθεσία αυτή στην αρχαιότητα βρισκόταν επίσης αρχαίος ναός, χτισμένος και αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα. Η κατάβαση είναι αρκετά πιο ξεκούραστη, αλλά αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες και εφοδιαστείτε οπωσδήποτε με αρκετό νερό.

Στην επιστροφή, η επίσκεψη στις πεντακάθαρες, κρυστάλλινες παραλίες του νησιού επιβάλλεται: στην παραλία του Μεγάλου Ποταμού, του Αγίου Ανάργυρου και, φυσικά, στου Ρούκουνα (μεγάλου και μικρού), με τους φανατικούς επισκέπτες που κατασκηνώνουν ελεύθερα εκεί, χρόνια τώρα, και εξυπηρετούνται από την ταβέρνα του Ρούκουνα και της οικογένειας Αλεξοπούλου.

Κάποιες κινήσεις και φήμες για οργανωμένο κατασκηνωτικό χώρο και ξαπλώστρες στον Ρούκουνα ελπίζουμε να παραμείνουν απλώς φήμες. Ας ευχηθούμε οι υπεύθυνοι να σεβαστούν την αισθητική και την ιστορία του και να μην το μετατρέψουν σε άλλο ένα απρόσωπο νησί, σαν όλα τα άλλα.

H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter

Το Κλεισίδι θεωρείται από πολλούς η πιο όμορφη παραλία του νησιού και η πιο «εύκολη» από πλευράς πρόσβασης. Βρίσκεται ανάμεσα στη Χώρα και το λιμάνι. Από κει μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία Φλαμουρού.

Η ταβέρνα της Μαργαρίτας, ένα από τα πιο παλιά και πιο γνωστά σημεία του νησιού, βρίσκεται στο Κλεισίδι. Ένα υπέροχο μέρος για άραγμα, φαγητό και ποτό με θέα την όμορφη παραλία και τα γαλάζια νερά.

Το απόγευμα κατευθυνθείτε από τη Χώρα του νησιού προς την περιοχή της Βαγιάς για να δείτε το  ηλιοβασίλεμα, εφάμιλλο με αυτό της Σαντορίνης.

Το βράδυ στη Χώρα όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα. Τώρα είναι ήσυχα και μαζεμένα, αλλά τον Αύγουστο το νησί ζωντανεύει.

Η Ανάφη επιμένει να παραμένει όμορφη, μικρή και παρθένα, κόντρα στη ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρούμε αλλού. Ας ελπίσουμε πως θα παραμείνει έτσι.

H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Aνηφορίζοντας μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων, βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τη Χώρα της Ανάφης
H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Απ' όπου κι αν κοιτάξεις, οι όψεις του Αιγαίου είναι εκθαμβωτικές.
H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Το βράδυ στη Χώρα όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα. Τώρα είναι ήσυχα και μαζεμένα, αλλά τον Αύγουστο το νησί ζωντανεύει.
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ