H Ανάφη τον Ιούνιο

H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Το Κλεισίδι θεωρείται από πολλούς η πιο όμορφη παραλία του νησιού και η πιο «εύκολη» από πλευράς πρόσβασης.
0

Ανατρέχοντας κανείς στην ελληνική μυθολογία, βρίσκει τις ρίζες του ονόματος του νησιού. Όταν οι Αργοναύτες επέστρεφαν από την Κολχίδα, συνάντησαν μια σφοδρή κακοκαιρία. Ο Ιάσων ικέτευσε τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Και τότε ο θεός έριξε ένα βέλος μπροστά τους και φώτισε το σύμπαν. Οι Αργοναύτες είδαν να αναφαίνεται στο πέλαγος ένα μικρό νησί, στο οποίο κατόρθωσαν να φτάσουν και να σωθούν. Εκεί έφτιαξαν βωμό για να τιμήσουν τον Απόλλωνα Αιγλήτη για τη σωτήρια αίγλη (λάμψη) που έριξε μέσα στην καταιγίδα. Το νησί ονομάστηκε Ανάφη, γιατί αναφάνηκε μέσα από τη θάλασσα κι έκτοτε ο θεός λατρευόταν και ως Αναφαίος ή Αιγλήτης.


Η Ανάφη επιμένει να παραμένει όμορφη, μικρή και παρθένα, κόντρα στη ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρούμε αλλού. Ας ελπίσουμε πως θα παραμείνει έτσι.

Η Ανάφη είναι ένα ιδιαίτερο νησί, με φανατικούς επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι. Είναι εντυπωσιακό, δε, το γεγονός ότι αρκετοί «παλιοί» επισκέπτες γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους – σαν οικογένειες που συναντιούνται τα καλοκαίρια. Η αλματώδης ανάπτυξη που βιώνει το νησί τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου έχει αλλάξει αρκετά τη φυσιογνωμία του νησιού, ειδικά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Γι' αυτό και πολλοί από τους παλιούς «θαμώνες» προτιμούν να την επισκέπτονται τον Ιούνιο για να απολαμβάνουν τις ερημικές, πανέμορφες παραλίες της αλλά και το γενικότερο ήρεμο κλίμα του νησιού, ένα στοιχείο για το οποίο είναι άλλωστε γνωστό.

Φτάνοντας στο μικρό λιμάνι της Ανάφης τίποτα δεν είναι ορατό, εκτός από την άγρια ομορφιά του άγονου τοπίου. Aνηφορίζοντας μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων, βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τη Χώρα της Ανάφης, έναν όμορφο οικισμό με μια μικρή κεντρική πλατεία και καθαρούς πεζόδρομους που σε κατευθύνουν προς τα σπίτια. Η Χώρα έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια ενός βενετσιάνικου κάστρου του 13ου αιώνα που ίδρυσε ο οίκος των Κρίσπι και ήταν παρατηρητήριο προς το Κρητικό Πέλαγος και τη Σαντορίνη.

H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Ξεκινάμε από τη Χώρα για να διανύσουμε τη μεγάλη διαδρομή προς το μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται πάνω στο βουνό.

Απ' όπου κι αν κοιτάξεις, οι όψεις του Αιγαίου είναι εκθαμβωτικές. Λίγα δέντρα, όπως σε όλα τα κυκλαδίτικα νησιά, με το λευκό να ανταγωνίζεται το μπλε της θάλασσας και το χρυσοκόκκινο των βράχων και των ξερών χόρτων. Ένας μοναχικός φοίνικας είναι η μόνη πρόσθεση στο γυμνό τοπίο.

Ξεκινάμε από τη Χώρα για να διανύσουμε τη μεγάλη διαδρομή προς το μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται πάνω στο βουνό. Η απόσταση που πρέπει να διανύσεις είναι εννιά χιλιόμετρα και ανηφορική. Είναι χτισμένο πάνω σε αρχαίο ναό, με εμφανή τα αρχαία τείχη και κάποιες αρχαίες κολόνες. Από το μοναστήρι αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Καλαμιώτισσα, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Ανάφης.


Η διαδρομή κρατάει μία ώρα κι ένα τέταρτο περίπου και η απίστευτη θέα της Παναγίας που είναι χτισμένη στην κορυφή σχεδόν του βράχου Κάλαμος αποζημιώνει για το κουραστικό περπάτημα.

H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Φτάνοντας στο μικρό λιμάνι της Ανάφης τίποτα δεν είναι ορατό, εκτός από την άγρια ομορφιά του άγονου τοπίου

Ο ναός χτίστηκε το 1600 περίπου και στην τοποθεσία αυτή στην αρχαιότητα βρισκόταν επίσης αρχαίος ναός, χτισμένος και αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα. Η κατάβαση είναι αρκετά πιο ξεκούραστη, αλλά αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες και εφοδιαστείτε οπωσδήποτε με αρκετό νερό.

Στην επιστροφή, η επίσκεψη στις πεντακάθαρες, κρυστάλλινες παραλίες του νησιού επιβάλλεται: στην παραλία του Μεγάλου Ποταμού, του Αγίου Ανάργυρου και, φυσικά, στου Ρούκουνα (μεγάλου και μικρού), με τους φανατικούς επισκέπτες που κατασκηνώνουν ελεύθερα εκεί, χρόνια τώρα, και εξυπηρετούνται από την ταβέρνα του Ρούκουνα και της οικογένειας Αλεξοπούλου.

Κάποιες κινήσεις και φήμες για οργανωμένο κατασκηνωτικό χώρο και ξαπλώστρες στον Ρούκουνα ελπίζουμε να παραμείνουν απλώς φήμες. Ας ευχηθούμε οι υπεύθυνοι να σεβαστούν την αισθητική και την ιστορία του και να μην το μετατρέψουν σε άλλο ένα απρόσωπο νησί, σαν όλα τα άλλα.

H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter

Το Κλεισίδι θεωρείται από πολλούς η πιο όμορφη παραλία του νησιού και η πιο «εύκολη» από πλευράς πρόσβασης. Βρίσκεται ανάμεσα στη Χώρα και το λιμάνι. Από κει μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία Φλαμουρού.

Η ταβέρνα της Μαργαρίτας, ένα από τα πιο παλιά και πιο γνωστά σημεία του νησιού, βρίσκεται στο Κλεισίδι. Ένα υπέροχο μέρος για άραγμα, φαγητό και ποτό με θέα την όμορφη παραλία και τα γαλάζια νερά.

Το απόγευμα κατευθυνθείτε από τη Χώρα του νησιού προς την περιοχή της Βαγιάς για να δείτε το  ηλιοβασίλεμα, εφάμιλλο με αυτό της Σαντορίνης.

Το βράδυ στη Χώρα όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα. Τώρα είναι ήσυχα και μαζεμένα, αλλά τον Αύγουστο το νησί ζωντανεύει.

Η Ανάφη επιμένει να παραμένει όμορφη, μικρή και παρθένα, κόντρα στη ραγδαία ανάπτυξη που παρατηρούμε αλλού. Ας ελπίσουμε πως θα παραμείνει έτσι.

H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Aνηφορίζοντας μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων, βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τη Χώρα της Ανάφης
H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Απ' όπου κι αν κοιτάξεις, οι όψεις του Αιγαίου είναι εκθαμβωτικές.
H Ανάφη τον Ιούνιο Facebook Twitter
Το βράδυ στη Χώρα όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα. Τώρα είναι ήσυχα και μαζεμένα, αλλά τον Αύγουστο το νησί ζωντανεύει.
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT