Τουρκία: η απαγορευμένη έρευνα
*
Το μέγα σκάνδαλο με τα όπλα που προμήθευε μυστικά η Τουρκία στους τζιχαντιστές είχε αποκαλυφθεί το 2015 στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet από τους δημοσιογράφους Can Dündar και Erdem Gül. Μία εκτεταμένη αναφορά σ' εκείνο το συνταρακτικό ρεπορτάζ είχε γίνει τότε στο α/λ/μ/α/ν/α/κ (http://www.lifo.gr/articles/almanac/82580 - "Στη φυλακή ο βραβευμένος (από τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα) τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar" - 01.12.2015) παράλληλα με την αναδημοσίευση του συνόλου του φωτογραφικού υλικού. Η πρόσφατη (29.03.2018) γαλλική εκπομπή Envoyé spécial επανήλθε στο σκάνδαλο αυτό επιχειρώντας να συνεχίσει την έρευνα που οι τούρκοι δημοσιογράφοι δεν ήταν πια σε θέση να εμβαθύνουν λόγω των διώξεων, των καταδίκων και των απειλών. Η εκπομπή αρχίζει με την "θεαματική" (λόγω των τηλεοπτικών συνεργείων που βρίσκονταν εκεί) απόπειρα δολοφονίας κατά του Can Dündar έξω από το δικατήριο της Ιστανμπούλ.
"Φωτογραφίες που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Can Dündar έδειχναν τούρκους πράκτορες να οδηγούν φορτηγά με όπλα που προορίζονταν για ομάδες σαλαφιστών... Διωκόμενος από την τουρκική δικαιοσύνη, και έχοντας δεχτεί απειλές, βρίσκεται σήμερα εξόριστος στη Γερμανία. Η εκπομπή "Envoyé spécial" (Ειδικός απεσταλμένος) συνέχισε την ερευνά του.
Τον Μάη του 2016, ο Can Dündar, τούρκος δημοσιογράφος, βγαίνει από το δικαστήριο της Ιστανμπούλ. Ξαφνικά, ένας άντρας τον πυροβολεί πριν ακινητοποιηθεί από τη γυναίκα του Dündar. 'Ολη η σκηνή καταγράφεται από κάμερες. Ο Dündar γλιτώνει από θαύμα και εγκαταλείπει την Τουρκία.
Εξόριστος σήμερα, δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνα για την οποία δικαζόταν εκείνη την ημέρα. Το εγκλημά του; Είχε δημοσιεύσει απίστευτες φωτογραφίες: φορτηγά φορτωμένα με όπλα τα οποία οδηγούσαν τούρκοι μυστικοί πράκτορες με σκοπό, όπως εικάζεται, να τα παραδώσουν σε ομάδες σαλαφιστών στην άλλη πλευρά των συνόρων! Η Τουρκία, σύμμαχος των Δυτικών, οπλίζει τους ισλαμιστές αντάρτες;
Η δημοσίευση των φωτογραφιών αυτών εξόργισε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Απείλησε δημόσια τον Dündar, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο δημοσιογράφος "θα μπορούσε να έχει μπλεξίματα". Ο Laurent Richard ξαναέπιασε την έρευνα. Απευθύνθηκε και με ερωτήσεις στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν στη διάρκεια μιας ασύλληπτης συνέντευξης τύπου στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο.
Με πάνω από 100 κρατούμενους δημοσιογράφους και 115 απαγορευμένα μέσα ενημερώσεις, η Τουρκία έχει γίνει, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους στον κόσμο."
France 2/Envoyé spécial (29.03.2018)
'Ολη η σκηνή με τον άνδρα που πυροβολεί τον Can Dündar έξω από το δικαστήριο υπάρχει στην αρχή της γαλλικής εκπομπής.
"Συνέβη κάτι περίεργο εκείνη τη μέρα. Είχα έναν σωματοφύλακα που μου είχε δώσει η κυβέρνηση, και ακριβώς την ημέρα εκείνη δεν μπόρεσε να έρθει να εργαστεί. Τότε ζήτησα να μου στείλουν έναν άλλον σωματοφύλακα. 'Εστειλαν έναν αντικαταστάτη. Κατά μυστήριο τρόπο, όταν βγήκα από το δικαστήριο, αυτός δεν ήρθε μαζί μου, δεν με προστάτευσε."
Can Dündar
"Περπατούσα μπροστά από τον Can. Και είδα αυτό το πιστόλι. 'Ημουν ακριβώς απέναντι από τον άνδρα που ετοιμαζόταν να πυροβολήσει. 'Ηταν για μένα κάτι σαν αντανακλαστικό, είπα στον εαυτό μου πως έπρεπε να του σπρώξω το πρόσωπο για να χάσει την οπτική επαφή, και να τον εμποδίσω να πυροβολήσει. Παρ' όλα αυτά πυροβόλησε."
Dilek Dündar
"Γύρισα και είδα τη γυναίκα μου να τον αρπάζει. Ήταν πολύ γενναίο εκ μέρους της. Ναι, είναι πολύ γενναία, είναι έτσι πραγματικά, ήταν πάντα πολύ γενναία. Στο σπίτι, στη δουλειά, σε κάθε περίσταση, πάντα θα επέμβει. Σας ομολογώ πως δεν με εξέπληξε η αντιδρασή της. Αλλά δεν πίστευα ότι αυτή τη φορά θα μου έσωζε τη ζωή. Κι όμως η γυναίκα μου μού έσωσε τη ζωή."
Can Dündar