Francisco de Goya
Το ανδρείκελο (El pelele)
'Ενα αινιγματικό έργο του Γκόγια που για κάποιους συμβολίζει την κυριαρχία των γυναικών και για άλλους την πολιτική αστάθεια της εποχής.
Για το El pelele χρησιμοποιήθηκε ένα από τα δύο πλαίσια ίδιου μεγέθους που αναφέρονται στο τιμολόγιο του ξυλουργού Alejandro Cittadini. Το άλλο ήταν για το Las mozas del cántaro (Οι νέες με τις στάμνες") που συμπληρώνει το ζευγάρι.
Ο πίνακας απεικονίζει τέσσερις γυναίκες σε κύκλο που πετούν στον αέρα ένα ανδρείκελο, αν και ο Tomlinson πιστεύει ότι δεν πρόκειται για κούκλα αλλά για πραγματικό άνδρα, συγκεκριμένα για έναν λιμοκοντόρο με ζωγραφισμένο πρόσωπο που παραπέμπει στην έντονη θηλυκότητά του.
Ο Cruzada Villaamil πίστευε ότι η ταπισερί αυτή προοριζόταν να διακοσμήσει την κρεβατοκάμαρα των Infantas, αλλά ο Sambricio ορθώς την επανατοποθετεί στο παλάτι του San Lorenzo de El Escorial, όπου εμφανίστηκε η ταπισερί.
Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το έργο El pelele. Αφενός, συμπληρώνει το νόημα των έργων με τα οποία μοιράζεται τον ίδιο τοίχο: τον Γάμο και τις Νέες με τις στάμνες, που συμβολίζουν την πτώση των ανδρών στα χέρια των γυναικών. Μια νέα εκδοχή αυτού του θέματος βρίσκεται στο χαρακτικό Disparate femenino (Γυναικεία τρέλα).
Ο Victor Chan, ωστόσο, εντοπίζει στο έργο αυτό έναν σαφή παραλληλισμό με την πολιτική αστάθεια της εποχής. Πιστεύει ότι οι γυναίκες σε κύκλο αντιπροσωπεύουν τις εποχές του έτους που γυρίζουν τον τροχό της τύχης. Οι Cabarrús, Jovellanos, Campomanes, Floridablanca και Aranda [πολιτικές προσωπικότητες της εποχής -σ.σ.] αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και αυτό το γεγονός μπορεί να οδήγησε τον Goya να προβληματιστεί σχετικά με τον χρόνο και την τύχη. Ο Tomlinson υποστηρίζει αυτή την υπόθεση και επισημαίνει ότι αρκετά έργα αυτής της σειράς απεικονίζουν την αστάθεια, όπως τα Los zancos (Τα ξυλοπόδαρα), Muchachos trepando a un árbol (Παιδιά που σκαρφαλώνουν σε ένα δέντρο) και Las gigantillas (Οι γιγάντιες).