Εθνική Λυρική Σκηνή: Τόλμη και σπουδαία μουσική

Εθνική Λυρική Σκηνή: Τόλμη και σπουδαία μουσική Facebook Twitter
Βασισμένη στο διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι και εμπνευσμένη από την ιδέα της ανακύκλωσης, η παράσταση Τέσσερις Εποχές θα παρουσιαστεί φέτος ως η κεντρική παραγωγή μουσικού θεάτρου της Εναλλακτικής για παιδιά και νέους. Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος.
0

Μεγαλόπρεπης όπερα, γεμάτη εντυπωσιακές άριες, ντουέτα και επιβλητικά σύνολα, αλλά και έργο με βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες, ο πολυεπίπεδος και πολιτικός Ντον Κάρλο του Βέρντι επιστρέφει στην ΕΛΣ στην ιταλική πεντάπρακτη εκδοχή του (Μόντενα, 1886), σε νέα παραγωγή, σκηνοθετημένη από τον σπουδαίο σκηνοθέτη της όπερας Γκρέιαμ Βικ. Έργο της ωριμότητας του Ιταλού συνθέτη, ζουμάρει στη σύγκρουση ανάμεσα στην κοσμική εξουσία και στην Εκκλησία, ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και την απολυταρχία (8, 13, 15, 19, 21, 28 Δεκεμβρίου, 2 και 5 Ιανουαρίου). Πρωταγωνιστεί η αφρόκρεμα του οργανισμού (Δημήτρης Πλατανιάς, Τσέλια Κοστέα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ.ά.) αλλά και ξένοι τραγουδιστές: Αλεξάντερ Βινογκράντοφ, Μαρσέλο Πουέντε, Ράφαλ Σίβεκ, Μπάρμπαρα Φρίτολι κ.ά.


Η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, η αναμέτρηση του φυσικού με τον τεχνητό ήχο, η ευρηματική χρήση του animation και της live performance, οι μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή. Είναι πολλοί οι λόγοι που το Αηδόνι του αυτοκράτορα αποτελεί μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης. Το έργο της συνθέτριας πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν παρουσιάζεται με τη μορφή της animated όπερας (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από 20 Οκτωβρίου).


Βασισμένη στο διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι και εμπνευσμένη από την ιδέα της ανακύκλωσης, η παράσταση Τέσσερις Εποχές θα παρουσιαστεί φέτος ως η κεντρική παραγωγή μουσικού θεάτρου της Εναλλακτικής για παιδιά και νέους. Ένα έργο τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας, που υμνεί τη φύση, ζωντανεύει στη σκηνή με μοναδικό, παιγνιώδη και ψυχαγωγικό τρόπο, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική συνείδηση των παιδιών. Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει το Patari Project, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ταλαντούχας Σοφίας Πάσχου, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μια σειρά παραστάσεων που έχουν γίνει σημεία αναφοράς για τους θεατρόφιλους (από 3 Νοεμβρίου).

Εθνική Λυρική Σκηνή: Τόλμη και σπουδαία μουσική Facebook Twitter
Η Ωραία μου κυρία, των Άλαν Τζέι Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (από 21 Νοεμβρίου) σε ολοκληρωμένη μουσική μορφή από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης, σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας (ο οποίος κρατά και τον ρόλο του καθηγητή Χίγκινς). Φωτογραφία: Ανδρέας Σιμόπουλος.


Η ρομαντική ιστορία ενός καθηγητή Γλωσσολογίας στο Λονδίνο των αρχών του 20ού αιώνα, ο οποίος προσπαθεί να μεταμορφώσει μια ανθοπώλισσα σε κυρία της υψηλής κοινωνίας. Το «τέλειο μιούζικαλ» και μία από τις πιο επιτυχημένες και πιο αγαπημένες παραγωγές του Μπρόντγουεϊ. Η Ωραία μου κυρία, των Άλαν Τζέι Λέρνερ και Φρέντερικ Λόου, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (από 21 Νοεμβρίου) σε ολοκληρωμένη μουσική μορφή από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης, σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας (ο οποίος κρατά και τον ρόλο του καθηγητή Χίγκινς).


Τέλος, η τρίτη χρονιά του Κύκλου «Μάνος Χατζιδάκις» της ΕΛΣ ανοίγει με μια καλλιτεχνική πρόκληση. Τέσσερα από τα πιο εμβληματικά έργα του κορυφαίου συνθέτη («Ο κύκλος του C.N.S.», «Ο καπετάν Μιχάλης», «Το καταραμένο φίδι», «Το χαμόγελο της Τζοκόντας») παρουσιάζονται από το Μπαλέτο του οργανισμού σε μια ενιαία παράσταση με τίτλο Χορός με τη σκιά μου (9, 10, 16, 17, 24 Νοεμβρίου, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου), ενώ η περσινή μεγάλη επιτυχία Η Λίμνη των Κύκνων επιστρέφει για έξι παραστάσεις μέσα στα Χριστούγεννα (22, 24, 26, 27, 29, 31 Δεκεμβρίου).

www.nationalopera.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θέατρο / Δυναμικός χειμώνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σταρ της κλασικής μουσικής, καλλιτέχνες ταυτισμένοι από χρόνια με τον οργανισμό, αμέτρητες συμπαραγωγές, θεατρικές προκλήσεις από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επανακάμπτει σταθερά τα τελευταία χρόνια και η φετινή σεζόν δεν αποτελεί εξαίρεση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Ο Γιωργής Δεσποτάκης ανεβάζει στο LA μια σύγχρονη Ελληνική τραγωδία. Η παράσταση TERAS διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέο Καστελούτσι: «Όπου παρεμβάλλεται το κράτος, δεν υπάρχει χώρος για τον έρωτα. Ο έρωτας είναι εναντίον του κράτους και το κράτος εναντίον του έρωτα».

Θέατρο / Ρομέο Καστελούτσι: «Πάντα κάποιος πολεμά τον έρωτα. Και οι εραστές είναι πάντα τα θύματα»

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης, λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα και στη Στέγη για να παρουσιάσει τη «Βερενίκη» του, μας μίλησε για τον έρωτα, τη γλώσσα και τη μοναξιά, την πολιτική και την ανυπέρβλητη Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ