Διάλογοι
Γιάννα Ανδρεάδη - Μανώλης Χάρος
La Ruche. Παρίσι 16 - 26 Ιουνίου 2022
Στην Αθήνα,σε ένα μικρό στενό πίσω από τη Ομόνοια, υπήρχε μεχρι τη δεκαετία του 70, φτιαγμένο από ένα μουσικό, το καφενείο Κυψέλη. Εκεί σύχναζαν κυρίως μουσικοί που έπιναν παίζοντας την μουσική τους, με ακροατήριο κυρίως άλλους μουσικούς. Πολλές μεγάλες και διάσημες μελωδίες πρωτοπαίχτηκαν μέσα εκεί.
Η πρόσκληση για κοινή έκθεση από έναν καλλιτέχνη σε έναν άλλον, σε έναν χώρο που συχνάζουν, και έχουν τα εργαστήρια τους και άλλοι καλλιτέχνες, σε έναν χώρο που σκιές μεγάλων καλλιτεχνών γυρνούν και κατοικούν για πάνω από έναν αιώνα, δείχνει πως η τέχνη είναι ένας διάλογος.
Ένας ιδιαίτερος διάλογος, που γίνεται από πολλούς μονόλογους.
O καλλιτέχνης που δημιουργεί, κάπως συνδιαλέγεται στην αυτοτέλεια του εργαστηρίου του με τα έργα των άλλων, μετά, εκθέτοντας το έργο του γίνεται και ο ίδιος αναφορά σε κάποιον άλλον, συνεχίζοντας αυτό το παιχνίδι που κρατά χρόνια.
Μία μελωδία εικόνων, όπως στο jam session των μουσικών, που οι σολίστες εναλλάσσονται δημιουργώντας έναν νέο ρυθμό στα αυτιά του ακροατή, με όμοιο τρόπο εδώ, σ’ αυτή την έκθεση προκύπτει ένα τρίτο αυτόνομο αποτέλεσμα.
Με όμοιο τρόπο ο διάλογος των δύο καλλιτεχνών, που γνωρίζονται πολλές δεκαετίες ήδη, δίνει στους θεατές ένα νέο εικαστικό γεγονός. Το γεγονός της έκθεσης στο χώρο της La Ruche, σε έναν χώρο καλλιτεχνών, που είναι οι πρώτοι θεατές, προσθέτει μια αίσθηση κοιτάγματος πολύ πιο ιδιωτική.
Τα έργα της Γιάννας Ανδρεάδη και τα έργα του Μανώλη Χάρου υπάρχουν, από τα χρόνια των σπουδών τους, στην Σχολή Καλών Tεχνών στο Παρίσι, σε παράλληλα σύμπαντα, σε παράλληλα εργαστήρια.
Οι προβληματισμοί, οι αναζητήσεις, οι εικόνες, στη διάρκεια των χρόνων, του καθενός ξεχωριστά, είναι γνωστές για τον άλλο.
Εκθέτοντας μαζί για πρώτη φορά, προσκαλούν τον θεατή να ανακαλύψει αυτόν τον μυστικό διάλογο που κάνουν τα έργα μόνα τους, μεταξύ τους, στους χώρους που εκτίθενται δημιουργώντας έναν άλλο νέο χώρο.
Μανώλης Χάρος
Απρίλιος 2022
Η Γιάννα Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε ζωγραφική και λιθογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Ζει στη Γαλλία απο το 1978. Εκφράζεται με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τα συμμετοχικά έργα και τα βιβλία. Εχει εκδώσει βιβλία φωτογραφίας η σχεδίων στην Γαλλία, Μεξικό, Ινδία, Ιαπωνία και στην Ελλάδα, στις εκδόσεις Αγρα. Πολλές ατομικές και συλλογικές εκθέσεις ζωγραφικής στο Παρίσι (galerie Samy Kinge), και στο εξωτερικό. Εχει το ατελιέ της στη Ruche απο το 2010.
Ο Μανώλης Χάρος γεννήθηκε στα Κύθηρα το 1960, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.(1978-1982). Mεταπτυχιακές σπουδές στην επικοινωνία εικόνας στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs Το 1984 βραβεύτηκε για τα λιθογραφικά του έργα με το γαλλικό βραβείο “Prix des Fondations” από την ENSBΑ, (1984). Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για καλλιτέχνες κάτω των 40, το 1988. Προσκεκλημένος καλλιτέχνης στο Πανεπιστήμιο Princeton ΗΠΑ,1999. Ο Χάρος έχει κάνει ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις παγκοσμίως.
La Ruche. Ιστορικά εργαστήρια καλλιτεχνών που ίδρυσε το 1902 ο γλύπτης Alfred Boucher, αγοράζοντας το περίπτερο των κρασιών, σχεδιασμένο από τον Gustave Eiffel, στην διεθνή Εκθεση του 1900, στο Παρίσι. Το εγκατέστησε σε ένα οικόπεδο στο 15ο διαμέρισμα με σκοπό να δημιουργήσει εργαστήρια για να βοηθήσει τους καλλιτέχνες. Από τους πρώτους που δούλεψαν στη Ruche - το Μελίσι - είναι οι : Chagall, Modilgiani, Soutine, Brancusi, Léger … Σήμερα, μετά από περσότερο ένα αιώνα, η Ruche συνεχίζει να είναι ένα καλλιτεχνικό κέντρο, όπου 50 καλλιτέχνες ζουν και εργάζονται. Ο χώρος διαχειρίζεται από το ίδρυμα La Ruche- Seydoux. Από το 2016 διαθέτει ένα χώρο για εκθέσεις, συναντήσεις, αναγνώσεις, παρουσιάσεις των δραστηριοτήτων των καλλιτεχνών της.