Λουκάς Βασιλικός
"'Εξι βαθμοί διαχωρισμού"
Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Eyeshot το βιβλίο με τίτλο “Six degrees of separation” ("Έξι βαθμοί διαχωρισμού") του Λουκά Βασιλικού. Προλογίζει ο Ηρακλής Παπαϊωάννου. Στην έκδοση αυτή, πρώτο ατομικό βιβλίο του Βασιλικού, παρουσιάζονται φωτογραφίες από το σύνολο τού, έως σήμερα, έργου του.
"Σύμφωνα με τη θεωρία των έξι βαθμών διαχωρισμού, κάθε άνθρωπος μπορεί να συνδεθεί με οποιονδήποτε άλλο στη γη μέσα από έξι μόνο βήματα ενδιάμεσων γνωστών. Η θεωρία κάνει τον πλανήτη να φαντάζει θεαματικά μικρότερος, παρότι ο πληθυσμός του κλιμακώνεται αγέρωχα. Από μια άλλη οπτική γωνία, μοιάζει να κολυμπάμε, άγνωστοι όλοι, σε μια εποχή επιφανειακής οικειότητας, χαμένοι σε μοναχικούς λαβύρινθους και βολικούς μικρόκοσμους, παρότι στα κοινωνικά δίκτυα διακινούνται περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από ποτέ. Ίσως τότε η φωτογραφία δρόμου να προβάλλει εκ νέου ως ποιητικό ιδίωμα σε αστικές ζώνες με απρόσμενη τριβή και ρευστότητα, που διερευνά την ελαστικότητα στις αποστάσεις των έξι βαθμών, διεκδικώντας οικειότητα με το ανοίκειο".
Ηρακλής Παπαϊωάννου
Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου.
Ζαχαρίας Κατσακός*
Κριτικά σχόλια στη φωτογραφία του Λουκά Βασιλικού
1.
Το φωτογραφικό κάδρο του Λουκά Βασιλικού αναδεικνύεται ως ο κατ' εξοχήν αμετάβλητος και ταυτοχρόνως διαρκώς μεταβαλλόμενος σκηνικός χώρος. Μέσα σε αυτόν οι συμπτώσεις των γεγονότων της πραγματικότητας οδηγούν, με έναν ιδιότυπο τρόπο, σχεδόν μαγικό, στα «κλειδιά» με τα οποία είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε τη φύση του φωτογραφικού στιγμιότυπου.
2.
Το κάδρο μετατρέπεται σε ένα πεδίο συντονισμένων δράσεων ή γεγονότων όπου ο αστικός χώρος κυρίως αποκαλύπτει τη δυναμική του. Ο χώρος του άστεως γίνεται τελικώς ο δρων φωτογραφικός τόπος μέσα στον οποίο η απλή ανθρώπινη παρουσία και περιπέτεια μετατρέπεται σε καθολική συγκίνηση. Αυτού του είδους η συγκίνηση είναι αποτέλεσμα άλλοτε της ειρωνείας απέναντι στο απροσδόκητο, άλλοτε της οδυνηρής ή ακόμα και ευτράπελης αυταπάτης, μερικές φορές της παρωδίας που εμπεριέχεται αφ’ εαυτής στην κοινωνική πραγματικότητα, ενώ κάποιες άλλες φορές μιας φωτογραφικής "μεταγλώσσας" που προσπαθεί να αποκαλύψει το σκοτεινό και το ανοίκειο και να μιλήσει γι’ αυτά.
3.
Αναδεικνύονται ήπιοι, λεπτοί και σκληροί τόνοι τόσο στα έγχρωμα όσο και στα ασπρόμαυρα κάδρα του Λουκά Βασιλικού. Η σύνθεσή τους αποκαλύπτει ιδιοφυή, λεπτό και διακριτικό χειρισμό στην επιλογή των ανθρώπινων υποκειμένων, ενώ παρατηρείται ευαισθησία και μελετημένη ισορροπία στους όγκους και στη διάταξη των μορφών που τα οργανώνουν.
4.
Στη φωτογραφία του Λουκά Βασιλικού ο ρεαλισμός είναι τις περισσότερες φορές βραδυφλεγής. Η φωτογραφική συγκίνηση δεν είναι αποτέλεσμα ενός εξεζητημένου ρεαλισμού ή εκείνου που απλώς εντυπωσιάζει, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας συναγωγής βαθύτερων διεργασιών και αλληλεπιδράσεων που σχετίζονται πρώτιστα με τα αισθηματικά φορτία που προσλαμβάνει ο θεατής από τη φωτογραφημένη πραγματικότητα. Παρατηρώντας και μελετώντας κανείς τις φωτογραφίες του Λουκά Βασιλικού αισθάνεται ότι το βλέμμα του ωριμάζει αργά αργά, το αίσθημα αποκτά όγκο, χώρο, διάρκεια και βαρύτητα, ενώ το φωτογραφικό θέμα -αν και πάντα ξεκάθαρο και διαυγές- αφήνει πάντα μια αίσθηση απορίας ή ερωτήματος, μετεωρισμού και πολυσημίας.
5.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν πράγματι η λεγόμενη φωτογραφία δρόμου -παρά την κριτική που ασκείται σε αυτήν- μπορεί να αναδιατυπώσει ένα νέο όραμα για την κοινωνική πραγματικότητα. Η φωτογραφία δρόμου του Λουκά Βασιλικού εκκινεί από το ατομικό και καταλήγει σε μία νέα σχέση με το "εμείς" και τον κόσμο. Η σχέση αυτή συνιστά νέες ισορροπίες με το κοινωνικό ασυνείδητο και τον δημόσιο χώρο γενικότερα ή δρόμο και ακολουθεί τις τεκτονικές αλλαγές που υφίσταται η κοινωνική διαστρωμάτωση και η πολιτική φαινομενολογία. Στο πλαίσιο αυτό ο Λουκάς Βασιλικός με τη φωτογραφία του προσπαθεί να συνομιλήσει με το συλλογικό βίωμα και μέσω αυτού να αναδείξει τις επιδράσεις που δέχονται τα ανθρώπινα υποκείμενα από τη συνάφειά τους με το χώρο και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.
___________________
*Ο Ζαχαρίας Κατσακός είναι φιλόλογος. Γράφει ποίηση, πεζό και κείμενα κριτικής.
Το λινκ για παραγγελίες
https://www.eyeshotstreetphotography.com/six-degrees-of-separation-by-lukas-vasilikos/
το σαιτ
https://lukasvasilikos.com/
και το ινσταγκραμ
https://www.instagram.com/lukasvasilikos/
Ο Λουκάς Βασιλικός γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1996.