TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Lützerath. Το τελευταίο οχυρό.


Lützerath

Το τελευταίο οχυρό



12 πανέμορφα γερμανικά χωριά θυσιάστηκαν στο βωμό της αδηφάγου βιομηχανίας άνθρακα

 

Lützerath Facebook Twitter
H Greta Thunberg (με ροζ T-shirt) σε μία πρώτη της επίσκεψη στο Lützerath. Στη μαζική διαμαρτυρία του περασμένου Σαββάτου 14 Ιανουαρίου, στην οποία συμμετείχε και πάλι, η Greta συνελήφθη -για να "προστατευτεί" ισχυρίστηκε η αστυνομία- μαζί με μία ομάδα διαδηλωτών τη στιγμή που κατευθυνόταν προς την άκρη του υπαίθριου ορυχείου. © Christoph Schnüll/Alle Dörfer


Lützerath Facebook Twitter
Η Greta Thunberg ανάμεσα σε φίλους οικολόγους ακτιβιστές με φόντο το γιγαντιαίο ανθρακωρυχείο. Το κίτρινο X είναι το logo της καμπάνιας. © Christoph Schnüll/Alle Dörfer

 

Lützerath: είμασταν 35.000 στη μάχη κατά της βιομηχανίας άνθρακα
 

Ίσως έχετε δει τις εικόνες από το Lützerath στη Γερμανία. Η RWE, η ενεργειακή εταιρεία που κατακλύζει τη χώρα με τις "οικολογικά υπεύθυνες" διαφημίσεις της, έχει ήδη εκκενώσει δεκάδες χωριά για να επιτρέψει την επέκταση του ορυχείου Garzweiler. Σας εξηγώ τι ακριβώς διακυβεύεται.
 

camille.etienne
Mediapart - 15.01.2023
 

Το Garzweiler είναι το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο στην Ευρώπη. 900 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη έχουν ήδη εξορυχθεί. Υπάρχουν ακόμη 280 εκατομμύρια τόνοι κάτω από το διάσημο χωριό Lützerath.

Είναι το τελευταίο χωριό που δεν έχει ακόμη θυσιαστεί στο βωμό της υπαίθριας εξόρυξης άνθρακα.

Το μικρό αυτό χωριό έχει γίνει ένα σύμβολο της αντίστασης στη Γερμανία ενάντια στη μαζική εκμετάλλευση του λιγνίτη.

Εδώ και δύο χρόνια, εξαιτίας της επί τόπου παρουσίας ακτιβιστών, η γερμανική εταιρεία RWE δεν καταφέρνει να βάλει χέρι σε αυτά τα τελευταία κοιτάσματα.

Η ίδια εταιρεία που κατακλύζει τη Γερμανία με τις "οικολογικά υπεύθυνες" διαφημίσεις της έχει ήδη εκκενώσει 20 χωριά της περιοχής για να επιτρέψει την επέκταση του ορυχείου Garzweiler. Απομένει μόνο ένα: το Lützerath.

Είναι η ίδια εταιρεία που κατέστρεψε την εκκλησία στο Immerath (που χρονολογείται από το 1891) για να χτίσει το ορυχείο. Ένα έργο τέχνης που εκείνο δεν προστατεύεται από γυαλί.

Από τις 2 Ιανουαρίου, η αστυνομία άρχισε να εκκενώνει την περιοχή και να καταστρέφει το χωριό. Η γερμανική αστυνομία χρησιμοποιεί εξάλλου φορτηγά της RWE για την προστασία του ορυχείου.

(Σας αφήνω να κρίνετε μόνοι σας ποιος υπερασπίζεται την ειρήνη εδώ)...

Η αντίσταση εντείνεται και δύο ακτιβιστές έχουν σκάψει μια σήραγγα κάτω από το χωριό, στην οποία βρίσκονται εδώ και 4 ημέρες. Αυτή η στρατηγική αποτρέπει οποιαδήποτε καταστροφή του χωριού, έχει ήδη λειτουργήσει στην Αγγλία, αλλά είναι πολύ ριψοκίνδυνη για τους δύο ακτιβιστές στο τούνελ.

500 επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων ειδικών σε θέματα ενέργειας και κλίματος, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντικρούσουν τον ισχυρισμό της RWE ότι το συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο είναι απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Το κέρδος είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την πράξη μαζικής καταστροφής.

Ο άνθρακας σκοτώνει: σύμφωνα με το NewClimate Institute, ένα γερμανικό think tank, ο άνθρακας της RWE έχει προκαλέσει 22.000 πρόωρους θανάτους στη Γερμανία.

Έτσι, χθες, μαζί με άλλους 35.000 ανθρώπους από 14 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας και γειτονικές χώρες, ήμασταν εκεί για να εμποδίσουμε ειρηνικά τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να επεκταθεί και να επιτρέψει αυτή την κλιματική βόμβα (θυμηθείτε ότι εκπέμπονται 500 εκατομμύρια τόνοι CO2).

Υποστηρίζουμε το Lützerath.
 

Lützerath Facebook Twitter
Ο "Pinky" και ο "Brain "στο αυτοσχέδιο τούνελ τους κάτω από το εκκενωμένο χωριό Lützerath. Φωτ. από βίντεο


Lützerath Facebook Twitter
Μετά από 5 μέρες, οι δύο ακτιβιστές εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη σπηλιά τους και επέστρεψαν στην επιφάνεια. Φωτ. από βίντεο

 

Η μάχη στο Lützerath παίρνει φωτιά


Σε εξέλιξη η έξωση στο κατειλλημένο γερμανικό χωριό που αγωνίζεται κατά της βιομηχανίας άνθρακα

 

lundimatin#366 - 16 Ιανουαρίου 2023
Το άρθρο αυτό γράφτηκε από μια μικρή ομάδα γαλλόφωνων υποστηρικτών που έμειναν και αντιστάθηκαν μερικούς μήνες στην περιοχή.

 

Σήμερα το πρωί, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, γύρω στις 9 το πρωί, εκατοντάδες περιπολικά περικύκλωσαν ένα χωριό που βρίσκεται υπό κατάληψη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στη δυτική Γερμανία. Μόλις λίγα μέτρα από τον καταυλισμό, εκτείνεται το ανοιχτό ορυχείο μαζί με τα μεταλλικά του τέρατα που καταπίνουν σταδιακά αγροτικές εκτάσεις, χωριά και δάση προς όφελος της βιομηχανίας άνθρακα.
 

Το Lützerath είναι μια ZAD δομημένη σύμφωνα με τις γερμανικές ακτιβιστικές πρακτικές και δεν μοιάζει απαραίτητα με την εικόνα που έχουμε εμείς για τις ZAD στη Γαλλία. Μετά τις πολύ δημοφιλείς καταλήψεις των δασών Hambach και Danni, οι ακτιβιστές έχουν αναπτύξει έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας σε ομάδες εργασίας (κουζίνα, υποδομές, υγειονομική φροντίδα και πρώτες βοήθειες, Τύπος, σημείο πληροφόρησης, σκοπιές...). Έτσι, στο Lützerath, υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής χιλιάδων ανθρώπων για φεστιβάλ, ομαδικές επισκέψεις, διαδηλώσεις ή μαζικές δράσεις... ενώ διατηρείται ταυτόχρονα μια κάποια αυτοδιαχείριση σε ολόκληρο τον καταυλισμό. Σε μόνιμη βάση, αλλά κυρίως τα Σαββατοκύριακα, πλήθη φοιτητών, ακτιβιστών από διάφορες οργανώσεις, οικογένειες ή απλώς περίεργοι έρχονται για να περάσουν μερικές ημέρες στο χωριό. Ανάμεσα σε παλιά κατειλημμένα αγροκτήματα, δεντρόσπιτα, τροχόσπιτα και σκηνές, υπάρχουν καθημερινά νέες αφίξεις και νέοι άνθρωποι που πολιτικοποιούνται. Ωστόσο, με το να θέλεις να προσελκύεις και να συσπειρώνεις όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο γύρω από το σκοπό αυτό, εξασθενεί σταδιακά και το επιθετικό πνεύμα. Οι μικρο-θεσμοί που επιτρέπουν στη ZAD να λειτουργεί με τόσους πολλούς ανθρώπους έχουν επίσης μετατραπεί σε χώρους άτυπων ιεραρχιών, που είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν και να αλλάξουν (ας αναφέρουμε την παραδοσιακή συγκεντρωτική γενική συνέλευση). Επομένως, εδώ υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου οδοφράγματα, η αστυνομία και οι φρουροί ασφαλείας της RWE μπορούν να προσεγγίσουν τον καταυλισμό χωρίς δυσκολία και οι δράσεις και οι διαδηλώσεις είναι κυρίως ειρηνικές.

Πρέπει επίσης να λάβει κανείς υπόψη το πλαίσιο της γερμανικής αστυνομίας, οι πρακτικές της οποίας διαφέρουν σημαντικά από εκείνες της γαλλικής αστυνομίας. Η καταστολή εφαρμόζεται σε νομικό επίπεδο, εκ των υστέρων, και όχι τόσο άμεσα και με σωματική βία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ενώ η γαλλική αστυνομία επιστρατεύει συστηματικά γκλομπ, LBD και χειροβομβίδες, η γερμανική αστυνομία τείνει να προτιμά το δόγμα της "αποκλιμάκωσης", καταφεύγοντας σπάνια σε αυτά τα "υποθανατηφόρα" όπλα. Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλίας (όπου βρίσκεται το Lützerath), ο προβλεπόμενος χρόνος για την αστυνομική κράτηση δεν είναι πλέον 24 ή 48 ώρες, αλλά... 7 ημέρες. Ο νόμος εφαρμόζεται πολύ σκληρά και καταχρηστικά - δεν είναι ασυνήθιστο για ακτιβιστές που καταλαμβάνουν εναέρια τρίποδα ή δέντρα να εξαφανίζονται στη φυλακή για περισσότερο από ένα χρόνο. [...]

Αυτό είναι το πιεστικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Lützerath, λίγο πριν την έξωση. Ωστόσο, οι σύντροφοί μας στην περιοχή φαίνονται αποφασισμένοι να ανεβάσουν ταχύτητα και να ξεπεράσουν τα όρια των όσων τους επιβάλλει το κράτος, η αστυνομία και η προπαγάνδα του. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τρόπων δράσης εξακολουθεί να είναι παθητική/αμυντική (καθιστικές διαμαρτυρίες, armlock, ειρηνική κατάληψη εναέριων δομών...), τα τελευταία νέα που μας έρχονται δίνουν ελπίδα.

- Στις 2 Ιανουαρίου έφτασαν τα πρώτα αστυνομικά οχήματα για να στηθεί ένα στρατόπεδο ειδικά για τη συγκέντρωση του αστυνομικού εξοπλισμού και προσωπικού εν όψει της έξωσης. Παρά τον αιφνιδιασμό και το stress, οι φίλοι μας οι Ζαντιστές αντέδρασαν αυθόρμητα πετώντας πέτρες και πυροτεχνήματα. Στη συνέχεια, τις επόμενες ημέρες, πιο οργανωμένα, πιο μαζικά και πιο ειρηνιστικά μπλόκα επιχείρησαν να σταματήσουντην εγκατάσταση του "cops camp" όσο καλύτερα μπορούσαν. Μέρα και νύχτα, οι σκοπιές παρακολουθούσαν προσεκτικά τις κινήσεις της αστυνομίας και ενημέρωναν ολόκληρο το καταυλισμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Έτσι, παράλληλα με την καθημερινή ζωή -μαγείρεμα, πλύσιμο, συναντήσεις, οικοδομικές εργασίες- μια συνεχής κινητοποίηση επιβράδυνε και εμπόδιζε την προέλαση της αστυνομίας. Ο ενθουσιασμός για την κατασκευή οδοφραγμάτων μεγαλώνει, ενώ λίγες εβδομάδες πριν ήταν ανύπαρκτος!

- Στις 8 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της πορείας που διοργάνωσε η οργάνωση Alle Dörfer Bleiben ("'Ολα τα χωριά μένουν", μία από τις μεγαλύτερες νόμιμες οργανώσεις που αγωνίζονται κατά του ορυχείου), ένα αυθόρμητο μαζικό κίνημα έσπασε τον αστυνομικό κλοιό. Μια μικρή ομάδα ακτιβιστών άρχισε να αφαιρεί τα κιγκλιδώματα γύρω από τον καταυλισμό τους, και όταν η αστυνομία αντέδρασε, η μάζα σχημάτισε σταδιακά στενές και σφιχτές αλυσίδες. Αν και δεν υπήρξαν συγκρούσεις, η αλληλεγγύη των πολλών και η θέλησή τους να διώξουν την αστυνομία είχε ως αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν πλήρως ένα ολόκληρο απόγευμα τα αστυνομικά μέτρα. Οι ακτιβιστές μπόρεσαν έτσι και έφτασαν μέχρι τον πλησιέστερο εκσκαφέα, σταματώντας τη δραστηριότητά του. Άλλοι σχημάτισαν αλυσίδα για να φράξουν τον δρόμο με κλαδιά και κορμούς δέντρων. Μόνο όταν αρχισε να νυχτώνει έφτασαν ενισχύσεις της αστυνομίας για να σταματήσουν τη δράση.

- Το πρωί της 11ης Ιανουαρίου, χιλιάδες αστυνομικοί εισέβαλαν στη ZAD από διάφορα σημεία, ξεκινώντας τη μεγαλύτερη φάση της επιχείρησης. Εκτός από τα παραδοσιακά βαν της αστυνομίας, μηχανήματα έργων, κανόνια νερού, θωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και drones περικύκλωσαν ολόκληρο το χωριό. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι σύντροφοί μας μέσα ακόμη αντέχουν! Μπλοκάρουν τις διαδρομές ανεφοδιασμού της αστυνομίας, καταλαμβάνοντας ψηλές κατασκευές: τρίποδα και μονόποδα, κούνιες, δεντρόσπιτα, στέγες σπιτιών... οι Ζαντιστές Γερμανοί φίλοι μας δεν έχουν στήσει εμπόδια μόνο στο έδαφος, αλλά εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα του ύψους για να κάνουν την αστυνομία να σπαταλήσει χρόνο και χρήμα. Η έξωση είναι πιθανό να διαρκέσει μερικές ημέρες...

Οι ειρηνιστικές τακτικές, τόσο δημοφιλείς στο Lützerath, είναι φυσικά προς συζήτηση. Βασισμένη στη χρήση του σώματος ως ηθικού φραγμού, αυτή η μορφή παθητικής αντίστασης είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλούς άλλους δυτικοευρωπαϊκούς ακτιβιστικούς κύκλους. Μέχρι στιγμής, το κράτος και η προπαγάνδα του δεν έχει ακόμη υπερβεί τα όρια της κοινωνικής αποδοχής και δεν μπορεί να δολοφονεί ακτιβιστές χωρίς έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης. Πόσο καιρό όμως θα διαρκέσει αυτό; Το να έχουμε την επιλογή του ειρηνισμού αποτελεί αντανάκλαση της προνομιακής μας κατάστασης. Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, οι οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές κρίσεις θα αυξηθούν στο μέλλον, όπως και η άνοδος της καταπίεσης και του αυταρχισμού. Μπροστά σε ένα τόσο αβέβαιο μέλλον, είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε τις πρακτικές αυτοάμυνάς μας, να θεωρήσουμε τις αμυντικές και επιθετικές τακτικές ως συμπληρωματικές. Στο Lützerath, η πρακτική του black bloc , για παράδειγμα, η οποία είναι δημοφιλής στη Γαλλία, παραμερίζεται ή ακόμη και μποϊκοτάρεται χωρίς να εξετάζεται για το πραγματικό της στρατηγικό ενδιαφέρον. Το μαζικό σαμποτάζ μόλις (τον περασμένο Αύγουστο) μπήκε επίσημα στους τρόπους δράσης της οργάνωσης Ende Gelände και των μαζικών μπλόκων της. Σήμερα, κατά τη διάρκεια της έξωσης του Lützerath, πετάχτηκε για πρώτη φορά από την αρχή της κατάληψης μία μολότοφ - ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο στη Γερμανία. Θα πάρουν οι επιθετικές πράξεις μεγαλύτερη έκταση στο φαντασιακό μας και στις αγωνιστικές μας πρακτικές στο μέλλον; [...]

Στις 14 Ιανουαρίου, μια μαζική διαδήλωση θα κατευθυνθεί προς το Lützerath για να υποστηρίξει τους καταληψίες και να αναγκάσει τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί να υποχωρήσουν.


 

Lützerath Facebook Twitter
Το χωριό Keyenberg με την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. © Arne Müseler


Lützerath Facebook Twitter
Το Roitzerhof. © Arne Müseler


Lützerath Facebook Twitter
Το Immerath με την εκκλησία του Αγίου Λαμπέρτου. © Arne Müseler


Lützerath Facebook Twitter
Το Immerath χωρίς την εκκλησία. © Arne Müseler


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Το Kuckum. © Arne Müseler


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Η μεγάλη πορεία στις 14 Ιανουαρίου 2023. © Christoph Schnuell/Alle Dörfer bleiben


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Ο αστυνομικός κλοιός γύρω από το Lützerath (11.1.2023). © Alle Dörfer bleiben


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Η μεγάλη πορεία στις 14 Ιανουαρίου 2023. © Tim Wagner/Alle Dörfer bleiben


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Αυτοσχέδιος φράχτης. © Tim Wagner/Alle Dörfer bleiben


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Προσαγωγή... Lützerath, 11.1.2023. © [email protected]/Alle Dörfer bleiben


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
"H αρχή της υπευθυνότητας". © Alle Dörfer bleiben


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Ιπτάμενοι ακτιβιστές. Lützerath, 11.1.2023. © [email protected]/Alle Dörfer bleiben


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Η μεγάλη πορεία στις 14 Ιανουαρίου 2023. © Tim Wagner/Alle Dörfer bleiben


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Lützerath, 11.1.2023. © Unwise Monkeys/Alle Dörfer bleiben


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Lützerath, 11.1.2023. © Unwise Monkeys/Alle Dörfer bleiben


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Lützerath, 6.1.2023. © Alle Dörfer bleiben


Lützerath. Το τελευταίο οχυρό. Facebook Twitter
Lützerath, "ασαφής διαμαρτυρία", 12.1.2023. © Tim Wagner/Alle Dörfer bleiben


Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ