"Υπάρχει η ομορφιά και υπάρχουν οι ταπεινωμένοι. Όσες κι αν είναι οι δυσκολίες του εγχειρήματος, δεν θα ήθελα να προδώσω ποτέ ούτε τη μία ούτε τους άλλους". Albert Camus
Το μίσος
'Οταν το πλοίο μπάζει νερά, το βαρομετρικό χαμηλό επηρεάζει άμεσα τις αίθουσες σύνταξης κι ας λιβάνιζαν μέχρι πρότινος το έργο του "μεταρρυθμιστή" Μακρόν (των "σοβαρών" και "έγκυρων" εφημερίδων μη εξαιρουμένων). Βλέπε και το παρακάτω κύριο άρθρο της εφημερίδας Le Monde.
"Η απόρριψη, για να μην πούμε το μίσος, που προκαλεί ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ένα βασικό δεδομένο της διένεξης"
Της Françoise Fressoz
Κύριο άρθρο στην εφημερίδα Le Monde, 10.12.2018
(Δημοσιεύτηκε πριν τις εξαγγελίες του γάλλου Προέδρου)
*
Αυτή τη φορά, ο Εμμανουέλ Μακρόν κατάλαβε: η κρίση που αποκάλυψε το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων" είναι σοβαρή, βαθιά, πολυδιάστατη. Είναι κοινωνική, δημοκρατική, είναι και κρίση ταυτότητας. Δείχνει πως ένα μέρος της χώρας αποσχίζεται μέσα στην αταξία, τη βία, και για ορισμένους μέσα στο μίσος. Εδώ και μερικές μέρες, οι οικονομολόγοι και οι κοινωνιολόγοι που είχαν βοηθήσει τον υποψήφιο στην προεδρική του καμπάνια έχουν ανακτήσει το προεδρικό αυτί. Κι αυτά που συμβουλεύουν στον πρόεδρο πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση: κυρίως να μην τσιγκουνευτεί για την απάντηση, να τα δώσει όλα με συγκεκριμένες εξαγγελίες ικανές να ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των Γάλλων που δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα. Και γρήγορα.
Σ' αυτήν την επείγουσα κατάσταση, ο Εμμανουέλ Μακρόν πρέπει να επαναφέρει το διάλογο και να προσπαθήσει να χειριστεί ταυτόχρονα τα άλλα ζητήματα που προέκυψαν από την κρίση αυτή: το αίσθημα κοινωνικής αδικίας, τον φόβο της υποβάθμισης, την κακή λειτουργία της δημοκρατίας, την φορολογική απόρριψη, την κλιματική έκτακτη ανάγκη... Ο αρχηγός του κράτους καλείται να αποδεσμευτεί από τον κανόνα του 3% του ελλείματος, δεν είναι πια το θέμα. Το θέμα είναι να προσπαθήσει να σώσει την προεδρική του θητεία μέσα από ένα "νέο κοινωνικό σύμφωνο", όπως είπε ο υπουργός των Εξωτερικών, ο Jean-Yves Le Drian.
Αν τα λόγια αυτά έχουν ένα νόημα, πρόκειται για μια καμπή, για τη μεγάλη καμπή της πενταετίας. Κι όμως κανείς δεν διακινδυνεύει να πει πως η προεδρική απάντηση θα γίνει δεκτή σαν μία νίκη από τα "κίτρινα γιλέκα". Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα βάλει τέλος στην κρίση, μετά την τέταρτη μέρα διαδηλώσεων που κινητοποίησε το Σαββάτο 8 Δεκεμβρίου όχι λιγότερους από 89.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Γιατί δεν φτάνει να πεις: "Σας κατάλαβα!", πρέπει και να έρθει αυτό το μήνυμα ενσυναίσθησης την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, το κίνημα των "κίτρινων γιλέκων", παραμένει πάντα το ίδιο νεφελώδες. Γεννημένο στα κοινωνικό δίκτυα, δίχνει να απορρίπτει κάθε αντιπροσώπευση και να δέχεται την επιρροή των ακραίων που θέλουν να καταλάβουν το Προεδρικό Μέγαρο και να καταρρίψουν το καθεστώς. Η απόρριψη, για να μην πούμε το μίσος, που προκαλεί ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ένα βασικό δεδομένο της διένεξης. [...]
***
Και μια πιο εικονοκλαστική άποψη -από την Ελβετία- για τα τεκταινόμενα στη Γαλλία από τον χρονογράφο Thomas Veillet που σχολιάζει καθημερινά με μπόλικη σαρκαστική διάθεση την οικονομική και χρηματιστηριακή επικαιρότητα στο ελβετικό σάιτ Investir.Ch:
*
Ο DAX (Γερμανικός Χρηματιστηριακός Δείκτης -σ.σ.) είναι στα χειροτερά του, οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα είναι πιο κάτω από το αναμενόμενο, επειδή "λέγεται" πως η Γαλλία θα έχει μία χαμηλότερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη εξαιτίας της επιβράδυνσης που προκάλεσαν το τελευταίο διάστημα οι τύποι με τα κίτρινα που δεν συμφωνούν πια με τον Βασιλιά της Γαλλίας.
Το καλό νέο είναι πως ο κλόουν του Μεγάρου των Ηλυσίων μίλησε στο λαό από την λονδρέζικη εξορία του. Και στην διασημότατη εκπομπή "οι Γάλλοι μιλούν στους Γάλλους", ανακοίνωσε εώς και την προθεσή του να αυξήσει τον κατώταρο μισθό κατά 100 ευρώ, επιτρέποντας έτσι σ' αυτούς που λιμοκτονούσαν στις 10 του μήνα, να αντέξουν μέχρι τις 14.
Χονδρικά, δεν είμαστε σίγουροι πως το τηλεοπτικό διάγγελμα του Πρώτου Γάλλου Τραπεζίτη καθησύχασε τον λαό και άνοιξε το πρωϊ τις διασταυρώσεις. Αντίθετα, έχουμε λίγο την εντύπωση πως ο Μακρόν περνάει το λαό του για μαλάκες και δεν είναι σίγουρο πως ο μέσος Γάλλος θα το εκτιμήσει.
Σημειώνουμε παρεμπιπτόντως πως ο τελευταίο "ηγέτης" που έκανε αυτού του είδους τις εξαγγελίες ενώ ο λαός ήταν στο δρόμο, και που είχε ανακοινώσει μία αύξηση 10-20% του κατώτατου μισθού ήταν ο Νικολάε Τσαουσέσκου.
4 μέρες αργότερα, είχε εκτελεστεί.
Ενώ η Γαλλία δεν κρατιόταν από την ανυπομονησία περιμένοντας το διάγγελμα αυτού του υποτιθέμενου αρχηγού κράτους, οι αγορές έκλειναν στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας μέσα σε βαθιά κατάθλιψη, οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο και αναμένεται κι εκεί το πιο ελεεινό κλείσιμο.