Aπό Αλτσχάιμερ μέχρι αρθρίτιδα, οι μέλισσες θεραπεύουν τα πάντα

Aπό Αλτσχάιμερ μέχρι αρθρίτιδα, οι μέλισσες θεραπεύουν τα πάντα Facebook Twitter
14
Aπό Αλτσχάιμερ μέχρι αρθρίτιδα, οι μέλισσες θεραπεύουν τα πάντα Facebook Twitter

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Είναι χρήσιμο για τη θεραπεία προβλημάτων πέψης, για το κυκλοφορικό σύστημα, για τα αναπνευστικά προβλήματα και πάνω από όλα φυσικά, καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Το μέλι είναι επίσης ένα πολύ ισχυρό αντισηπτικό και αντιβιοτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πολύ σοβαρών τραυμάτων.

Η κολλώδης ουσία του περιέχει συστατικά που σκοτώνουν τα μικρόβια και επιβραδύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς και την πρωτεΐνη ντεφενσίνη-1, που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως το μέλι, έτσι και οι μέλισσες παράγουν πολλά χρήσιμα συστατικά. Η πρόπολη είναι μια κίτρινη κηρώδης ρητίνη, που προκύπτει από τους φλοιούς φυτών και χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμάνουν το εσωτερικό της κυψέλης.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτή η πρόπολη έχει αντισηπτική, αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Όταν την απομακρύνουμε από την κυψέλη, μπορούμε να την καθαρίσουμε. Μέσα από αυτόν τον καθαρισμό, μπορούμε να πάρουμε ένα αλκοολικό απόσταγμα που είναι πολύ χρήσιμο. Είναι πολύ παχύρρευστο. Περιέχει βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και λειτουργεί καταλυτικά όσον αφορά το αναπνευστικό σύστημα.

Για παράδειγμα, αν έχετε ένα παιδί που αντιμετωπίζει ένα μικρό πρόβλημα άσθματος, βάζετε πέντε σταγόνες προπόλης στο πρωινό του, το ανακατεύετε και το πρόβλημα λύνεται άμεσα» υποστηρίζει ο καθηγητής Ανρί Ζουαγιέ.

Ένα άλλο προϊόν των μελισσών που έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, είναι ο βασιλικός πολτός. Η κρεμώδης αυτή ουσία παράγεται από τις μέλισσες, ως τροφή για τη βασίλισσα.

Για να αναγκάσεις τις μέλισσες να παράγουν περισσότερο βασιλικό πολτό, το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να απομακρύνεις τη βασίλισσα από την κυψέλη. Οι προνύμφες της τοποθετούνται τότε, σε ειδικά σημεία. Οι εργάτριες μέλισσες αυξάνουν την παραγωγή βασιλικού πολτού, ώστε οι προνύμφες να τραφούν και η κυψέλη να αποκτήσει νέα βασίλισσα.

Ο βασιλικός πολτός έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.

«Εάν ήμουν ηλικιωμένος και φοβόμουν το Αλτσχάιμερ, γιατί κάποιος στην οικογένειά μου έχει Αλτσχάιμερ, ή δεν θυμάμαι πάντα που έχω τα κλειδιά του αυτοκινήτου, τότε θα έτρωγα βασιλικό πολτό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όχι μια φορά την εβδομάδα, αλλά κάθε μέρα» αναφέρει ο καθηγητής Ανρί Ζουαγιέ.

Ένα άλλο χρήσιμο προϊόν είναι το κεντρί της μέλισσας. Αλλά πώς συλλέγεις το κεντρί μας μέλισσας και σε τι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;

Για να κάνεις μια μέλισσα να σε τσιμπήσει, πρέπει να την απειλήσεις. Ο Μπόρις, ένας μελισσοκόμος από το Βουκουρέστι, χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να αποσπάσει το κεντρί των μελισσών:

«Αυτή είναι η συσκευή που συλλέγει το κεντρί της μέλισσας. Αποτελείται από ένα ηλεκτρικό δίκτυο. Μπορούμε να αποσπάσουμε το κεντρί της μέλισσας, χωρίς αυτή να πεθάνει».

Όταν το κεντρί συγκεντρωθεί, η επεξεργασία γίνεται στο εργαστήριο, από όπου προκύπτει μια ποικιλία προϊόντων. Το κεντρί της μέλισσας χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κρέμα.

Παρόλο που η μελισσοθεραπεία δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βοηθάει, πολλοί είναι οι φανατικοί χρήστες της. Ανάμεσά τους, και η πρώην γαλλίδα πρωταθλήτρια του δίσκου, Μαρίζ.

Οι γιατροί έχουν διαγνώσει ότι πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση, μια αυτοάνοση ασθένεια. Η πρωταθλήτρια αποφάσισε ότι δεν θα ακολουθούσε τη συμβατική θεραπεία με φάρμακα και στεροειδή:

«Αποφάσισα να στραφώ στην μελισσοθεραπεία, γιατί προέρχομαι από μια οικογένεια μελισσοκόμων. Μερικοί χωρικοί με ρευματισμούς έρχονταν στον πατέρα μου, για να ανακουφίσουν τους πόνους που αντιμετώπιζαν.

Και ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε τις μέλισσες,βάζοντάς τις να τσιμπούν στο σημείο που πόναγε περισσότερο».

Γι' αυτό το λόγο, η Μαρίζ εγκατέστησε μια κυψέλη στο σπίτι της και ακολουθεί μια θεραπεία που βασίζεται σε ένα είδος βελονισμού με κεντρί από μέλισσες. Τα συμπτώματα της ασθένειάς της έχουν υποχωρήσει θεαματικά, αφού ξεκίνησε αυτή τη θεραπεία.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μερικά συστατικά του κεντριού μειώνουν την φλεγμονή και τον πόνο. Ο συνδυασμός όλων των συστατικών βοηθούν το σώμα να απελευθερώσει φυσικές επουλωτικές ουσίες.

Πηγή: Euronews

 

Aπό Αλτσχάιμερ μέχρι αρθρίτιδα, οι μέλισσες θεραπεύουν τα πάντα Facebook Twitter

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
"Is there any other food that you would willingly eat that has been swallowed, vomited, mixed with spit, re chewed, swallowed and then regurgitated again? I don’t care how sweet it is, or what the “health benefits” are, one of my rules for life is: Do not eat anything that came out of another animal’s stomach."τι ανοησια ειναι αυτο το link? υποθέτω το μητρικο γαλα ειναι επισης αηδιαστικο π.χ.
Το μητρικό γάλα δεν προέρχεται από άλο ζώο ούτε βγαίνει από κάποιου το στομάχι αφού έχει περάσει ήδη την επεξεργασία που διάβασες(?) και ξαναπόσταρες με τόση περηφάνεια....πίνεις μητρικό γάλα;
Κείμενα του στυλ : " Παράτησε τα φάρμακα, ξεκίνησε μια διατροφή με κάτι, και είδε το φως το αληθινό " είναι άκρως επικίνδυνα. Και το γεγονός πως τέτοιο κείμενο είναι αναρτημένο στο σάιτ του Euronews είναι ανησυχητικό σημάδι για την ποιότητα των δημοσιογράφων του ...
Ναι βεβαια, να πειτε ομως πως το 100% των μελιων που πωλουνται στα σουπερμαρκετ και το 90% των μελιων που πωλουνται εξω ειναι παστεριωμενα, δηλαδη τα βραζουν για να αποκτουν ολα ομοιομορφη υφη και το ιδιο χρωμα. Το προβλημα με αυτο ειναι οτι με την βραση το μελι χανει ΟΛΕΣ του τις ευεργετικες ιδιοτητες και αυτο που τρωμε τελικα ειναι ενα ζαχαρουχο τιποτα!
Τουλάχιστον μην το λέτε και με τόση σιγουριά.Καταρχήν δεν χρειάζεται να θερμανθούν όλα τα μέλια και επομένως δεν έχουν όλα υποστεί την επεξεργασία αυτή. Για όσα χρειάζεται τώρα. Στο μέλι υπάρχει ένα ένζυμο που λέγεται διαστάση. Με την ''κακή'' θέρμανση ο δείκτης της διαστάσης πέφτει κάτω από 8. Και όλα τα μέλια που έχουν διαστάση κάτω από 8 σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις χαρακτηρίζονται ως μέλια ζαχαροπλαστικής. Ναι τα μέλια που τρώμε στα γλυκά και στα mars και στα twix δεν έχουν καμιά θρεπτική αξία. Επιπλέον στο μέλι υπάρχει και μια άλλη ουσία που ονομάζεται HMF και χρησιμοποιείται ώς δείκτης ποιότητας. Αυτή η ουσία αυξάνεται με την θερμική επεξεργασία και όσα βρεθούν να έχουν πάνω από 40 mg/kg χάνουν την αξία τους. Οποιοδήποτε μέλι θέλει να αγοράσει όποιος εμπορεύεται αυτό το προϊόν παίρνει πρώτα ένα δείγμα και το στέλνει για ανάλυση σε ένα εργαστήριο. Και σε όλα τα μέλια που μπαίνουν στα ράφια γίνονται συχνά έλεγχοι. Αν το μέλι το ζεστάνεις στους 45 βαθμούς κελσίου (και όχι στους όσους να ΄ναι και το βράσεις) με την μέθοδο του μπεν μαρί δεν χάνει απολύτως καμία αξία του. Μπορείτε προστρέξετε σε όποιον επιστήμονα θέλετε να σας το επιβεβαιώσει. Ένα τέτοιο μπεν μαρί κοστίζει γύρω στα 400 ευρώ, όσο δηλ. 4 μελίσσια. Και το έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι.
Καταλαβαινω αυτο που λετε αγαπητε μελισσοκομε αλλα και εσεις με τη σειρα σας θα πρεπει να φροντισετε να περιφρουρειται την μελισσοκομικη που ειναι απο τις πιο αναρχες βιοτεχνιες στην Ελλαδα. Πχ. εγω το μελι μου το θελω ακατεργαστο δηλαδη ασχημο στην οψη (με τις μελισσουλες του κολλημενες πανω , με τις βρομιτσες του να πηγαινουν στο λεπτο λευκο στρωμα στην επιφανεια του βαζου κλπ κλπ, για να μην μιλησω φυσικα για το τι ταιζουν τις έρμες τις μελισσες!! Επισης κατι θα πρεπει να γινει με τις αναγραφες των ποσοστων πανω στα βαζα! Οπως ξερετε καλυτερα απο μενα οι παντες πουλανε θυμαρισιο μελι (σε μια χωρα που παραγει βασικα πευκομελο -αλλο παραδοξο και αυτο-) αλλα κανεις δεν λεει οτι οταν ο ελληνας μελισσοκομος λεει θυμαρισιο δεν εννοει 100% θυμαρι αλλα πολυ μικροτερες ποσοστωσεις. Προσωπικα το ανωτερο που εχω πετυχει ειναι 70% θυμαρι. Φαντασου τι γινεται στα σουπερμαρκετ!! Δυστυχως το μελι ειναι προιον που ο καταναλωτης δεν μπορει να ελεγξει την ποιοτητα του και για αυτο θα πρεπει να υπαρχει καποιος κρατικος ελεγχος που βεβαια στη χωρα μας που δεν υπαρχει κρατος δεν υπαρχει και ελεγχος! Εγω βεβαια επειδη μου αρεσει το μελι και τρωω καθημερινα το εχω ψαζει λιγο παραπανω αλλα και επιπροσθετα εχω την οικονομικη δυνατοτητα να παραγγελνω μελι (πραγματικα- στο ποσοστο βεβαια που μπορω να το ελεγξω-) ανεπεξεργαστο απο το εξωτερικο! Και βεβαια αυτο ειναι μεγαλο κριμα, μιας και η Ελλαδα μια φορα και ενα καιρο πραγματι παρηγαγε εξαιρετο μελι, και το αναγνωριζω αλλα ο λογος που το κανω ειναι γιατι δεν γουσταρω να με πιανει κοροιδο ο καθε μπουρτζοβλαχος! Μετα ΤιμηςΕνας απλος καταλωτης.
Με το θυμαρίσιο μέλι, παραδέχομαι πως υπάρχει ένα μικρό θέμα, το οποίο όμως προκαλείται από το γεγονός πως όλοι θέλουν θυμάρι.Από κει και πέρα όμως, δεν είναι όπως τα λέτε. Αρχικά το μέλι, σε όλον τον κόσμο, από τον μελιτοεξαγωγέα πηγαίνει σε μεγάλα inox δοχεία και από εκεί με την ειδική κάνουλα που έχουν αυτά μπαίνει στα βάζα στα οποία πωλείται. Πριν μπει στα μεγάλα inox δοχεία παρεμβάλεται ένα απλό φίλτρο, μία απλή σίτα κατασκευασμένη από υλικό που είναι κατάλληλο να έχει επαφή με τρόφιμα, ούτως ώστε να πιάσει όσες μελισσούλες υπάρχουν σ' αυτό. Κατόπιν κάθεται, χωρίς να το κάνουμε τίποτα, για να ωριμάσει και να ανέβει ο άσπρος αφρός που λέτε μαζί με καμία μελισσούλα που πέρασε από το απλό φίλτρο, μία εβδομάδα σ' αυτά και μπαίνει στα βάζα. Το να σας αρέσει εσάς να είναι μέσα στο βάζο ο αφρός και καμία μελισσούλα, εντάξει δεν είναι κακό. Όμως δεν μπορείτε να λέτε όσα όσα μέλια δεν έχουν μέσα βρομίτσες, τον αφρό δηλαδή, και μερικές μέλισσες, δεν είναι ακατέργαστα, έχουν υποστεί επεξεργασία. Είναι ψέμα.Φυσικά μπορείτε να αγοράζετε από όποια χώρα θέλετε, άριστα μέλια θα βρείτε και σε άλλες χώρες όχι μόνο στην Ελλάδα.Να ΄στε καλά.
Ως επαγγελματίας μελισσοκόμος έχω να πω πως τέτοιου είδους άρθρα ζημιώνουν τη μέλισσα και τα προϊόντα της.Τίτλοι του τύπου: οι μέλισσες θεραπεύουν τα πάντα και κείμενα γραμμένα σε τέτοιο ύφος, είναι γι' αυτούς που πουλάνε κοροϊδίες σε κάτι κανάλια μικρής εμβέλειας.Η πανάκεια δεν υπάρχει. Φορτώνουν στον Βασιλικό Πολτό ένα σωρό σούπερ ιδιότητες, πάει ο κόσμος το παίρνει νομίζοντας πως παίρνοντάς το θ' αρχίσει να πετά, δεν ικανοποιούνται φυσικά οι παράλογες απαιτήσεις που του έχουν σχηματιστεί, το παρατά και χάνει και αυτός και εμείς. Τα προϊοντα της μέλισσας πρέπει να τα βλέπουμε ως φυσικά συμπληρώματα διατροφής, που βοηθάνε στην ιάση αλλά και στην πρόληψη πολλών νοσημάτων, με την έννοια πως ένας οργανισμός που τρέφεται σωστά είναι πιο δυνατός, πιο καθαρός και μπορεί να αντιμετωπίσει καμιά φορά και από μόνος του τους παθογόνους παράγοντες. Και όχι ως φάρμακα που στοχεύουν ειδικά ή διεγερτικά ναρκωτικά.Πέρα απ' τα προϊόντα της μέλισσας τώρα, στη φύση υπάρχουν και άλλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρώματα διατροφής, όπως ας πούμε η σπιρουλίνα και το υποφαές. Ποιο είναι το καλύτερο, είναι ερωτήσεις που κάνουν τα μικρά παιδιά. Το καλύτερο είναι η εναλλαγή. Ωστόσο να θυμάστε ένα πράγμα. Πολλά προϊόντα είναι υγιεινά· αλλά να είναι συνάμα και γευστικά· όσο το μέλι· δεν είναι κανένα.
Μήπως μπορείς τότε να μας αναλύσεις και με τι ακριβώς ουσίες νοθεύετε τα μέλια εσύς οι "επαγγελματίες" μελισσοκόμοι και φτάνει το καθαρό μέλι σε ένα 1kg βάζο να μην αγγιζει ούτε το 40% ????