Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Nalyssa Green*

Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Nalyssa Green* Facebook Twitter
1

Ποιός είναι ο πρώτος δίσκος που αγάπησε η Nalyssa Green* Facebook Twitter

Στο σαλόνι μας υπήρχε το πικ απ και οι δίσκοι των γονιών μου. Μια αξιοπρεπής συλλογή που περιείχε δίσκους διαφόρων ειδών. Beatles, Πυξ Λαξ, Abba, Tσιτσάνης, Rimsky Korsakov, Credence Clearwater Revival, Πάριος, Dave Brubeck, A-ha, Bee Gees,The Poll, Beethoven, Barbra Streisand...  Πέρασα από όλα όσο μεγάλωνα. Το μεγαλύτερο και -από όσο μπορώ να θυμηθώ -το πρώτο κόλλημα μου ήταν το Dark side of the moon των Pink Floyd.

 

Περιέργως, μεγάλη ικανοποίηση μου δημιούργησε και η διασκευή του εν λόγω δίσκου από τους Flaming Lips. Στην αρχή, πριν ακούσω, ήμουν διστακτική για το εν λόγω εγχείρημα (ποιος θέλει να του πειράξουν κάτι που του φαίνεται τέλειο;)

Ώρες χαμένη σ’αυτό το δίσκο. Απλά ακούγοντας. Καθισμένη στον καναπέ. Να σηκώνομαι για να αλλάξω πλευρά, ή για να ξεκολλήσω τη βελόνα που πάντα κολλούσε στο τέλος του Money. Αυτό που με μάγευε ήταν ότι μετά από άπειρες ακροάσεις πάντα έβρισκα κάτι καινούριο να παρατηρήσω, κάποιον ήχο που άκουγα για πρώτη φορά, κάθε φορά κάτι καινούριο να νιώσω, να σκεφτώ, κι ας ήξερα όλο το δίσκο απέξω και ανακατωτά μετά από αμέτρητες ακροάσεις.

Η σχέση μου με αυτό το δίσκο ξεκίνησε όταν ήμουν παιδί, κάπου στο δημοτικό αλλά εντάθηκε από τότε που μπήκα στην εφηβεία. Και επέμεινε. Ακόμα καταφεύγω μια στο τόσο σε αυτόν. Είναι τόσο οικείος. Κομμάτι μου. Πάντα όταν επιστρέφω νιώθω θαλπωρή. Σα να συναντώ τον παλιό μου εαυτό και να του κρατώ το χέρι.

Περιέργως, μεγάλη ικανοποίηση μου δημιούργησε και η διασκευή του εν λόγω δίσκου από τους Flaming Lips. Στην αρχή, πριν ακούσω, ήμουν διστακτική για το εν λόγω εγχείρημα (ποιος θέλει να του πειράξουν κάτι που του φαίνεται τέλειο;). Παρόλα αυτά απόλαυσα αυτήν τη ματιά πάνω στα τραγούδια που αγαπώ, μου έδωσε μια φρέσκια, πιο ελαφριά -για κάποιο λόγο- διάσταση σε συνθέσεις με τις οποίες συνδέομαι τόσο βαθιά. (ειδικά το great gig in the sky με Peaches.)

Το φεγγάρι με μαγεύει. Με τραβάει πολύ. Να το κοιτάξω, να το σκεφτώ, να το παρακολουθήσω, όπως αυτό με παρακολουθεί ανέκαθεν. Πάντα με ενδιέφερε. Από μικρή. Δεν ξέρω αν φταίει αυτός ο δίσκος γι αυτό. Ή αν αυτό φταίει για τη σχέση μου με αυτό το δίσκο. Μπορεί και να είναι άσχετα. Απλά το καταθέτω. Ζήτω η σκοτεινή πλευρά του.

 

 ________________

* Η Nalyssa Green υπογράφει τη μουσική της παράστασης "Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ" του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, που ξεκινάει στο Εθνικό Θέατρο στις 19 Νοεμβρίου. Περισσότερα για την Nalyssa Green στην σελίδα της στο Facebook


To Snow μέσα απο το άλμπουμ της "The Seed"

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα των UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια