Αμερικανοί επιστήμονες έρχονται να καταρρίψουν την πεποίθηση ότι τα ψητά στα κάρβουνα είναι πιο υγιεινά, αφού με αυτό τον τρόπο χάνουν τα περιττά τους λίπη.
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας, όταν τα κόκκινα κρέατα ψήνονται στα κάρβουνα παράγονται καρκινογόνες ουσίες, τις οποίες τα νεφρά, θα πρέπει να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια, για να τις επεξεργαστούν και να τις αποβάλλουν. Έτσι αυξάνει ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου στα νεφρά.
Ο δρ. Ξιφένγκ Γιου, καθηγητής επιδημιολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Βρήκαμε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, που συνδέεται με την κατανάλωση του κρέατος, αλλά και με την εμφάνιση καρκινογόνων ουσιών από τον τρόπο μαγειρέματός του».
Και συμπλήρωσε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ: «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη μείωση της κατανάλωσης του κρέατος, ιδιαίτερα το κρέας που μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή πάνω από φωτιά ως παρέμβαση για τη δημόσια υγεία, για τη μείωση του κινδύνου RCC (καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων) και του βάρους».
Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πριν από λίγες ημέρες, ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του εντέρου, έριξε τις πωλήσεις λουκάνικων και επεξεργασμένου κρέατος στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία , η αξία των πωλήσεων των προμαγειρεμένων λουκάνικων μειώθηκε κατά 15,7% για την εβδομάδα έως τις 31 Οκτωβρίου συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα ένα χρόνο νωρίτερα, με τις πωλήσεις προμαγειρεμένου μπέικον να υποχωρούν κατά 17%. Για την εβδομάδα έως τις 7 Νοεμβρίου, οι πωλήσεις λουκάνικων και μπέικον μειώθηκαν κατά 13,9% και 16,5% αντίστοιχα, ανέφερε η ερευνητική εταιρία.
σχόλια