New York City’s Paley Park

Facebook Twitter
6

Το Paley Park είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Νέας Υόρκης˙ ένα μικρό ησυχαστήριο για τους πολυάσχολους πολίτες της, το οποίο βρίσκεται στο Μανχάταν, συγκεκριμένα στον αριθμό 3 της ανατολικής 53ης οδού. Το πάρκο δημιουργήθηκε το 1967, λειτουργώντας από τότε, ως ένα μικρό κομμάτι ηρεμίας και μια όαση γαλήνης στο κέντρο της πιο πολύβουης πόλης του κόσμου.

 

 

 

 

Αυτό το παρκάκι, που σχεδιάστηκε από το γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου, Zion & Breen, και χρηματοδοτήθηκε από τον μεγάλο-επιχειρηματία και διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, William S. Paley, απ’ όπου πήρε και το όνομά του, θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή, ως ένα νέο, ευφυές και πρωτότυπο είδος αστικού σχεδιασμού. Μάλιστα, συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Project for Public Spaces, ως ένας από τους καλύτερους αστικούς χώρους του κόσμου. 

 

 

 

 

 

Αυτό που καθιστά το Paley Park τόσο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι παρέχει τόσο μια οικεία και άμεση σχέση με το δρόμο, όσο και μια ανάπαυλα απ’ τον θόρυβο και το χάος της πόλης˙ φαίνεται να είναι μια επέκταση του πολύβουου κέντρου, αλλά ταυτόχρονα και τόσο  ανεξάρτητο. Αυτό το καταφέρνει με τον έξυπνο και λειτουργικό του σχεδιασμό και την απλή χωροταξική του οργάνωση.

 

 

 

Η ελαφριά του ανύψωση απ’το επίπεδο του δρόμου με λίγα χαμηλά σκαλιά, το καθιστούν εξίσου μια φυσική προέκταση του πεζοδρομίου, αλλά ταυτόχρονα κάνουν κατανοητό το ότι εισέρχεσαι σ’ έναν ξεχωριστό χώρο, σε μια υπαίθρια αίθουσα περίπου 450 τ.μ. με φυτά, υδάτινα στοιχεία και υπαίθριο εξοπλισμό.

 

 

 

 

Βασικό στοιχείο του σχεδιασμού, είναι ο ύψους 6 μέτρων καταρράκτης, που εκτείνεται σε ολόκληρο το πίσω μέρος του πάρκου και δημιουργεί ένα φράγμα ήχου που καλύπτει τον θόρυβο από τον πολυσύχναστο δρόμο. Εκατέρωθεν του καταρράκτη, οι τοίχοι από μικρά τούβλα είναι καλυμμένοι με κισσό, και στην είσοδο του πάρκου βρίσκεται μια μεγάλη καγκελόπορτα, που το διαχωρίζει από τον δρόμο, διατηρώντας, ωστόσο, οπτική αλληλεπίδραση.

 

 

 

Η προσεκτικά μελετημένη  χρήση του νερού, τα ευάερα δέντρα, οι γλάστρες με τα λουλούδια και τα αναρριχώμενα φυτά, τα ελαφριά έπιπλα και το πέτρινο πλακόστρωτο, συνθέτουν ένα μοναδικό μίγμα από υλικά, υφές και χρώματα, καθιστώντας το Paley Park ένα απ’τα πιο θαυμαστά “πάρκα τσέπης” (pocket parks)* στον αστικό κόσμο.

 

 

 

Η ξεχωριστή εμπειρία που βιώνει κανείς σ’ αυτό το έξυπνα σχεδιασμένο, όμορφο και λειτουργικό μέρος, αναπληρώνει το μικρό του μέγεθος και, επιπλέον, αποδεικνύεται ότι ακόμη και ένας περιορισμένου μεγέθους χώρος, μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως ένας δημοφιλής τόπος συνάντησης και ως ένα μέρος για χαλάρωση και ηρεμία. Το Paley Park, έχει καταφέρει χωρίς καμία προσπάθεια, να γίνει ένας ανεκτίμητος θησαυρός του Μανχάταν, ένα αριστούργημα τόσο αστικού σχεδιασμού, όσο και ανθρωπογενούς, κοινωνικού χώρου. 

 

 

 

* ένα “πάρκο τσέπης” είναι ένα μικρό αστικό πάρκο, που κυρίως δημιουργείται σε κάποιον ακάλυπτο χώρο ενός οικοδομικού τετραγώνου, σε ένα άδειο οικόπεδο για παράδειγμα. Πρόκειται για μικρής κλίμακας ανάπλαση, συνήθως ως μέρος κάποιου μεγαλύτερου σχεδίου αστικής αναδιαμόρφωσης.

 

 

extra: μπορείς να δεις την λίστα με τα καλύτερα και τα χειρότερα πάρκα του κόσμου, εδώ

 

Design
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
 Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Design / Στο Urban Block 11 η βιώσιμη προσέγγιση υπερβαίνει τα στερεότυπα ιεράρχησης δομημένου-φυσικού

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος, επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners Architecture, μας ξεναγεί στο νέο του πρότζεκτ το οποίο θυμίζει τοπίο πριν από τη μεγάλη αστικοποίηση, με τη φύση πανταχού παρούσα
THE LIFO TEAM
H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Creative Minds / H δημιουργικότητα είναι μια αναπάντεχη δύναμη

Ο Άλεξ Κάβδας συζητά με την Καλλίνα Κυρατσούλη, Head of Creative στη Soho Square Athens και τον Χρήστο Κουτσούκο, Executive Creative Director στην Cream, για τη σημασία της δημιουργικότητας αλλά και το πώς μία καλή ιδέα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, στο πλαίσιο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς podcast «Creative Minds», με την υποστήριξη των βραβείων Ermis Awards.

σχόλια

6 σχόλια
Αγαπητέ Lab S. συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτά τα πάρκα είναι ιδανικά για το κέντρο της πόλης, τόσο για την Αθήνα, όσο και για την Θεσσαλονίκη, και είναι μια σχετικά εύκολη και οικονομική ανάπλαση. Αλλά...
Kαλημερα σε ολους! Τα παρκα τσεπης ειναι η ιδανικη λυση για τη δημιουργια ανοικτων χωρων στην Αθηνα...το μονο που χρειαζεται ειναι βουληση, φαντασια και πλανο... μερικες ιδεες για την ΑΘηνα και πως θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει η ιδεα του "pocket park" και εδω: http://land8.com/photo/pocket-park-in-athens-parko?context=user
Εντελώς τυχαία τον περασμένο Νοέμβριο πέρασα μπροστά του και φυσικά και κάθισα,παρά το ψιλοκρύο,αλλά και το φωτογράφισα.Καταπληκτική όαση ανάμεσα σε μεγαθήρια κτίρια!!
Καταπληκτικό, αλήθεια!Μόνο που το είδα, δροσίστηκα!Ζήτω οι μικρές, κρυφές, "φυλλωτές" - εκ του πυλωτές - μέσα στις πόλεις!όασηκαι πανέμορφες φωτογραφίεςμπράβο!