Ξεκίνησε χθες το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν-Φεράν, το δεύτερο μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός στη Γαλλία μετά τις Κάννες και σημαντικότερο στο είδος του διεθνώς. Κάθε χρόνο χιλιάδες ταινίες μικρού μήκους, τόσο εγχώριας όσο και διεθνούς παραγωγής, υποβάλλουν αίτηση για να συμμετάσχουν σε αυτό και μόνο οι καλύτερες γίνονται δεκτές.
Φέτος στη διοργάνωση που διαρκεί μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν έξι Έλληνες δημιουργοί, τρεις στο Εθνικό Διαγωνιστικό και τρεις στο Διεθνές. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί αξιοσημείωτη επιτυχία και συμβαίνει πρώτη φορά στη 42χρονη πορεία του θεσμού.
Για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του 2020, λοιπόν, υποβλήθηκαν 2.008 ταινίες και επιλέχθηκαν 54, από τις οποίες 13 είναι διεθνείς συμπαραγωγές, μεταξύ αυτών και τρεις ελληνογαλλικές. Πρόκειται για την ταινία «Πρώτος Έρωτας» του Χάρη Ραφτογιάννη, η οποία θα κάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Κλερμόν-Φεράν. Σε αυτήν ο δημιουργός του προηγούμενου και υπέροχου «True Blue» πραγματεύεται τη μοναξιά δυο ανθρώπων. Πρωταγωνιστούν η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και ο Κωστής Κορωναίος.
Η ελληνο-γαλλο-αργεντινής παραγωγής ταινία «Electric Swan» της Κατερίνας Κοτζαμάνη είναι γυρισμένη στο Μπουένος Άιρες, όπου η σκηνοθέτις έζησε για δύο χρόνια. Έχει κάνει ήδη πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και δείχνει ένα μωσαϊκό ανθρώπινων συμπεριφορών μέσα σε ένα πολυτελές residence. Ένα αλλόκοτο σύμπαν μέσα από μια λυρική και μεταφυσική ματιά.
Τελευταία συμμετοχή ελληνικού ενδιαφέροντος, η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα της γεννημένης στην Αθήνα ηθοποιού Αριάν Λαμπέντ. Πρόκειται για την ταινία «Olla» με ερμηνεύτρια τη Ρομάνα Λόμπατς, σε μουσική του Coti K και μοντάζ του Γιώργου Μαυροψαρίδη, που έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάννες.
Από τις 7.009 αιτήσεις συμμετοχής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα επιλέχθηκαν συνολικά 80 ταινίες, εκπροσωπώντας 54 χώρες. Για πρώτη φορά η ελληνική κινηματογραφία εκπροσωπείται με τρεις ταινίες μικρού μήκους. Έτσι, στο Κλερμόν-Φεράν θα βρίσκεται φέτος και ο Βασίλης Κεκάτος με την ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς». Η υφέρπουσα ερωτική ιστορία μεταξύ δύο νέων αντρών (Νικολάκης Ζεγκίνογλου και Ιωάννης Κοτίδης), μια νύχτα, έξω από ένα ξεχασμένο βενζινάδικο στην Εθνική Οδό, φωτογραφημένη εξαιρετικά από τον Γιώργο Βαλσαμή, παρότι στο περσινό Φεστιβάλ Καννών τιμήθηκε τόσο με το Queer Palm όσο και με την ύψιστη βράβευση, τον Χρυσό Φοίνικα, ταξιδεύει για μία ακόμα φορά στη Γαλλία για να διαγωνιστεί.
Λίγο προτού ετοιμάσει τις αποσκευές του, ρωτήσαμε τον σκηνοθέτη σχετικά με αυτήν τη συμμετοχή και μας είπε: «Ένας από τους λόγους που επέλεξα να εκφραστώ μέσα από το σινεμά και όχι τη λογοτεχνία, φέρ' ειπείν, είναι διότι δεν είμαι μοναχικός άνθρωπος. Απολαμβάνω τη συντροφιά των άλλων και η έννοια της παρέας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Χαίρομαι βαθιά, λοιπόν, που η ταινία μου και, κατ' επέκταση, κι εγώ θα βρισκόμαστε στο Κλερμόν-Φεράν, γιατί δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη παρέα από τους συναδέλφους μου και τις υπέροχες ταινίες τους, που επίσης επιλέχθηκαν για το Διαγωνιστικό. Δεν έχω κανέναν λόγο να σκέφτομαι ανταγωνιστικά. Ό,τι και να γίνει, το ελληνικό σινεμά κερδίζει. Έτσι θέλω να πιστεύω πως σκέφτονται και τα υπόλοιπα παιδιά. Προερχόμαστε από μια μικρή χώρα που διαθέτει ελάχιστα χρήματα για την παραγωγή και την προώθηση ταινιών. Είναι σημαντικό να δείξουμε εντός και εκτός συνόρων πως η νέα γενιά κινηματογραφιστών είμαστε μαζί και να καταλάβουμε πως κάθε προσωπική επιτυχία είναι και συλλογική».
Στο Κλερμόν-Φεράν, όμως, επιστρέφει και ο Θανάσης Νεοφώτιστος, όπου μόλις πέρσι είχε σαρώσει, αποσπώντας με την εκρηκτική ταινία του «Λεωφόρος Πατησίων» το βραβείο καλύτερης ταινίας από το Canal+ (PrixCanal+), το βραβείο της κριτικής επιτροπής (Prix Special du Jury International) και μια υποψηφιότητα για τα European Film Awards. Το φετινό του «Route-3» είναι η πρώτη του ξενόγλωσση ταινία, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στα βοσνιακά. Μια ζεστή μέρα στο κέντρο του Σαράγιεβο, μέσα στο βαγόνι του τραμ της γραμμής 3, μια μεσήλικη κυρία κερνάει τους επιβάτες φέτες από ζουμερό πορτοκάλι. Μια φέτα θα συνδέσει την πριγκίπισσα με το ροζ χιτζάμπ Νάντια με τον παρθένο έφηβο και αλάνι Λούκα αλλά και με τους υπόλοιπους επιβάτες της γραμμής. Όλους, εκτός από τον Αμάρ, έναν ντροπαλό, πλην καυλωμένο, έφηβο.
Μας είπε εν όψει της δεύτερης συμμετοχής του στο Διεθνές Διαγωνιστικό: «Το "Route-3" έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο, γράφτηκε από την πρωταγωνίστρια της "Λεωφόρου Πατησίων" (Μαρίνα Συμεού) και είναι μια υγρή στιγμή στο γεμάτο τραμ του Σαράγιεβο, το πιο ιστορικό της πόλης, το πρώτο που απέκτησε μετά τον πόλεμο. Είναι η ιστορία ενός άπιαστου έρωτα, ενός έρωτα που εγκλωβίζεται από στερεότυπα, κοινωνικά ή θρησκευτικά. Αφορά όλους αυτούς που έχουν αισθανθεί στη ζωή τους κάποια στιγμή να τους υπαγορεύουν πως μπορούν, και κυρίως πως δεν μπορούν, να εκφραστούν ερωτικά».
Τέλος, η τρίτη ελληνική ταινία έχει τον τίτλο «Όλες οι φωτιές η φωτιά» και σκηνοθέτης της είναι ο Ευθύμης Kosemund Σανίδης. Πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Δυο αποξενωμένα αδέρφια μαζί με τους δυο γιους τους έρχονται αντιμέτωπα με τις ικανότητές τους στο σημάδι της πέρδικας, αλλά κυρίως με την ανταγωνιστική σχέση τους, εντούτοις, χωρίς να το γνωρίζουν, γίνονται «πρωταγωνιστές» ενός θιάσου που ανυπομονεί για την κορύφωση του δράματος. Εκτός από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που εμφανίζονται ως κυνηγοί, τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Νίκος Γεωργάκης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Θανάσης Μπράτος και Βαγγέλης Τσιμπογιάννης. Η φωτογραφία είναι του Χρήστου Βουδούρη.
Ο σκηνοθέτης δήλωσε για τη συμμετοχή της ταινίας του στο Κλερμόν-Φεράν: «Φίλοι, ταινίες και μια προβολή στην αίθουσα Cocteau με 1.500 θεατές. Θυμάμαι μια παλιά προβολή του "Melancholia" σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Φεστιβάλ του Σαράγιεβο. Ήταν σχεδόν θρησκευτική εμπειρία, ταινία έξω από την ταινία. Δεν έχει ξαναπαίξει δουλειά μου σε τέτοια αίθουσα. Είναι λίγο τρομακτικό, αλλά ανυπομονώ».
Clermont-Ferrand International Short Film Festival
31 Ιανουαρίου - 8 Φεβρουαρίου 2020