Εις μνήμην Robin Williams

Εις μνήμην Robin Williams Facebook Twitter
1
Εις μνήμην Robin Williams Facebook Twitter
Μέχρι αργά τη νύχτα στο facebook του δεν είχε επισημοποιηθεί η δυσάρεστη είδηση και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες δημοσιεύθηκε ευχαριστήριο μήνυμα των διαχειριστών της σελίδας προς τους φαν του.

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα εδώ και ένα 24ωρο στο διαδίκτυο: Ο Robin Williams βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 63 ετών. Πιθανή αιτία θανάτου: αυτοκτονία, καθώς ο δημοφιλής παγκοσμίως ηθοποιός πάλευε με τη μανιοκατάθλιψη.

Μέχρι αργά τη νύχτα στο facebook του δεν είχε επισημοποιηθεί η δυσάρεστη είδηση και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες δημοσιεύθηκε ευχαριστήριο μήνυμα των διαχειριστών της σελίδας προς τους φαν του.

Είναι εντυπωσιακό το πόσο αγαπητός υπήρξε ο Robin Williams, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς. Η φύση του κωμικού ίσως; Ορισμένες από τις ταινίες του, σαν το Goodmorning Vietnam και τον Κύκλο των Χαμένων Ποιητών, που συγκίνησαν τους σινεφίλ της υφηλίου, κάνοντας ξανά συμπαθή τον απομυθοποιημένο, ειδικά μετά τη δεκαετία του 1960, αμερικανικό κινηματογράφο;

Πιτσιρικάς είχα δει στην κρατική τηλεόραση το ντεμπούτο του Robin Williams ως Ποπάι στη μεταφορά στον κινηματογράφο από τον Robert Altman του πασίγνωστου κόμικ. Ο παραγωγός Robert Evans ήθελε τον Dustin Hoffman για τον ομώνυμο ρόλο κι άμα τελικά γινόταν αυτό, ίσως κι εγώ να μην απορούσα, βλέποντας τον Williams, πού πήγαν και βρήκαν έναν τέτοιο ηθοποιό - φτυστός ο παντοδύναμος σπανακοφάγος Ποπάι.

Το 1989 βγήκε στις αίθουσες ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών του Αυστραλού Peter Weir. Μας είχαν πάει με το σχολείο, θυμάμαι, να δούμε την ταινία σε κινηματογράφο του Πειραιά. Ύστερα καθίσαμε σε ένα cafe και τη συζητήσαμε. Είχαμε συγκλονιστεί με την αυτοκτονία του νεαρού αγοριού μέσα στο ασφυκτικά συντηρητικό περιβάλλον του δικού του σχολείου, όπως και με τον υπέροχο χαρακτήρα του καθηγητή - ποιητή John Keating, του Robin Williams δηλαδή. Κι αν πολλά χρόνια μετά ξανάδα την ταινία και τη βρήκα κάπως αφελή και δημαγωγική, η φιγούρα του Williams εντυπώθηκε μέσα μου σαν κάτι ολότελα συμπαθές και οικείο. Σήμερα με την απόσταση των 25 χρόνων εκείνης της πρώτης προβολής, έχω την αίσθηση πως ο ρόλος και η ερμηνεία του ήταν πραγματικό μάθημα περισσότερο για όλους τους δασκάλους ανά τον κόσμο και λιγότερο για τους μαθητές τους.

Το ίδιο διάστημα ήρθε και η δορυφορική τηλεόραση. Στο βρετανικό Super Channel όλο και παιζόταν κάποιο απόσπασμα από το Goodmorning Vietnam του Barry Levinson εν είδει βίντεο - κλιπ για το I feel good του James Brown.

Έψαξα και είδα κι αυτή την ταινία. Εκεί ο Williams υπήρξε συγκλονιστικός! Ένας DJ που προσπαθούσε εις μάτην, μεσ' στη φρίκη του πολέμου του Βιετνάμ, να χαρίσει το γέλιο στους άτυχους φαντάρους. Ένα απόλυτα τραγικό πρόσωπο, ένας μικρός Δαβίδ κόντρα στον γίγαντα Γολιάθ, που ήταν εν προκειμένω η ιμπεριαλιστική απάνθρωπη αμερικανική κυβέρνηση.

Τον Robin Williams τον έχασα τα επόμενα χρόνια ή για την ακρίβεια τον παρακολουθούσα να παίζει σε ταινίες, οι οποίες ουδόλως με ενδιέφεραν, πλην εξαιρέσεων σαν το The Fisher King του Terry Gilliam ή το Insomnia του Christopher Nolan με συμπρωταγωνιστή του τον Al Pacino.

Κι αν ο ίδιος στην προσωπική του ζωή έκανε τρεις γάμους και απόκτησε τρία παιδιά, με το τέλος του απόδειξε αυτό που όλοι κατά βάθος γνωρίζουμε: τα πιο δραματικά πρόσωπα είναι οι κωμικοί ηθοποιοί.

Με αφορμή την αυτοκτονία - αν έτσι αποδειχτεί  - του Robin Williams, ας μην πάμε μακριά. Είναι γνωστό το πόσο βαθύτατα μελαγχολικοί άνθρωποι υπήρξαν δικοί μας μεγάλοι κωμικοί σαν τον Βασίλη Λογοθετίδη και τη Σαπφώ Νοταρά. Βέβαια, το πέρασμα από τη μελαγχολία στην αυτοχειρία δε φανερώνει μία απλή συναισθηματική εκ του φυσικού κατάσταση, αλλά μία κλινική περίπτωση. Άτιμο πράγμα η μασκέ - κατάθλιψη, που λένε και οι ψυχίατροι.

Ο Robin Williams ήταν ένας πολύ επιτυχημένος χολιγουντιανός ηθοποιός, ένας σταρ με τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική αποδοχή. Τα ιδρύματα αποτοξίνωσης, τα προβλήματα του με την κοκαΐνη και το αλκοόλ από τα νιάτα του, δεν τον εμπόδισαν να ισορροπήσει δεξιοτεχνικά πάνω στο σχοινί της φθοράς και του θριάμβου, της ροπής του προς το περιθώριο και της τάσης του για απόλυτο επαγγελματισμό.

Ένα άρμα τον πήρε από χθες, τον πήγε στα ουράνια και τα μάτια αμέτρητων ανθρώπων γέμισαν δάκρυα. Πιθανώς τώρα να μοιράζεται αστείες κουβεντούλες με τον Φρόιντ, όπως θα έλεγε και ο κύριος Κώστας Τριπολίτης.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Δανέζη

Μυθολογίες / «Ήτανε πέναλτι, κύριε Πάνο;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Δανέζη

Από μια εισπρακτική αποτυχία και απαγορευμένη ταινία του 1932, μέχρι την ωμή βία της Pieta (που δεν ξέρει γιατί την έχει δει επανειλημμένα) και την cult σουρεαλιστική ματιά του Τσιώλη, η σκηνοθέτρια μας χαρίζει μια σπάνια σινεφίλ λίστα που συνδυάζει θράσος και ανθρωπισμό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
125 λεπτά με την Πόπη Διαμαντάκου/ Πόπη Διαμαντάκου: «Δεν με αγγίζουν οι επιθέσεις, δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, δεν γλείφω»

Media / «Δεν υπάρχει τηλεκριτική σήμερα, όλα είναι δημόσιες σχέσεις»

Η γνωστή τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου μιλά στη LiFO για τη μακρά επαγγελματική της διαδρομή, την τηλεόραση του χθες και του σήμερα και απαντά για πρώτη φορά στα επικριτικά σχόλια που προκαλούν κατά καιρούς τα κείμενα της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

1 σχόλια