Το γοητευτικό, αιθέριο «Πρόγευμα στο Τίφανις» επιστρέφει στα θερινά

Το γοητευτικό, αιθέριο «Πρόγευμα στο Τίφανις» επιστρέφει στα θερινά Facebook Twitter
Γυρισμένο σε ένα μάλλον συμβατικό στυλ χολιγουντιανού μελοδράματος με κωμικές πινελιές, στο γοητευτικό, αιθέριο Πρόγευμα στο Τίφανις «τρέχει» μια υπόγεια αναστάτωση πέρα από τη σαμπανιζέ βιτρίνα του
0

Πρωταγωνίστρια είναι η Χόλι Γκολάιτλι με το επιτηδευμένο ονοματεπώνυμο, που η ομορφιά είναι το συγχωροχάρτι της, μια νέα γυναίκα από την επαρχία με σκοτεινό παρελθόν που υποδύεται τη Νεοϋορκέζα και συνοδεύει πλούσιους κυρίους επί χρήμασι – το 1961 δεν μπορούσαν να δηλώσουν μια σταρ ως σεξεργάτρια, ειδικά όταν δεν επρόκειτο για κοινωνικό δράμα που προοριζόταν για μεγάλα βραβεία.

Στον δρόμο της Χόλι θα βρεθεί ο φιλόδοξος συγγραφέας Πολ Βάρτζακ που αναγκάζεται να επιβιώνει ως ζιγκολό σε μια πολύ ακριβή πόλη για φτωχούς καλλιτέχνες. Θα ερωτευθούν ή, μάλλον, θα συναντηθούν πραγματικά μέσω του έρωτα, έστω κι αν πρέπει να περάσουν από εμπόδια, κλάματα, ψέματα και αποκαλύψεις σε ένα φινάλε βροχερό σε μια αλέα, παρέα με μια γάτα χωρίς όνομα.

Η Χόλι είναι το alter ego του Καπότε, η περιζήτητη πεταλούδα της νύχτας που πάντα ήθελε να είναι, και ως έναν βαθμό κατάφερε να την ενσαρκώσει στις εφήμερες δόξες του, ενώ ο Βάρτζακ είναι η ανδρική του φαντασίωση μπροστά στον καθρέφτη της ματαιοδοξίας, ένας συγγραφέας ψηλός και ξανθός σαν γόης του σινεμά, ταλαντούχος αλλά struggling, αναγκασμένος να κάνει υποχωρήσεις και να ξεπουληθεί σε ένα είδος βαμπιρικής society, περιμένοντας ο κόσμος να αντιληφθεί τις δυνατότητές του. Μέχρι να γίνει αυτό, είναι καλός φίλος και εξομολόγος της αγίας τροτέζας, της Χόλι, κάτι που συνέβαινε μεταξύ του Καπότε και της κολλητής του, επίσης συγγραφέα, Χάρπερ Λι.

Η καταπληκτική σκηνή της ταινίας είναι αυτή του πάρτι, πολύ χαρακτηριστική του χαοτικού, πολυπρόσωπου ύφους του Έντουαρντς, με μέθη και παραλογισμό, κόσμο και κλασικό διάλογο αυτόν που ο σπουδαίος Μάρτιν Μπάλσαμ ρωτάει επίμονα τον Πέπαρντ αν η Χόλι «είναι ή δεν είναι».

Γυρισμένο σε ένα μάλλον συμβατικό στυλ χολιγουντιανού μελοδράματος με κωμικές πινελιές, στο γοητευτικό, αιθέριο Πρόγευμα στο Τίφανις «τρέχει» μια υπόγεια αναστάτωση πέρα από τη σαμπανιζέ βιτρίνα του, σαν να πρόκειται να συμβεί κάτι κακό που κανείς δεν θέλει ν’ ακούσει (και συμβαίνει), και αναπτύσσονται με άνεση δυο πολύ φωτογενείς χαρακτήρες, δίνοντας την ευκαιρία στην Όντρεϊ Χέπμπορν, μετά το ακαριαίο Όσκαρ για το ντεμπούτο της με το Διακοπές στη Ρώμη επτά χρόνια νωρίτερα, να ενηλικιωθεί με χάρη, μετά από βαριές απόπειρες μετάβασης στο δράμα, π.χ. με το Πόλεμος και Ειρήνη.

Το γοητευτικό, αιθέριο «Πρόγευμα στο Τίφανις» επιστρέφει στα θερινά Facebook Twitter
Η Χόλι είναι το alter ego του Καπότε, η περιζήτητη πεταλούδα της νύχτας που πάντα ήθελε να είναι, και ως έναν βαθμό κατάφερε να την ενσαρκώσει στις εφήμερες δόξες του.

Η καταπληκτική σκηνή της ταινίας είναι αυτή του πάρτι, πολύ χαρακτηριστική του χαοτικού, πολυπρόσωπου ύφους του Έντουαρντς, με μέθη και παραλογισμό, κόσμο και κλασικό διάλογο αυτόν που ο σπουδαίος Μάρτιν Μπάλσαμ ρωτάει επίμονα τον Πέπαρντ αν η Χόλι «είναι ή δεν είναι». Φυσικά, αναφέρεται στο πρόσωπο που υποδύεται και αναρωτιέται για την αυθεντικότητα πίσω από τη μάσκα.

Αυτό είναι και το νόημα του ρηχού μυστηρίου της: η περσόνα που η μικρή επαρχιώτισσα Λούλα Μέι έπαιξε στην εντέλεια και κανείς, ούτε καν η ίδια, δεν ήθελε να μάθει από πού κρατάει η σκούφια της ούτε τι πραγματικά θέλει, αφού επαναλαμβάνει το παραμυθάκι της αεράτα και πειστικά και η ζωή της είναι τόσο γλυκιά και ωραία, σαν ένα κρουασάν το χάραμα μπροστά από το κοσμηματοπωλείο του Tiffany’s και το δροσερό «Moon River» του Χένρι Μανσίνι που πήρε Όσκαρ τραγουδιού, όπως και η μουσική του επένδυση για την ταινία.

Η Πατρίσια Νιλ στον ρόλο της sugar mamma του Πέπαρντ δείχνει κυνικά και βαρύτονα την κλάση της, ενώ ο Μίκι Ρούνι ως εκνευρισμένος γείτονας του πάνω ορόφου δίνει μια παράσταση με αμφίεση Ιάπωνα που είναι πλέον τελείως άκυρη, και με το ζόρι κωμική, ούτως ή άλλως.

Η ταινία «Πρόγευμα στο Τίφανις» κυκλοφορεί σε επανέκδοση την Πέμπτη 11 Ιουλίου.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ