Η αμήχανη επιστροφή του «Avatar»

AVATAR Facebook Twitter
Περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη συνταρακτική απόκρουση της γήινης εισβολής στον πλανήτη Πανδώρα, η ηττημένη «εταιρεία» επανέρχεται με άγριες corporate διαθέσεις.
0

Περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη συνταρακτική απόκρουση της γήινης εισβολής στον πλανήτη Πανδώρα, η ηττημένη «εταιρεία» επανέρχεται με άγριες corporate διαθέσεις και αιχμή του δόρατος το άβαταρ του ανελέητου, νεκρού πλέον συνταγματάρχη Μάιλς Κουόριτς.

Ο Τζέικ Σάλι μαζί με τη Νέιτιν και τα τρία βιολογικά τους παιδιά, συν την υιοθετημένη κόρη της δόκτορος Ογκαστίν, με την ίδια φωνή και τη νεανική εμφάνιση της Σιγκούρνι Γούβερ, και άλλο ένα, τον Χάντερ, που τον έχουν σαν παιδί τους και είναι ο Μογλιesque γιος… του συνταγματάρχη, ζουν προσωρινά ευτυχείς στην αναδασωμένη γειτονιά τους, αλλά με τα πρώτα κανόνια οι μπλε Νάβι βρίσκουν καταφύγιο στους Μετκαγίνα που, αν και πράσινοι, είναι σχεδόν αμφίβιοι και μετά τις αρχικές αμφιβολίες τους τούς δέχονται σε μια κίνηση ευγνωμοσύνης για τις φιλότιμες προσπάθειες του αφομοιωμένου ξένου «Τζεϊκσούλι» και ήρωα πολέμου, αφού, αν θυμάστε, είχε δαμάσει το μεγάλο πτηνό και, ιππεύοντάς το, διέλυσε τις παλιές φιλονικίες και οδήγησε τη ζωοφόρα και μαγεμένη γωνιά του σύμπαντος στη νίκη.

Μεταφέροντας τη δράση στο νερό, ο πεισματάρης τεχνοαισθηματίας του αμερικανικού σινεμά συνδυάζει τις τεχνικές που είχε αναπτύξει στην Άβυσσο και τον Τιτανικό, μάλιστα, σε μια μεγάλη σεκάνς μάχης σχεδόν τρολάρει την αξέχαστη απεικόνιση της τραγωδίας, με ανθρώπους και αντικείμενα να κατρακυλούν αβοήθητοι στον υγρό θάνατό τους, σαν σε κενό αέρος.

Όλοι μαζί ετοιμάζονται για το κακό και το ξέρουν. Οι μεγάλοι ανησυχούν και οι μικροί παίζουν και δοκιμάζουν τα όριά τους σαν να βρίσκονται σε οποιαδήποτε ταινία ενηλικίωσης. Μοιάζουν πολύχρωμοι αφρο-ινδιάνοι και μιλάνε κυρίως αγγλικά με προφορά που περιέργως θυμίζει εκείνη του Γιουσέιν Μπολτ!

AVATAR Facebook Twitter
Οι ενδείξεις για τη συνέχεια ίσως αλλάξουν τα δεδομένα που εδώ παραμένουν πάνω κάτω τα ίδια.

Το The Way Of Water έχει τον άχαρο ρόλο να επανασυστήσει το ανανεωμένο όραμα του Τζέιμς Κάμερον που, όπως έχει αναγγελθεί ήδη, έχει τουλάχιστον άλλα τρία sequels προγραμμισμένα μέχρι και το 2028!

Μεταφέροντας τη δράση στο νερό, ο πεισματάρης τεχνοαισθηματίας του αμερικανικού σινεμά συνδυάζει τις τεχνικές που είχε αναπτύξει στην Άβυσσο και τον Τιτανικό, μάλιστα, σε μια μεγάλη σεκάνς μάχης σχεδόν τρολάρει την αξέχαστη απεικόνιση της τραγωδίας, με ανθρώπους και αντικείμενα να κατρακυλούν αβοήθητοι στον υγρό θάνατό τους, σαν σε κενό αέρος.

Η εκπαίδευση των Σάλι στο νέο τους περιβάλλον μοιάζει με πρόβα αχανούς θεματικού πάρκου (ας μην ξεχνάμε πως η Fox ανήκει πλέον στην Disney…) και μια σειρά από ψάρια και θηλαστικά, σαλαχοειδή και κήτη με ευφυΐα και ένα υπερπολύτιμο αντιγηραντικό «μέλι» που έχει αντικαταστήσει το unobtainium συνιστούν το μεγαλύτερο σε έκταση και βάθος ενυδρείο που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη. Για το τεχνικό κομμάτι της ταινίας καμία αντίρρηση, αλλά και ελάχιστες εκπλήξεις ή αναστεναγμοί πρωτοτυπίας.

Το 3D λειτουργεί, και μάλλον ενδείκνυται, για χάρη του θεάματος και της διάστασης που προϋποθέτουν η κλιμάκωση των επιθέσεων αλλά και το ύψος του ευγενούς σκοπού που επιδιώκει ο Κάμερον, δηλαδή την παραβολή κατά του ρατσισμού και την έκκληση για έναν καθαρό πλανήτη, μαζί βέβαια με την καταδίκη του για κάθε μορφή αποικιοκρατίας ‒ εξού και το πρώτο Avatar είναι μία από τις αγαπημένες ταινίες ever του Όλιβερ Στόουν.

Οι ενδείξεις για τη συνέχεια ίσως αλλάξουν τα δεδομένα που εδώ παραμένουν πάνω κάτω τα ίδια, επιμηκύνονται αδικαιολόγητα σε διάρκεια και επαναλαμβάνονται σε βαθμό σχολικής εμπέδωσης.

Το «Avatar: The Way Of Water» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 15 Δεκεμβρίου. 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η μυθώδης Μαριόν Κοτιγιάρ είναι η βασίλισσα του χιονιού στο εικαστικά υποβλητικό, παγωμένο Ice Tower της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς

Berlinale 75 / «Τhe Ice Tower»: Η μυθώδης Μαριόν Κοτιγιάρ είναι η βασίλισσα του χιονιού

Η Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς σπάει αθόρυβα την ψευδαίσθηση του παραμυθιού, δημιουργώντας μια τεράστια, παγωμένη φιλμική επιφάνεια με στραφταλιστές αντανακλάσεις και κενή ψυχή, όπως ακριβώς είναι στην ουσία της η snow queen.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 όχι και τόσο προβλέψιμες ερωτικές ιστορίες για streaming

Οθόνες / 10 όχι και τόσο προβλέψιμες ερωτικές ιστορίες για streaming

Ξεψαχνίσαμε τον κατάλογο που προσφέρουν οι πλατφόρμες streaming και σας παρουσιάζουμε δέκα ταινίες κατάλληλες για την πιο αγαπησιάρικη μέρα του χρόνου, ώστε να μη χρειαστεί να καταφύγετε ξανά στις συνηθισμένες επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ