Νίκος Γαλανός, ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει στου Παπάγου. Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Νίκος Γαλανός: «Δεσπόζει στις μέρες μας μια κακή απομίμηση των πάντων»

0

Γεννήθηκα στις 20 Δεκεμβρίου του 1945 στην Αθήνα και το πραγματικό μου όνομα είναι Νικόλαος Σουπιωνάς. Η πρώτη περιοχή όπου θυμάμαι να κατοικούμε με την οικογένειά μου είναι ο Βοτανικός. Οι γονείς μου ήταν άνθρωποι της βιοπάλης. Η μητέρα μου εργαζόταν σε εργοστάσιο και ο πατέρας μου απασχολούνταν σε οικοδομικές εργασίες. Μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στα μεταπολεμικά χρόνια της αστικής ανασυγκρότησης και της ραγδαίας ανοικοδόμησης. Είμαι ο τελευταίος επιζών της πολυμελούς αυτής οικογένειας με τα τρία αγόρια και το ένα κορίτσι. Μεγάλωσα σε δύσκολα χρόνια, με κακουχίες, ελλείψεις, στερήσεις και διαρκείς μετακινήσεις. Αλλά ήταν και καιροί αθωότητας, με ασφαλείς συνθήκες, αναπτυγμένο το αίσθημα της κοινότητας, τίποτα δεν ήταν απρόσωπο. Έφηβος αποφάσισα να αναζητήσω μια νέα αφετηρία, φεύγοντας από το σπίτι. Πήγα σε νυχτερινό σχολείο, το πρωί έκανα διάφορες δουλειές και έμενα σε ένα σπίτι που είχα νοικιάσει στην οδό Αχαρνών.

• Οτιδήποτε έχει σχέση με τις λέξεις «μάνα» και «πατέρας» με συγκινεί. Οι γονείς εκείνα τα χρόνια αγαπούσαν πολύ τα παιδιά τους, αλλά δεν το εκδήλωναν με φανερό τρόπο. Ήταν στέρεες και δυνατές προσωπικότητες. Το ίδιο ίσχυε, βέβαια, και για τα παιδιά. Δεν ήταν τόσο ενεργός ο ρόλος τους στην καθημερινότητά μας. Όταν έφυγα από το σπίτι μου θυμάμαι ότι μπορεί να περνούσαν και μήνες για να δω τους γονείς μου. Μιλούσαμε κατά διαστήματα στο τηλέφωνο, λέγαμε τα νέα μας και στο τέλος της συνομιλίας άκουγα να μου λένε: «Να είσαι καλά, παιδί μου». Ήταν άνθρωποι αυτοδημιούργητοι και σκληρά εργαζόμενοι. Και νομίζω ότι κάποιες ευαισθησίες που έχω είναι απόρροια ερεθισμάτων της παιδικής μου ηλικίας. Με την πάροδο των ετών, όμως, όπου ήρθα πιο κοντά κυρίως με τη μητέρα μου, επειδή ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή πιο νωρίς, κατάφερα να λάβω τις απαντήσεις που ήθελα στα δικά μου «γιατί». Κάπως έτσι με συνοδεύει πάντοτε μια ιδιαίτερη συγκίνηση σε ό,τι έχει να κάνει με τους γονείς μου.

Ποτέ δεν μου άρεσαν οι δημόσιες σχέσεις που στηρίζονταν στο συμφέρον, στην αλληλεξάρτηση, στις υστεροβουλίες και στις ατζέντες. Κι αν κάτι μου έχει μάθει η ζωή, είναι ότι η ζήλια, η καχυποψία, η κακία και ο φθόνος είναι αυτά που μας βαραίνουν και μας γερνούν.

• Από μικρή ηλικία μού άρεσε να είμαι ελεύθερος και ανεξάρτητος, χαρακτηριστικά που με ακολούθησαν και στην υπόλοιπη ζωή μου. Παρόλο που οι αρχικές μου σκέψεις ήταν να γίνω ναυτικός ή καπετάνιος, τελικά επικράτησε η υποκριτική, δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη αιτία. Ήταν απλώς θέμα συγκυριών και τύχης. Σπούδασα στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Την περίοδο εκείνη ξεκίνησα να ανακαλύπτω τον δρόμο μου, να συνειδητοποιώ πτυχές του χαρακτήρα μου και να διαμορφώνεται σταδιακά η προσωπικότητά μου. Τότε υιοθέτησα μια χρήσιμη και ώριμη ματιά απέναντι στην πραγματικότητα. Έκτοτε συνεχίζω να πορεύομαι με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες στον πλούτο της γνώσης και στη φιλομάθεια. 

Νίκος Γαλανός, ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει στου Παπάγου. Facebook Twitter
Το γήρας δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Δεν χρειάζεται να αφήνουμε τα χρόνια να ορίζουν τις ζωές μας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

• Το θεατρικό μου ντεμπούτο έγινε στον θίασο της Τζένης Καρέζη όταν πήγα να παρακολουθήσω με έναν φίλο μου μια πρόβα της και με φώναξε να ανέβω στη σκηνή. Εκείνη η πρόβα έμελλε να μου αλλάξει τη ζωή. Παράλληλα με τη θεατρική μου πορεία, ξεκίνησα και τον κινηματογράφο, όταν ο Νίκος Φώσκολος με επέλεξε το 1968 για να πρωταγωνιστήσω στην ταινία της Φίνος Φιλμ Η Λεωφόρος του Μίσους. Μάλιστα, ο ρόλος αρχικά είχε δοθεί σε άλλον ηθοποιό. Όμως ο Νίκος Φώσκολος ακύρωσε τη διανομή και με έχρισε πρωταγωνιστή. Κατάφερα επίσης να κερδίσω την εμπιστοσύνη του Φιλοποίμενα Φίνου και να αποτελέσω τότε, μαζί με τη Νόρα Βαλσάμη, το νεανικό δίδυμο που αγαπούσε ιδιαίτερα. Έτσι ακολούθησαν ρόλοι σε ταινίες όπως ο Πανικός του Σταύρου Τσιώλη, το Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα του Νίκου Φώσκολου, το Ορατότης Μηδέν, το Αστείο Κορίτσι, η Αλίκη Δικτάτωρ, η Ρένα είναι οφσάιντ, η Αμαρτία της ομορφιάς. Ο Φίνος ήταν πραγματικός πατέρας για τους ηθοποιούς. Γνώρισα και τις δόξες εκείνης της περιόδου αλλά και την πτώση που ακολούθησε στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

• Όταν τέλειωσε η «χρυσή» εποχή του κινηματογράφου, αφοσιώθηκα στο θέατρο και την τηλεόραση. Θεατρικά, μεταπήδησα στον θίασο της Αλίκης Βουγιουκλάκη, όπου έπαιξα σε διάφορα έργα, π.χ. στη Βασίλισσα Αμαλία και στο Ωραία μου κυρία. Το 1995-96 ήμουν και ο τελευταίος συμπρωταγωνιστής της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη δεύτερη σεζόν του έργου Η μελωδία της ευτυχίας. Είχα καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την υγεία της. Υπήρχαν φανερά σημάδια, κάποιες φορές δεν μπορούσε να τραγουδήσει, δεν είχε δυνάμεις και κάποια στιγμή, όταν της κρατούσα το χέρι στη σκηνή, αντιλήφθηκα ότι είχε γίνει πολύ μικρό. Είχα ένα προαίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά. Την προέτρεψα να κάνει τις εξετάσεις που αποκάλυψαν το πρόβλημα. Τις μέρες που βρισκόταν στο Ιατρικό Κέντρο την επισκεπτόμουν πάντοτε από μια πλαϊνή πόρτα. Δεν επιδίωκα να μπαίνω από την κεντρική είσοδο και να περνώ μπροστά από τα τηλεοπτικά συνεργεία, ενώ και στον θάλαμο του νοσοκομείου εισχωρούσα από μια άλλη πόρτα και όχι μέσω του διαδρόμου. Κάθε φορά που την έβλεπα, στενοχωριόμουν, δεν άντεχα να κάθομαι πολλή ώρα. Αλλά την τελευταία φορά που την είδα, συνειδητοποίησα ότι πλέον ήταν θέμα ημερών. Είχαμε πολύ καλή χημεία με την Αλίκη. Λέγαμε πολλά πράγματα που δεν τα ξέρει ο κόσμος και ούτε θα τα μάθει ποτέ. Αλλά πάντοτε σκεφτόμουν ότι αυτές οι δυο γυναίκες με τις οποίες συνεργάστηκα πολύ στενά, η Τζένη και η Αλίκη, αποφάσισε η μοίρα να έχουν μια κοινή διαδρομή ακόμα και στον θάνατο. Τι φοβερό!

• Η τέχνη, ευτυχώς, παραμένει μια ασύγκριτη απελευθερωτική δύναμη που σε ανυψώνει και σου ανοίγει νέους ορίζοντες. Γι’ αυτό λέμε συχνά: «Πάω να δω την ταινία του τάδε σκηνοθέτη, την παράσταση με τον τάδε ηθοποιό» κ.λπ.. Φυσικά, το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα φωτεινοί άνθρωποι δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε και πολλά σκουπίδια. Μετά την πανδημία αναπτύχθηκαν δύο τάσεις. Πρώτον, παίζονται εκατοντάδες παραστάσεις και η υποστήριξη του κόσμου είναι άκρως συγκινητική. Ο κόσμος έσπευσε να βοηθήσει το θέατρο που «χτυπήθηκε» και δεν ενισχύθηκε όσο θα έπρεπε από την πολιτεία. Από την άλλη, μέσα από την υπερπληθώρα προέκυψαν και κάποιες «αρπαχτές».

Νίκος Γαλανός, ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει στου Παπάγου. Facebook Twitter
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η Αλίκη δικτάτωρ».

• Έχω την αίσθηση ότι πλέον χρησιμοποιούνται έργα σπουδαίων συγγραφέων του κλασικού θεάτρου προκειμένου κάποιοι δημιουργοί να εκφράσουν την προσωπική τους άποψη, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στο σημείο να μη διατηρούμε όπως θα έπρεπε κάποιους ιερούς χώρους. Επί παραδείγματι, για την παραχώρηση εμβληματικών αρχαιολογικών μνημείων, όπως η Επίδαυρος ή το Ηρώδειο, θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης. Άλλωστε, έχουμε τόσες άλλες αίθουσες προκειμένου ο οποιοσδήποτε το επιθυμεί να παρουσιάσει την εκάστοτε ιδέα του. Επίσης, στα δικά μου χρόνια οι δύο ογκόλιθοι της θεατρικής σκηνής ήταν το Εθνικό Θέατρο και το Κάρολος Κουν. Εκεί ανέβαιναν οι σημαντικές παραστάσεις και τις υπόλοιπες τις παρακολουθούσες είτε στο ελεύθερο θέατρο είτε στην επιθεώρηση, πάλι βέβαια με σπουδαίους ηθοποιούς. Το καλοκαίρι όλες οι σημαντικές παραστάσεις πραγματοποιούνταν στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο.

• Θέλω να πω, λοιπόν, ότι παλιότερα υπήρχε μια διαδρομή που έπρεπε υποχρεωτικά να ακολουθήσει ένας ηθοποιός. Σήμερα, αντιθέτως, παρατηρούμε έναν αχταρμά και εκπροσώπους της υποκριτικής τέχνης από το ισόγειο να εκτοξεύονται στα ρετιρέ μονομιάς. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν στις διευθυντικές θέσεις άνθρωποι που θα επιβάλουν με πυγμή κάποιους κανόνες ή κατευθυντήριες γραμμές, λέγοντας «όχι, εσύ δεν κάνεις για την Επίδαυρο». Γι’ αυτό παίζονται παραστάσεις που είναι για γέλια και για κλάματα. Όλα έχουν μετατραπεί σε εμπορικά προϊόντα μιας ευτελούς βιτρίνας. Και πιστεύω ότι το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου έχει χάσει την αίγλη του. Είναι σίγουρο ότι η κορωνίδα της πολιτιστικής δράσης στη χώρα μας σε λίγο καιρό δεν θα αποπνέει καμία ενέργεια. Τι να σου κάνει και ο χώρος αν εσύ χαμηλώνεις τη στάθμη της ποιότητας διαρκώς; Μήπως θα ήταν χρήσιμο το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του; 

• Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι ο Νίκος Κούρκουλος αναδόμησε ουσιαστικά το Εθνικό Θέατρο και θεωρείται χωρίς αμφιβολία ο αναμορφωτής του, δημιουργώντας έναν φορέα εφάμιλλο των μεγάλων θεατρικών οργανισμών του κόσμου. Άλλαξε το πλαίσιο, δημιούργησε νέες τομές και σκηνές, όπου μπορούσες να ανεβάσεις πιο πρωτοποριακές παραστάσεις. Κυριαρχούσε δηλαδή μία προσωπικότητα και το Εθνικό είχε μια ταυτότητα. Και δεν ήταν αρνητικό να σου πουν ότι το έργο σου δεν κάνει για την Επίδαυρο ή το Ηρώδειο. Θυμάμαι και τον Γιώργο Λούκο, ο οποίος επίσης κρατούσε τις ισορροπίες. Σήμερα βλέπω φίλους φίλων και παρέες να κυριαρχούν και να έχουν γκρεμιστεί όλες οι σταθερές. Με την ίδια λογική να αλλάξουμε και την αμφίεση της προεδρικής φρουράς, να φορέσουμε στους τσολιάδες χρωματιστές φουστανέλες στο πλαίσιο του εκμοντερνισμού. Εν ολίγοις, το θέατρο βρίσκεται πάντοτε σε υψηλό επίπεδο. Επομένως, από μας επομένως εξαρτάται αν θα το κρατήσουμε στο ύψος του ή θα το ρίξουμε στο βάραθρο.    

Νίκος Γαλανός Facebook Twitter
Στη ζωή μου αγάπησα και αγαπήθηκα. Έκανα δύο γάμους και πήρα δύο διαζύγια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

• Όσον αφορά το κίνημα του MeΤoo που επηρέασε σημαντικά το θεατρικό τοπίο, υπήρξε ένα σωστό ταρακούνημα αλλά και μια ισοπέδωση. Προφανώς και δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις που άπτονται της Δικαιοσύνης και οι άνθρωποι έχουν όλο το δίκια με το μέρος τους. Κάθε πράξη βίας, είτε ψυχολογική είτε σωματική, είναι καταδικαστέα. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.

• Ζούμε σε μια εποχή που οι κοινωνίες πορεύονται αργά, ενώ ο πλανήτης κινείται με ραγδαίες ταχύτητες. Στη μικρή μας γειτονιά αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι μας γοητεύουν η επιφάνεια, το ανούσιο και η ρηχότητα, όχι το βάθος και η πνευματική αναζήτηση. Δεσπόζει στις μέρες μας μια κακή απομίμηση των πάντων και μια λογική χαμηλών προσδοκιών. Οι γονείς κακομαθαίνουν τα παιδιά τους και τους στερούν το δικαίωμα στην προσπάθεια, στη δοκιμασία και στη επιθυμία. Τους προσφέρουν τα πάντα, δεν τα αφήνουν να κοπιάσουν. Νομίζω, πάντως, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν σκεφτόμαστε. Βολευτήκαμε, έχουμε γίνει παθητικοί δέκτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και απουσιάζει παντελώς η κριτική σκέψη. Κουβαλούσαμε ένα ισχυρό γονίδιο και έχουμε καταφέρει να το ρίξουμε στο χαμηλότερο επίπεδο. Απομακρυνθήκαμε από αρχές και αξίες. Και επειδή είμαι σίγουρος ότι διαθέτουμε ακόμη πολλά θετικά στοιχεία, όπως το φιλότιμο, θεωρώ ότι αν εκδηλώναμε αυτό που πραγματικά είμαστε και όχι αυτό που μιμούμαστε, αν αποδεχτούμε τις αδυναμίες μας και καταφέρουμε να τις βελτιώσουμε, η κατάσταση στη χώρα μας θα γίνει πολύ καλύτερη.

• Η πρόταση για τη συμμετοχή μου στην επιτυχημένη σειρά του Mega «Γη της Ελιάς», στον ρόλο του Ισίδωρου Βρεττάκου, ήρθε από τη σεναριογράφο Βάνα Δημητρίου, με την οποία είμαστε φίλοι σαράντα χρόνια, και έπειτα συμφωνήσαμε με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Ανδρέα Γεωργίου. Αρχικά, είχα επιλέξει τον ρόλο του Ιπποκράτη, αλλά επειδή ήταν ένας χαρακτήρας που εμφανιζόταν μόνο σε δέκα επεισόδια, η Βάνα μου είπε να διαβάσω ξανά το σενάριο κι έτσι καταλήξαμε στον ρόλο που υποδύομαι ακόμη. Μάλιστα, θέλω να πω για τον Ανδρέα ότι έχει κάτι από το πάθος, την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό που είχαν σκηνοθέτες όπως ο Ν. Φώσκολος ή ο Γ. Δαλιανίδης. Γι’ αυτό τον θαυμάζω απεριόριστα, όπως και τη Βάνα, η οποία γνωρίζει καλά πώς να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Είναι μια πολύ ωραία δουλειά και ο νέος κύκλος της σειράς αναμένεται να είναι ανατρεπτικός από πολλές απόψεις.

Νίκος Γαλανός, ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει στου Παπάγου. Facebook Twitter
Με την Τασσώ Καββαδία στην ταινία «Η αμαρτία της ομορφιάς».

• Μπορώ να πω ότι αυτή η χρονιά θα είναι η πιο συγκλονιστική, με μπόλικη δράση και εναλλαγές ρόλων. Όσον αφορά εμένα, θα παρακολουθήσετε καταιγιστικές εξελίξεις από το πρώτο επεισόδιο, όπου ο πυροβολισμός που ακούγεται στο τρέιλερ είναι επειδή εγώ σκοτώνω έναν απ’ τους ληστές, ενώ θα υπάρξουν εξελίξεις και ως προς την προσωπική μου ζωή. Μετά τις γιορτές, οι αλλαγές στον Ισίδωρο θα είναι ακόμη περισσότερες. Επίσης, όλους τους ρόλους, εκτός από αυτούς που έχουν ολοκληρωθεί εξαιτίας θανάτου, είναι πιθανό να τους ξαναδούμε. Πάντως, ακόμη με εντυπωσιάζει πόσος κόσμος ταυτίζεται με τους ήρωες των σειρών. Φέτος το καλοκαίρι, ήμουν στην Ελαφόνησο και μιλούσα με την παρέα μου, και ήρθε μια κυρία που μιλούσε σπαστά ελληνικά με τους δυο γιους της για να βγάλουν φωτογραφία μαζί μου. Μου είπαν ότι ζουν στον Καναδά και βλέπουν τη σειρά. Όλα ξεκίνησαν επειδή όταν έμπαιναν στη θάλασσα το ένα παιδί της είπε: «Μαμά, αυτός είναι ο Ισίδωρος». Είναι απίστευτο ότι με είχε καταλάβει μόνο από τη φωνή.

781
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

• Το γήρας δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Δεν χρειάζεται να αφήνουμε τα χρόνια να ορίζουν τις ζωές μας. Όταν συλλογίζεσαι διαρκώς το παρελθόν, το μυαλό συγκεντρώνεται σε δυσάρεστες σκέψεις. Επιδιώκεις συγκρίσεις με το χθες και η αρνητική ενέργεια που συσσωρεύεται επηρεάζει και τα κύτταρά μας. Τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας. Μεγαλώνοντας, δεν χρειάζεται να καθόμαστε στον καναπέ. Ας επιλέγουμε μια ζωή με διαρκή κινητικότητα. Οι γονείς μου, όταν έφτασαν στην ηλικία των πενήντα, φαίνονταν ήδη στα μάτια μου ηλικιωμένοι και κουρασμένοι. Κι αυτό γιατί είχαν ουσιαστικά τελειώσει, αφού αυτό είχαν αποφασίσει. Αναμφίβολα, τροφοδοτούμαστε καθημερινά με διάφορα ερεθίσματα, έγνοιες και άγχος που δεν μας αφήνουν εύκολα να αισθανθούμε όμορφα. Δεν πρέπει, όμως, να αφηνόμαστε στις δευτερεύουσες ανάγκες οι οποίες μας αποσυνθέτουν σωματικά και ψυχολογικά. Μυηθήκαμε στις εύκολες διαδρομές και στην πρώτη δυσκολία λαχανιάζουμε. Οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτόμαστε βαθύτερα, όχι επιδερμικά. Να συνειδητοποιούμε τι μας είναι απαραίτητο και όλα τα άλλα να τα πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων. Η ηλικία, λοιπόν, δεν ορίζει τον άνθρωπο. Έχω δει πολλούς νέους με γερασμένα μυαλά και αρκετούς ηλικιωμένους με νεανική διάθεση και ελεύθερο πνεύμα.  

• Στη ζωή μου αγάπησα και αγαπήθηκα. Έκανα δύο γάμους και πήρα δύο διαζύγια. Μάλιστα, τον πρώτο μου γάμο τον έκανα όταν ήμουν 18 χρόνων. Από τη στιγμή που ήμασταν ενάμιση χρόνο μαζί και το θέλαμε, παντρευτήκαμε. Μετά, όμως, από πέντε μήνες χωρίσαμε. «Ντύθηκα» για δεύτερη φορά γαμπρός στα 35, αλλά στις σχέσεις που έκανα ήξερα ότι θα τελειώσουν κάποια στιγμή, ότι πάντα υπήρχε ημερομηνία λήξης. Επίσης, ποτέ δεν με απασχόλησε το να κάνω παιδιά, το να αφήσω απογόνους. Αυτά τα «πρέπει» της καθημερινότητας, αυτά τα κλισέ της κοινωνίας ποτέ δεν τα υιοθέτησα.  

Νίκος Γαλανός Facebook Twitter
Ακούω πολλές φορές ότι είμαι ο τελευταίος εν ζωή ζεν πρεμιέ. Η ομορφιά δεν έχει σχέση με την εξωτερική εμφάνιση αλλά με αυτό που εκπέμπει ένας άνθρωπος, δηλαδή αυτό που πηγάζει από την ψυχή του. Απλώς, αρκετές φορές η εσωτερική ομορφιά αντικατοπτρίζεται και στο πρόσωπο και το βλέμμα. Γι’ αυτό συχνά λέμε, και μεταφορικά: «Αυτός είναι ωραίος άνθρωπος». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

• Πιστεύω στον Θεό και είμαι χριστιανός ορθόδοξος. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 γνώρισα, ωστόσο, και τον βουδισμό και είναι αλήθεια ότι με έχει βαφτίσει ο Δαλάι Λάμα ‒ εκείνη την περίοδο είχε έρθει εδώ για ιδιωτική επίσκεψη. Το ότι η αναζήτησή μου με οδήγησε στον βουδισμό δεν σημαίνει ότι δεν ήμουν χριστιανός ορθόδοξος ή ότι δεν είμαι. Ο βουδισμός έχει και κάποια άλλα στοιχεία που δεν είναι τόσο ακραία θρησκευτικά, είναι λίγο πιο ανθρωποκεντρική η ιδεολογία του, όχι τόσο θεολογική, όπως της Ορθοδοξίας.   

• Ακούω πολλές φορές ότι είμαι ο τελευταίος εν ζωή ζεν πρεμιέ. Η ομορφιά δεν έχει σχέση με την εξωτερική εμφάνιση αλλά με αυτό που εκπέμπει ένας άνθρωπος, δηλαδή αυτό που πηγάζει από την ψυχή του. Απλώς, αρκετές φορές η εσωτερική ομορφιά αντικατοπτρίζεται και στο πρόσωπο και το βλέμμα. Γι’ αυτό συχνά λέμε, και μεταφορικά: «Αυτός είναι ωραίος άνθρωπος». Η πιο δύσκολη στιγμή για μένα ήταν το 2001, όταν, εξαιτίας μιας τυχαίας εξέτασης, άκουσα τον γιατρό να μου λέει ότι το βιολογικό μου τέλος ήταν υπόθεση λίγων μηνών. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά, αλλά ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε άμεση επαφή με τον θάνατο. Ο μεγαλύτερός μου φόβος παραμένει η ακινησία, η καθήλωση και η ανημποριά, μην εγκλωβιστώ μέσα σε ένα σπίτι, έχοντας ταυτόχρονα πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει. Αυτή η κατάσταση με τρομάζει περισσότερο από τον θάνατο και τη φθορά του χρόνου, τα οποία είναι αναπόφευκτα.

• Η ευτυχία έχει να κάνει με τη διαδρομή και για να την κατακτήσεις το πρώτιστο που απαιτείται είναι να μάθεις να συγχωρείς. Χαίρομαι γιατί νιώθω πλήρης βιωμάτων και εμπειριών. Δεν μετανιώνω για αποφάσεις μου, διότι όλα είναι αποτέλεσμα των επιλογών μου. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι δημόσιες σχέσεις που στηρίζονταν στο συμφέρον, στην αλληλεξάρτηση, στις υστεροβουλίες και τις ατζέντες. Κι αν κάτι μου έχει μάθει η ζωή είναι ότι η ζήλια, η καχυποψία, η κακία και ο φθόνος είναι αυτά που μας βαραίνουν και μας γερνούν.  

Ο Νίκος Γαλανός υποδύεται τον Ισίδωρο Βρεττάκο στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά του MEGA, «Η Γη της Ελιάς», ο τρίτος κύκλος της οποίας ξεκινά τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλίκη Βουγιουκλάκη

Σεμίνα Διγενή / Αλίκη Βουγιουκλάκη. Μια ζωή.

Ακούγονται μεταξύ άλλων: Έμυ Βουγιουκλάκη, Σπύρος Ευαγγελάτος, Τάκης Βουγιουκλάκης, Ρούλα Πατεράκη, Νίκος Γαλανός, Μιχάλης Δεναξάς, Γιώργος Λεμπέσης, Λάκης Λαζόπουλος και η ίδια η Αλίκη, σε συνεντεύξεις που μου είχε δώσει... Ηχοληψία - Μοντάζ: Λιάνα Τζερεφού
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
125 λεπτά με την Πόπη Διαμαντάκου/ Πόπη Διαμαντάκου: «Δεν με αγγίζουν οι επιθέσεις, δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, δεν γλείφω»

Media / «Δεν υπάρχει τηλεκριτική σήμερα, όλα είναι δημόσιες σχέσεις»

Η γνωστή τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου μιλά στη LiFO για τη μακρά επαγγελματική της διαδρομή, την τηλεόραση του χθες και του σήμερα και απαντά για πρώτη φορά στα επικριτικά σχόλια που προκαλούν κατά καιρούς τα κείμενα της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ