Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, το Succession και ο Ίλον Μασκ

Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, το Succession και ο Ίλον Μασκ Facebook Twitter
Στον Σκάρσγκαρντ άρεσε η ιδέα να είναι ο χαρακτήρας του ατημέλητα ντυμένος ως «κάποιου είδους κίνηση ισχύος. Υπάρχει κάτι αρκετά εκκεντρικό και περίεργο στο casual ντύσιμό του την ώρα που κλείνει μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην ιστορία των επιχειρήσεων».
0

«Ο Λούκας Μάτσον είναι ακάθεκτος, κινείται γρήγορα και σπάει διάφορα πράγματα στο διάβα του», λέει στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το Vanity Fair ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ για τον χαρακτήρα που υποδύεται στο Succession. «Είναι αμείλικτος, επίσης όμως είναι και του τύπου ‘θα τα βρούμε, χαλάρωσε, δεν έγινε τίποτα’. Σκύβει μέσα στο χάος και ευδοκιμεί σ’ αυτό».

Όταν ο δημιουργός του Succession, Τζέσι Άρμστρονγκ, τον προσέγγισε αρχικά για να παίξει τον αδίστακτο Σουηδό τεχνο-δισεκατομμυριούχο, ο χαρακτήρας είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί μόνο σε δύο επεισόδια. «Ήμουν μεγάλος θαυμαστής της δουλειάς του Τζέσι από το Peep Show, την παλιά του βρετανική σειρά και πίστευα, όπως πολλοί, ότι το Succession ήταν ιδιοφυές. Η ιδέα της συμμετοχής μου, έστω και για δύο επεισόδια, με ενθουσίασε πάρα πολύ». Όταν η σειρά ολοκλήρωσε τον τρίτο κύκλο της, ο Σκάρσγκαρντ ήταν πεπεισμένος ότι αυτό ήταν όλο για τον ίδιον.  

Ο δημιουργός του Succession του έδωσε μια γενική ιδέα για το πού θα πήγαινε ο χαρακτήρας του Μάτσον στον νέο κύκλο. «Όχι ότι έπρεπε να με πείσει, είχα περάσει εκπληκτικά σε εκείνα τα λίγα επεισόδια που έκανα πέρυσι»

Αλλά στις αρχές του 2022, ο Άρμστρονγκ του τηλεφώνησε «για να με ρωτήσει αν θα με ενδιέφερε να επισκεφτώ ξανά τον ρόλο». Ο δημιουργός του Succession του έδωσε μια γενική ιδέα για το πού θα πήγαινε ο χαρακτήρας του Μάτσον στον νέο κύκλο. «Όχι ότι έπρεπε να με πείσει, είχα περάσει εκπληκτικά σε εκείνα τα λίγα επεισόδια που έκανα πέρυσι», λέει ο ηθοποιός. Ο Άρμστρονγκ του μίλησε σε πολύ γενικές γραμμές «για τις ευρύτερες ‘επιχειρηματικές’ ιδέες του τρέχοντος κύκλου και για τους τρόπους διαπλοκής του Μάτσον με τα αδέλφια.

Του έκανε ωστόσο, όπως μας λέει, «μια μικρή περίεργη νύξη ότι ενδεχομένως θα υπήρχε στον νέο κύκλο μια κοπέλα την οποία έβλεπε ο Μάτσον, η σχέση τους είχε μάλλον τελειώσει αλλά αυτός της στέλνει κάτι ‘τούβλα’ με το αίμα του». Ο Σκάρσγκαρντ τον διέκοψε, βέβαιος ότι δεν είχε ακούσει καλά. «Συγγνώμη, Τζέσι, τι ήταν αυτό; Δεν το έπιασα. ‘Παγωμένα τούβλα γεμάτα με αίμα, ως ένα είδος αστείου’, μου απάντησε».

«Υπήρχε κάτι τόσο αλλόκοτο και νόστιμο σ’ αυτό», λέει ο Σκάρσγκαρντ. «Ήταν τόσο ανατριχιαστικό αλλά και αστείο συγχρόνως. Ενθουσιάστηκα όταν το άκουσα αυτό. Ήταν κάτι που σαφώς προσέθετε στις εκκεντρικότητες του χαρακτήρα». (Η λεπτομέρεια αυτή στην πλοκή του τέταρτου κύκλου αποδείχθηκε τόσο ιντριγκαδόρικη ώστε οι New York Times έκαναν άμεση ψυχιατρική ανάλυση: «Σύμφωνα με τη Natalie Jones, ψυχοθεραπεύτρια στην Καλιφόρνια που ειδικεύεται στις σχέσεις και στις ναρκισσιστικές διαταραχές, ο τύπος του ατόμου, όπως ο Μάτσον, που θα έστελνε «αλλόκοτα πράγματα», ειδικά με μη συναινετικό τρόπο, είναι χειριστικός, υπολογιστικός, διασπαστικός και πρόθυμος να φτάσει στα άκρα προκειμένου να επηρεάσει ή να κερδίσει συμπάθεια»).

«Προφανώς ο Τζέσι ήξερε πώς ακριβώς ήθελε να ολοκληρώσει τη σειρά», λέει ο Σκάρσγκαρντ, «υπάρχει όμως μια απίστευτη ρευστότητα στην τρόπο που κυλάει η ιστορία. Υπάρχουν πολλές αλλαγές από την πρώτη μέχρι την 97η μέρα των γυρισμάτων - ο Τζέσι και οι άλλοι σεναριογράφοι είναι εξαιρετικά ευέλικτοι. Αν δουν στην πράξη κάτι που το βρίσκουν ενδιαφέρον, μπορεί να στηριχτούν περισσότερο σε αυτό. Κάτι που μπορεί να φαινόταν υπέροχο στο χαρτί αλλά δεν είναι τόσο συναρπαστικό μπροστά στην κάμερα, θα το αποσύρουν. Συχνά υπήρχαν αρκετά σημαντικές αλλαγές στο σενάριο την τελευταία στιγμή».

Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, το Succession και ο Ίλον Μασκ Facebook Twitter
Η Σάρα Σνουκ (Σιβ Ρόι) και ο Άλεξ Σκάρσγκαρντ (Λούκας Μάτσον) στο πιο πρόσφατο επεισόδιο του Succession

Ο Σκάρσγκαρντ επιβεβαιώνει ότι ο Μάτσον «είναι ένα αμάλγαμα του... [συνιδρυτή του Spotify] Ντάνιελ Εκ και του Ίλον Μασκ. Ο χαρακτήρας είναι εμπνευσμένος από κάποιους πραγματικούς ανθρώπους, αλλά υπάρχει μεγάλη δημιουργική ελευθερία και κάποιες ιδιοσυγκρασιακές λεπτομέρειες που ανήκουν αποκλειστικά στον Μάτσον».

Στον Σκάρσγκαρντ άρεσε η ιδέα να είναι ο χαρακτήρας του ατημέλητα ντυμένος ως «κάποιου είδους κίνηση ισχύος. Υπάρχει κάτι αρκετά εκκεντρικό και περίεργο στο casual ντύσιμό του την ώρα που κλείνει μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην ιστορία των επιχειρήσεων». Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο της σειράς, ο Μάτσον εισβάλλει στο προεκλογικό πάρτι της Σιβ και του Τομ, το οποίο είναι γεμάτο με κάποιους από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη οι οποίοι φοράνε άψογα ραμμένα κοστούμια ή κάποιου τύπου εκλεπτυσμένη επαγγελματική ενδυμασία, φορώντας τζάκετ, φόρμα και φθαρμένα αθλητικά παπούτσια. Μετά από μια πιο ενδελεχή εξέταση όμως, όπως λέει ο Σκάρσγκαρντ, «συνειδητοποιείς ότι στην πραγματικότητα αυτό το τρελό, χρυσαφί τζάκετ κοστίζει πιθανώς γύρω στα 25.000 δολάρια και είναι δημιουργία Ιάπωνα σχεδιαστή. Είναι ένας περίεργος συνδυασμός casual άνεσης και πανάκριβης υπερβολής. Είναι επίσης μια ωραία αντίθεση με τα γιλέκα και τα κασμιρένια πουλόβερ των αδελφών Ρόι».

Με στοιχεία από το Vanity Fair

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Succession: Η αρχή ενός αναμενόμενα επικού τέλους

Daily / Succession: Η αρχή ενός αναμενόμενα επικού τέλους

Στην πορεία για τη μεγάλη αυλαία που μόλις ξεκίνησε, η σειρά παραμένει μια υπερσύγχρονη κωμωδία ηθών της άκρας πλουτοκρατίας, με κάποιο μαγικό τρόπο όμως το ψυχοδραματικό της κρεσέντο είναι εξίσου ισχυρό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Movies

Οθόνες / Οι ταινίες της εβδομάδας: «Mickey 17» και 7 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μαζί με τον Μπονγκ Τζουν-Χο που επιστρέφει δυναμικά μετά τα «Παράσιτα», αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες προβάλλεται ένα καλοδουλεμένο θρίλερ, και ένα ντοκιμαντέρ που θα μιλήσει στην καρδιά των Αθηναίων – και δη των Εξαρχειωτών και των σκακιστών.
THE LIFO TEAM
15 επιλογές από το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 6-16/3/25

Οθόνες / 15 πολύ καλά ντοκιμαντέρ που έρχονται στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το φεστιβάλ-θεσμός επιστρέφει από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου με μια ποικιλία από συναρπαστικά ντοκιμαντέρ, που καλύπτουν επίκαιρα και διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, καθώς και προσωπικές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Οθόνες / «Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Παρά τη μεταγραφή της στη Disney από το Netflix, η σειρά διατηρεί τον βλοσυρό τόνο και τα αιματοβαμμένα set-pieces, επιχειρώντας, παράλληλα, να μιλήσει για κάτι πέρα από το είδος της – σπάνιο αυτό για δημιουργία της Marvel.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Οθόνες / «Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Γοητεύτηκε ξαφνικά από το θέατρο και διάβαζε γι' αυτό ενώ εργαζόταν σε ένα περίπτερο. Όταν, δίχως να ξέρει τι τον περιμένει, ο Γιάννης Καράμπαμπας βρέθηκε μπροστά από την κάμερα της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο «Wishbone», διακρίθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

Οθόνες / Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

«Αν δεν ξέρεις το όνομα Keyser Söze, τότε έχεις ένα σοβαρό κινηματογραφικό κενό» - Είναι δυνατόν μια συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων να μην ξέρει από ατμόσφαιρα που κόβει την ανάσα και σασπένς; Αποκλείεται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

OSCARS 2025 / H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

Ο Σον Μπέικερ έσπασε τα κοντέρ κερδίζοντας 4 προσωπικά Όσκαρ για την άγρια κωμικοτραγική κινηματογραφική του χειροτεχνία. Η Μάϊκι Μάντισον χάλασε το πάρτι της Ντέμι Μουρ. Και η ιστορία της σεξεργάτριας, έδωσε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη του σινεμά να φτιάχνει ταινίες θαρραλέες και αυθεντικές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching

Οθόνες / 11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching (και πού να τις δείτε)

Καθώς πλησιάζει η 97η απονομή των Όσκαρ, επιλέγουμε 11 νικήτριες του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που μπορείτε να βρείτε σε streaming πλατφόρμες και στη συνδρομητική τηλεόραση, για να κάνετε προθέρμανση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
CHECK Gene Hackman 1930-2025

Απώλειες / Τζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο πιο ευαίσθητος σκληρός του αμερικανικού σινεμά

Ήθελε να τον θυμούνται ως τίμιο ηθοποιό, που έντυσε με ειλικρίνεια τους χαρακτήρες που υποδύθηκε. Ο Τζιν Χάκμαν πέτυχε πολύ περισσότερα, αφού κατάφερε να γίνει ο σπουδαιότερος καρατερίστας του αμερικανικού σινεμά από την εποχή του Σπένσερ Τρέισι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη

Οθόνες / «Η καρδιά του ταύρου»: Ένα ντοκιμαντέρ για την πίστη στην ψευδαίσθηση

Σε παραγωγή Onassis Culture, η Εύα Στεφανή επιχειρεί μια κατάδυση στον σαγηνευτικό κόσμο του Δημήτρη Παπαϊωάννου και της προετοιμασίας της παράστασής του «Εγκάρσιος Προσανατολισμός».
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Oscar stories: Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Pulp Fiction / Οι «ξένοι» στα Όσκαρ

Από το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ μέχρι τη σαρωτική διάκριση της Εμίλια Πέρεζ με τις 13 υποψηφιότητες, η πορεία των ξενόγλωσσων ταινιών στα Όσκαρ είναι γεμάτη από σταθμούς που αμφισβητούν και αναμορφώνουν τα όρια του κινηματογράφου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μετά τα 35 κατάλαβα τον Αντονιόνι»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Βεσλεμέ

Μυθολογίες / «Μετά τα 35 κατάλαβα τον Αντονιόνι»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Γιάννη Βεσλεμέ

Παραγνωρισμένα διαμάντια, ένας Σουηδός ημίθεος και χαρακτήρες που ξεπερνούν τα βιβλία από τα οποία γεννήθηκαν: ο σκηνοθέτης μοιράζεται τις ταινίες που τον σημάδεψαν καθώς και την αγαπημένη του αφίσα για καθεμιά από αυτές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
12 ταινίες κάτω των 90 λεπτών για streaming

Οθόνες / 12 ταινίες κάτω των 90 λεπτών για streaming

Για όσους δεν έχουν αρκετό χρόνο, αλλά θέλουν να τηρήσουν τη σινεφιλική τους δίαιτα, και για παραπονούμενους ότι η διάρκεια των ταινιών «έχει μεγαλώσει πολύ», ξεψαχνίσαμε τις πλατφόρμες και τους καταλόγους τους και παρουσιάζουμε 12 ταινίες που δεν υπερβαίνουν τη μιάμιση ώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ