Οι Έλληνες που κέρδισαν Όσκαρ

Οι Έλληνες που κέρδισαν Όσκαρ Facebook Twitter
Το ολιγάριθμο γκρουπ των Ελλήνων καλλιτεχνών με Όσκαρ.
1

Με δύο προσωπικές υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για την Ευνοούμενη, που έρχονται να προστεθούν στις δύο προηγούμενές του, για το σενάριο του Αστακού και της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για τον Κυνόδοντα, ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί δυναμικά μια θέση στο ολιγάριθμο γκρουπ των Ελλήνων καλλιτεχνών με Όσκαρ.

Ελληνικής καταγωγής, κυρίως Αμερικανοί, νικητές ενός η περισσότερων βραβείων της Ακαδημίας έχουν υπάρξει πολλοί στο παρελθόν: από τον χορογράφο Hermes Pan και τον εξέχοντα σκηνογράφο Ντιν Ταβουλάρις, τους ηθοποιούς Ολυμπία Δουκάκη και Τζορτζ Τσακίρη, τον Ελληνογάλλο συνθέτη Αλεξάντρ Ντεσπλά και τον σεναριογράφο του Birdman Αλεξάντερ Ντινελάρις, τους σκηνοθέτες Τζορτζ Μίλερ και Λούι Ψυχογιό, ως τους δημιουργούς Ελία Καζάν και Αλεξάντερ Πέιν, με δύο Όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου αντίστοιχα.

Από σκηνής, η Παξινού αφιέρωσε το βραβείο στους φαντάρους των συμμαχικών δυνάμεων και κυρίως στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους της στο Εθνικό Θέατρο, οι οποίοι εργάζονταν κάτω από δυσβάσταχτες συνθήκες, κάτω από τον γερμανικό ζυγό και την ανέχεια της Κατοχής. «Εύχομαι να είναι ακόμη ζωντανοί, αν και αμφιβάλλω» κατέληξε στον ευχαριστήριο λόγο της.


Λιγότερο γνωστοί δημιουργοί, όπως η Δάφνη Ματζιαράκη και η Χριστίνα Λαζαρίδη, ή εντελώς διάσημοι, όπως η Μελίνα Μερκούρη, έφτασαν προ των πυλών, αλλά οι Έλληνες που κατάφεραν να κερδίσουν Όσκαρ είναι μόλις έξι.

Το 1944, η Κατίνα Παξινού βρισκόταν στο Λος Άντζελες, όπου με τον σύζυγό της, Αλέξη Μινωτή, υποδέχονταν στο φιλόξενο σπίτι τους στο Beverly Hills τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ.

Υποψήφια για Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου στο Για Ποιόν Χτυπά η Καμπάνα, παίζοντας φλογερά και παθιασμένα την Πιλάρ, όπως τη συνέλαβε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, η σπουδαιότερη τραγωδός όλων των εποχών έγινε η πρώτη καλλιτέχνις ελληνικής υπηκοότητας που κέρδισε ποτέ την ανώτατη διάκριση της Αμερικανικής Ακαδημίας – είχε προηγηθεί στη δεκαετία του '30 ένα Όσκαρ για τον χορογράφο Hermes Pan, ο οποίος είχε βεβαίως ελληνική καταγωγή, αλλά, όπως πολλοί νικητές στα Όσκαρ, ήταν Αμερικανός.

Από σκηνής, η Παξινού αφιέρωσε το βραβείο στους φαντάρους των συμμαχικών δυνάμεων και κυρίως στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους της στο Εθνικό Θέατρο, οι οποίοι εργάζονταν κάτω από δυσβάσταχτες συνθήκες, κάτω από τον γερμανικό ζυγό και την ανέχεια της Κατοχής. «Εύχομαι να είναι ακόμη ζωντανοί, αν και αμφιβάλλω» κατέληξε στον ευχαριστήριο λόγο της.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Παξινού ήταν η πρώτη που παρέλαβε αγαλματίδιο και όχι πλακέτα στη συγκεκριμένη κατηγορία, και μάλιστα την πρώτη φορά που η τελετή διεξήχθη σε θέατρο, στο Grauman's Chinese Theater, και όχι σ' εστιατόριο ή σε αίθουσα ξενοδοχείου!

Οι Έλληνες που κέρδισαν Όσκαρ Facebook Twitter
H σπουδαιότερη τραγωδός όλων των εποχών έγινε η πρώτη καλλιτέχνις ελληνικής υπηκοότητας που κέρδισε ποτέ την ανώτατη διάκριση της Αμερικανικής Ακαδημίας.

«Μήπως βρίσκεται κάποιος κύριος Μάνος Χατζιδάκις στην αίθουσα;» ρώτησε ο παρουσιαστής της κατηγορίας του καλύτερου κινηματογραφικού τραγουδιού, Στιβ Άλεν, αμέσως μετά την αναγγελία της σχετικά απρόσμενης νίκης των Παιδιών του Πειραιά.

«Φαντάζομαι πως δεν θα έρθει πριν από την Κυριακή» συμπλήρωσε, και ο τελετάρχης Μπόμπ Χόουπ έσπευσε να γραπώσει το αγαλματίδιο, επαναλαμβάνοντας ένα στάνταρ αστείο του, καθώς η Ακαδημία δεν τον είχε προτείνει ποτέ για Όσκαρ.

Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση: ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης δεν είχε καμία πρόθεση να παραστεί στην τελετή, υπακούοντας στη χρόνια απέχθειά του στις απονομές, αλλά και στο «σύρμα» που φαίνεται πως είχαν δώσει ο Ζιλ Ντασέν και η Μελίνα Μερκούρη, ο σκηνοθέτης και η σταρ του Ποτέ την Κυριακή, για μποϊκοτάζ των υποψήφιων για Όσκαρ συντελεστών – ο Ντασέν έπρεπε, με κάποιον τρόπο, να υπενθυμίσει την άγαρμπη αποβολή του από την καλλιτεχνική κοινότητα στα πέτρινα χρόνια του Μακαρθισμού.

Η τεράστια επιτυχία του τραγουδιού εκνεύριζε εσαεί τον Μάνο Χατζιδάκι και τη μόνη φορά που κλήθηκε να ποζάρει μαζί με το Όσκαρ του, μετά από πίεση των φωτογράφων, δανείστηκε εκείνο της Κατίνας Παξινού, γιατί υποστήριξε πως δεν έβρισκε πουθενά το δικό του! Είχε χαθεί, έλεγε, κάπου στη Γιουγκοσλαβία, και αργότερα η Ακαδημία του έστειλε ένα αντίγραφο.

Πάντως το Όσκαρ του Χατζιδάκι δεν έμεινε ασχολίαστο. Την επομένη, η φαρμακόγλωσσα πατριώτισσα αρθρογράφος Χέντα Χόπερ αναρωτήθηκε πώς τους ήρθε να ψηφίσουν το συγκεκριμένο τραγούδι, έναντι γνωστών συνθετών που ήταν υποψήφιοι, όπως ο Ντιμίτρι Τιόμκιν και ο Αντρέ Πρεβέν.

«Μα, είναι αυτό το πράγμα μουσική;» ρώτησε, δήθεν έκπληκτη. Ο τηλεκριτικός των Los Angeles Times, Φίλιπ Σούερ, απάντησε έμμεσα, γράφοντας πως δεν θα έπρεπε να έχουν ξαφνιαστεί τόσοι πολλοί με την επιλογή, αφού, κατά τη γνώμη του, τα «Παιδιά του Πειραιά» είναι ό,τι πιο φρέσκο ακούστηκε σε ταινία από την εποχή του μουσικού θέματος από τον Τρίτο Άνθρωπο.

Οι Έλληνες που κέρδισαν Όσκαρ Facebook Twitter
Η τεράστια επιτυχία του τραγουδιού εκνεύριζε εσαεί τον Μάνο Χατζιδάκι και τη μόνη φορά που κλήθηκε να ποζάρει μαζί με το Όσκαρ του, μετά από πίεση των φωτογράφων, δανείστηκε εκείνο της Κατίνας Παξινού, γιατί υποστήριξε πως δεν έβρισκε πουθενά το δικό του!

Η μεγάλη μάχη στα Όσκαρ του 1965 αφορούσε δυο από τα τελευταία μεγάλα μιούζικαλ της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, το Ωραία μου Κυρία και τη Μαίρη Πόππινς. Από τα 13 βραβεία που μάζεψαν συνολικά (8 για την ταινία του Κιούκορ και 5 για τον μαγικό συνδυασμό του Γουόλτ Ντίσνεϊ με την Τζούλι Άντριους), περίσσεψαν 3 για το τρίτο φαβορί της βραδιάς, τον Ζορμπά.

Με 3 προσωπικές υποψηφιότητες, για την παραγωγή, τη σκηνοθεσία και το διασκευασμένο σενάριο, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος είχε άλλες δυο στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, για την Ηλέκτρα και την Ιφιγένεια, οδήγησε στη νίκη τη Λίλα Κέντροβα στον ρόλο της μαντάμ Ορτάνς, τον Γουόλτερ Λάσαλι για τη φωτογραφία, και τον μεγάλο Έλληνα σκηνογράφο, ζωγράφο και σκηνοθέτη, Βασίλη Φωτόπουλο.

Κι ενώ ο Κακογιάννης απουσίαζε από την τελετή (ο Ελληνοκύπριος δημιουργός μού είχε εκμυστηρευτεί, χρόνια αργότερα, πως δεν έβλεπε τον λόγο να παρίσταται, γιατί ήξερε πως δεν επρόκειτο να κερδίσει με αντίπαλο τον Τζορτζ Κιούκορ και την υπέρ του συγκυρία), ο Φωτόπουλος ήταν παρών όταν ο Ρεξ Χάρισον και η Όντρεϊ Χέμπορν τον ανακήρυξαν νικητή, ανέβηκε ιδιαίτερα χαρούμενος στο πόντιουμ, χειροφίλησε τη σταρ του Πρόγευμα στο Τίφανι και αποδέχτηκε την τιμή με ευγνωμοσύνη και γλυκιές ευχαριστίες.

Οι Έλληνες που κέρδισαν Όσκαρ Facebook Twitter
Ο μεγάλος Έλληνας σκηνογράφος, ζωγράφος και σκηνοθέτης, Βασίλης Φωτόπουλος.

Με μεγάλη θητεία στο Broadway, η πολυνίκης στα Tonys, με 11 υποψηφιότητες και 3 βραβεία, ανάμεσα στα οποία για το ιστορικό A Chorus Line, Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στην Αθήνα και έφυγε στα 27 της χρόνια για το Σικάγο, κέρδισε το Όσκαρ του 1975 για τα εντυπωσιακά κοστούμια της στο δράμα εποχής, Ο Υπέροχος Γκάτσμπι, ντύνοντας κυρίως στα λευκά τον μυστηριώδη Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη ρομαντική Μία Φάροου και δημιουργώντας ρετρό μόδα και μια σειρά με την υπογραφή της στα πολυκαταστήματα Bloomingdale's.

Η Όλντριτζ συνέχισε την καριέρα της στο σινεμά, ντύνοντας την καλή της φίλη Φέι Ντάναγουεϊ στις Τρεις Μέρες του Κόνδορα, το Δίκτυο και τα Μάτια της Λόρα Μαρς, αν και πάντα αισθανόταν πιο άνετα και δημιουργικά στον φυσικό της χώρο, το θέατρο.

Η πρώτη εξαδέλφη της, επίσης διακεκριμένη ενδυματολόγος, η Ντένη (Θεώνη) Βαχλιώτη –εξού και η σύγχυση στις περισσότερες, ειδικευμένες και μη λίστες–, υπήρξε υποψήφια δυο φορές, για το Ποτέ την Κυριακή και τη Φαίδρα, ενδύοντας μοναδικά τη Μελίνα Μερκούρη.

Οι Έλληνες που κέρδισαν Όσκαρ Facebook Twitter
H Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ κέρδισε το Όσκαρ του 1975 για τα εντυπωσιακά κοστούμια της στο δράμα εποχής «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι». Στη φωτογραφία με τη Λορίν Μπακόλ.

Παρά την παρουσία ηχηρών ονομάτων, όπως ο Τζον Γουίλιαμς, ο Ράντι Νιούμαν, ο Ντέιβ Γκρούζιν και ο κορυφαίος Άλεξ Νορθ στην κατηγορία της καλύτερης μουσικής επένδυσης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν το λογικό φαβορί στην απονομή των Όσκαρ του 1982.

Η αξέχαστη μουσική υπόκρουση του πρωτοπόρου στην ηλεκτρονική μουσική, πρώην Παιδιού της Αφροδίτης, στους Δρόμους της Φωτιάς, με το περίφημο και χιλιοακουσμένο εμβατήριο των Ολυμπιακών, σημείωσε τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ (album και single πήγαν στο νούμερο ένα) και η βραδιά εξελισσόταν υπέρ του αθλητικού δράματος του Χιου Χάντσον.

Ο Vangelis δεν παρέλαβε το βραβείο του γιατί ανέκαθεν φοβόταν να μπει σε αεροπλάνο, μια σταθερά που δεν παρέβη ούτε για χάρη ενός Όσκαρ.

Οι Έλληνες που κέρδισαν Όσκαρ Facebook Twitter
Παρά την παρουσία ηχηρών ονομάτων, όπως ο Τζον Γουίλιαμς, ο Ράντι Νιούμαν, ο Ντέιβ Γκρούζιν και ο κορυφαίος Άλεξ Νορθ στην κατηγορία της καλύτερης μουσικής επένδυσης, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν το λογικό φαβορί στην απονομή των Όσκαρ του 1982.

Ο Κώστας Γαβράς ήταν ο πρώτος Έλληνας, μετά τον Μιχάλη Κακογιάννη, που απέσπασε υποψηφιότητα στα Όσκαρ στην κατηγορία της σκηνοθεσίας για το Ζ.

Στην απονομή του 1970, τα προγνωστικά έφερναν πολύ ψηλά το δυναμικό, επίκαιρο δράμα για τη δολοφονία του Λαμπράκη, αλλά επικράτησε η μοναδική αυστηρώς ακατάλληλη ταινία που έχει ποτέ αποσπάσει την ανώτατη διάκριση της Ακαδημίας, ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου του Τζον Σλέσιντζερ.

Το Ζ κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, όπως αναμενόταν, αλλά, σύμφωνα με τους κανονισμούς, και όπως μου είχε πει σε συνέντευξή του ο σκηνοθέτης από τα Λουτρά Ηραίας που μετακόμισε στα 18 του στο Παρίσι, το αγαλματάκι βρίσκεται στο γραφείο του Αλγερινού παραγωγού.

Ωστόσο, το 1983, ο Γαβράς κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για τον Αγνοούμενο, ένα ακόμη πολιτικό θρίλερ με θέμα τη χούντα και φόντο, αυτήν τη φορά, την ανάμειξη της CIA στη δολοφονία ενός Αμερικανού δημοσιογράφου στη Χιλή του Πινοσέτ. Εκ μέρους του απόντος Γαβρά, το βραβείο παρέλαβε ο συν-σεναριογράφος του Αγνοούμενου, Ντόναλντ Στιούαρτ.

Στην πρόσφατη αυτοβιογραφία του, ο Έλληνας σκηνοθέτης, ο οποίος βρισκόταν σε προετοιμασία γυρισμάτων στη Γαλλία, στριμώχνει το Όσκαρ του σε μια μικρή παράγραφο, παραθέτοντας μια τηλεφωνική συνομιλία με τον άνθρωπο που τον ενημέρωσε για τη νίκη του.

Ο Χρυσός Φοίνικας του Αγνοούμενου στις Κάννες, από κοινού με τον Γιλμάζ Γκιουνέι, τον απασχολεί και τον συγκινεί σαφώς περισσότερο.

Info

COSMOTE TV: Για πρώτη φορά ελληνικό κανάλι στο κόκκινο χαλί των OSCAR

Η 91η τελετή απονομής των βραβείων OSCAR έρχεται την Κυριακή 24/2 και η COSMOTE TV θα είναι εκεί! Πρόκειται μάλιστα για το μοναδικό ελληνικό κανάλι που για πρώτη φορά θα βρίσκεται στο κόκκινο χαλί της μεγάλης κινηματογραφικής βραδιάς.

Ο απεσταλμένος της COSMOTE TV στο Λος Άντζελες, Γιώργος Σατσίδης θα είναι εκεί για να καταγράψει ζωντανά όλα όσα θα συμβούν και να συνομιλήσει με τους μεγάλους κινηματογραφικούς αστέρες κατά την άφιξή τους στο κόκκινο χαλί του Dolby Theater.

Αφεθείτε στη μαγεία των Oscar και συντονιστείτε την Κυριακή 24/2 στη 01.30 στο COSMOTE CINEMA 1HD.

Οθόνες
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο υποψήφιος για Όσκαρ Γιώργος Μαυροψαρίδης μάς ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο του μοντάζ

Οθόνες / Ο υποψήφιος για Όσκαρ Γιώργος Μαυροψαρίδης μάς ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο του μοντάζ

Ο μοντέρ και συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου μιλά για το post-production μιας ταινίας, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να την απογειώσει ή να την καταστρέψει.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η συναρπαστική διαδρομή του Κώστα Γαβρά, όπως αποτυπώνεται στην αυτοβιογραφία του

Νέες εκδόσεις / Η συναρπαστική διαδρομή του Κώστα Γαβρά, όπως αποτυπώνεται στην αυτοβιογραφία του

«Πήγαινε εκεί που δεν μπορείς να πας»: κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τον Gutenberg ένα ογκώδες πόνημα που αγκαλιάζει κορυφαίες στιγμές και σημαδιακές φυσιογνωμίες των τελευταίων εξήντα χρόνων
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη των Lost Bodies

Μυθολογίες / «Ο Καουρισμάκι είναι θεούλης»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη

Ο μουσικός και το ½ των Lost Bodies μοιράζεται μια ψαγμένη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα, που περιλαμβάνει από μια ταινία που του προκαλεί αβίαστο γέλιο μέχρι ένα βαθιά ποιητικό και φιλοσοφικό έργο με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ