Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη

Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
The Return to Homs
0



Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.


Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία επιλογή σημαντικών βραβευμένων ελληνικών ντοκιμαντέρ που έχουν σηματοδοτήσει την πορεία του είδους στην Ελλάδα, βραβευμένα ντοκιμαντέρ για τη Συρία, καθώς επίσης και ταινίες τεκμηρίωσης που βραβεύτηκαν στο φετινό 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.


Το φετινό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ένα μικρό αφιέρωμα στη Συρία και στους Σύριους ντοκιμαντερίστες, οι οποίοι κατέγραψαν εικόνες της ζωής και του πολέμου. O Σύριος σκηνοθέτης Talal Derki (The Return to Homs) είναι καλεσμένος για να παρουσιάσει την ταινία του, ενώ στο workshop Exodus θα συμμετάσχουν ως εισηγητές ο Talal Derki και ο ιδρυτής του Mobile Phone Syrian Festival, Σύριος σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Amer Matar.

Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα


Πρόγραμμα


Πέμπτη 21 Απριλίου

17:00|«David Kennedy, σμιλεύοντας τη ζωή», (25')| του Άγγελου Κοβότσου
Επίσημη συμμετοχή στο 17ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Ιεράπετρας 2015

17:25|«Ο πλανευτής του Γράμμου», (27') |Σκηνοθεσία Βαγγέλης Ευθυμίου
Βραβείο «Γιώργος Κολόζης» στο 3ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

18:05|«Αττίλας 74», (101')|του Μιχάλη Κακογιάννη
Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στη Φλωρεντία 1975

20:05|«Ένας τόπος για όλους», (60') | των Άγγελου Ράλλη και Hans Ulrich
Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Λε Μανς στη Γαλλία. Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ ανθρωπολογικού ντοκιμαντέρ «Ζαν Ρους».

21:15|Επόμενος Σταθμός «Ουτοπία», (91')| Σκηνοθεσία Απόστολος Καρακάσης
Επίσημη συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ 2015.

Παρασκευή 22 Απριλίου

17:00|«Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα» (73') |Σκηνοθεσία Λεωνίδας Βαρδαρός
Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

18:25|Στη φωλιά του χρόνου (70')|Ανεξάρτητη παραγωγή| του Αλέξανδρου Παπαηλιού και της Χαράς Φράγκου

19:45|«Μάνα» (68') | της Βάλερυ Κοντάκου
Επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου της Νέας Υόρκης 2016.

21:05|A Syrian Love Story(76') | Σκηνοθεσία Sean McAllister| Χώρα: Μ. Βρετανία
Υποψηφιότητα για βραβείο BAFTA, υποψηφιότητα για βραβείο κοινού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ, βραβευμένο σε ακόμη τρία διεθνή φεστιβάλ.

22.30 |«La Vida Pura», (53')|Σκηνοθεσία Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Επίσημη συμμετοχή στο 17ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σάββατο 23 Απριλίου

17:00|«Ημερολόγια Αμνησίας» (103') | Σκηνοθεσία Στέλλα Θεοδωράκη
Βραβείο ντοκιμαντέρ της Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013

18:55|Τα σημάδια του Ουρανού (74')| Σκηνοθεσία Μάρω Αναστοπούλου
Βραβείο Fipresci στο 18ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
A Syrian Love Story

20:20|Θηραϊκός Ορθρος, (20'), 1968 | των Σταύρου Τορνέ και Κώστα Σφήκα

20:40|«Αρκάδια Χαίρε» ,(87') |του Φίλιππου Κουτσάφτη

Βραβείο κοινού στο 17ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

21:50|Silvered Water, (92'), Syria Self-Portrait (2014)|Σκηνοθεσία: Wiam Bedirxan & Ossama Mohammed |Χώρες: Γαλλία, Συρία, ΗΠΑ, Λίβανος
Βραβείο Grierson στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Λονδίνου

Κυριακή 24 Απριλίου

17:00|Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης (33')| Ιωάννης Γρηγορόπουλος, Μιχάλης Αριστείδου
Βραβείο κοινού ελληνικού ντοκιμαντέρ μικρού μήκος στο 18ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

17:45|«Είδαν τα μάτια μας γιορτές» (77΄), 2001 | Σκηνοθεσία Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Βραβείο κοινού, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2001, 2ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ 2001, Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου, Teramo 2000.

19:10|The Return to Homs (87') | Σκηνοθεσία: Talal Derki |Χώρες: Συρία-Γερμανία
Βραβείο ντοκιμαντέρ στο Sundance Film Festival 2014 και στο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο 2014

Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Μάνα

Εργαστήριο Exodus

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Creative Europe Media Desk Greece ένα διήμερο workshop, με τίτλο Exodus το Σάββατο 23/04 και Κυριακή 24/04 από τις 10:00 μέχρι τις 16:00 Εκεί θα στηθεί μια πλατφόρμα με μικρού μήκους ντοκιμαντέρ (έως 5 λεπτά). Κάθε ντοκιμαντέρ θα καταγραφεί συγκεκριμένο στιγμιότυπο της σημερινής οδύσσειας ενός πρόσφυγα στην Ελλάδα (ή κάποιου που εμπλέκεται στη πορεία του: αλληλεγγύη, διακινητή, αστυνομικό, κλπ.). Τα μεμονωμένα ντοκιμαντέρ θα παραχθούν και θα σκηνοθετηθούν από διάφορους παραγωγούς και σκηνοθέτες, πρόθυμους να συνεργαστούν στο πλαίσιο της πλατφόρμας. Ο συντονισμός του project θα εξασφαλιστεί από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η συλλογή των ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμη στην ομώνυμη ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Το συνολικό project και τα μεμονωμένα ντοκιμαντέρ θα συζητηθούν και θα αναπτυχθούν ενώ γνωστοί Έλληνες και Σύριοι ντοκιμαντερίστες θα στελεχώσουν το εργαστήρι. Την Κυριακή 24/04 στις 20:30, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, θα γίνει ένα στρογγυλό τραπέζι, παρουσία Ελλήνων και Σύριων εισηγητών, στο οποίο θα παρουσιαστούν στο κοινό το συνολικό project και τα μεμονωμένα σχέδια ντοκιμαντέρ. Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους τους ντοκιμαντεριστές, επαγγελματίες ή μη, που είναι διαθέσιμοι να πάρουν το όπλο τους (τη κάμερα) για να καταγράψουν την πιο καυτή πραγματικότητα των ημερών μας.


Εισηγητές εργαστηρίου Exodus

Talal Derki- σκηνοθέτης
Amer Matar – σκηνοθέτης, διευθυντής φεστιβάλ (Syrian mobile film festival),
Kenan Akkawai – μοντέρ
Χρόνης Θεοχάρης – σκηνοθέτης, μοντέρ
Διονυσία Κοπανά – σκηνοθέτις
Γιάννης Μισουρίδης – σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας,
Αννέτα Παπαθανασίου – σκηνοθέτις
Κατερίνα Πατρώνη – σκηνοθέτις,
Ιδέα – σχεδιασμός εργαστηρίου : Μαρκος Γκαστίν – σκηνοθέτης, παραγωγός


Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή (είτε έχετε ήδη σχέδιο, είτε όχι) στο [email protected]. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Στη φωλιά του χρόνου


Πρόγραμμα Exodus


Σάββατο 23/4

10:00 - 12:15 Παρουσίαση εισηγητών και Σύριων σκηνοθετών
12:15 – 12:30 Διάλειμμα (καφέ)
12:30 – 14:00 Παρουσιάσεις των πρότζεκτ
14:00 – 14:30 Διάλειμμα (καφέ και μικρό γεύμα)
14:30 – 16:00 Ανάλυση των προτεινόμενων σχεδίων


Κυριακή 24/4

10:00 - 10:45 Ανοιχτή συζήτηση με Αmer Matar
10:45 – 12: 15 Ανάλυση των προτεινόμενων σχεδίων (συνέχεια)
12:15 – 12:30 Διάλειμμα (καφέ )
12:30 – 13:30 Ανάλυση των προτεινόμενων σχεδίων (συνέχεια)
13:30 – 14:00 Παρουσίαση του Media από Άννα Κασιμάτη
14:00 – 14:30 Διάλειμμα (καφέ και μικρό γεύμα)
14:30 – 16:00 Ανάλυση των προτεινόμενων σχεδίων (συνέχεια).
21.00 Στρογγυλό τραπέζι / Απολογισμός και προοπτικές.

Info

Ημέρες: 21-24 Απριλίου 2016
Ώρες: 17:00- 00:00
Χώρος Διεξαγωγής: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο (Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548) www.technopolis-athens.com
Τιμές εισιτηρίων: Ημερήσιο 5 Ευρώ | Για 4 ημέρες 15 Ευρώ
Πληροφορίες για το Exodus στο https://www.facebook.com/GreekDocumentaryAssociation/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Oscar Stories: Οσκαρικό σκάνδαλο, χωρίς ελαφρυντικά

Pulp Fiction / Κάρλα Σοφία Γκασκόν: Οσκαρικό σκάνδαλο, χωρίς ελαφρυντικά

Οι οσκαρικές φιλοδοξίες του Netflix για το Emilia Pérez έπεσαν στο κενό, καθώς η πρώτη τρανς υποψήφια στην ιστορία του θεσμού κατηγορείται για πολιτική ανορθογραφία και εξοστρακίζεται.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάρλα Σοφία Γκασκόν: Πώς μια ιστορική πρωτιά μετατράπηκε σε ιστορικό εφιάλτη

Οθόνες / Κάρλα Σοφία Γκασκόν: Πώς μια ιστορική πρωτιά μετατράπηκε σε ιστορικό εφιάλτη

Το να είσαι τρανς είναι ζήτημα προσωπικής ταυτότητας, όχι πολιτικών πεποιθήσεων. Και το να προϋποθέτουμε ότι τα τρανς άτομα είναι μονολιθικά στις απόψεις τους ή ανίκανα να έχουν συντηρητικές ή αντιδραστικές απόψεις, είναι απλά παράλογο.
THE LIFO TEAM
Μαύροι Πίνακες: Σίριαλ κίλερ κουλτουριάρης, αστυνομικοί ευφυέστατοι

Νέα στήλη/ Κριτική τηλεόρασης / Μαύροι Πίνακες: Σίριαλ κίλερ κουλτουριάρης, αστυνομικοί ευφυέστατοι

Κριτική της Πόπης Διαμαντάκου για το αστυνομικό θρίλερ του Star, για μια ελληνική παραγωγή που προσπαθεί να ανεβάσει τον πήχη και να συγκριθεί με ξένες παρόμοιες.
ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ
«Θολός βυθός», μια ταινία για τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης

Οθόνες / Οι παιδουπόλεις της Φρειδερίκης γίνονται ταινία

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ατζακά, η νέα ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη «Θολός Βυθός» είναι μια βουτιά στις ζωές των παιδιών που έγιναν έρμαια της προπαγάνδας και πιόνια σε έναν πόλεμο που δεν καταλάβαιναν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Ertflix

Οθόνες / 10 εξαιρετικές ταινίες που μπορείτε να δείτε τώρα στο Ertflix

Δέκα ξεχωριστές οικιακές προβολές, από το διαχρονικό μυστήριο του «Ονόματος του Ρόδου» ως τον ξεσηκωτικό χορό του «Αnother Round» κι από τις weird κωμικές αναζητήσεις του «Chevalier» ως το τρυφερό ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Leon of Athens

Μυθολογίες / Ένα Dogville με Vanilla sky: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Leon of Athens

Εκτός από το «Dogville» του Τρίερ, ο τραγουδοποιός θυμάται πού, πότε και με ποιους έχει δει τις αγαπημένες του ταινίες. Θυμάται επίσης ότι, αν και στην αρχή βαρέθηκε τη «Συνεκδοχή» του Κάουφμαν, εκ των υστέρων συνειδητοποίησε πως η ταινία μιλάει για τους αξεδιάλυτους εφιάλτες μας.
Inland Empire, Κάψε το μετάξι

Pulp Fiction / Inland Empire: Μυστηριώδες και σκοτεινό, όσο αξίζει σε έναν Λιντς

Μία ακόμη παραβολή για τον απόηχο του Χόλιγουντ -πιο υποκειμενική και σουρεαλιστική από εκείνη του Mulholland Drive-, το γλυκόπικρο κλείσιμο του ματιού ενός δημιουργού που τα έκανε όλα μόνος του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Δανέζη

Μυθολογίες / «Ήτανε πέναλτι, κύριε Πάνο;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Δανέζη

Από μια εισπρακτική αποτυχία και απαγορευμένη ταινία του 1932, μέχρι την ωμή βία της Pieta (που δεν ξέρει γιατί την έχει δει επανειλημμένα) και την cult σουρεαλιστική ματιά του Τσιώλη, η σκηνοθέτρια μας χαρίζει μια σπάνια σινεφίλ λίστα που συνδυάζει θράσος και ανθρωπισμό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
125 λεπτά με την Πόπη Διαμαντάκου/ Πόπη Διαμαντάκου: «Δεν με αγγίζουν οι επιθέσεις, δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, δεν γλείφω»

Media / «Δεν υπάρχει τηλεκριτική σήμερα, όλα είναι δημόσιες σχέσεις»

Η γνωστή τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου μιλά στη LiFO για τη μακρά επαγγελματική της διαδρομή, την τηλεόραση του χθες και του σήμερα και απαντά για πρώτη φορά στα επικριτικά σχόλια που προκαλούν κατά καιρούς τα κείμενα της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ