«Talk to me»: Η πιο συζητημένη ταινία τρόμου της χρονιάς έρχεται στις ελληνικές αίθουσες

TALK TO ME Facebook Twitter
Το φιλμ είναι πιο επιτυχημένο όταν αφήνει στην άκρη τη συντρέχουσα, «σοβαρή» ταινία και επιχειρεί να μας τρομάξει.
0



MΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ
 στα φεστιβάλ του Σάντανς και του Βερολίνου, το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Ελληνοαυστραλών αδερφών Φιλίππου έκανε την πρεμιέρα του το καλοκαίρι στις ΗΠΑ, έγινε απρόσμενο εισπρακτικό σουξέ και πήρε ήδη το πράσινο φως για μια συνέχεια. Τώρα κυκλοφορεί (επιτέλους!) και στις ελληνικές αίθουσες με αξιώσεις ανάλογης επιτυχίας, καθώς είναι μια ταινία που απευθύνεται τόσο στον μέσο θεατή των multiplex όσο και στον ορκισμένο φαν του σινεμά τρόμου, ο οποίος έχει παραπανίσιες απαιτήσεις από το είδος.

Το ατού της ταινίας είναι το concept της, που μπορεί να περιγραφεί σε ελάχιστες γραμμές – οι περισσότερες πετυχημένες ταινίες του είδους διαθέτουν αυτή την αρετή, άλλωστε. Μια παρέα εφήβων μαζεύεται για να παίξει ένα νοσηρό, πλην άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι, με εργαλείο ένα ταριχευμένο χέρι που επιτρέπει στους νεκρούς να καταλάβουν το σώμα του εκάστοτε παίχτη, δίνοντας τη δυνατότητα της επικοινωνίας με τον άλλο κόσμο. Κι επειδή πάντα υπάρχουν και απαράβατοι κανόνες που παραβιάζονται για να έχουμε ταινία, στην περίπτωσή μας ο κανόνας θέλει τον παίχτη να μπορεί να κρατήσει το ταριχευμένο χέρι μόνο για 90 δευτερόλεπτα, διαφορετικά το πνεύμα του νεκρού θα καταλάβει το σώμα του για πάντα.

Το φιλμ είναι πιο επιτυχημένο όταν αφήνει στην άκρη τη συντρέχουσα, «σοβαρή» ταινία και επιχειρεί να μας τρομάξει, ένα αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται μέσω της εικονογραφίας και των νοσηρών εκπλήξεων και όχι μέσω απαράσκευων, απότομων ξαφνιασμάτων.

Με όχημα αυτό το εύρημα, οι αδελφοί Φιλίππου στήνουν μια αφήγηση που παντρεύει τον γραφικό τρόμο με τη σεξουαλική αναστάτωση – οι ήρωες βρίσκονται στην εφηβική και στη μετεφηβική ηλικία, άλλωστε. Η πιο ενδιαφέρουσα ιδέα τους είναι ότι οι σχετικές ανησυχίες μάς ακολουθούν και στον άλλο κόσμο, ότι οι νεκροί λαχταρούν τη ζωή και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους έμψυχους «διαύλους επικοινωνίας» για να ζήσουν λίγο ακόμα. Δυστυχώς, η ιδέα μένει αναξιοποίητη, όπως οι περισσότερες – ακόμα και η σοσιαλμιντιακή έκθεση, στην οποία στάθηκαν αρκετές κριτικές του εξωτερικού, αποτελεί απλώς ένα trend της εποχής που ενσωματώνεται στην ταινία. Επηρεασμένοι από μια άλλη σύγχρονη τάση του είδους, οι δύο αδελφοί εστιάζουν στο τραύμα, ίσως επειδή αυτό είναι το κοινό μοτίβο των περισσότερων επιτυχιών «αναβαθμισμένου τρόμου», και τα μπουρδουκλώνουν, καταλήγοντας, μάλλον ακουσίως, στη διατύπωση μιας προβληματικής άποψης για τις επενέργειές του τραύματος σε φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον και για τη δέουσα λύση. 

TALK TO ME Facebook Twitter
Eπειδή πάντα υπάρχουν και απαράβατοι κανόνες που παραβιάζονται για να έχουμε ταινία, στην περίπτωσή μας ο κανόνας θέλει τον παίχτη να μπορεί να κρατήσει το ταριχευμένο χέρι μόνο για 90 δευτερόλεπτα, διαφορετικά το πνεύμα του νεκρού θα καταλάβει το σώμα του για πάντα.

Το φιλμ είναι πιο επιτυχημένο όταν αφήνει στην άκρη τη συντρέχουσα, «σοβαρή» ταινία και επιχειρεί να μας τρομάξει, ένα αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται μέσω της εικονογραφίας και των νοσηρών εκπλήξεων και όχι μέσω απαράσκευων, απότομων ξαφνιασμάτων. Yπάρχουν (τουλάχιστον) δυο σκηνές που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό, ενώ οι κλεφτές ματιές στο επέκεινα θα έκαναν ακόμα και τον Ιερώνυμο Μπος να ανατριχιάσει. Σε μια πολύ μέτρια χρονιά για το είδος, το Talk to me είναι ο μονόφθαλμος που βασιλεύει, συστήνοντας δύο υποσχόμενους σκηνοθέτες. Ίσως μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις την επόμενη φορά, είτε δουλεύοντας περισσότερο την ιστορία τους και καταλήγοντας με ακρίβεια σε όσα θέλουν να καταθέσουν γύρω από τα θέματα της ταινίας τους είτε παραμερίζοντας τις αλληγορίες και αγκαλιάζοντας το ανόθευτο μεταμεσονύκτιο θέαμα.

Η ταινία «Talk to me» κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη των Lost Bodies

Μυθολογίες / «Ο Καουρισμάκι είναι θεούλης»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Θάνου Κόη

Ο μουσικός και το ½ των Lost Bodies μοιράζεται μια ψαγμένη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα, που περιλαμβάνει από μια ταινία που του προκαλεί αβίαστο γέλιο μέχρι ένα βαθιά ποιητικό και φιλοσοφικό έργο με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Οθόνες / 40 χρόνια cyberpunk: Το δυστοπικό όραμα που έγινε πραγματικότητα

Τέσσερις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του «Νευρομάντη» του Γουίλιαμ Γκίμπσον, τα βασικά στοιχεία της cyberpunk λογοτεχνίας – η τεχνοφεουδαρχία, η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, η ακραία ανισότητα – αντικατοπτρίζονται στον σημερινό κόσμο.
THE LIFO TEAM
CHECK Squid Game 2: «Το παιχνίδι δεν θα τελειώσει, αν ο κόσμος δεν αλλάξει»

Οθόνες / Squid Game 2: Αξίζει η πολυαναμενόμενη επιστροφή της σειράς φαινόμενο;

Ο δημιουργός της σειράς αρχικά δεν ήθελε να δώσει συνέχεια, αλλά παραδέχτηκε πως συμφώνησε για τα λεφτά – και ότι, αν το ήξερε, δεν θα είχε σκοτώσει τόσο κόσμο στην πρώτη σεζόν. — SPOILER ALERT
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
My Sunshine

Οθόνες / 10 ταινίες της χρονιάς που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από τη γέννηση του Κακού στο «Apprentice» έως το ψυχαγωγικό όργιο του «Kneecap», ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό και συνθέτουν μια εναλλακτική κινηματογραφική λίστα, πλάι σ' εκείνη με τις καλύτερες της χρονιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ