Με την ένατη και ενδέκατη ενότητα του ΕΝΙΑΙΟΣ να παρουσιάζονται φέτος, η τοποθεσία Τέμενος έχει γίνει τόπος έλξης από σινεφίλ από όλα τα μέρη της γης που την επισκέπτονται για να δουν από κοντά το κύκνειο άσμα του Gregory J. Markpoulos. Ο ΕΝΙΑΙΟΣ κατά παράκληση του σκηνοθέτη δεν γίνονται πουθενά αλλού στον κόσμο. Η ταινία προβάλλεται κάθε τέσσερα χρόνια σε ένα ξέφωτο κοντά στην Λυσσαρέα Αρκαδίας, μια ιδιαίτερη τοποθεσία αποκλειστικά για το σκοπό αυτό που είχε διαλέξει ένας από τους πιο ιδιαίτερους κινηματογραφιστές όλων των εποχών. Είναι ένα αριστούργημα του μοντάζ. Μια πειραματική ταινία που διαρκεί 80 ώρες περίπου και χωρίζεται σε 22 κύκλους.
Είναι η τέταρτη φορά που διοργανώνεται η εκδήλωση. Οι πρώτες οκτώ από τις είκοσι δύο κινηματογραφικές ενότητες του ΕΝΙΑΙΟΣ είχαν παρουσιαστεί στην ίδια τοποθεσία το 2004, το 2008 και το 2012.
Κάθε προβολή ξεκινά με τη δύση του ηλίου και διαρκεί περίπου δύο με τρεις ώρες ενώ παράλληλα παρατηρείς όλα τα ουράνια σώματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ο Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1928 στο Τολέδο στο Οχάιο των ΗΠΑ από Έλληνες γονείς μετανάστες. Ξεκίνησε να κάνει 8mm φιλμ σε πολύ μικρή ηλικία. Ήταν από τους συνιδρυτές του κινήματος New American Cinema. Θεωρείται κορυφαία μορφή στην ιστορία του πειραματικού και του avant garde κινηματογράφου. Ακόμη και σήμερα η προσωπικότητα του θεωρείται ένα μυστήριο.
Το 1967 αυτοεξορίστηκε μαζί με τον σύντροφο του Robert Beavers στην Ευρώπη και επέλεξε την σιωπή. Απαγόρευσε την προβολή των ταινιών του και σταμάτησε να δίνει συνεντεύξεις. Δεν είχε καταφέρει να δει κανείς την δουλειά του για περίπου 30 χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δούλευε απομονωμένος το ΕΝΙΑΙΟΣ. Κατάφερε να τελειώσει το μοντάζ του λίγο πριν το θάνατο του το 1992. Δεν πρόλαβε να δει την τελική κόπια ολοκληρωμένη. Το όραμα του κλήθηκε να πραγματοποιήσει μετά το θάνατο του, ο Beavers.
Με τον ΕΝΙΑΙΟ, ο Μαρκόπουλος προσπαθούσε να δημιουργήσει μια μυστηριακή εμπειρία για τον θεατή. Επέλεξε την Λυσσαρέα ως «ένα χώρο διαίσθησης» όπως έλεγε, επειδή ήταν γενέτειρα του πατέρα του, για την άγρια ομορφιά της. Οι εικόνες που προβάλλονται έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με την τοποθεσία που προβάλλονται. Κάθε κύκλος του ΕΝΙΑΙΟΥ αποτελείται από μυθολογικά θέματα, πορτρέτα ανθρώπων και τόπων. Είναι δουλεμένο με μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία με την χρήση του χρώματος να δημιουργεί στον θεατή σύνθετα συναισθήματα, σαν ένα ψυχεδελικό ταξίδι που σε κλείνει μέσα του. Ο Μαρκόπουλος άντλησε την έμπνευση του από την Ελληνική αρχαιότητα και τον Θεό της Ιατρικής, Ασκληπιό. Τέμενος σημαίνει ιερός χώρος, γη ή κτίσμα που έχει αφιερωθεί σε θρησκευτική λατρεία.
Φέτος στους τρεις συγκεκριμένους κύκλους, υπάρχουν πορτρέτα των Ελλήνων ζωγράφων όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας και ο Γιάννη Τσαρούχης, συγγραφείς όπως ο Παντελής Πρεβελάκης, η Λιλίκα Νάκου, και η Πατρίσια Χάισμιθ και άλλες προσωπικότητες, όπως η Nina Kandinsky και Catherine Gide. αρχαιολογικούς χώρους των Μυκηνών, τη Δωδώνη, τους Δελφούς, και τα Αρχοντικά Σπίτια στη Σιάτιστα.
Κάθε προβολή ξεκινά με τη δύση του ηλίου και διαρκεί περίπου δύο με τρεις ώρες ενώ παράλληλα παρατηρείς όλα τα ουράνια σώματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Κάθε κινηματογραφική ενότητα αποτελεί αυτόνομο τμήμα του ΕΝΙΑΙΟΣ – δεν χρειάζεται να έχεις δει τα προηγούμενα. Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν αλλά είναι δύσκολη η διαμονή στα γειτονικά χωριά λόγω της αυξημένης προσέλευσης κόσμου κάθε φορά. Οι προβολές θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Ιουλίου.
σχόλια