Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή Facebook Twitter
Φωτ.: Aaron Rapoport/Corbis/Getty Images/Ideal Image

Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή

0

Ήταν η νευρωτική φιλενάδα και απελπιστικά άνεργη συνάδελφος του Ντάστιν Χόφμαν στο «Τούτσι». Η δικαίως συγχυσμένη, πάντα στοργική σύζυγος του τρελαμένου Ρίτσαρντ Ντρέιφους στις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου». Η πιστή συμπαραστάτρια του Μάικλ Κίτον στο «Mister Mom» αλλά και του διάσημου κάντρι τραγουδιστή Τζον Ντένβερ στο «Oh God».

Ο Μελ Μπρουκς δεν μπορούσε να κρατηθεί από τα γέλια με τη σπαρταριστή γερμανική προφορά της στο «Φρανκενστάιν Τζούνιορ», στον πρώτο ρόλο που την έκανε ευρέως γνωστή. Είχε προηγηθεί ένα αξιομνημόνευτο «πλασάρισμα» στην αριστουργηματική «Συνομιλία» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, για το κορίτσι που συναγωνιζόταν σε σαμπανιζέ αφέλεια την περίπου εφάμιλλη στο στυλ, συνομήλική της Γκόλντι Χον, αν και, τολμώ να πω, υπερτερούσε σε ταλέντο, υποκριτική ευφυΐα, εκφραστικά αντανακλαστικά, μια εγγενή αίσθηση του παραλογισμού και της ματαιότητας, όχι όμως και στην αδιευκρίνιστη πάστα της πρωταγωνίστριας, που εκτιμάται κυρίως από το αποτέλεσμα και την εμπορική αποδοχή, έναντι της πρωταγωνίστριας του «Private Benjamin».

Ενώ οι κομπάρσοι στις πρώτες ταινίες που έπαιξε αισθάνονταν την «ατμόσφαιρα», εκείνη διατηρούσε τη νοοτροπία της μπαλαρίνας, μια αυθεντικά καλλιτεχνική πεποίθηση που μεταφραζόταν σε ερμηνεία και συχνά παραγνωριζόταν λόγω της κωμικής φύσης των ρόλων.

Πρώην χορεύτρια, κόρη σταθερού μέλους του θιάσου των θρυλικών Roquettes του νεοϋορκέζικου Radio City, η Γκαρ ακολούθησε το παράδειγμα της μητέρας που θεωρούσε πρότυπο και υπεραγαπούσε, και ξεκίνησε τις εμφανίσεις της από τα έξι της χρόνια, καταφέρνοντας να μπει στον χορό ενός από τα πρώτα ανεβάσματα του «West Side Story», μια απαιτητική εμπειρία που ανέκαθεν μνημόνευε ως το αρχικό highlight της καριέρας της. Το χαριτωμένο της λίκνισμα στο φόντο μερικών από τις ταινίες του Έλβις Πρίσλεϊ τράβηξε την προσοχή του βασιλιά της ροκ: έκαναν παρέα και την καλούσε στο σπίτι του, σε αυτό που εκείνος ονόμαζε πάρτι, αλλά η Γκαρ αρνιόταν: «Πάρτι χωρίς τσιπς και dip δεν νοείται, απλώς ο Έλβις και οι κολλητοί του παρακολουθούσαν ασταμάτητα τηλεόραση, με εμένα γλάστρα στο δωμάτιο. Χόλιγουντ, σου λέει ο άλλος…», εξηγούσε αργότερα τη συνθήκη.

Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή Facebook Twitter
Η Τερι Γκαρ με τη Λίζα Κούντροου στα «Φιλαράκια».
Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή Facebook Twitter
Τέρι Γκαρ, Τζιν Γουάιλντερ, Μάρτι Φέλντμαν και Κλόρις Λίτσμαν στον «Φρανκενστάιν τζούνιορ» (1974).

Σπούδασε στο Actor’s Studio, ήταν συμμαθήτρια με τον Τζακ Νίκολσον και κατέληξε να πάρει ένα από τα ρολάκια που μοίραζε για το σενάριό του, το ψυχεδελικό «Head», έχοντας ήδη «τρυπώσει» σε τηλεοπτικές σειρές από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 («Dr Kildare», «Batman», «Star Trek»), συνήθεια που δεν εγκατέλειψε ποτέ, μιας και η νεότερη γενιά τη θυμάται ως Φίμπι Άμποτ σε τρία επεισόδια από τα «Φιλαράκια». 

Το σθένος της Τέρι Γκαρ οφειλόταν στην αυστηρή εκπαίδευσή της. Ενώ οι κομπάρσοι στις πρώτες ταινίες που έπαιξε αισθάνονταν την «ατμόσφαιρα», εκείνη διατηρούσε τη νοοτροπία της μπαλαρίνας, μια αυθεντικά καλλιτεχνική πεποίθηση που μεταφραζόταν σε ερμηνεία και συχνά παραγνωριζόταν λόγω της κωμικής φύσης των ρόλων. Παρά τη μικρή διάρκεια των χαρακτήρων που ενσάρκωνε σε κάθε ταινία, η Γκαρ έδινε αμέσως το σήμα και ξεχώριζε, χωρίς παράπονα και μνησικακία, μέχρι την επόμενη δουλειά – «όχι μόνο με είδαν στην Ακαδημία, αλλά με θεώρησαν και καλή ηθοποιό, κοίτα να δεις», δήλωσε παιχνιδιάρικα, όταν απέσπασε τη μοναδική υποψηφιότητά της για Όσκαρ δεύτερου ρόλου το 1983 για το «Τούτσι».

Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή Facebook Twitter
Η Τέρι Γκαρ με τον Ντάστιν Χόφμαν στο «Τούτσι».

Κι ενώ οι θιασώτες του αμερικανικού σινεμά γνώριζαν ποια είναι, ένα απείρως μεγαλύτερο κοινό την αποθέωσε στον σπουδαιότερο ρόλο της καριέρας της, ως τακτικής καλεσμένης του Ντέιβιντ Λέτερμαν στην πιο χαλαρή, αρχική φάση του βραδινού του show, κυρίως στα βαθιά ’80s. Την πρώτη φορά πήγε για να προωθήσει ταινία της, όπως γίνεται συνήθως, επέστρεψε διστακτικά γιατί πέρασε καλά, μετά ξαναπήγε επειδή ακύρωσε ένας άλλος καλεσμένος την τελευταία στιγμή και εκείνη έμενε κοντά, κάνοντάς τους τη χάρη λίγο βαρύθυμα. Ήταν τόσο ειλικρινώς, αφοπλιστικά και υπέροχα αστεία, που έγινε ο γελωτοποιός της εκπομπής, η «χαζή», όπως έλεγε η ίδια. Οι αντιδράσεις της στις πάσες του οικοδεσπότη ήταν μοναδικές: δεν ήσουν ποτέ σίγουρος αν έχει ενοχληθεί, αν αντιγυρίζει το φλερτ του Ντέιβ που κακάριζε από αμηχανία, πόσο τρελούτσικη είναι και πόσο παίζει την άσχετη. Ο Λέτερμαν την τσιγκλούσε συνεχώς, για το υποτιθέμενο φλερτ με τον Έλβις (το αρνήθηκε), τον δικό τους φανταστικό δεσμό, τον σύζυγό της, τις διακοπές και τις αγαπημένες της συνήθειες. Η Γκαρ προσποιούνταν την ελαφρώς θιγμένη, με νάζι, χάρη και αθωότητα, απορούσε με το θράσος των συντελεστών να την εξευτελίζουν κομψά, επέμενε πως δεν θα της πάρει κανείς κουβέντα, αλλά πάντα έβρισκε ένα ευρηματικό παράθυρο στην ψυχή της και εμπιστευόταν μερικά ψίχουλα από την προσωπική της ζωή.

Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή Facebook Twitter
H Τέρι Γκαρ σε εμφάνισή της στο «Late Show With David Letterman» στις 3 Ιουνίου 1982 στη Νέα Υόρκη. Φωτ.: Yvonne Hemsey/Getty Images/Ideal Image

Στις πάμπολλες, επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις της στο show, που μπορείτε φυσικά να τις βρείτε όλες μαζί στο YouTube, αποκαλύφθηκε μια πηγαία, ιδιοσυγκρασιακή κωμικός (όπως και η Μπόνι Χαντ στην ίδια εκπομπή, ο Ντον Ρικλς στον Τζόνι Κάρσον και ο Μάρτιν Σορτ παντού)! Ρόλος και άνθρωπος βρίσκονταν σε αδιάλειπτη διάδραση, ήταν σαν recurring περσόνα που από ένα σημείο κι έπειτα ξεχνούσες πως δεν έχει θέμα συζήτησης, αλλά συζητά για την έλλειψη θεματολογίας πιο πειστικά από καλεσμένους με συγκεκριμένη αποστολή. Ήταν χάρμα ιδέσθαι: μια σέξι σουμπρέτα δεκτική στις πλάκες, άφταστη στο timing, και εν τέλει ευγνώμων στον «υπόχρεο» Ντέιβ, τον φίλο της, που με τον τρόπο του της έδωσε τον καλύτερο και πιο αναπάντεχο πρώτο ρόλο της καριέρας της και την ανέδειξε − και το ήξερε.

Το 2002 αποκάλυψε στον Λάρι Κινγκ πως πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, έχοντας αγνοήσει τα πρώιμα σημάδια της ασθένειας. Και πάλι στον Λέτερμαν ήταν συγκινητικά αστεία όσο περιέγραφε πως τη γλίτωσε από ανεύρυσμα και πάνω που έμαθε να περπατάει και να μιλάει ξανά, την εκδικήθηκε η σκλήρυνση. «Ο κόσμος φέρεται άδικα στις γυναίκες. Στους ανάπηρους και τις γυναίκες. Για τις ανάπηρες γυναίκες, ούτε να το συζητάς». Ήταν ο τρόπος της να αντιμετωπίζει την κακοτυχία που έμαθε να θεωρεί ευλογία, επιβιώνοντας, παλεύοντας, βρίζοντας τις ενέσεις που την παραμόρφωναν από το πάχος, αλλά μακαρίζοντας την αίσθηση του χιούμορ, του πιο ανακουφιστικού φαρμάκου που είχε την τύχη να διαθέτει σε γενναίες δόσεις από μικρή.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ